Článek přečtěte do 3 min.

Stále používáte jméno svého domácího mazlíčka nebo ‚123456‘ nebo ‚abc123‘ jako heslo k zabezpečení svých účtů a digitální identity? Co takhle znovu použít stejné heslo pro více online účtů?

Je čas to změnit!

Kybernetická bezpečnost začíná odhalením trhlin a slabých míst ve vaší správě zabezpečení a nalezením KONCE odhodlání je uzamknout a zabránit katastrofě. Přiznáním špatných postupů a správy hesel to všechno začíná.

Proč jsou hesla tak důležitá?

Hesla jsou strážci všech věcí „vy“. Pomáhají zabránit neoprávněnému přístupu k vašim online účtům a osobním informacím.

Přemýšlejte o tom takto:

  • Lidé vynakládají velké úsilí, aby zajistili své domovy a cennosti proti zlodějům ve fyzickém světě. Instalují high-tech bezpečnostní kamery, pohybová čidla a kvalitní zámky, investují do poplašných zařízení proti vloupání nebo přidávají kovové mříže a mříže, aby vetřelci zabránili v přístupu do jejich domovů.
  • V kyberprostoru tomu není jinak. Vetřelec nebo kyberzločinec chce přístup k vašim účtům, kde jsou uloženy cenné informace a peníze. Útočník však většinou najde malý nebo žádný odpor a těží z bezproblémového a snadného přístupu k vašim digitálním aktivům, to vše kvůli špatné správě hesel.
  • Uveďme to na pravou míru. Podle nejnovějšího průzkumu je správa hesel pro spotřebitele jedním z nejslabších bezpečnostních bodů. Přibližně 37 % digitálních občanů uvádí, že si svá hesla zapisují, 15,8 % používá stejné heslo pro alespoň dva účty a 18,7 % znovu používá stejné heslo pro tři nebo více účtů.

Jak mohou hesla zachránit den a zabránit rizikům ohrožujícím vaši identitu, peníze, práci a živobytí?

Dobrá hesla chrání měnu digitálního světa – data miliard spotřebitelů. Pokud jsou tyto informace kompromitovány, jsou vysoce ziskové, protože se prodávají a dále prodávají na vyhrazených podzemních fórech, kde si chamtiví kyberzločinci neustále natahují kapsy.

Světový den hesel připomíná důležitost vytváření a udržování silných hesel, aby se zabránilo zneužití a převzetí účtu, které by mohlo zničit vaše finanční zabezpečení a pověst.

Přijměte závazek ke dni hesel ještě dnes, osvojte si nejlepší návyky týkající se hesel a zvyšte zabezpečení, abyste ochránili své online nakupování, seznamky, bankovnictví, sociální sítě nebo pracovní účty:

  • Vytvářejte silná hesla – za nejlepší se považují hesla začínající od 16 znaků
  • Vždy používejte kombinaci velkých a malých písmen vedle čísel a symbolů
  • Nikdy nepoužívejte slova nalezená ve slovníku ani své jméno, jméno vašeho domácího mazlíčka, datum narození nebo název školy, do které jste vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků chodili. Hesla by nemělo být snadné uhodnout nebo obsahovat vaše jméno v jakékoli podobě, registrační čísla, čísla sociálního pojištění nebo jakékoli jiné identifikovatelné informace.
  • Vytvořte jedinečná hesla pro každý online účet
  • U účtů, u kterých zaznamenáte jakoukoli podezřelou aktivitu, vždy proveďte reset hesla.
  • Vždy změňte hesla, pokud obdržíte oznámení o narušení dat nebo zjistíte, že vaše PII byla součástí porušení ochrany dat.

Snažíte se zapamatovat si všechny online účty vytvořené v průběhu let nebo se obáváte, jak vás mohou narušení dat ovlivnit? Podívejte se na ochranu digitální identity Bitdefenderu. Můžete najít staré účty propojené až s 5 e-mailovými adresami, spravovat svou digitální stopu a mít přehled o narušení dat pomocí nepřetržitých upozornění.

  • Vyhněte se zapisování hesel do poznámek a poznámkových bloků. Rychlé poznámky v kanceláři nejsou schůdným řešením pro ukládání hesel. Vaši návštěvníci nebo kolegové by je mohli dostat do rukou. Zápisníky a diáře se mohou snadno ztratit a dostat se do nesprávných rukou
  • Přidejte do svých účtů další vrstvu zabezpečení tím, že vždy povolíte 2FA a MFA

Nebaví vás zapamatovat si hesla nebo si nejste jisti, zda je to, které jste si vybrali, dost dobré?

Vyzkoušejte Bitdefender’s Password Manager, který vám pomůže vytvořit zapamatovatelná a těžko uhodnutelná hesla pomocí pouhých několika kliknutí.

Zbavte se problémů se správou hesel a jakýchkoli bezpečnostních nedopatření s naším multiplatformním nástrojem, který vám poskytne tolik potřebný klid a pohodlí s funkcemi, jako jsou:

  • Generátor hesel pro vytvoření bezpečných komplexních a jedinečných hesel pro každý nový online účet
  • Funkce kontroly kvality hesla, které vás upozorní, pokud heslo vyžaduje okamžitou pozornost
  • Nejsilnější šifrovací protokoly pro zajištění bezpečnosti vašich dat a mnoho dalšího

Zdroj: Bitdefender