Článek přečtěte do 4 min.

Oracle se aktivně účastní více než 100 organizací stanovujících standardy a více než 300 technických komisí, přičemž tisíce zaměstnanců se aktivně podílejí na standardech a projektech s otevřeným zdrojovým kódem. Tito zaměstnanci přispívají k úsilí od Javy a Linuxu po Kubernetes a další a více můžete zjistit prostřednictvím Standards at Oracle. Příkladem jejich práce ve standardizačních organizacích, kde řídí a ovlivňují standardy, je World Wide Web Consortium (W3C). W3C je hlavní mezinárodní standardizační organizace pro web a rodina specifikací W3C Web of Things (WoT) popisuje a podporuje použití webové technologie pro internet věcí (IoT).

Pomoc Webu věcí

Po třech letech spolupráce mezi průmyslovými odborníky ze společností Oracle, Siemens, Intel, Microsoft, Fujitsu, Hitachi a dalších byla dokončena nová architektura W3C Web of Things, popis věcí a specifikace objevů a jsou nyní publikovány jako normativní doporučení W3C. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě.

Tato nová doporučení W3C zlepšují a rozšiřují rozsah WoT a přidávají významné nové funkce. K tomuto bodu byly aktualizovány dvě podpůrné poznámky W3C: šablony vazeb Web of Things (WoT)skriptovací API Web of Things (WoT). Toto úsilí o mezinárodní standardy je důležité jako součást vývoje IoT a blockchain aplikací ve společnosti Oracle.

„Sada specifikací Web of Things, včetně aktualizované verze 1.1, slouží jako sjednocující rámec pro řešení složitých případů použití internetu věcí vyžadujících interoperabilitu napříč různými ekosystémy v masivním měřítku,“ říká Jai Suri, viceprezident vývoje IoT a blockchain aplikací ve společnosti Oracle. „Oracle je potěšen postupem této sady specifikací do stavu doporučení a je hrdý na to, že byl aktivním přispěvatelem, vůdcem a spolueditorem tohoto úsilí. Věříme, že to bude přínosem pro zákazníky a uživatele, protože umožní tolik potřebnou interoperabilitu mezi řešeními různých dodavatelů pro IoT.“

Co dělá WoT

Cílem WoT je čelit fragmentaci internetu věcí a jeho tendenci vytvářet vertikální sila. Specifikace W3C se zaměřily na mezery ve stávajících standardech, jako jsou běžné formáty pro strojově čitelná metadata a další stavební bloky. Jsou navrženy tak, aby podporovaly integraci zařízení a služeb internetu věcí napříč různými platformami internetu věcí, standardními ekosystémy a doménami aplikací. Aby se předešlo duplicitě práce vykonávané jinde, byla podpora pro stávající standardy začleněna do specifikací WoT, kdykoli to bylo možné. Tyto dokumenty se zabývají případy použití a požadavky z  Web of Things (WoT): Případy použití a požadavky.

Nové specifikace jsou k dispozici na následujících odkazech:

Tyto specifikace doplňují další specifikace stavebních bloků WoT: šablony vazeb WoT, skriptovací API WoT, pokyny k zabezpečení a ochraně soukromí WoT, zjišťování WoT a profil WoT.

Zobrazení ekosystému W3C

Případy použití a požadavky

Požadavky na specifikace WoT jsou řízeny mnoha případy použití, k nimž přispěli doménoví experti z různých aplikačních oblastí. Kromě „vertikálních“ případů použití specifických pro doménu jsme také zvážili několik „horizontálních“ případů použití, které se zabývají technologiemi a vzorci použití, které se objevují ve více doménách. První vydání doporučení W3C WoT bylo zveřejněno na jaře 2020. Od té doby pracovní skupina WoT shromáždila mnoho nových případů použití a požadavků a odvedla práci na jejich řešení. Zvláštním zaměřením nedávné práce v pracovní skupině pro architekturu WoT byla okamžitá interoperabilita síťových rozhraní se zaměřením na zařízení a služby, které používají (nebo jsou přemosťovány) protokol HTTP(S).

K souboru více než 30 případů použití přispěly zúčastněné strany z různých průmyslových odvětví pro různé aplikační domény. Ty byly zveřejněny v dokumentu WoT Use Cases and Requirements:  https://www.w3.org/TR/wot-usecases/.

Horizontální případy použití, které se zabývají více doménami, popisují:

  • Objev
  • Distribuce metadat
  • Systémová integrace více dodavatelů
  • Out of the Box Interoperabilita
  • Digitální dvojče
  • Cross Protocol Interworking
  • Multimodální systémová integrace
  • Multimodální rozpoznávání, synergické interakce
  • Přístupnost
  • Virtuální / rozšířená realita
  • Edge Computing
  • Zpracování s nízkou latencí, vždy ve scénářích

Případy použití specifické pro doménu (vertikální) pro doménu jedné aplikace zahrnují:

  • Skleníkové a otevřené zemědělství
  • Smart City
  • Geolokace, řídicí panel, interaktivní veřejné prostory, inteligentní kampus
  • Chytré budovy, energetická účinnost, správa budov
  • Diskrétní a kontinuální výroba
  • Maloobchodní
  • Veřejné a soukromé zdraví
  • Distribuce energie, chytrá síť
  • Přeprava
  • Infrastruktura, náklad, lidé
  • Automobilový průmysl
  • Chytrý domov
  • Vzdělání

Architektura

Dokument WoT Architecture slouží jako deštník pro všechny specifikace WoT, a proto také definuje obecné cíle W3C Web of Things. Tento dokument definuje abstraktní architekturu WoT a vymezuje návrhový prostor pro současné a budoucí stavební bloky, z nichž každý je specifikován v samostatných dokumentech.

Účelem dokumentu WoT Architecture je poskytnout:

  • definice terminologie,
  • definice základních pojmů a architektonických omezení,
  • přehled stavebních kamenů WoT a jejich souhra,
  • průvodce mapováním abstraktní architektury WoT na různé konkrétní scénáře nasazení.

Pokládá základ pro specifikace stavebních bloků WoT: Popis Web of Things (WoT), Závazné šablony Web of Things (WoT), Web of Things (WoT) Scripting API, Web of Things (WoT) Pokyny pro zabezpečení a ochranu soukromí, Web zjišťování věcí (WoT) a profil webu věcí (WoT).

Koncepty architektury WoT jsou použitelné na všech úrovních aplikací IoT: zařízení, edge a cloud. Společná architektura podporuje společná rozhraní a API na různých úrovních a umožňuje vzory meziúrovňové integrace, jako je Thing-to-Thing, Thing-to-Gateway, Thing-to-Cloud, Gateway-to-Cloud a dokonce cloudová federace, tj. propojení prostředí cloud computingu dvou nebo více poskytovatelů služeb pro aplikace IoT.

Popis věci

Popis WoT je dokument JSON, který popisuje zařízení IoT (věc). Poskytuje metadata a informace o síťových rozhraních Things, což umožňuje interakci se zařízením, tj. nastavení nebo získání vlastností, vyvolání akcí a přihlášení k odběru událostí. Popis věci obsahuje obecná metadata, metadata specifická pro doménu, podmínky interakce (které zahrnují podporované vazby protokolu) a odkazy na související věci.

Popisy WoT definují informační model agnostický protokol, který lze rozšířit o sémantické anotace a přidat kontextové znalosti. Interakční možnosti tohoto modelu mohou být vázány na různé protokoly a jeden popis WoT může obsahovat vazby pro několik protokolů. Popisy věcí jsou obvykle kódovány ve formátu JSON, který také umožňuje zpracování JSON-LD (sémanticky propojená data). W3C WoT Thing Architecture a WoT Thing Description definují obecný výkonný popisový mechanismus a strojově čitelný formát pro popis velmi odlišných zařízení, která mohou být připojena přes různé protokoly.

Závěr

WoT poskytuje dodavatelsky neutrální způsob popisu zařízení a interakcí internetu věcí ve formátu, který je čitelný pro stroje a srozumitelný pro lidi. Umožňuje spolupráci zařízení od více výrobců a je dostatečně expresivní, aby bylo možné vybudovat strukturovanou síť zařízení a spolupracovat s ní. Nově vydané specifikace jsou pevným základem pro popis stávajících zařízení, definování digitálních dvojčat a simulátorů a integraci zařízení od více výrobců společným způsobem.

Zdroj: Oracle