Článek přečtěte do 5 min.

Moderní podnik je celý o cloudu. Digitální transformace zahrnuje nejen přijetí cloud computingu prostřednictvím migrace aplikací, ale také přechod z diskového úložiště na cloudové úložiště.

Cloudové úložiště má oproti tradičnímu diskovému úložišti některé klíčové výhody, včetně následujících:

  • Masivně škálovatelné
  • Vysoce nadbytečné
  • Větší dostupnost a spolupráce
  • Žádné kapitalizace nebo náklady na údržbu
  • Vestavěné metody zabezpečení, jako je šifrování a vícefaktorové ověřování (MFA)
  • Snadná integrace se službami zálohování a obnovy po havárii
  • Spravováno odborníky třetích stran

I když je dnes k dispozici několik možností cloudového úložiště, včetně Amazon Web Services (AWS), Azure Storage je logickou volbou pro zákazníky Microsoft Azure.

Šest oblíbených možností úložiště Azure

Řešení úložiště Azure zahrnuje několik typů služeb úložiště dat, aby vyhovovalo konkrétním potřebám.

Zde je šest nejoblíbenějších služeb úložiště Azure:

Azure Blob Storage

Azure Blob Storage používané k ukládání velkého množství nestrukturovaných dat v kontejnerech. Blob Storage je vysoce škálovatelné a je velmi nákladově efektivní možností úložiště dat, ke kterým není nutné často přistupovat.

Proto je Blob Storage ideální pro případy použití, jako jsou:

  • Zálohování nebo archivace dat souvisejících s aplikacemi a virtuálními počítači
  • Hosting a streamování obrázků, zvukových souborů a videí
  • Analytika velkých dat
  • Ukládání do mezipaměti a doručování obsahu pro webové stránky
  • Ukládání objektů log souboru a telemetrických dat pro účely monitorování, ladění nebo analýzy

Službu Blob Storage lze snadno integrovat s dalšími službami Azure, jako je Azure Machine Learning a Azure Content Delivery Network (Azure CDN).

Existuje několik způsobů, jak získat přístup k úložišti objektů Blob, včetně Azure Portal, Azure Storage REST APIAzure Storage Explorer a modulu Azure PowerShell.

Azure Files

Azure Files je spravovaná cloudová služba sdílení souborů, která používá protokol Server Message Block (SMB). Mnoho správců a koncových uživatelů Windows již zná malé a střední podniky, což zkracuje dobu učení. Sdílené složky Azure Files jsou vysoce dostupné odkudkoli na světě a lze je připojit přímo na klienty Windows, macOS a Linux prostřednictvím SMB. Azure Files poskytuje vysoce redundantní úložiště, protože dokáže replikovat data na více geografických místech.

Azure Files podporuje tradiční úložiště souborů v hierarchii složek, jak byste očekávali při používání protokolu SMB.

Sdílené složky Azure Files jsou ideální pro případy použití, jako jsou:

  • Sdílené úložiště souborů pro spolupráci v geograficky rozptýlené oblasti
  • Zvedněte a přesuňte se do cloudu aplikací, které používají nativní rozhraní API a SMB
  • Nahrazení nebo doplnění on-prem souborových serverů
  • Log a agregace dat pro centrální zpracování a analýzu
  • Centrální správa konfiguračních souborů pro více instancí aplikací
  • Úložiště souborů pro vývojová a testovací prostředí

Všimněte si, že existují některé funkce SMB, které Azure Files nepodporují, jak je podrobně popsáno zde.

Azure Tables

Tables Azure jsou strukturovaná úložiště dat NoSQL bez schématu v cloudu. Poskytují vysoce škálovatelné a nákladově efektivní řešení pro ukládání velkých objemů nerelačních dat, které nevyžaduje složité dotazy nebo vztahy. Tables se běžně používají k ukládání flexibilních datových sad, jako jsou uživatelská data pro webovou aplikaci a další druhy metadat.

Zde je několik běžných případů použití Azure Tables Storage:

  • Centralizované ukládání protokolů, telemetrických dat a monitorovacích dat
  • Ukládání dat katalogu a nákupních košíků pro aplikace elektronického obchodování
  • Škálovatelné plánování úloh a ukládání metadat
  • Ukládání senzorických dat a telemetrických dat IoT
  • Ukládání konfiguračních dat pro cloudové aplikace

Azure Tables je jen jednou z nabídek cloudového úložiště databází společnosti Microsoft. Mezi další patří Azure SQL DatabaseAzure Cosmos DBAzure MySQL Database a Azure MariaDB.

Azure Queue Storage

Azure Queue Storage je služba pro ukládání velkého množství zpráv, ke kterým lze přistupovat odkudkoli na světě pomocí HTTP nebo HTTPS. Dále se používají pro asynchronní zasílání zpráv mezi komponentami aplikace.

Mezi běžné případy použití Azure Queue Storage patří následující:

  • Oddělení aplikací při přizpůsobení asynchronní komunikaci
  • Vyrovnávání zátěže pro náhlé, velkoobjemové výkyvy poptávky
  • Paralelní zpracování zátěží
  • Snižování zátěže asynchronních úloh, jejichž dokončení trvá dlouho
  • Větší odolnost aplikací

Kromě Azure Queue Storage nabízí Microsoft také fronty Service Bus Queues pro pokročilejší vzory integrace zpráv. Rozdíly mezi frontami úložiště a frontami Service Bus jsou podrobně popsány zde.

Azure Disk Storage

Azure Disk Storage poskytuje úložiště na úrovni bloku, které je podobné tradičním diskovým jednotkám. Primárně se používá k poskytování vysoce výkonného úložiště dat pro virtuální stroje.

Disky Azure jsou k dispozici ve standardních HDD, standardních SSD, Premium SSD a Ultra Disk. Standardní pevný disk je cenově nejefektivnější a je vhodný pro zátěže tolerantní k latenci. Ultra Disk je na druhém konci žebříčku; poskytuje extrémně vysokou propustnost a submilisekundovou latenci, díky čemuž je ideální pro datově náročné pracovní zátěže a vysoce výkonné databáze.

Azure také nabízí spravované i nespravované disky. Spravované disky vyžadují, abyste zadali pouze velikost a typ požadovaného disku; Správa Azure zvládne vše ostatní. Jejich nasazení a správa je jednodušší než nestrukturované disky, které vyžadují vytvoření a správu účtů úložiště, na kterých jsou disky uloženy. Spravované disky se doporučují pro většinu scénářů pro jejich jednoduchost, škálovatelnost, ale existují určité případy, kdy nespravované disky mohou fungovat lépe.

Další informace o discích Azure můžete získat zde.

Azure Data Lake Storage

Azure Data Lake Storage (ADLS) je vysoce škálovatelné centrální úložiště, kde můžete ukládat a analyzovat velké objemy strukturovaných i nestrukturovaných dat. Je navržen tak, aby zvládal velké objemy dat, které vyžadují přístup k datům s vysokou propustností a nízkou latencí.

Jeho současná generace (Gen2) je postavena na Azure Blob Storage a zdědí všechny jeho funkce včetně vrstvení dat, globální redundance a vysoké dostupnosti.

Datoví vědci mohou ukládat datové sady, které potřebují pro vytváření a trénování modelů strojového učení. Mezi další případy použití patří datové sklady, reporting, archivace dat a historická analýza. Další informace o Azure Data Lake Storage si můžete přečíst zde.

Úložné vrstvy

Ne všechna data musí být umístěna na vysoce výkonném úložišti.

Azure nabízí pro některé produkty úložiště následující úrovně, aby bylo možné data ukládat co nejefektivněji:

  • Hot — Navrženo pro data, ke kterým se často přistupuje, alespoň krátkodobě. Má vyšší náklady na datové transakce než chladné nebo archivní úrovně
  • Cool – Optimalizováno pro data, ke kterým se nepřistupuje často. Tato úroveň má minimální dobu uchování 30 dní. Často se používá pro krátkodobé zálohy a starší obsah, ke kterému je zřídka přístup.
  • Studené – Optimalizováno pro data, ke kterým se často přistupuje. Tato úroveň má minimální míru uchovávání 90 dní
  • Archivováno — Používá se pro data, ke kterým se zřídka přistupuje. Tato úroveň má minimální míru uchovávání 180 dní. Data v této vrstvě jsou v podstatě offline a jejich uvedení do režimu online trvá několik hodin.

Existují další úrovně vhodné pro specifické okolnosti, jako je Premium Performance a Transaction Optimized, které jsou navrženy pro situace s extrémně vysokým výkonem.

Bezpečnost a dostupnost

Je důležité si uvědomit, že všechna data úložiště Azure jsou šifrována automaticky při nahrávání a dešifrována při stahování. V případě narušení dat nebudou kompromitovaná data přístupná bez požadovaných šifrovacích klíčů.

Společnost Microsoft také nabízí několik nabídek redundance dat, aby bylo zajištěno, že data budou chráněna několika kopiemi, které jsou geograficky distribuovány na více úložišť. Některé z těchto redundantních možností jsou navrženy tak, aby vydržely katastrofické události v široké geografické oblasti.

Jak může Netwrix pomoci

Úložiště Azure je výkonný a flexibilní způsob ukládání dat v cloudu a hodí se zejména pro organizace obeznámené s ekosystémem Microsoftu. I když stále existují okolnosti, za kterých může být preferováno místní diskové úložiště, cloudové úložiště Azure nabízí skutečné výhody, které většině organizací pomohou dosáhnout jejich obchodních cílů.

Vzhledem k tomu, že v cloudu je ukládáno více dat než kdykoli předtím, je důležité, aby bylo možné v těchto datech vyhledávat citlivý obsah, jako jsou osobní identifikační údaje (PII), aby mohly být náležitě chráněny.

Pomocí Netwrix Enterprise Auditor můžete:

  • Automaticky stahujte objekty Azure Blobs a skenujte v nich citlivá data.
  • Prohlédněte si výsledky zjišťování citlivých dat v jednoduchém formátu.
  • Vytvářejte vlastní sestavy a automatizujte jejich distribuci.
  • Efektivně reagujte na žádosti o přístup k údajům (DSAR), jak to vyžadují moderní mandáty na ochranu osobních údajů.

Zdroj: Netwrix