Článek přečtěte do 3 min.

Zabezpečení sítě vaší organizace je rozhodující pro její úspěch. S neustále se měnícím prostředím kybernetických hrozeb je důležité podniknout nezbytné kroky k zajištění toho, aby vaše síť byla bezpečná a v souladu s průmyslovými předpisy.

Zajištění souladu vyžaduje, abyste věděli, co je ve vaší síti. Ale jak toho lze dosáhnout, když pouze 48 % vůdců a bezpečnostních profesionálů tvrdí, že provozují svůj program zjišťování aktiv alespoň jednou týdně? Jedním z nejúčinnějších nástrojů pro identifikaci aktiv a zranitelných míst v síti je IT asset discovery.

Co je to zjišťování IT a proč je důležité pro bezpečnost IT?

Zjišťování IT je proces identifikace a katalogizace různého hardwaru, softwaru a dalších komponent, které tvoří infrastrukturu IT. Jedná se o základní proces pro zajištění hladkého fungování IT sítí, protože umožňuje správcům IT identifikovat potenciální problémy a plánovat budoucí růst.

Jakmile je tato identifikace a katalogizace IT inventáře dokončena, můžete udržovat komplexní inventář všech svých aktiv. Sledování všech komponent tvořících vaši síť na jednom místě znamená, že správci IT mohou rychle identifikovat jakékoli problémy a podniknout nezbytné kroky k jejich odstranění.

A protože v průměru až 30 % IT aktiv organizace jsou duchy, chybějící nebo nezodpovězené, je ještě důležitější mít přesné a aktuální informace o prostředí vašeho zařízení.

Chcete-li rychle detekovat změny v síti a reagovat na potenciální hrozby, stojí za to automatizovat proces zjišťování – v konečném důsledku zajistí bezpečnou a vyhovující síť.

Jak funguje IT discovery?

IT zjišťování obvykle používá ruční skenování nebo automatické skenovací nástroje. Manuální skenování zahrnuje ruční zadávání IP adres do skeneru, zatímco automatické skenování se provádí pomocí speciálně navržených softwarových programů.

Tyto programy budou prohledávat prostředí organizace a hledat:

  • Hardwarové komponenty, jako jsou počítače, servery, směrovače a přepínače.
  • Softwarové komponenty, jako jsou operační systémy a aplikace.
  • Síťová připojení, jako jsou LAN (Local Area Networks) nebo WAN (Wide Area Networks).

Kromě toho, protože ne každé aktivum bude v síti, schopnost objevovat zařízení z jiných zdrojů prostřednictvím konektorů je stejně důležitá pro poskytování komplexního obrazu o celém vašem IT majetku.

Výhody zjišťování IT pro zabezpečení IT

Přesné informace o zařízení jsou nezbytnou součástí IT sítě každé organizace. Bez něj nejsou organizace schopny identifikovat a sledovat aktiva ve svých sítích ani zajistit soulad s příslušnými předpisy a normami.

Automatizací procesu zjišťování zařízení připojených k vaší síti můžete využít následující výhody:

  • Poskytujte upozornění v reálném čase na jakékoli změny v inventáři zařízení. Tento druh viditelnosti může vaší organizaci pomoci rychle odhalit potenciální hrozby a odpovídajícím způsobem reagovat. S přesnými informacemi o zařízení, identifikací neznámých prostředků a snížením plochy útoku odstraněním zastaralého nebo neautorizovaného hardwaru.
  • Zajistěte, aby byla síť v souladu s příslušnými bezpečnostními nařízeními a standardy, jako je GDPR (General Data Protection Regulation), PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) a CCPA (kalifornský zákon o ochraně soukromí spotřebitelů).
  • Přesně monitorujte výkon IT infrastruktury a zajistěte, aby byla vždy zabezpečena. Díky viditelnosti všech zařízení připojených k síti v reálném čase může váš IT tým snadno identifikovat problémy, ještě než se stanou kritickými, a rychle reagovat, když se objeví problémy. To pomáhá snížit prostoje zaměstnanců, což zase vede ke zlepšení produktivity a zkušeností zaměstnanců v celé organizaci.

Rychle reagujte na potenciální hrozby

Při reakci na potenciální hrozby je důležité, aby organizace jednaly rychle, aby se minimalizoval dopad útoku. Díky rozšířené viditelnosti do celé vaší sítě můžete rychle najít jakékoli škodlivé aktéry nebo zranitelnosti, které by mohly vést k útoku.

To také umožňuje přesnější a včasné monitorování změn v architektuře vaší sítě, které jsou zásadní pro identifikaci potenciálních slabin dříve, než může dojít k jejich zneužití.

Navíc sledování toho, kdo má přístup k jakým částem vaší sítě, usnadňuje sledování aktivit uživatelů a udržování aktuálních uživatelských profilů. Vzhledem k tomu, že se aktéři hrozeb stále lépe maskují, zajištění toho, že k informacím, které potřebují, mají přístup pouze oprávnění pracovníci, pomáhá snížit riziko jakéhokoli neoprávněného přístupu nebo zneužití.

Pokud dojde k hrozbě, je mnohem snazší určit, odkud pochází, a podniknout proti ní příslušná opatření.  

A konečně, poskytnutí cenných informací o tom, jak vaše organizace reaguje na potenciální hrozby, může pomoci zlepšit vaši bezpečnostní strategii. Měřením doby odezvy a sledováním incidentů v průběhu času můžete vyhodnotit, které strategie fungují nejlépe a které je třeba upravit.

Zdroj: Ivanti