Článek přečtěte do 4 min.

Klíčové metriky pro monitorování nasazení Citrixu

S tím, jak stále více podniků nasazuje své kritické obchodní aplikace a desktopy do cloudové a/nebo hybridní infrastruktury, stal se Citrix jejich primární volbou. Řešení Citrix DaaS a VDI umožňují podnikům nasazovat jejich pracovní zátěže v jakémkoli měřítku tím, že poskytují skvělé zkušenosti a zjednodušenou správu.

Je důležité monitorovat, analyzovat a implementovat proaktivní měření pro zvýšení produktivity a uživatelské zkušenosti při každodenních problémech. Strategická optimalizace může výrazně zlepšit celkovou efektivitu Citrix Cloudu, ať už jde o řešení latence výkonu, vylepšení zabezpečení nebo přizpůsobení se měnícím se pracovním vzorcům. Proto je vysoce nezbytné zaměřit se na klíčové metriky a optimalizovat je tak, aby vyhovovaly vašim obchodním cílům.

V tomto článku si projdeme klíčové metriky, které mohou firmám a jejich digitálním pracovním prostorům pomoci dosáhnout nové úrovně odezvy a odolnosti.

Síťové metriky

Každý ví, že bez sítě by nebylo připojení k internetu a Citrix DaaS/VDI by nefungoval. Jako správci spoléháme na stabilní síť, abychom udrželi služby v chodu pro koncové uživatele. Někteří administrátoři Citrixu jsou dokonce plně zodpovědní za síť!

Schopnost monitorovat síť je nutností při správě hybridních cloudových systémů, jako je Citrix Cloud. Velmi doporučuji průběžné sledování konektivity mezi datovým centrem a Citrix Cloud; tímto způsobem administrátoři okamžitě vědí, kdy jsou jejich uživatelé postiženi výpadkem.

Existuje několik různých metrik doby odezvy sítě založených na konektivitě. Nejprve doba odezvy mezi každým Cloud Connectorem a portálem Citrix Cloud: https://citrix.cloud.com. Doba odezvy je doba, kterou Citrix Cloud potřebuje k reakci na požadavky uživatelů. Doporučuji průběžně sledovat, zda je tato doba odezvy kratší než jedna sekunda.

Další klíčovou metrikou, která pomůže proaktivně odhalit potenciální problémy, je latence sítě cloudového portálu. Jak dlouho trvá přes síť, než se dostane ke cloudové zprostředkovatelské službě? A co Cloud Gateway? Problémová místa v komunikaci jsou jedním z běžných důvodů špatné konektivity, zpomalení a ztráty dat v prostředí DaaS. Vysoké latence z úrovní Citrix mohou způsobit selhání při doručování aplikací a desktopů, což má dopad na uživatelskou zkušenost a produktivitu. Správci by měli mít vždy možnost vidět dobu zpáteční cesty uživatele (další podrobnosti zde), která se může lišit v závislosti na jeho geografické poloze.

S úplným minimem těchto metrik ve vaší síti budete schopni odpovědět na tuto otázku: je to problém s mou sítí nebo portálem Citrix Cloud?

Klíčové metriky pro dostupnost služby

Věděli jste, že když nainstalujete Cloud Connector, zahrnuje do instalace 17 služeb? Tou hlavní je služba Citrix Cloud Agent System. To je spousta služeb, které je třeba sledovat. V závislosti na vašich potřebách cloudové konektory vyžadují, aby většina služeb byla v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, aby bylo možné provádět únavnou práci s připojením a zprostředkováním uživatelů. Správci by si měli být vědomi funkce a výkonu kritických služeb. Pokud například přestane fungovat služba Citrix Remote Broker nebo použije veškerý CPU/paměť na serveru, může to snížit výkon serveru, a tím zhoršit uživatelskou zkušenost.

Sledováním „funkce“ služby budete vědět, zda je služba nahoru nebo dolů. Nepřetržité sledování ukazuje čas zastavení a spuštění služby. Spíše než „provádět ruční kontrolu“ – která vám jednoduše řekne, zda běží – je ideální mít nástroj pro ukládání metrik v pravidelných intervalech.

Některé klíčové metriky výkonu pro každou službu jsou využití procesoru, využití paměti, rychlost I/O a počet zpracování u každé služby.

Přihlašování je složité

Když si uživatel stěžuje na zpoždění při přístupu k jeho/její virtuální ploše, následující metriky pomohou správci nasměrovat „nejnižší plody“ pro optimalizaci doby přihlášení:

  • Doba zpracování GPO
  • Doba načítání profilu
  • Čas přihlašovacího skriptu

Zjistil jsem, že pomocí eG Enterprise mohu rychle zúžit, kde začít zlepšovat tyto přihlašovací aktivity. V mém předchozím životě jako správce Citrixu mi eG Enterprise ukázalo, že přihlašovací skript trvá nejdéle. Po provedení některých změn podle osvědčených postupů se časy přihlášení zkrátily na polovinu!

Kromě tří výše uvedených metrik eG Enterprise rozděluje výkon přihlašování tak, aby zahrnoval metriky „černé skříňky“, jako je doba zprostředkování a ověřování, stejně jako fáze Userinit a Shell přihlášení. Pokud je některý z těchto viníků, vezměte data podpoře Citrix pro jejich odborné znalosti.

Klíčové metriky přihlášení Citrix, jak jsou zobrazeny v konzole eG Enterprise

Syntetické metriky

Někdy skutečná uživatelská data prostě nestačí k tomu, abychom byli proaktivní v řešení problémů Citrixu. Simulace přihlášení uživatelů může poskytnout správci množství informací, než se uživatelé začnou hlásit a říkat, že se nemohou připojit přes Citrix.

Zde je dokonalý příklad toho, kdy použít simulátor přihlášení: v pátek večer provedete aktualizaci obrázku plochy. Po provedení několika testů se zdá, že vše funguje dobře. V pondělí se nikdo nemůže přihlásit. Je to děsivá situace, které se lze snadno vyhnout. Také, kdo dělá změny v pátek večer?

Simulátor kvality sleduje cestu uživatele ke spuštění aplikace nebo plochy a v pravidelných intervalech shromažďuje následující metriky:

  • Čas přihlášení do internetového obchodu
  • Délka autentizace
  • Čas výčtu
  • Časy spouštění aplikace nebo plochy

Stejně jako dostupnost služeb by měl být simulátor schopen monitorovat funkci i výkon: funguje a jak dobře funguje? Správce by také měl být informován o selháních a pomalém výkonu, aby se vyhnul noční můře popsané výše.

Uživatelsky přívětivé rozhraní eG Enterprise Citrix Logon Simulatoru je vhodné pro uživatele helpdesku, kteří nemusí být experty na domény Citrix.

Další výhoda eG

Všechny výše uvedené metriky jsou součástí monitorovacího řešení eG Enterprise. Jakmile do eG Enterprise přidáte Cloud Connectors a podrobnosti o Cloud Site, data budou přicházet v pravidelných intervalech. Vestavěné automatické prahové hodnoty upozorní správce na anomálie, výpadky nebo snížení výkonu. Aby správce ušetřil zbytečná buzení uprostřed noci, má eG Enterprise také schopnost automaticky restartovat služby na cloudových konektorech, které přestaly běžet.

Simulátor přihlášení eG Enterprise pro Citrix je dnes zdarma dostupný zde.

Zdroj: Citrix