Článek přečtěte do 6 min.
Oznamujeme obecnou dostupnost IP Address Insights na Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Tato bezplatná služba vám umožňuje sledovat a spravovat vaše IP adresy na OCI poskytováním regionálního pohledu na využití IP adres (IPv4 i IPv6) v rámci vašeho pronájmu s hierarchickým přehledem do virtuálních cloudových sítí (VCN), jejich podsítí a síťových zdrojů.Chcete prozkoumat statistiky IP adres? Najdete ji v konzole Oracle Cloud Console, když otevřete navigační nabídku a vyberete Síť, správa IP a poté Přehledy IP adres. Tato funkce je dostupná globálně ve všech sférách OCI.Statistiky IP adresy

Případy užití

Statistiky IP adres jsou centralizovaným zdrojem pravdy, který vám umožňuje plánovat, sledovat a spravovat váš prostor IP adres na OCI. Použití statistik IP adres vám poskytuje následující možnosti:

  • Získejte konsolidovaný přehled IP adres používaných v rámci vašeho pronájmu na základě jednotlivých regionů. Tabulka statistik IP adres je centralizovaná tabulka, která umožňuje hierarchický pohled na všechny VCN, podsítě a výpočetní a síťové zdroje, které existují ve vašem pronájmu v rámci regionu.
  • Porovnejte soukromé adresy IPv4 s jejich odpovídajícími veřejnými adresami IPv4. Novinkou pro každou podsíť je tabulka přehledů IP adres, která vám umožní vidět všechna zařízení využívající IP adresy ve vaší podsíti. V této tabulce poskytujeme rychlý pohled na informace o všech zařízeních ve vaší podsíti, včetně privátních IP a veřejných IP adres (pokud jsou k dispozici) pro každé zařízení.
  • Určete využití IP vašich rozsahů OCI IP CIDR. Statistiky IP adres můžete použít k prozkoumání dat o využití IP k identifikaci potenciálních problémů s využitím, jako je nadměrné a nedostatečné využití IP adres. Statistiky IP adres můžete také použít k určení, která aktiva jste nasadili ve vaší síti VCN a podsíti, a jejich odpovídající veřejné a soukromé IP adresy.
  • Najděte konflikty překrývajících se IP. Díky našemu sloupci rychlého přehledu v tabulce statistik IP adres vám usnadníme zjištění, zda se ve vašem pronájmu OCI vyskytují nějaké překrývání IP adres, a poté vás provedeme, abyste zjistili, které VCN nebo podsítě spouštějí překrytí, abyste mohli jednat.
  • Vytvářejte a spravujte alarmy, když využití IP překročí prahovou hodnotu. Mít informace je síla. Mít způsob, jak s tím jednat, je ještě lepší. Díky statistikám IP adres jsme pro vás vytvořili způsob, jak nastavit prahové hodnoty na základě využití a poté odeslat upozornění, když je prahová hodnota překročena.
  • Vyhledávejte zdroje podle IP adresy, názvu zdroje nebo typu zařízení pomocí řetězcového vyhledávání. Zahrnuli jsme vyhledávací lištu, která vám umožňuje řídit se podle potřeby a vyhnout se prohlížení řádků dat pomocí vyhledávací lišty IP inventáře. Vyhledávání je založeno na jakémkoli řetězci, který existuje ve vaší tabulce statistik IP adres. Můžete například vyhledávat na základě adresy IP vaší výpočetní instance nebo názvu nástroje pro vyrovnávání zatížení sítě.

Podívejte se na konsolidovaný pohled na všechny zdroje IP adres OCI

Statistiky IP adres vám umožňují zobrazit IP adresy CIDR (IPv4 i IPv6), které se používají v rámci vašeho pronájmu, a získat hierarchickou viditelnost do VCN, podsítí a přidružených síťových a výpočetních prostředků, které se nacházejí ve vašem pronájmu. Pro každý řádek (VCN) máte možnost rozbalit a zobrazit využití a prostředky na úrovni podsítě, jako jsou instance virtuálního počítače (VM) a nástroje pro vyrovnávání zatížení. Každý má sloupec, který zobrazuje využití VCN CIDR, informace o překrývání, doménu DNS, názvy hostitelů DNS a oddíl, kde se prostředek nachází. V navigační nabídce v části Síť vyberte Správa IP a poté Statistiky IP adres.

Statistiky IP adresy 2

Srovnejte soukromé a veřejné adresy IPv4 pro vaše zařízení

Na hlavní obrazovku statistik IP adres jsme také přidali tabulky inventáře IP pro každou podsíť ve vaší síti VCN. Nyní můžete zobrazit adresy IP spotřebované prostředky ve vaší podsíti. Tabulka statistik IP adres na úrovni podsítě poskytuje informace DNS, soukromou IP adresu a veřejnou IP adresu spojenou s instancemi virtuálních počítačů a síťovými prostředky ve vaší podsíti.

ipam-m1

Určete využití IP

Nedostatek přehledu o využití IP CIDR je častým problémem, se kterým se zákazníci setkávají při nasazování aplikací v cloudu. Kdykoli nasadíte VCN do OCI, musíte vybrat blok IP CIDR, který můžete rozdělit na menší bloky IP CIDR pro své podsítě. Tyto IP adresy jsou spotřebovávány výpočetními, kontejnerovými a síťovými zařízeními, která existují ve vaší podsíti a VCN. Sloupec Využití zobrazuje procento využití předpony IPv4 na úrovni VCN i na úrovni podsítě. Sloupec Využití můžete seřadit podle nejvyššího i nejnižšího procenta.

Statistiky IP adres 4

Můžete také určit procentuální filtr využití pro celou tabulku. V následujícím příkladu jsme uvedli, že chceme vidět pouze VCN s využitím nad 50 %. Toto filtrování se hodí, když máte velký počet VCN, ale chcete vidět pouze ty s určitou úrovní využití.

Statistiky IP adres 5

Hledání překrývajících se konfliktů

Když zákazníci nasadí stejnou předponu IP více než jednou ve stejné síti, dojde k překrytí IP adres. Toto překrývání může být problém. Například jsme nasadili 10.1.1.0/24 do dvou podsítí. Zařízení v každé z těchto příslušných podsítí spolu nemohou komunikovat. Možná, a co je důležitější, může být komunikace zvenčí OCI s aplikacemi v těchto dvou podsítích také přerušena, protože část provozu je směrována do zařízení v první podsíti s konfliktním rozsahem, zatímco další provoz je směrován do zařízení ve druhé podsíti.

Díky přehledům IP adres jsou detekovány a zvýrazněny překryvy na úrovni VCN i podsítě. V následující příkladové tabulce máme zjištěno pět překrývání. Výběrem odkazu překrývání se otevře panel, který zvýrazní blok CIDR, předponu a VCN, které obsahují překrývající se CIDR.

Statistiky IP adres 6

Statistiky IP adres 7

Vytvářejte a spravujte alarmy

Zákazníci se často setkávají s problémy souvisejícími s nadměrným i nedostatečným využíváním svých cloudových zdrojů. Pokud ve vaší síti VCN a podsítích nemáte dostatek IP adres, dojde vám místo pro nasazení dalších prostředků aplikace. Pokud nedostatečně využíváte své nasazené IP adresy, plýtváte cenným adresním prostorem, který může být potřeba jinde.

Tím, že vám umožňuje nastavit prahové hodnoty a odesílat alarmy při překročení prahové hodnoty, vám OCI umožňuje zůstat lépe informováni o kapacitě IP pro vaše cloudové aplikace. V navigační nabídce v části Síť vyberte Virtuální cloudové sítě, vaše VCN, Podrobnosti o podsíti a poté Přehledy IP adres.

ipam-m2

Záložka Alarms umožňuje vytvářet alarmy a upozornění, pokud využití IP dosáhne určitého procenta využití IP na podsíť. Máte velkou flexibilitu ve způsobu vytváření alarmů. Pomocí závažnosti alarmu si můžete vybrat statistiku použitou ke spuštění alarmu. V následujícím příkladu vytvoříme alarm, který nám dá vědět, pokud vidíme využití nad maximálně 20 %. Alarm se tedy spustí, když je nejvyšší hodnota pozorovaná během období 20 % nebo vyšší. Po spuštění se alarm odešle na předplatné, které jste vybrali.

Vytvořit obrazovku alarmu

Hledejte zdroje

Najít přesně to, co hledáte, může být někdy těžší, než je nutné. Proto jsme zahrnuli funkci vyhledávání přímo do samotné tabulky statistik IP adres. Panel vyhledávání statistik IP adresy vám umožňuje provádět vyhledávání řetězců, které prozkoumá všechna pole v inventární tabulce nástroje pro vyrovnávání zatížení sítě. V následujícím příkladu chce uživatel vědět, kde nasadil své NLB a jeho IP adresu. Zadáním „nlb“ do vyhledávacího pole tabulka statistik IP adres zvýrazní všechny výskyty „nlb“ kdekoli v tabulce inventáře IP a zobrazí je. Ve výsledcích jsme nalezený text pro snazší viditelnost zvýraznili tučně.

Statistiky IP adres 8

Závěr

Věříme, že IP adresa může zlepšit a zjednodušit způsob, jakým spravujete přidělování IP adres v rámci Oracle Cloud Infrastructure, a těšíme se, až si poslechneme, jak tyto funkce zlepšují návrh vaší sítě a vývoj řešení. Další informace o inventáři IP naleznete v dokumentaci.

Zdroj: Oracle