Článek přečtěte do 4 min.

Oracle Cloud VMware Solution s potěšením představuje clustery se smíšeným tvarem, novou funkci, která poskytuje větší flexibilitu a optimalizaci zdrojů pro vaše nasazení VMware. Clustery se smíšenými tvary umožňují kombinovat různé tvary výpočtů v rámci stejné rodiny procesorů, což vám umožňuje přizpůsobit výpočetní prostředky vašim specifickým požadavkům na pracovní zátěž.

V souladu se závazkem Oracle Cloud VMware Solution poskytnout zákazníkům úplnou kontrolu nad jejich prostředími VMware jsou clustery se smíšeným tvarem spravovány jako součást operací Dne 2 v rámci vašeho softwarově definovaného datového centra (SDDC). I když je aktivace této funkce v Oracle Cloud Console jednoduchá, pojďme si před použitím této funkce prozkoumat podrobnosti a úvahy.

Shluky smíšeného tvaru: Bližší pohled

Clustery se smíšeným tvarem poskytují flexibilitu pro kombinování různých tvarů hostitelů s různým počtem jader v rámci jednoho clusteru.

Toto nejnovější vylepšení vám umožní přesně sladit vaše výpočetní zdroje s měnícími se požadavky vaší pracovní zátěže, čímž získáte následující výhody:

  • Vylepšená flexibilita: Bezproblémově kombinujte a spojujte tvary hostitelů s různým počtem jader, abyste uspokojili neustále se měnící výpočetní požadavky vaší pracovní zátěže.
  • Bezproblémové přechody hardwaru: Jakmile se v rámci řešení Oracle Cloud VMware objeví novější tvary Compute, bezproblémově je integrujte do svých clusterů se smíšenými tvary, aniž by došlo k přerušení provozu. Pomocí známých nástrojů VMware, jako je vMotion a Enhanced vMotion Compatibility (EVC), můžete snadno migrovat pracovní zátěže na nejnovější hardware.
  • Zjednodušená správa: Na základě oznámení multiklastrového SDDC spravujte svůj klastr se smíšeným tvarem jako jednotnou entitu a výrazně snižte režii správy a zjednodušte operace.

Úvahy o klastrech se smíšeným tvarem

VMware obecně doporučuje používat homogenní clustery složené z identických Compute tvarů s odpovídajícími konfiguracemi OCPU a pocházejících ze stejné rodiny CPU, aby se maximalizovala konzistence výkonu a předvídatelnost. Zatímco klastry smíšeného tvaru nabízejí zvýšenou flexibilitu, pečlivé plánování a zvážení jsou zásadní pro zajištění optimálního výkonu a kompatibility.

Před implementací klastrů se smíšeným tvarem zvažte následující klíčové aspekty:

  • Požadavky na pracovní zatížení: Důkladně zhodnoťte požadavky na zdroje pracovního zatížení, abyste určili ideální kombinaci tvarů výpočtu.
  • Kompatibilita rodiny procesorů: Clustery se smíšeným tvarem jsou omezeny na stejnou rodinu procesorů, což znamená, že všichni hostitelé musí být na bázi Intel nebo AMD.
  • Vhodnost tvaru hostitele ESXi: Schopnost přidat konkrétní tvar do clusteru se smíšenými tvary závisí na počátečním tvaru hostitele použitého k vytvoření clusteru. Vhodné tvary najdete v následující tabulce kompatibility.
    Počáteční tvar shluku Tvary dostupné během „Přidat hostitele“
    BM.DenseIO2.52 (Intel X7) BM.DenseIO2.52 (Intel X7), BM.Standard3.64 (Intel X9), BM.GPU.A10.4 (Intel X9)
    BM.DenseIO.E4.128 (AMD E4) BM.DenseIO.E4.128 (AMD E4), BM.Standard.E4.128 (AMD E4)
    BM.GPU.A10.4 (Intel X9) BM.Standard 3.64 (Intel X9), BM.GPU.A10.4 (Intel X9)
    BM.Standard 2.52 (Intel X7) BM.Standard 2.52 (Intel X7), BM.Standard 3.64 (Intel X9), BM.GPU.A10.4 (Intel X9)
    BM.Standard 3.64 (Intel X9) BM.Standard 3.64 (Intel X9), BM.GPU.A10.4 (Intel X9)
    BM.Standard.E4.128 (AMD E4) BM.Standard.E4.128 (AMD E4)

    Tvar BM.GPU.A10.4 je momentálně v omezené dostupnosti a je podporován pouze s aktualizací VMware Software verze 7.

  • Verze softwaru ESXi: Clustery se smíšeným tvarem podporují přidávání hostitelů s jakoukoli dostupnou verzí softwaru ESXi pro řešení Oracle Cloud VMware za předpokladu, že odpovídá hlavní verzi softwaru VMware SDDC. Vedlejší verzi lze vybrat během přidávání hostitele.
  • Omezení maximálního počtu hostitelů: V clusteru se smíšenými tvary je maximální počet hostitelů omezen na nejnižší povolené maximum ze všech vybraných tvarů. Toto omezení zajišťuje stabilitu a výkon clusteru. Například klastr s hustými a standardními hostiteli má maximálně 32 hostitelů, protože standardní tvary mají mezi těmito dvěma tvary nejnižší povolené maximum.
  • Aspekty kompatibility vMotion: vMotion vyžaduje, aby všichni hostitelé ESXi v klastru měli stejnou rodinu CPU, aby bylo zajištěno, že všem virtuálním strojům (VM) bude prezentována konzistentní sada funkcí CPU. V clusteru se smíšeným tvarem, kde existují různé sady funkcí, řeší EVC tento problém vytvořením základní sady založené na nejméně pokročilé konfiguraci procesoru podporované všemi hostiteli ESXi v clusteru. EVC efektivně maskuje funkce novější generace tím, že prezentuje pouze nejnižší společné funkce CPU nakonfigurované v clusteru, čímž zajišťuje bezproblémovou migraci virtuálních počítačů mezi hostiteli bez problémů s kompatibilitou. Další informace o EVC naleznete v dokumentaci.

Nasazení klastrů se smíšeným tvarem

Chcete-li nasadit cluster se smíšeným tvarem, můžete jednoduše přidat podporovaného hostitele se smíšeným tvarem jako součást pracovního postupu Přidat hostitele z konzoly Oracle Cloud Console.

Následující přehled ukazuje, jak převést váš cluster vSphere na cluster se smíšeným tvarem:

  1. Přejděte do svého SDDC v Oracle Cloud Console a vyberte cíl, cluster vSphere.
  2. Zahajte vytváření hostitele ESXi výběrem Vytvořit hostitele ESXi a přiřaďte mu popisný název.
  3. Z nabídky vyberte příslušnou verzi softwaru ESXi.
  4. Ověřte aktuální typ hardwaru klastru a výběrem možnosti Změnit tvar povolte konfiguraci se smíšeným tvarem.
  5. Vyberte si vhodný tvar Compute z dostupných možností. V následujícím příkladu měl cluster zpočátku hostitele ve tvaru Dense X7, nyní můžete přepnout na jiný tvar, například Standard 3.64.Snímek obrazovky okna Procházet všechny tvary zobrazující všechny dostupné tvary, když vyberete tlačítko Změnit tvar.
  6. Upravte OCPU z nabídky podle potřeby, pokud to vybraný tvar Compute podporuje.
  7. Vyberte další parametry, jako je typ kapacity a cenový interval, abyste určili model účtování pro nového hostitele. Případně zvažte využití zbývajících fakturačních kreditů z dříve odstraněného hostitele.Snímek obrazovky okna Vytvořit hostitele ESXi zobrazující pracovní postup Vytvoření hostitele ESXi s typem hardwaru clusteru vyznačeným červeně a zvýrazněným počtem jader.
  8. Výběrem Vytvořit hostitele ESXi zahájíte proces zřizování.
  9. Po zřízení nového hostitele ESXi postupujte podle pokynů ve výukovém programu Přidání hostitele ESXi do řešení Oracle Cloud VMware, abyste mohli nově přidané zařízení integrovat do svého vCenter.

Zdroj: Oracle