Článek přečtěte do 5 min.

V tomto blogovém příspěvku se snažíme vyřešit složitost doručování obsahu over-the-top (OTT) tím, že projdeme technickými podrobnostmi řešení OTT na základě videa na vyžádání (VOD). Toto řešení využívá základní funkce Oracle Cloud Infrastructure (OCI), jako jsou OCI Media Services (Media Flow a Media Streams) a různé služby OCI. Řešení zajišťuje zjednodušení integrace, nastavení a údržby řešení OTT, protože komplexní využití služeb Oracle minimalizuje závislost na řešeních třetích stran.

Řešení zahrnuje kompletní nastavení umožňující tvůrcům obsahu bezproblémově doručovat obsah koncovým uživatelům. Nastavení zahrnuje aplikaci pro správu pro správu obsahu, hybridní aplikaci pro doručování obsahu a meta službu, backendové nastavení vytvořené pomocí sady pro vývojáře softwaru OCI (SDK) a Java.

Přehled návrhu projektu

Následující diagram ukazuje plánovaný návrh nastavení řešení:

Schéma řešení pro nasazení VOD OTT.

Pro toto řešení nastavte následující úlohy:

Vytvořte pracovní postup médií

Ve fázi zpracování a analýzy médií musí být dvě základní služby OCI Media – Workflow Media Flow a konfigurace Media Streams – nakonfigurovány se vstupními a výstupními segmenty pod OCI Object Storage. Pracovní postup Media Flow a Media Streams poskytují flexibilní a intuitivní rozhraní pro vytváření a správu komplexních mediálních pracovních toků. Můžete snadno navrhnout vlastní pracovní postupy pro automatizaci úloh, jako je překódování, přepis, balení a distribuce. Vygeneruje se ID pracovního postupu, které se použije během vytváření předem sestavené funkce.

Nahrajte a překódujte obsah

Nahrajte soubor do vstupního segmentu. Po dokončení nahrávání spusťte úlohu v části Media Flow výběrem souboru ze vstupního bloku. Poté, co OCI Media Flow zpracuje obsah, uloží výsledné soubory, jako jsou fragmentované soubory mp4, zvukové soubory a miniatury, do zásobníku OCI Object Storage.

Služba OCI AI Vision je integrovaná, takže můžete identifikovat citlivý obsah nebo získat automatický přepis.

Balení a přehrávání videa

Volitelně zašifrovaný obsah pak můžete poslat do Content Delivery Network (CDN). Oracle podporuje Akamai CDN a OCI Edge. S Akamai musíte zadat podrobnosti o svém účtu. S OCI Edge se konfigurují automaticky.

A konečně, mediální soubor lze streamovat ve formátu HLS pomocí vygenerované adresy URL z prostředků seznamu skladeb pro streamování médií.

Celý tento proces můžete zautomatizovat pro tvůrce obsahu, aby mohli hladce doručovat svůj obsah koncovým uživatelům, podle podrobné architektury popsané v další části.

Referenční architektura správy médií

Referenční schéma architektury pro řešení správy médií.

Připojte funkce a události OCI

V části Prebuilt Functions vyberte Media Workflow Job Spawner a nakonfigurujte požadované podrobnosti spolu s ID pracovního postupu médií vytvořeným v předchozí části. V části Události nakonfigurujte pravidlo tak, aby při vytvoření objektu v bucketu spustilo předem vytvořenou funkci Media Flow.

Vytvořte meta službu pomocí OCI SDK a Java

Meta služba je založená na Javě a využívá framework Spring Boot. Pro ukládání relevantních mediálních dat využívá autonomní databázi OCI.

Interně se backendová služba propojuje a spolupracuje se službami OCI, což usnadňuje OCI SDK. Pomocí možností OCI SDK služba podporuje vytváření a správu různých zdrojů, jako jsou buckety, oddíly, toky médií, mediální služby a sítě pro doručování obsahu (CDN). Pro obsluhu aplikace, webu a uživatelského rozhraní pro správu je vystaveno a nasazeno několik rozhraní API. Služba může zpracovávat požadavky na nahrávání a správu mediálního obsahu, což následně spouští příjem seznamu skladeb. Služba také podporuje vytváření seznamů HTTP live streaming (HLS) a generování stream URL, což umožňuje přehrávání nahraného obsahu na přenosném zařízení.

Vytvořte aplikaci pro správu pro správu obsahu

Pro nastavení aplikace pro správu používáme Oracle JET, abychom tvůrci obsahu mohli flexibilně spravovat svůj obsah. Můžete použít libovolný rámec dle vašeho výběru. Aplikace pro správu podporuje nahrávání obsahu s vícedílným nahráváním, které je povoleno pomocí služeb OCI a následně správy metadat obsahu.

Během spouštění nahrávání se používá ID požadavku otevřené platformy (OPC) ke sledování všech částí procesu nahrávání a záznam je zaznamenán v instanci MongoDB pomocí Oracle Autonomous Database. Po úspěšném dokončení nahrávání všech částí se k obsahu připojí jedinečné ID (UUID) vygenerované během zahájení nahrávání, což umožňuje sledování veškerého obsahu a aktivit souvisejících s metadaty během fáze aplikace.

Událost pak spustí předpřipravenou funkci toku médií, která spustí úlohu toku médií pro fázi překódování. Stav zakázky je také sledován a ukládán do databáze. Po dokončení procesu se podrobnosti o nahraném souboru zobrazí na obrazovce aktualizace metadat v aplikaci pro správu.

Možnosti nahrávání obsahu v aplikaci pro správu.

Obrazovka metadat poskytuje tvůrci obsahu požadovaný formulář metadat, a když uživatel zadá metadata, aplikace pro správu spustí požadavek API na službu metadat pomocí UUID, které bylo zachyceno během nahrávání, a zachytí všechny metainformace související s obsahem. Podobně pomocí obrazovky meta aktualizace lze plakáty požadované pro obsah nahrát na stejnou obrazovku a jsou mapovány pomocí UUID. Meta služba poskytuje možnost zachytit různé plakáty, které jsou uloženy na kbelíku.

Obrazovka aktualizace metadat, kam můžete nahrát metadata.

Vytvořte aplikaci pro koncového uživatele pro přehrávání

V aktuálním nastavení poskytuje iontový framework podporu napříč platformami pro desktop, iOS a Android. Aplikace obsahuje domovskou obrazovku, která zobrazuje různé obrázky mediálního obsahu. Když je vybrán obrázek, načte se obrazovka přehrávače integrovaná s hls.js pro streamování obsahu HLS.

Když se spustí přehrávání, meta služba využívá OCI Media Stream ke generování šifrovaného nebo nešifrovaného obsahu, v závislosti na konkrétních požadavcích. Přehrávač pak použije tuto adresu URL hlavního streamu, která podporuje streamy založené na rozlišení a šířce pásma sítě, k načtení a přehrávání obsahu.

Příklad aplikace pro koncového uživatele.            Příklad aplikace pro koncového uživatele.

Když vyberete obrázek na první obrazovce, aplikace se přesměruje na obrazovku přehrávání, aby streamovala obsah, který pro přehrávání používá na pozadí hls.js.

Závěr

Popsaná konfigurace je velmi vhodná pro zákazníky, kteří plánují založit novou aplikaci OTT nebo migrovat svou stávající s obsahem VOD. Oracle spravuje celý proces od nahrání obsahu až po doručení prostřednictvím OCI, nabízí vylepšené zabezpečení a snadnou správu. Tento přístup eliminuje potřebu dodavatelů třetích stran při ukládání a doručování obsahu, což je zásadní pro zabezpečení obsahu VOD. OCI také nabízí funkce, jako je zotavení po havárii, vyvažování zátěže a CDN, což snižuje nároky na nastavení a správu potřebné pro projekt.

Tato konfigurace je použitelná pro širokou škálu průmyslových odvětví s požadavkem na integraci videa, přesahující zábavní sektor.

Lze jej efektivně využít v následujících odvětvích:

  • Vzdělávání: Ideální pro platformy jako LinkedIn Learning a Udemy.
  • Firemní: Usnadňuje ukládání a streamování školicích materiálů a důležitých podnikových aktualizací.
  • Sport: Podporuje streamování a sdílení exkluzivního sportovního obsahu.
  • Vláda: Užitečné pro vládní subjekty k ukládání důležitých oznámení a vzdělávacího obsahu VOD.

Následné fáze nastavení aplikace OTT zahrnují vkládání reklam na úrovni klienta s OCI Media Flow a správu reklam na úrovni administrátorské aplikace. Kromě toho mohou služby OCI Vision zahrnovat více metadat pro analýzu obsahu videa. Kromě toho se během streamování OTT používají soubory titulků generované službou OCI Speech and Language.

Chcete-li se dozvědět více o tomto nastavení, neváhejte se obrátit na tým Solutia.

Další informace naleznete v následujících zdrojích:

Zdroj: Oracle