Článek přečtěte do 5 min.

Uvažujete o migraci databáze Oracle na autonomní databázi Oracle? Jaké jsou technické aspekty? Které databáze byste měli přesunout jako první? Jak hodnotíte potřebné úsilí? Skvělá zpráva! Oracle poskytuje bezplatné diagnostické nástroje, které vyhodnotí váš celkový databázový majetek a pomohou vám určit prioritu databází pro migraci a zajistit technickou kompatibilitu. Pro tento proces potřebujete Oracle Estate Explorer a Cloud Premigration Advisor.

Jak ale poznáte, že je vaše migrace úspěšná? Je to poté, co zkopírujete všechny záznamy z jedné databáze do druhé, nebo až poté, co ověříte, že cílová databáze funguje lépe, než kde jste začali? Za tímto účelem nabízí Oracle Real Application Testing, možnost Oracle Database.

V tomto příspěvku na blogu uvidíte hodnotu těchto tří nástrojů, když jsem o jejich použití diskutoval se zákazníkem Oracle, který plánoval adoptovat Oracle Autonomous Database. Podrobnější informace o migraci databáze Oracle na Oracle Cloud Infrastructure (OCI) naleznete na naší webové stránce.

Obavy z migrace databáze

Nedávno jsme se zákazníkem diskutovali o výhodách Oracle Autonomous Database. Poté, co se zákazník o této hodnotě přesvědčil, se konverzace přesunula k migraci. Ukázalo se, že zákazník měl ve svém databázovém majetku přes 100 různých databází. Měli tolik zdrojových verzí, že neměli ani přesný počet. I bez těchto znalostí zákazník věděl, že jeho pozůstalost je složitá, pracuje s více verzemi, různými znakovými sadami a různými možnostmi databáze. Některé dokonce běžely na Windows a Solaris.

Zákazník se obával, že jejich rozmanitost rychle povede k paralýze analýzy a že projekt bude příliš komplikovaný a bude trvat příliš dlouho. Rozhovor jsem začal popisem, že jim můžeme pomoci zorganizovat jejich rozhodování o migraci, od plánování přes ověřování pomocí poradců a diagnostických nástrojů.

Grafika znázorňující kroky pro migraci databáze Oracle: plánujte, připravte, proveďte, ověřte.

Bezproblémová a snadná cesta migrace do autonomní databáze Oracle

A co je nejdůležitější, vysvětlil jsem, že nechceme překvapení, která je donutí resetovat, restartovat a oddálit jejich přepnutí. Řešením jsou komplexní nástroje pro automatizované plánování a ověřování. Jako vysoce automatizovaný systém přebírá Oracle Autonomous Database administrativní odpovědnost za mnoho funkcí správy databázového systému, a proto se musí stát vlastníkem objektů a procesů. Při autonomní migraci je třeba tyto situace zjistit a poté zakázat nebo překonfigurovat. Databázové objekty například nemohou mít oprávnění root, tabulkové prostory potřebují výchozí nastavení, tabulky nelze seskupovat a sloupce nemohou mít typy médií.

Ale tyto technické kontroly jsou pouze syntaxí a snadno se upravují. Důslednějším problémem je zajistit, aby cílová databáze fungovala stejně dobře nebo lépe než zdrojová databáze. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zachytit skutečný výkon příkazů SQL ve zdrojové databázi a poté jej porovnat se skutečným výkonem v cílové databázi.

V případech použití zpracování transakcí a zpracování dotazů jsou indexy zdrojové databáze často velmi vyladěné a jejich uchování je zásadní. Autonomní databáze však nabízí možnost automatického ladění, kde můžete opustit zdrojové indexy a nahradit je automatickým laděním. Změna strategií indexování však pravděpodobně ovlivní výkon a přijetí uživateli, takže jako poslední krok v naší migraci musíme ověřit výkon.

Popsali jsme, že bychom měli identifikovat klíčové SQL, porovnat je a zajistit, aby byly součástí jejich regresních testů po migraci. V konečném důsledku by některé z nich byly zachovány a jiné by byly autonomně vytvořeny na základě probíhajících distribucí dat.

Dobrou zprávou je, že Oracle má tyto dvě oblasti dobře podporovány, a jak naše rozhovory pokračovaly, zákazník nabyl jistoty, že naše nástroje pro technické plánování a naše nástroje pro ověřování výkonu spolu s našimi metodami migrace dostatečně splňují jejich potřeby.

Začínáme s nástroji pro plánování: Oracle Database Estate Explorer

Začali jsme hodnocením jejich celkového databázového majetku a jeho technické připravenosti na migraci pomocí Oracle Database Estate Explorer. Tento bezplatný nástroj jim umožnil seskupit databáze podle případu použití (vývoj, test, produkce) a poté upřednostnit úsilí o migraci databáze podle databáze od nejjednodušší po nejtěžší na základě zvážení jejich dovedností interního správce databáze (DBA) a případu použití. tolerance rizika. Každá databáze také obdrží podrobné hodnocení její vhodnosti k migraci a opatření, která je třeba podniknout k nápravě případných problémů.

Grafika znázorňující pracovní postup pro Oracle Estate Explorer.

Než jsme však začali s analýzou, měl zákazník obavy ohledně ochrany osobních údajů a dopadu na výkon. Sdílel jsem skripty pro shromažďování dat s jejich bezpečnostním týmem a poukázal jsem na to, že skripty jsou pouze pro čtení a se společností Oracle nebudou sdílena žádná databázová data ani metadata. Poté jsem vysvětlil týmu DBA, že nástroj trvá pouze 15 sekund na databázi a čte ji pouze jednou, takže dopad na výkon na jejich produkční databázi by byl zanedbatelný. Spokojeni spustili tento samoobslužný nástroj za firewallem a nyní měli kompletní technický profil svého databázového majetku.

Chcete-li se dozvědět více o Oracle Database Estate Explorer, dalších plánovacích nástrojích a metodách migrace databází, navštivte webovou stránku migrace databáze Oracle.

Začínáme s diagnostikou databáze: Cloud Premigration Advisory Tool

Nyní, když jsme měli seznam prioritních databází k migraci, rozhodli jsme se provést hlubší technické hodnocení jednotlivých databází pomocí nástroje Cloud Premigration Advisory Tool (CPAT).

CPAT je vysoce využívaný nástroj pro upgrady a migrace databází, který můžete spustit pouze pro analýzu nebo použít integrovaný v několika řešeních pro automatizovanou migraci společnosti Oracle, jako je migrace Oracle Zero Downtime Migration, služba OCI Database Migration, Oracle Enterprise Manager Migration Workbench a příkaz SQL. linka.

Pětikrokový proces Cloud Premigration Advisor Tool (CPAT).

V našem případě jsme použili CPAT k vyhodnocení všech našich databází proti společnému cíli: Oracle Autonomous Database. Provedla metadata a analýzu dat na zdrojových databázích Oracle a navrhla tři akce: Vyžaduje se akce, Vyžaduje se revize nebo Navrhovaná revize.

Využili jsme online a interaktivní uživatelské zkušenosti CPAT implementované v rámci služby OCI Database Migration. V tomto přehledu videa mohou správci databází přijímat, odmítat, vylučovat nebo spouštět skripty v reakci na analýzu CPAT.

Ověřování migrace databáze Oracle

Nyní se konverzace přesunula k diskusi o kritériích pro přechod. Zákazník pochopil, že počítání zkopírovaných záznamů a provádění hašovacích součtů hodnot polí ověří počet záznamů a jejich přesnost. Autonomní databáze však byla zcela nová databázová platforma. Zákazník potřeboval ujištění, že úroveň jeho závazných služeb bude zachována – nebo zlepšena.

Předpokládali jsme tuto konverzaci na úrovni služeb a vysvětlil jsem, že posledním krokem jejich migrace je srovnávací testování výkonu SQL mezi zdrojovou a cílovou databází. Naším cílem přechodu bylo zajistit, aby výkon Autonomní databáze byl alespoň tak dobrý jako zdrojový systém. Abychom toho dosáhli, spoléhali jsme na  Oracle Real Application Testing.

Ověření pomocí reálného testování aplikací: SQL Performance Analyzer

Real Application Testing je sofistikovaná testovací sada se třemi primárními komponentami: SQL Performance AnalyzerWorkload Analysis a Database Replay. Při naší migraci jsme se zaměřili na SQL Performance Analyzer.

SQL Performance Analyzer poskytuje podrobné hodnocení plánů a statistik zpracování SQL tím, že spouští příkazy SQL izolovaně a sériově na zdrojové a cílové databázi. SQL Performance Analyzer používá několik souvisejících nástrojů pro výkon SQL: SQL Tuning Advisor a SQL Plan Management.

Souhrnná analýza na mého zákazníka udělala dojem. SQL Performance Analyzer vyhodnotil všechny příkazy SQL fungující proti zdrojové databázi a zjistil, že v autonomní databázi běžely o 30 % rychleji.

Snímek obrazovky se souhrnem analýzy uplynulého času srovnávací metriky.

Zpráva o rozpisu shrnula 100 nejlepších SQL seřazených podle dopadu změn, rozpis celkově vylepšených, regresovaných a nezměněných a nepodporovaných SQL. Co je ujistilo o stabilitě systému, bylo to, že většina příkazů SQL se nezměnila a změnily se pouze plány automatického provádění. Další zprávy také obsahovaly další doporučení ke zlepšení výkonu.

AA snímek obrazovky s podrobnými statistikami výkonu databáze SQL Performance Analyzer

SQL Performance Analyzer tedy poskytl důkaz na obchodní úrovni, že mohou splnit své stávající smlouvy o úrovni služeb. Dodal jsem, že tento nástroj lze také spustit na produkčních systémech, aby se nadále zlepšoval výkon.

Zdroj: Oracle