Článek přečtěte do 4 min.

9 bezpečnostních rizik webových stránek a proč se před nimi musíte chránit

Váš web je domovskou základnou pro mnoho současných i potenciálních klientů, kteří mohou nakupovat, dozvědět se více o vašem produktu, nástrojích, nabídkách, statistikách a další. Vědět, zda je váš web bezpečný, a udržovat informace o společnosti a uživatelích v bezpečí, je zásadní pro růst prosperujícího podnikání. Riziko získání webové stránky hackery je vysoké, pokud existuje více způsobů, jak využít informace. Naštěstí nemusíte začínat od nuly. Těchto 9 oblastí ke sledování na vašem webu stojí za zvážení přidání do vašeho zásobníku kybernetické bezpečnosti.

1. Znečištění

Když se vizuální vzhled nebo kopie webové stránky náhle změní a neodpovídá původnímu obsahu, může to být důsledkem útoku znehodnocením webové stránky. Studie provedená společností Trend Micro zkoumala více než 13 milionů případů znehodnocení webu a zjistila, že většina případů byla výsledkem hacktivismu za účelem získání peněz, určité úrovně politické výhody nebo obojího. Mějte na paměti, že nejnáchylnější webové stránky používaly servery Apache s otevřeným zdrojovým kódem prostřednictvím operačního systému Linux.

Monitorování vašeho webu proti znehodnocení může vaší organizaci ušetřit tisíce dolarů ve ztrátě příjmů a prostojích.

2. Změny URL

Stejně jako ke změně adresy URL dochází, když hacker převezme kontrolu nad webem. Ke změně adresy URL často dochází na stránkách, které jsou pro zákazníky klíčové pro získání přístupu do organizace, jako jsou fakturační portály nebo kontaktní formuláře prodeje.

Vzhledem k tomu, že adresy URL jsou často dlouhý řetězec čísel a písmen, lze informace v této adrese URL změnit a zůstat bez povšimnutí. Nástroj pro měření těchto malých změn a pasivní kontrola řetězce URL s frekvencí může snížit riziko, že bude váš web unesen nebo znehodnocen.

3. Změny systému doménových jmen (DNS)

Domain Name System (DNS) není vždy spojen s kybernetickou bezpečností nebo povědomím o kybernetickém prostoru, ale je to důležitý způsob, jak sledovat změny v registracích a kontrole domén.

Změnu DNS lze použít k únosu nebo klonování webových stránek, narušení podnikání a vytváření dalších problémů. Pokud by někdo naklonoval web a pokusil se využít informace, kombinace tohoto a dalších nástrojů by objasnila hlavní příčinu problému. Pokud je například webová stránka znehodnocena, budete moci vědět, že byla vůči tomuto útoku zranitelná kvůli změně DNS.

4. Vypršení platnosti certifikátu Secure Sockets Layer (SSL)

Vrstva zabezpečeného soketu ověřuje, že spojení mezi serverem webové stránky a uživatelem (webovým prohlížečem) je chráněno před šifrováním nebo před přístupem uživatelů třetích stran k informacím.

Vypršení platnosti certifikátu SSL obvykle nevede k únosu, jako je znehodnocení nebo změny adresy URL. Může to však vést k tomu, že uživatelé budou hackováni kvůli osobním údajům a ohrozí to pověst vaší společnosti. Chyba oznamující, že platnost protokolu SSL vypršela, může způsobit, že uživatelé pokoušející se navštívit váš web budou mít otázku, zda jste legitimní firma.

5. Monitorování integrity souborů (FIM)

Při vytváření webu si rychle uvědomíte, že v adresáři je uloženo bezpočet souborů, které by bez autorizace měly zůstat navždy nezměněny.

Monitorování integrity souborů (FIM) je strategie, jak si udržet kontrolu nad veškerými nezákonnými aktivitami a řešit jakékoli nechtěné změny dříve, než dojde k jejich eskalaci. Pokud vaše organizace uchovává citlivá data, je to ještě důležitější, protože FIM je často vyžadováno, aby splňovalo standardy shody s HIPAA a PSI DSS.

6. Počet uživatelů

Počet uživatelů má vše co do činění s uživatelským rozhraním a datovým zásobníkem webu. Na frontendu je počet uživatelů jedním ze způsobů, jak získat přehled o tom, jak lidé reagují na váš web. Podle WebFX si 89 % spotřebitelů vybere konkurenci, pokud mají s vaším webem špatnou zkušenost. Analýzy zahrnující doby špičky návštěvnosti, nejnavštěvovanější stránky a celkový počet uživatelů vašeho webu vám poskytnou konkrétní údaje, které můžete použít při strategii webu a jeho obsahu, abyste získali obchodní příležitosti.

V zásobníku dat se počet uživatelů sledování týká datového serveru a počtu lidí, kteří jej používají. Zatímco kdokoli může přistupovat k frontendu webu, k serveru by měli mít přístup pouze uživatelé s administrátory nebo uživatelé s vysokou úrovní zabezpečení. Sledování počtu uživatelů na serveru osvětlí, jak efektivně vaše servery fungují, nebo zda existují lidé, kteří vytvářejí změny a přistupují k informacím, které by neměli.

7. Počet procesů

Server by měl současně provádět pouze malý počet procesů, které udrží zbytek vaší infrastruktury v chodu. Kromě toho se nastavení počtu procesů na serveru jen zřídka kdy změní, takže pokud se změní, je to dobrý signál, že došlo k problému. Spuštění pasivní kontroly počtu procesů je skvělý způsob, jak si udržet přehled o chybách a znát zdravé parametry vaší infrastruktury.

8. Využití šířky pásma

Šířka pásma je měřítkem toho, kolik dat je v daném okamžiku přenášeno sítí. Nekoreluje s rychlostí těchto přenosů, ale s objemem odesílaných informací. Monitorování využití šířky pásma je skvělý způsob, jak využít kybernetickou bezpečnost a být si vědom využití této aktivity.

Nejběžnějším způsobem využití šířky pásma k negativnímu dopadu na organizace je situace, kdy hackeři mohou využít službu k získání existujících informací. Hacker může například používat techniky phishingu k odesílání desítek tisíc e-mailů každou hodinu. To využívá obrovské množství šířky pásma a gigabajtů, což se rychle stává drahým, pokud jde o využití serveru a čištění nepořádku, který po něm zůstal.

9. Databázové dotazy

Monitorování databáze chrání výkon a dobu provozuschopnosti vaší infrastruktury tím, že odpovídá na otázky, jako je počet uživatelů na webu nebo jaké produkty a SKU se dobře prodávají a je třeba je doplnit?

Úniky dat jsou běžné a v roce 2021 se zvýšily o 69 % ve srovnání s rokem 2020. Stejně jako ostatní zmíněné techniky monitorování webových stránek chrání databázový dotaz před podobnými hrozbami: kompromitované osobní a organizační informace, poškozená reputace, nefunkční smlouvy SLA, neočekávané prostoje a přímé a nepřímé náklady těchto okolností. Spouštění dotazů na vaši databázi a sledování všech odlehlých hodnot je neocenitelné pro zabezpečení vašeho webu, když je v zákulisí k dispozici tolik informací.

Těchto 9 strategií pro monitorování vašeho webu, které posouvají váš plán kybernetické bezpečnosti, jsme si ale uvědomili, že by neuškodila ještě jedna.

10. Monitorování protokolů

Každá akce provedená v rámci sítě je zaznamenávána a protokolována. Sledování různých typů protokolů, jako jsou systémy, aplikace nebo soubory, pomáhá při hledání vzorů, abyste mohli činit informovaná rozhodnutí o své infrastruktuře a zdrojích. Ačkoli tato strategie přímo nesouvisí s webem, je to užitečný způsob, jak sledovat interakce uživatelů s vaším obsahem.

Čím více možností v sadě nástrojů pro kybernetickou bezpečnost máte, tím lépe se dokážete vyhnout hrozbám ohrožujícím pověst a bezpečnost vaší firmy – a bezpečnost vašich zákazníků. Je čas udělat inventuru a zjistit, kterou z těchto 9 taktik aktuálně používáte, a začít zaplňovat mezery. Je v pořádku, když nevíte, kde začít; kterákoli z těchto strategií posílí plán kybernetické bezpečnosti vašeho webu.

Až budete připraveni se do toho ponořit, je tu pro vás Nagios XI.

Zdroj: Nagios