Článek přečtěte do 8 min.

Více než 76 % organizací podporuje nějakou formu hybridní práce, která vede ke složitosti prostředí. 53 % osob s rozhodovací pravomocí v oblasti IT tvrdí, že jejich prostředí je složitější než před 2 lety. Hybridní prostředí zvyšují složitost a snižují efektivitu IT oddělení znásobením počtu nasazení, která je třeba spravovat.

Citrix zjednodušuje a zefektivňuje správu hybridních nasazení, protože naše funkce zvyšují provozní efektivitu napříč hybridními, cloudovými a místními nasazeními. IT administrátoři mohou s Citrixem pracovat z libovolného místa správy, které si vyberou, a získat tak plně přizpůsobitelné řešení, aniž by se museli plně přesouvat do cloudu. Níže si přečtěte více o nových funkcích pro lepší provozní efektivitu, které jsme na tento rok naplánovali, a o tom, jak můžete tato vylepšení využít.

Automatizace

Citrix Automation

Čím více automatizujete, tím méně práce musíte udělat pro údržbu vašeho prostředí. Nejen, že získáte zpět čas ve svém dni, ale také snížíte riziko lidské chyby v manuálních procesech. Citrix udělal za poslední rok velký pokrok v podpoře nasazení Infrastructure as Code (IaC) a plánují spoustu nových funkcí, které správu ještě usnadní.

Mnoho zákazníků využívá IaC a využívá principy DevOps pro nepřetržitou integraci, doručování a nasazení. Během minulého roku usilovně pracovali na integraci platformy Citrix s poskytovateli automatizace Terraform.

V tomto nadcházejícím roce se szaměřují na vývoj integrace pro Citrix Virtual Apps a Desktops a DaaS s poskytovateli Terraform pro správu webu. To zahrnuje integraci hlavních úkolů, které správci pravidelně provádějí na svém webu, jako je správa zásad Citrix, správa operací na webu, zajišťování ručních virtuálních strojů (VM) a přidávání aplikací do skupin pro doručování.

Další oblastí, na kterou se zaměřují pro efektivnější poskytování služeb pro administrátory, je podpora Ansible playbooků pro vytváření VDA. Navíc v souladu s vizí podpory hybridních cloudových prostředí přidavají podporu pro další hypervizory jako vSphere a Nutanix AHV.

Služba VDA Upgrade

Udržování vašich Citrix Virtual Delivery Agents (VDA) aktuální pomocí nejnovějších funkcí a bezpečnostních oprav je zásadní. Tradiční proces upgradu počítačů se vzdáleným přístupem k PC, Windows 365 a trvalých VDA je však časově náročný, k chybám náchylný, manuální proces a často závisí na jiných týmech při implementaci produktů jako SCCM. To je důvod, proč v roce 2023 zavedli službu VDA Upgrade, která je součástí konzole Citrix a umožňuje správcům Citrixu dokončit upgrady VDA snadněji a šetřit čas a náklady se zvýšenou provozní efektivitou. V roce 2024 se chystají k této vysoce žádané funkci přidat ještě více funkcí.

V současné době je služba VDA Upgrade dostupná pouze v rámci Citrix DaaS, takže vyžaduje minimálně hybridní nasazení. V roce 2024 se chystáme zavést tuto službu do našeho místního softwaru Citrix Virtual Apps and Desktops. To umožní celé naší zákaznické základně těžit z hodnoty služby VDA Upgrade.

Pracují také na rozšíření možností služby VDA Upgrade. Opakovaně byla požadována podpora pro air-gapped VDA (VDA, která nemají přístup k internetu) a pracují na řešení tohoto problému. Tato funkce by podporovala upgrady VDA ze sdílení souborů poskytnutého zákazníkem, ke kterému mají VDA přístup – není nutné připojení k internetu. Pracuje se také na podpoře proxy, aby bylo možné i nadále rozšiřovat počet VDA, které mohou využívat službu VDA Upgrade.

Mnoho zákazníků navíc chce provozovat na předposledním vydání VDA, často z důvodů stability. Pracují na podpoře upgradů vydání N a N-1 VDA v roce 2024. Aby správci měli ještě větší kontrolu nad jejich upgrady, budou moci nastavit prahové hodnoty pro počet VDA, které mají být upgradovány současně, a nastavit prahové hodnoty selhání.

Administrátorské zkušenosti

Zkušenosti správce s konzolami a rozhraními produktu jsou zásadní pro jejich schopnost správně spravovat. Dobře navržené rozhraní zjednodušuje úkoly, umožňuje správcům snadno prosazovat zásady zabezpečení a umožňuje stabilitu prostředí tím, že jej lze snadno monitorovat a udržovat. Citrix neustále pracuje na zlepšení administrativních zkušeností napříč celou naší platformou.

Webová konzole Workspace Environment Management pro místní prostředí (Tech Preview)

Zavedli zjednodušenou webovou konzolu Workspace Environment Management do technického náhledu, abychom pomohli zlepšit uživatelský a administrátorský zážitek v konzole Citrix Cloud. Nyní tuto funkci přinášíme do místního nasazení.

Tato webová konzole vám umožní maximálně využít vaše nasazení Citrixu. Uvnitř webové konzole můžete najít nastavení správy prostředí pracovního prostoru, která znáte a máte rádi, jako je optimalizace systémových prostředků, správa skupinových zásad a uživatelských profilů a zabezpečení přihlášení uživatele. Má také některé nové funkce, jako jsou skriptované úlohy, které pomáhají zjednodušit práci IT helpdesku a přehledy, aby se zlepšila viditelnost administrátora do prostředí. Webová konzole Workspace Environment Management pro prostředí Citrix Virtual Apps a Desktops spravovaná IT je aktuálně ve verzi Tech Preview a můžete se podívat na blog, který podrobně popisuje další funkce konzole. Na webovou konzoli Workspace Environment Management se můžete blíže podívat ve videu níže.

Poskytování Citrix DaaS ve Web Studio (Tech Preview)

Citrix poskytuje dvě prováděcí řešení pro vytváření katalogů strojů: Citrix Provisioning (PVS) a Machine Creation Services (MCS). Vytvoření katalogů strojů PVS zahrnovalo konfigurace v konzole PVS před integrací strojů do aplikace Studio. Aby tento zbytečný krok navíc vyřešili, spustili novou funkci Tech Preview, která administrátorům umožňuje vytvářet katalogy Citrix Provisioning v DaaS. Díky této nové funkci mohou zákazníci vytvářet katalogy strojů PVS v Azure přímo v DaaS Studiu pouhými několika kliknutími.

S novou funkcí mohou zákazníci snadno vytvořit katalog Citrix Provisioning pomocí stejného konzistentního uživatelského rozhraní ve Web Studiu. Díky tomu je proces poskytování mnohem efektivnější a méně časově náročný. Nabídkou možností poskytování MCS i PVS poskytuje Citrix DaaS zákazníkům větší flexibilitu při výběru možnosti, která nejlépe vyhovuje jejich potřebám.

S novou funkcí Vytváření katalogů Citrix Provisioning v DaaS bude možné pro PVS využít mnoho funkcí, které MCS přidal k podpoře hypervizorů, zejména na veřejných cloudech. Zavedení této schopnosti na další platformy hypervizorů a veřejných cloudů je na našem plánu.

Zabezpečený soukromý přístup a Citrix Enterprise Browser: Vylepšená zkušenost s řešením problémů správce

Poskytování nejlepší uživatelské zkušenosti při přístupu k webu a aplikacím SaaS je zásadní! Ale co když uživatel čelí problému? Jak mohou administrátoři rychle zúžit problém, aby byli uživatelé spokojeni, aniž by museli ručně shromažďovat protokoly klientů nebo prohlížet různé řídicí panely? Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je, že uživatel poskytne ID chybové transakce helpdesku při vytváření tiketu. Toto ID transakce se zobrazuje v adresním řádku nebo na chybové stránce Citrix Enterprise Browser, kterou může koncový uživatel jednoduše zkopírovat a sdílet.

ID transakce spojené s chybou

ID transakce spojené s chybou

Správci pak mohou pomocí ID transakce filtrovat protokoly dostupné v rámci zabezpečeného soukromého přístupu a rychle identifikovat hlavní příčinu.

Pomocí ID transakce vyhledejte příslušné protokoly

Pomocí ID transakce vyhledejte příslušné protokoly

Pozorovatelnost

V dnešním složitém digitálním prostředí čelí organizace výzvě, jak udržet optimální výkon a zabezpečení ve stále složitějších IT infrastrukturách. Tradiční nástroje pro monitorování infrastruktury, i když jsou užitečné pro základní přehled a řešení problémů, často zaostávají, pokud jde o komplexní viditelnost pro End-User Computing (EUC).

Citrix je v popředí posunu směrem k pozorovatelnosti, vybavuje organizace pokročilými možnostmi exportu dat napříč naší sadou řešení a zároveň rozšiřuje stávající možnosti nabídky řešení pro pozorovatelnost Citrix.

Citrix Director & Citrix DaaS Monitor: Citrix Stack Monitoring

Jako správce nejste pověřeni pouze nastavením nebo konfigurací prostředí – jste také zodpovědní za jeho průběžný stav a údržbu. Je důležité, abyste mohli snadno najít, diagnostikovat a rychle opravit problémy ve vašem prostředí. Pracujeme na zcela novém řídicím panelu pro monitorování zásobníku Citrix a možnostech upozornění, abychom nabídli přehledy a metriky týmům helpdesku, správcům Citrix a inženýrům, které hledali.

Řídicí panel monitorování infrastruktury Citrix

Řídicí panel monitorování infrastruktury Citrix

To na jedné straně pomáhá zefektivnit proces třídění a odstraňování problémů, zatímco týmy se již nemusí spoléhat na infrastrukturní týmy a jejich monitorovací řešení, jako je SCOM.

Výsledek: Menší únava z pohotovosti, zkrácená střední doba k identifikaci (MTTI), kratší střední doba k vyřešení (MTTR) a vyšší celková kvalita služeb.

Monitorujte nasazení Citrix Provisioning Services v aplikaci Director

Citrix PVS monitoruje nepřeberné množství dat a pomáhá správcům udržovat stav jejich PVS farem. V současnosti jsou tyto informace dostupné pouze v rámci jednotlivých serverů infrastruktury PVS nebo jejich konzole PVS. Tato data přenášíme do Director a DaaS Monitor, abyste mohli sledovat své prostředí z jednoho centrálního místa.

Citrix DaaS Monitor a Citrix Director poskytnou přehled o stavu všech serverů PVS na jediném řídicím panelu s nezbytnými metrikami umožňujícími rychlé odstraňování problémů a kontroly stavu služeb. Zkombinujte to se silou přizpůsobeného upozorňování a správci Citrixu mohou být informováni o problémech, které je zajímají, a snížit tak únavu z výstrah, kterým by dnes mohli čelit. Už žádné klikání nebo spouštění příkazů PowerShellu, abyste získali data, která potřebujete – vše máte na dosah ruky.

Analytics pro výkon: exporty dat na vyžádání na základě REST API (OData)

Citrix nedávno zahájil novou éru integrace business intelligence a nabízí jedinečný přístup k metrikám v reálném čase z Citrix Director a Citrix DaaS Monitor přes OData pro nástroje jako PowerBI a Tableau.

Vytvářejte sestavy a řídicí panely BI

Zatímco Citrix Analytics for Security a Analytics for Performance nabídly streamování dat na platformy Observability, jako je Splunk nebo Elasticsearch , spolu s řešeními SIEM, jako je Azure Sentinel , poptávka po podmíněném dotazování prostřednictvím OData vzrostla.

S novým rozhraním založeným na REST API budou mít zákazníci přístup k historickým a agregovaným datům z Citrix Analytics for Performance stejným způsobem, jakým získáváte data z Citrix Director nebo Monitor.

Pomocí této nové funkce lze snadno hlásit případy použití, jako jsou nejčastěji používané aplikace, VDI bez přijetí nebo špičková fyzická umístění. Tato nová iniciativa Citrix nejen obohacuje možnosti interního monitorování operací, ale také podtrhuje závazek podporovat kolaborativní a pronikavý technologický ekosystém.

Další informace

Zůstaňte v obraze s našimi nejnovějšími verzemi na adrese updates.cloud.com, která nyní sleduje i místní verze! Jako vždy se můžete dozvědět více o stávajících funkcích v dokumentaci k produktu.

Chcete-li se dozvědět více o platformě Citrix, kontaktujte nás.


Prohlášení: Tento článek může obsahovat odkazy na plánované testování, vydání a/nebo dostupnost produktů a služeb Cloud Software Group, Inc. Informace uvedené v tomto článku mají pouze informativní charakter, její obsah se může bez upozornění změnit a nelze se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu. Informace nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkcionalitu. Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro produkty zůstává na výhradním uvážení Cloud Software Group, Inc.

Zdroj: Citrix