Článek přečtěte do 11 min.

IT sítě jsou dnes páteří téměř každého podnikání. Jednoduše řečeno, pokud vaše síť nefunguje nejlépe, bude tok dat a služeb omezen a vaše obchodní operace utrpí.

Tato moderní realita dělá z efektivního softwaru pro monitorování serverů a sítí nejen technickou nutnost, ale i obchodní imperativ. Naštěstí moderní podnikové nástroje pro monitorování sítě poskytují mnohem více než pouhou detekci chyb; zahrnují software pro monitorování stavu sítě, který vám pomáhá proaktivně udržovat vysokou dostupnost a výkon sítě, takže finanční transakce, spolupráce a rozhodování na základě dat může pokračovat bez omezení.

Abychom vám umožnili udržet vaši síť – a vaše podnikání – v dobrém chodu, tento článek podrobně popisuje 4 klíčové typy nástrojů pro správu sítě a cíle, kterých vám mohou pomoci dosáhnout. Poté přezkoumá nejlepší řešení dostupná na trhu, aby vám pomohla najít ty správné nástroje pro správu sítě pro vaše jedinečné potřeby.

4 kategorie nástrojů pro monitorování sítě 

Nástroje pro monitorování sítě lze rozdělit do následujících 4 kategorií: 

  • Sledování výkonnosti
  • Sledování dostupnosti
  • Sledování provozu
  • Bezpečnostní monitorování

Cloudové monitorování zahrnuje tyto kategorie, ale zaslouží si samostatnou diskusi.

Sledování výkonnosti  

Monitorování výkonu sítě je proces kontroly kvality a efektivity provozu sítě. Nástroje pro monitorování sítě zaměřené na výkon poskytují správcům sítě holistický pohled na síť, který jim umožňuje identifikovat vznikající problémy s výkonem, aby mohli podniknout kroky k jejich potlačení v zárodku.

Monitorování výkonu sítě zahrnuje analýzu metrik v reálném čase a historických metrik, jako je využití šířky pásma, ztráta paketů, latence a doba odezvy, aby se zajistilo, že síť běží na optimální úrovni.

Příklady:

  • Kontrola rychlosti a spolehlivosti datových přenosů
  • Analýza vzorců provozu k identifikaci potenciálních překážek
  • Monitorování doby odezvy serveru pro webové aplikace

Monitorovací nástroje zaměřené na výkon síťové zařízení obvykle využívají techniky, jako jsou výstrahy SNMP, protokoly událostí, spouštěče syslog, monitorování založené na toku, zachycování paketů analýzy a streamování telemetrie.

Sledování dostupnosti 

Účelem monitorování dostupnosti, známého také jako monitorování chyb, je pomoci zajistit dostupnost síťových zdrojů a infrastruktury. Konkrétně nástroje pro monitorování dostupnosti poskytují v reálném čase detekci problémů od selhání hardwaru, jako je nefunkční router, až po softwarové problémy zahrnující kritickou webovou aplikaci nebo problémy s připojením. Klasickým příkladem je neustálé odesílání ICMP pingů všem kritickým síťovým zařízením a serverům, aby se ověřilo, zda je zdroj dostupný. Dalším způsobem je použití SNMP trapů k upozornění na změny stavu v síťovém zařízení (tj. rozhraní nahoru nebo dolů).

Nástroje pro monitorování dostupnosti jsou často dodávány s výstražnými mechanismy, které upozorňují administrátory e-mailem, SMS, alarmy na palubní desce nebo jinými metodami.

Sledování provozu a šířky pásma 

Podniková síť je jako dálniční systém velké oblasti metra: Během dopravní špičky se vše zpomaluje. Protože si podniky nemohou dovolit, aby se to stalo jejich IT operacím, musí zajistit, aby měly dostatečnou šířku pásma.

Software pro monitorování síťového provozu analyzuje tok dat v síti, aby správcům pomohl pochopit, kdo síť používá a za jakým účelem. Poskytuje také monitorování šířky pásma, které zahrnuje měření množství a rychlosti přenosu dat po síti, aby byl zajištěn optimální výkon a zabránilo se úzkým místům. Nástroje pro trasování sítě pomáhají při odstraňování problémů tím, že analyzují pakety přenášené přes síť, aby pomohly identifikovat zdroj problémů se sítí nebo zpomalení.

Bezpečnostní monitorování 

Monitorování bezpečnostní sítě je zásadní pro zajištění integrity, dostupnosti a důvěrnosti dat a dalších IT zdrojů a pro zamezení vysokých nákladů na narušení související se zabezpečením.

Na trhu je k dispozici mnoho typů bezpečnostních nástrojů, včetně následujících:  

  • Nástroje síťového protokolování se používají ke shromažďování, ukládání a analýze dat protokolů z různých síťových zařízení, aby se udržoval komplexní záznam o všech činnostech, ke kterým dochází.
  • Software pro detekci sítě nepřetržitě monitoruje síťový provoz, aby v reálném čase identifikoval potenciální hrozby nebo škodlivé aktivity, aby proti nim bylo možné okamžitě zasáhnout.
  • Software pro řízení sítě pomáhá organizacím řídit a kontrolovat síťové operace a zajišťuje, že jsou povoleny pouze autorizované činnosti a že jsou opraveny potenciální zranitelnosti.
  • Software pro sledování sítě se používá k ostražitému sledování síťových aktivit. Tyto aplikace zajišťují, že všechny datové přenosy a aktivity dodržují bezpečnostní zásady a že jakékoli podezřelé nebo neoprávněné aktivity jsou okamžitě detekovány a hlášeny.
  • Monitorování síťových zařízení se používá ke kontrole nechtěných změn v konfiguraci zařízení. Změny v ACL nebo v pravidlech brány firewall mohou mít drastický vliv na fungování sítě, a co je horší, mohou způsobit, že síť bude nepoužitelná.

Tyto nástroje společně tvoří robustní bezpečnostní rámec, který pomáhá zajistit bezpečné a optimalizované síťové prostředí.

Monitorování cloudové infrastruktury 

Monitorování cloudové infrastruktury je nezbytné pro správnou správu a zabezpečení cloudových dat, služeb, platforem a dalších zdrojů. Nástroje pro monitorování síťového připojení se používají ke sledování a analýze konektivity mezi cloudovými službami a datovými centry, zatímco nástroje pro viditelnost sítě poskytují správcům sítí holistický pohled na tato vysoce komplexní cloudová prostředí. Díky integraci těchto a dalších nástrojů mohou organizace preventivně identifikovat a řešit potenciální problémy, aby pomohly zajistit optimalizované a efektivní cloudové prostředí.

Oblíbené nástroje pro monitorování sítě 

Jaké jsou nejlepší nástroje pro monitorování sítě na dnešním trhu? Odpověď závisí na vašich jedinečných potřebách a prioritách. Každý nástroj má své klady a zápory; nakonec je nejlepší řešení to, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Zde je kompilace některých aktuálně dostupných nejlepších nástrojů pro monitorování sítě, včetně některých, které jsou konkrétně nástrojem pro monitorování sítě Windows. Některé jsou zdarma, zatímco jiné vyžadují předplatné nebo licenci pro plnou funkčnost. Mnoho z těchto řešení poskytuje funkčnost v několika kategoriích popsaných výše.

PRTG 

Nástroj pro monitorování sítě Paessler PRTG nabízí komplexní monitorování sítě vhodné pro podniky mnoha velikostí. Toto dynamické řešení založené na systému Windows může monitorovat různé IT prostředky, jako jsou firewally, servery a databáze.

Mezi cenné funkce patří upozornění v reálném čase prostřednictvím e-mailu a SMS na základě vlastních prahových hodnot; intuitivní uživatelské rozhraní s přizpůsobitelnými řídicími panely, které zobrazují metriky serveru, jako je zatížení procesoru a využití paměti RAM; a distribuované monitorování odolné proti selhání.

Šablony pomáhají zajistit rychlé nastavení. Nejsou potřeba žádní agenti zařízení a data jsou bezpečně integrována pomocí šifrovaných protokolů SSL. On-prem verze se instaluje na Windows Server se sdíleným přístupem a může monitorovat až 1 000 zařízení. Paessler nabízí také cloudovou verzi. Neexistuje žádná bezplatná verze, ale můžete si stáhnout bezplatnou zkušební verzi.

Progress WhatsUp Gold 

Progress WhatsUp Gold nabízí robustní monitorování aplikací, sítí a systémů. Jeho interaktivní mapa poskytuje komplexní pohled na fyzické, virtuální a bezdrátové sítě a umožňuje uživatelům přiblížit zobrazení a zobrazit informace specifické pro zařízení.

Po identifikaci připojených zařízení pomocí pokročilého zjišťování mohou správci použít standardní nebo vlastní role, aby zefektivnili proces monitorování. WhatsUp Gold používá aktivní monitory pro stav zařízení v reálném čase a pasivní monitory pro protokoly.

Řešení sleduje systémové metriky a upozorňuje týmy podpory na špatný výkon prostřednictvím e-mailu nebo SMS, což jim umožňuje řešit problémy dříve, než mohou ovlivnit uživatelskou zkušenost. Jednou z výjimečných funkcí je její akční politika pro reakci na změny stavu, jako jsou výpadky routeru. I když neexistuje bezplatná verze, je k dispozici bezplatná zkušební verze.

Nagios XI 

Nagios XI je pokročilý nástroj pro monitorování sítě postavený na open-source softwaru Nagios Core. Zatímco platforma poskytuje komplexní webové rozhraní, její složitá konfigurace může být pro méně zkušené uživatele strmou křivkou učení. Jeho schopnost monitorovat vše od využití RAM serveru až po metriky nástroje správce licencí FLEXlm z něj však činí vysoce univerzální nástroj pro velké sítě.

Nagios XI, podporovaný aktivní komunitou, nabízí různé zásuvné moduly a přizpůsobitelný oznamovací mechanismus prostřednictvím e-mailu, SMS a rychlých zpráv. Jeho funkce vizuálního zobrazení představuje logické rozvržení sítě a barevně označuje případné problémy. Přestože konfigurace může být náročná, informace o serveru a síti, které nabízí, jsou neocenitelné. Nagios XI nabízí bezplatnou 30denní zkušební verzi. Jeho licencovaná verze je k dispozici ve standardní i podnikové edici.

LogicMonitor 

LogicMonitor je cloudová služba SaaS určená k monitorování fyzických, virtuálních a cloudových sítí. Správci potřebují nainstalovat pouze malou klientskou aplikaci na systémy Linux nebo Windows, aby umožnili automatické zjišťování zařízení, jako jsou směrovače, servery a aplikace.

Ovládací panel připravený k použití zobrazuje indikátory výkonu v reálném čase, systémové chyby a stavy, které pocházejí z více než 20 protokolů, jako jsou SNMP a JMX. Servisní výstrahy mohou být upřednostněny, s přizpůsobitelnými eskalačními pravidly a zprávami dostupnými v různých formátech. Konfigurace sestav vyžaduje předchozí znalost požadovaných metrik. Nabízí bezplatnou zkušební verzi. Cena se odvíjí od počtu zařízení, nikoli jednotlivých monitorů.

Netwrix Auditor pro síťová zařízení 

Nestačí detekovat problémy s výkonem síťového zařízení; správci systému musí být schopni rychle určit příčinu problému a opravit ji. K tomu potřebují mít možnost kontrolovat změny konfigurace a další činnosti.

Netwrix Auditor pro síťová zařízení poskytuje zprávy a výstrahy s podrobnostmi o tom, co se změnilo na každém síťovém zařízení, kdo a kdy provedl každou změnu, s hodnotami před a po. Zprávy také odhalují úspěšné i neúspěšné pokusy o přihlášení k síťovým zařízením, přímo nebo přes připojení VPN. Kromě toho poskytují informace o skenování portů a podrobnosti o problémech s hardwarem, jako je selhání zdroje napájení nebo kritická teplota procesoru. Netwrix Auditor pro síťová zařízení vám umožňuje detekovat hrozby skenování dříve, než mohou útočníci převzít kontrolu nad celou síťovou infrastrukturou.

Netwrix Auditor má výkonné vestavěné vyhledávání auditních dat, upozornění na vzorce hrozeb a funkci zjišťování anomálií chování. Podporuje Fortinet FortiGate, Cisco ASA, Cisco IOS, Palo Alto, SonicWall, Cisco Meraki, HPE Aruba a síťová zařízení Pulse Connect Secure a Juniper. Navíc má RESTful API engine, který vám umožňuje propojit jej s dalšími softwarovými řešeními, jako jsou Nutanix, Amazon Web Services, ServiceNow, ArchSight, IBM Qradar, Splunk, Alien Vault a LogRhythm; můžete přijímat data z těchto řešení nebo je do nich odesílat. Instalace produktu je přímočará a uživatelské rozhraní je uživatelsky přívětivé a rychlé.

Stručně řečeno, Netwrix Auditor pro síťová zařízení není jen skutečně cenným monitorovacím nástrojem; je to softwarová platforma na podnikové úrovni, která vám poskytuje úplný přehled o změnách, konfiguracích a přístupu v rámci vaší síťové infrastruktury. Netwrix Auditor má bezplatnou 20denní zkušební verzi; během tohoto období můžete nejen hodnotit Netwrix Auditor pro síťová zařízení, ale také všechny ostatní aplikace Netwrix Auditor, které pokrývají systémy jako Active DirectoryZásady skupiny, Microsoft Entra ID (dříve Azure AD), Exchange, Microsoft 365, souborové servery, SharePoint, Microsoft SQL Server a VMware. Netwrix také nabízí bezplatnou komunitní edici Netwrix Auditor, která je ideální pro malé sítě, které postrádají zdroje pro plné podnikové řešení.

ntopng 

ntopng je nástroj pro monitorování sítě s intuitivním webovým rozhraním. Stejně jako Unixový příkaz „top“ pro procesy zobrazuje využití sítě v reálném čase. Kromě toho, že poskytuje přehledné grafy a tabulky aktuálního a historického provozu, jeho modulární architektura podporuje četné doplňky.

Jednou z výkonných funkcí ntopng jsou možnosti řízení provozu. Když se vyskytnou problémy se sítí, týmy síťové podpory mohou rychle identifikovat problematické segmenty a odpovědné hostitele a zajistit tak bezkonkurenční viditelnost sítě. K dispozici je bezplatná zkušební verze.

Datadog 

Datadog je platforma SaaS, která nabízí monitorování a analýzy pro vývojáře softwaru, provozní týmy a obchodní lídry pohybující se v éře cloudu. Integruje monitorování infrastruktury, monitorování výkonu aplikací a správu protokolů událostí. S více než 120 integracemi nabízí Datadog komplexní metriky ze všech klíčových technologických komponent, což usnadňuje analýzu dat a vytváření grafů.

Datadog poskytuje jednotný pohled v reálném čase na celý technologický zásobník společnosti, včetně nasazení na místě i cloudu. Monitoruje virtuální stroje, servery a pracovní stanice Linux i Windows se specializovanými konfiguracemi pro různé produkty, včetně služeb Windows a cloudových služeb, jako je AWS, Microsoft Azure a Google Cloud. Datadog nabízí model založený na předplatném. K dispozici je bezplatná zkušební verze.

Lansweeper 

Lansweeper se specializuje na vyhledávání a inventarizaci hardwaru a softwaru napříč síťovými zařízeními pro lepší správu a audit. Může shromažďovat informace ze systémů Windows, Linux, Mac a dalších zařízení s IP adresou. Zprávy, které jsou uloženy v databázi SQL Compact nebo SQL Server na počítači se systémem Windows, pomáhají při identifikaci problémů.

Kromě své primární funkce zjišťování nabízí Lansweeper helpdesk založený na lístcích pro sledování problémů a modul pro aktualizace softwaru. I když může fungovat bez potřeby nainstalovaných agentů, může je vyžadovat pro složitá nastavení. Lansweeper poskytuje omezenou freewarovou verzi a plnou verzi s 20denní zkušební dobou.

Monitor výkonu sítě SolarWinds 

Sledování výkonu sítě SolarWinds? pomáhá IT profesionálům efektivně detekovat a řešit problémy se sítí dříve, než mohou způsobit výpadky. Zahrnuje interaktivní síťové mapy a automatickou detekci komponent, což usnadňuje snadnou škálovatelnost a sladění kritických procesů. Aplikace monitoruje dobu odezvy, dostupnost a dobu provozu zařízení s podporou SNMP a dohlíží na faktory, jako je šířka pásma, zpoždění a využití procesoru. Výstrahy můžete nakonfigurovat na základě stavu zařízení a zaměřit se na klíčové záležitosti sítě.

Uživatelsky přívětivé rozhraní poskytuje komplexní pohled na síť se statistickými základními liniemi pro rychlé řešení problémů. Funkce NetPath zjednodušuje odstraňování problémů sledováním síťové cesty od zdroje k cíli, což se ukazuje jako užitečné, i když traceroute nefunguje. Tento nástroj pro sledování výkonu je založen na předplatném, ale je dodáván s bezplatnou zkušební verzí.

Dodržování 

Observium je platforma pro monitorování sítě, která nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní pro sledování stavu a stavu vaší sítě. Snadno objeví rozmanitou škálu zařízení a operačních systémů, včetně Cisco, Windows a Linux. I když primárně používá SNMP pro zjišťování a monitorování, může zahrnovat data z jiných protokolů, jako je syslog a IPMI.

Observium je nejvhodnější pro střední až velké sítě. Placená verze poskytuje pravidelná upozornění. Observium má jak bezplatnou komunitní edici, tak komerční předplatné. Pro nadšence open source je k dispozici LibreNMS, větev poslední verze Observium s licencí GPL.

Často kladené otázky  

Jaký nástroj se používá pro monitorování sítě? 

V současné době existuje na trhu několik nástrojů pro monitorování sítě. Monitorování sítě je obecný pojem, který zahrnuje různé funkce. Některé základní nástroje jednoduše monitorují dostupnost zařízení síťové infrastruktury a v případě výpadku některého z nich vás okamžitě upozorní. Jiné se zaměřují na sledování výkonu nebo zabezpečení.

Co je nástroj pro monitorování zabezpečení sítě? 

Nástroj pro monitorování zabezpečení sítě (NSM) monitoruje a analyzuje síťový provoz, aby zjistil a upozornil bezpečnostní týmy na podezřelou aktivitu, porušení zásad a další bezpečnostní hrozby. Mezi metody, které používají, patří detekce na základě signatur, detekce založená na anomáliích a analýza tokových dat. Tyto nástroje poskytují přehled o provozu sítě a jsou nezbytné pro zachování bezpečnosti a integrity IT prostředí.

Jaké jsou čtyři 4 kategorie monitorování sítě? 

Nástroje pro monitorování sítě obecně spadají do čtyř kategorií:

  • monitorování výkonu,
  • monitorování dostupnosti,
  • provoz & modelování šířky pásma,
  • modelování zabezpečení.

Modelování cloudové infrastruktury se často nazývá samostatně, ale mnoho nástrojů dnes dokáže monitorovat jak on-prem, tak cloudová prostředí.

Jak provádíte monitorování sítě? 

Prvním krokem je zjistit klíčová infrastrukturní zařízení, která síť podporují, jako jsou směrovače, přepínače a firewally. Dále je třeba nastavit přijatelné prahové hodnoty pro metriky. Když jsou tyto prahové hodnoty překročeny, je odesláno upozornění týmu síťové podpory, který může problém prošetřit a vyřešit.

Co je software pro monitorování sítě? 

Software pro monitorování sítě je nástroj nebo sada nástrojů určených k dohledu a správě výkonu, dostupnosti a provozu počítačové sítě. Nepřetržitým sledováním síťového provozu a stavu zařízení mohou tato řešení poskytnout přehled o stavu a výkonu sítě a pomoci správcům udržet vše v chodu efektivně a spolehlivě. Software je obvykle instalován na sdíleném serveru v síti zákazníka, ale řešení pro monitorování SaaS se stávají populární.

Jaký je nejlepší software pro monitorování systému? 

Těžko říci, jaký je dnes nejlepší software pro monitorování systému na trhu. Co je nejlepší pro jednu organizaci, nemusí fungovat pro jinou. Proto je důležité určit své potřeby monitorování a rozpočet.

Netwrix Auditor pro síťová zařízení je oblíbené řešení, které podporuje Active Directory, Microsoft Entra ID (Azure AD), souborové servery a VMware. Netwrix také nabízí Netwrix Auditor Free Community Edition pro organizace, které mají malá síťová prostředí.

Jak mohu monitorovat svou síť v reálném čase? 

Vzhledem k velikosti a složitosti mnoha dnešních sítí vyžaduje monitorování celé síťové infrastruktury v reálném čase automatizované monitorovací řešení. Hledejte nástroj, který dokáže shromažďovat data z celé sítě, agregovat je v centrálním úložišti a poskytovat metriky a výstrahy v reálném čase, aby týmy síťové podpory mohly rychle řešit problémy, aby se zabránilo narušení podnikání.

Co je monitorování serveru a sítě? 

Mnoho monitorovacích nástrojů dnes monitoruje jak síťová zařízení, tak servery. Monitorování serveru zahrnuje sledování metrik výkonu, stavu služeb a aplikací, systémových protokolů a zabezpečení. Proaktivní monitorování serverů a sítě může organizacím pomoci vyhnout se nákladným prostojům, zlepšit uživatelskou zkušenost a odhalit vznikající problémy dříve, než přerostou ve významné problémy.

Jaký je nejlepší druh monitorovacího nástroje pro síťová zařízení? 

Nejlepší nástroj pro monitorování síťových zařízení závisí na řadě faktorů, včetně velikosti a složitosti sítě, rozpočtových omezení, požadovaných funkcí, potřeb integrace a dovedností IT týmu. Mnoho podniků používá Netwrix Auditor pro síťová zařízení, který poskytuje přehled o změnách konfigurace a úspěšných i neúspěšných pokusech o přihlášení k přepínačům, směrovačům a firewallům, a podporuje zařízení Cisco, Fortinet, Palo Alto, SonicWall, Juniper, Cisco Meraki, HPE Aruba a Pulse Connect Secure.

Zdroj: Netwrix