Článek přečtěte do 4 min.

Pokaždé, když nasadíte nové zařízení Cisco, ať už kvůli růstu sítě nebo jako součást cyklu obnovy produktu, musí je někdo nakonfigurovat tak, aby vyhovovalo vašim jedinečným potřebám. Konfigurace přepínačů nebo směrovačů však není jednorázovou událostí – týmy podpory často potřebují přidat novou VLAN, změnit přístupový port na trunk nebo přidat novou trasu do směrovací tabulky.

Tento článek vysvětluje, proč jsou tyto typy změn dočasné, a podrobně popisuje příkazy, které musíte použít, aby zůstaly v platnosti i po restartu zařízení. 

Jak se ukládají změny v zařízení Cisco 

Na zařízení Cisco je spuštěná konfigurace sada konfiguračních nastavení, které zařízení aktivně používá. Spuštěná konfigurace je uložena v paměti RAM (random access memory) zařízení a určuje, jak se zařízení chová z hlediska směrování, přepínání, nastavení rozhraní a dalších síťových funkcí. Provozní konfigurace je dynamická, což znamená, že ji mohou privilegovaní technici během provozu upravovat.

Jakékoli úpravy nastavení zůstávají nedotčeny, dokud je zařízení zapnuté. Spuštěná konfigurace se však automaticky neukládá do trvalejšího úložiště. Pokud v něm provedete změny a zařízení se nějakým způsobem restartuje nebo ztratí napájení, všechny tyto změny budou ztraceny, pokud neprovedete další kroky k uložení změn. Je to proto, že po restartu zařízení načte svou konfiguraci ze spouštěcí konfigurace, která je uložena v energeticky nezávislé paměti s náhodným přístupem (NVRAM) zařízení. Jinými slovy, spouštěcí konfigurace je to, k čemu se zařízení vrátí po restartu.