Článek přečtěte do < 1 min.

Google zablokoval zveřejnění 2,28 milionu aplikací kvůli porušení zásad obchodu, uvádí společnost v nové zprávě.

Obchod Google Play, největší úložiště aplikací pro Android, je trvalým cílem hackerů a podvodníků. Když Google odmítne zveřejnění aplikace nebo aktualizace, je to obvykle proto, že nějak porušuje zásady obchodu.

Celkem Google zastavil publikování 2,28 milionu aplikací porušujících zásady na Google Play. Netřeba dodávat, že je to hodně. To však neznamená, že by tyto aplikace mohly být považovány za malware; jde jen o to, že do puntíku nedodržovali zásady.

Jak v minulosti ukázala telemetrie Bitdefendru, někteří vývojáři se snaží pod různými maskami podstrčit potenciální nežádoucí aplikace (PUA). Často se zajímají o zneužití příjmů z reklamní sítě a oklamání lidí, aby si instalovali škodlivé aplikace, které zobrazují invazivní reklamy.

„Některé z aplikací, které se zločinci pokusili nahrát, lze snadno klasifikovat jako nebezpečné, protože vyžadovaly přístup k citlivým oprávněním,“ vysvětlil Google.

Zneužívání zásad obchodů samozřejmě často vede k zablokování účtů, což je přesně to, co se stalo u desítek tisíc účtů.

„Efektivněji jsme identifikovali špatné aktéry a podvodné kruhy a zakázali jsme ve službě Play 333 tisíc špatných účtů za porušení, jako je potvrzený malware a opakovaná závažná porušení zásad,“ dodal Google.

Společnost také uvedla, že zásady obchodu budou ještě přísnější, včetně odebrání aplikací ze služby Play, které nejsou transparentní ohledně jejich postupů v oblasti ochrany osobních údajů. Google ve skutečnosti slibuje rozsáhlejší právní kroky proti špatným aktérům.

„Nedávno jsme také podali žalobu k federálnímu soudu proti dvěma podvodníkům, kteří učinili několik nepravdivých prohlášení, aby nahráli podvodné investiční a kryptoměnové aplikace na Play, aby podvedli uživatele. Tato žaloba je kritickým krokem k tomu, aby se tito špatní herci dostali k odpovědnosti a vyslali jasný signál, že bude agresivně pronásledovat ty, kteří se snaží využít našich uživatelů,“ uzavřel Google.

Zdroj: Bitdefender