Článek přečtěte do 7 min.

Aktualizace Oracle Analytics Cloud (OAC) z ledna 2024 je součástí trvalého závazku společnosti Oracle dodávat do OAC pravidelné aktualizace inovativních produktů.

Tento příspěvek zdůrazňuje hlavní funkce obsažené v této aktualizaci

Podmíněné dekorace ikony

Autoři sešitů mohou na tabulky a vizualizace kontingenčních tabulek aplikovat ikony podmíněné dekorace (aka emoji). Konkrétní ikony nebo emotikony lze zobrazit na základě předem definovaných podmínek pro datové hodnoty. Ikonu hvězdičky lze například přiřadit podkategoriím produktů s tržbami přesahujícími 1 milion USD, zatímco u výrobků s tržbami nižšími než 50 000 USD lze použít varovné znamení. Autoři mohou tyto podmínky snadno konfigurovat prostřednictvím uživatelsky přívětivého rozhraní, které poskytuje vizuálně intuitivní způsob, jak zdůraznit významné datové body. Možnosti přizpůsobení zahrnují úpravu velikosti a umístění ikony, která nabízí dynamickou a působivou reprezentaci dat v tabulkách a kontingenčních tabulkách.

Podívejte se na video o ikonách podmíněné dekorace na YouTube

Podmíněné dekorace ikony

Podmíněné dekorace ikony

Povolení ovládacích prvků přiblížení sešitu

Spotřebitelští uživatelé mohou využívat funkci přiblížení pro obsah plátna v sešitech. Během úpravy toku prezentace může autor sešitu aktivovat možnost Lupa v záhlaví sešitu. Autoři mohou definovat vlastnosti rozvržení a stylů plátna v režimu úprav, vybrat si mezi automatickým přizpůsobením nebo volnou formou a nastavit rozměry plátna v pixelech. Plátna s pevnou velikostí podporují ovládání přiblížení za běhu. V režimu přítomnosti mohou autoři přizpůsobit vlastnosti přiblížení, včetně možností měřítka, jako je originál, přizpůsobení stránce nebo přizpůsobení šířce. Spotřebitelští uživatelé mohou během běhu pracovat s ovládacími prvky Zoom, ručně upravovat procento přiblížení, pomocí posuvníku pro rozšíření až o 500 % nebo výběrem možností přizpůsobení stránce nebo přizpůsobení šířce pro optimální viditelnost obsahu bez posuvníků.

Podívejte se na video o aktivaci ovládacích prvků přiblížení sešitu na YouTube.

Povolení ovládacích prvků přiblížení sešitu
Povolení ovládacích prvků přiblížení sešitu

Export kontingenčních tabulek do Excelu

Funkce Export to Excel vylepšuje funkce exportu vizualizací tabulek a kontingenčních tabulek do souborů aplikace Excel. Uživatelé mohou buď otevřít vyskakovací okno Export z lišty záhlaví sešitu, nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na vizualizaci tabulky zobrazí kontextovou nabídku s možnostmi exportu. Výběr formátu Excel a zadání názvu souboru zahájí proces exportu a uloží soubor lokálně. Exportovaný soubor Excel přesně replikuje data tabulky z OAC a poskytuje bezproblémový přechod pro offline referenci. Uživatelé mohou navíc před exportem použít filtry řídicího panelu. Exportovaná kontingenční tabulka uchovává filtrovaná data, včetně mezisoučtů a celkových záznamů, přičemž zrcadlí vzhled na řídicím panelu OAC.

Podívejte se na video o exportu kontingenčních tabulek do Excelu na YouTube.

Export kontingenčních tabulek do Excelu
Export kontingenčních tabulek do Excelu

Formát referenčních čar a pásem

Autoři sešitu mohou kreslit referenční čáry pro sloupce data a času založené na kategoriích. Zatímco referenční čáry byly tradičně použitelné pouze na míry, tato funkce se rozšiřuje na sloupce kategorií, konkrétně na ty obsahující data nebo data a čas. Například ve sloupcovém grafu, který zobrazuje údaje o prodeji filtrované podle data odeslání, mohou autoři kreslit referenční čáry založené na kategoriích data, což nabízí cenné informace. Možnosti přizpůsobení zahrnují nastavení dat referenční čáry, úpravu z-pořadí pro vizuální umístění, změnu barev a vzorů pro nápadnost a dokonce přidání vlastních štítků pro informativní popisky. Tato funkce se navíc bez problémů přizpůsobuje různým typům vizualizace, zajišťuje dynamickou a všestrannou reprezentaci referenčních čar v OAC a zároveň zlepšuje interpretaci dat pro strategická rozhodnutí v obchodních kontextech.

Podívejte se na video o formátování referenčních čar a pásem na YouTube.

Formát referenčních čar a pásem
Formát referenčních čar a pásem

Výchozí barvy mapy

Funkce stylů vizualizace mapy vylepšují přizpůsobení bez nutnosti explicitně přiřazovat sloupce. Tato funkce zjednodušuje proces stylování, poskytuje uživatelům přímý způsob přizpůsobení vizualizací map jejich preferencím a zvyšuje celkový vizuální dopad reprezentace geografických dat v OAC. Uživatelé mohou nastavit barvu regionů a bodových vrstev přímo ve vizualizaci mapy. Například v mapě zobrazující místa vraků kolem australských mořských hranic zahrnuje změna barvy hranice oceánu přístup k vrstvám mapových dat a úpravu vlastnosti barvy na vlastní modrou. Podobně si uživatelé mohou vybrat vlastní barvy pro body umístění vraků a upravit tloušťku a barvu oceánských čar.

Podívejte se na video o nastavení barev mapy na YouTube.

Výchozí barvy mapy
Výchozí barvy mapy

Přizpůsobení filtrů řídicího panelu

Přizpůsobení filtrů řídicích panelů v sešitech OAC umožňuje spotřebitelům přizpůsobit sestavy pomocí trvalého výběru filtrů. Tato funkce zjednodušuje uživatelské prostředí a umožňuje mu plynule pokračovat tam, kde přestali, aniž by bylo nutné znovu vytvářet výběry filtrů. Uživatelé si mohou přizpůsobit filtry řídicích panelů, vizualizační filtry a parametry, čímž zajistí, že jejich výběr zůstane při opětovném otevření sešitu nedotčený. Například řídicí panel s parametrem pro výběr sloupců umožňuje uživatelům vybrat textové hodnoty, které ovlivňují data zobrazená ve vizualizacích níže. Perzistence se rozšiřuje na datová pole, jako je podkategorie produktu a režim dodávky, kde jsou zachovány výběry filtrů v kontingenčních tabulkách. Uživatelé se mohou snadno vrátit do stavu definovaného autorem kliknutím na tlačítko „Všechny změny“. Chcete-li personalizaci zakázat, mohou ji autoři sešitu zakázat v pracovním prostoru Present“.

Podívejte se na video o přizpůsobení filtrů sešitu na YouTube.

Přizpůsobení filtrů sešitu
Přizpůsobení filtrů řídicího panelu

Konfigurace navigační nabídky

Uživatelé mohou vylepšit svou navigaci přidáním možností nabídky do trvalé navigační nabídky. Tato funkce zjednodušuje přístup k základním sestavám, zvyšuje efektivitu uživatelů a poskytuje přizpůsobenou navigační nabídku přizpůsobenou konkrétním potřebám. Ikona záložky v horní části stránky poskytuje rychlý přístup k vybraným přehledům. Během procesu ukládání jakéhokoli sešitu nebo řídicího panelu mohou uživatelé zaregistrovat obsah v navigační nabídce výběrem možnosti „Uložit jako“ a výběrem sdílené složky. Možnost „Přidat do navigační nabídky“ umožňuje, aby se obsah bez problémů objevil v určené složce, čímž se uživatelům vytvoří přizpůsobená a snadno dostupná navigace.

Podívejte se na video o konfiguraci navigační nabídky na YouTube.

Konfigurace navigační nabídky
Konfigurace navigační nabídky

Překlad artefaktů sešitu

Správci mohou povolit překlad vlastních řetězců v sešitech. Správci mají přístup k dlaždici „Překlad v konzole“, která nabízí možnosti exportu obsahu ze sdílené složky a importu přeložených souborů ve formátu ZIP. Po exportu a navigaci k přeloženým souborům administrátor upraví soubor captions.js, aby převedl anglické řetězce například na francouzské vlastní řetězce. Po otevření sešitu jsou viditelné přeložené vlastní řetězce, které demonstrují všestrannost OAC při podpoře vícejazyčného přizpůsobení.

Podívejte se na video o povolení převodu na artefakty vlastního sešitu na YouTube.

Překlad artefaktů sešitu
Překlad artefaktů sešitu

Vlastní výpočet jako hodnoty

Možnost přidávat vlastní výpočty jako hodnoty zahrnuje dvě vylepšení uživatelské zkušenosti s parametry v rámci OAC. První vylepšení se zaměřuje na nastavení výpočtu jako typu sloupce pro dostupné hodnoty v definici parametru. Vytvořením parametru (jako je „pcore zákaznický segment“) a výběrem textového datového typu mohou uživatelé vybírat výpočty ze sešitu v souladu s datovým typem parametru. Jako dostupné hodnoty lze například použít případové prohlášení seskupující hodnoty do maloobchodních a podnikových na základě zákaznického segmentu. Druhé vylepšení zahrnuje upřesnění počátečních hodnot definice parametru. Při vytváření parametru, jako je „pcore liquids“ s textovým datovým typem a specifikování manuálních hodnot, jako je voda, Pepsi a Coca-Cola, zapnutí „vynutit ověření“ zobrazí počáteční hodnoty jako ovládací prvek seznamu. Toto vylepšení zjednodušuje schopnost autora sešitu vybrat a vybrat počáteční hodnoty pro definici parametru, což poskytuje intuitivnější a uživatelsky přívětivější prostředí.

Podívejte se na video o přidávání výpočtů jako hodnot na YouTube.

Vlastní výpočet jako hodnoty
Vlastní výpočet jako hodnoty

Datové akce s Oracle Analytics Embedded Content

V předchozích aktualizacích nebyly analytické odkazy v rámci vloženého obsahu v sešitech viditelné. Díky této aktualizaci mohou uživatelé povolit propojení s analytickými službami s klíčovým nastavením „otevřít jako na nové kartě“. Například z ovládacího panelu OAC Classic kliknutím na detail navigátoru datové akce otevřete cíl na nové kartě. Druhý příklad zahrnuje vložený obsah pomocí rámce pro vkládání JavaScriptu. Uživatelé mohou vytvářet datové akce pro otevření vloženého plátna v samotném OAC. Vytvořením datové akce bez předávání hodnot se vložené plátno bez problémů otevře v rámci Oracle Analytics. Tato funkce se rozšiřuje na procházení podrobných pláten a poskytuje integrovanější a všestrannější zážitek pro uživatele, kteří pracují s vloženým obsahem.

Podívejte se na video o aktivaci datových akcí s vloženým obsahem na YouTube.

Datové akce s Oracle Analytics Embedded Content
Datové akce s Oracle Analytics Embedded Content

Objekty katalogu API Oracle Analytics

Katalogové rozhraní API umožňuje uživatelům komplexní kontrolu a automatizaci úkolů souvisejících s katalogem, čímž zvyšuje efektivitu a flexibilitu při správě analytického obsahu. S rozhraním Catalog API mohou uživatelé obeznámení s uživatelským rozhraním „Catalog vyhledávat“, přesouvat, kopírovat a kontrolovat objekty a také přistupovat k cenným informacím, jako je datum poslední úpravy a ID objektu. Podobná funkce je dostupná pro sdílené objekty.

Podívejte se na video o Catalog API na YouTube.

Objekty katalogu API Oracle Analytics
Objekty katalogu API Oracle Analytics

Sjednocené datové sady podle názvů sloupců

Uživatelé mohou spojovat datové sady pomocí názvů sloupců namísto pozic. Zaměstnání unie podle názvu je výhodné pro kombinování informací z datových sad se sloupci uvedenými v různém pořadí. Eliminuje potřebu ručního přeskupování sloupců. Například pomocí dvou datových sad prodeje z roku 2021 a 2022, které mají stejné sloupce, ale v různých pořadích, stačí kliknout na uzel sjednocení řádků v datovém toku a zobrazit možnosti pro shodu podle pořadí sloupců nebo názvu sloupce. Shoda podle názvu sloupce vygeneruje úspěšný náhled, zatímco shoda podle pořadí sloupců generuje chybu kvůli neshodám datových typů.

Podívejte se na video o spojování datových sad podle názvů sloupců na YouTube.

Sjednocené datové sady podle názvů sloupců
Sjednocené datové sady podle názvů sloupců

Další informace:

Podívejte se na krátká ukázková videa každé z nových funkcí v seznamu videí YouTube.

Další informace naleznete na stránce platformy Oracle Analytics.

Podívejte se na průzkumníka možností platformy Oracle Analytics.

Zdroj: Oracle