Článek přečtěte do 12 min.

Existuje lepší dárek než nové funkce a nové vydání Citrixu? Citrix pokračuje v plnění našeho závazku k hybridním prostředím čtvrt za čtvrtletím vydáním jak virtuálních aplikací a desktopů Citrix, tak naší cloudové platformy Citrix. Jsme rádi, že můžeme letošní prázdninové období zakončit dalšími vydáními, která pomohou zlepšit vaši efektivitu, zabezpečení a uživatelský dojem.

Se vším, co bylo řečeno, jsme nadšeni, že můžeme oznámit všeobecnou dostupnost Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2311 našim zákazníkům! Tato verze přichází s vylepšeními správy webu, zásuvným modulem SPA on-prem, novým uživatelským rozhraním StoreFront a dalšími! Jak jsme slíbili na začátku roku uvedením Destination: Hybrid, pokračovali jsme v poskytování funkce za funkcí, abychom pomohli dosáhnout parity mezi našimi – prostory a cloudové platformy.

Citrix soustředí naše inovační úsilí na čtyři hlavní kategorie a naše oznámení o funkcích zařazujeme do těchto čtyř skupin:

  • Provozní a IT efektivita
  • Pracovní zátěž a flexibilita zařízení 
  • Zabezpečení a dodržování předpisů
  • Technologie zaměstnaneckých zkušeností

Pojďme se ponořit do funkcí a možností, které jsme zavedli ve všech čtyřech kategoriích pro toto čtvrtletí napříč cloudem a lokálně!

Provozní a IT efektivita

Tech Preview – PVS Přechod na MCS Provisioning

V minulosti společnost PVS používala svého vlastního samostatného průvodce pro vytváření virtuálních počítačů v místním i cloudovém prostředí. Abychom zefektivnili proces zřizování pro administrátory, zavedli jsme funkci umožňující zákazníkům používat Studio pro vytváření virtuálních počítačů PVS. To znamená významný pokrok v překlenutí funkčních mezer mezi PVS a MCS, což vede k rychlejšímu vývoji funkcí. Díky využití možností MCS mohou nyní zákazníci přistupovat k funkcím, které byly dříve exkluzivní pro místní hypervizory a veřejné cloudy pro vytváření virtuálních počítačů s PVS. To zahrnuje podporu pro Hybrid Azure AD, Azure AD, Intune, zřizování na vyžádání a možnost aktualizovat profily počítačů po jejich vytvoření. Správci nyní mohou spravovat zajišťování PVS ze Studia pomocí jednotného uživatelského rozhraní a pracovního postupu, což výrazně zlepšuje podporu PVS použitím stejného rozhraní API jako MCS.

Služba upgradu VDA

Služba upgradu VDA je nová funkce, kterou jsme zavedli počátkem tohoto roku, aby zákazníkům pomohli udržet jejich Citrix Virtual Delivery Agents (VDA) aktuální s nejnovějšími funkcemi, funkcemi a opravami. Pomocí služby VDA Upgrade mohou administrátoři zlepšit provozní efektivitu přesunem aktualizací VDA z manuálních nebo složitých procesů na automatizované procesy, které spravuje Citrix. S novými verzemi pokračujeme v poskytování vylepšení této služby. Podpora proxy umožňuje zákazníkům používat tuto službu, když jsou VDA za internetovými proxy umožňují správcům konfigurovat strategii ukončení během problémů s upgradem nastavením úrovní souběžnosti a prahů selhání. S těmito aktualizacemi zavádí ještě větší flexibilitu a kontrolu správcům v jejich prostředí Citrix Cloud.schopnosti upgradovat proti selhání umožňuje zákazníkům, kteří mají prostředí se vzduchovou mezerou, nasměrovat své VDA na místní sdílení souborů a stáhnout nejnovější instalační VDA lokálně – bez nutnosti přístupu k internetu. A konečně, nové Podpora místního sdílení souborů

Sledujte vylepšení

Administrátoři jsou hlavní uživatelskou skupinou zde v Citrixu a my děláme kroky, abychom ještě usnadnili řešení problémů z našich konzolí. V tomto čtvrtletí jsme spustili nové uživatelské rozhraní pro rozdělení přihlášení, které komplexně rozebírá jednotlivé služby a detailně rozebírá etapy. Tento pohled umožňuje administrátorům v případě potřeby hlouběji porozumět možným příčinám. Chcete-li dále proniknout do problémů s koncovými uživateli, metriky výkonu relace, jako je ICA RTT, latence a spotřebovaná šířka pásma, nabízejí lepší přehled pro rychlejší třídění a pochopení root příčiny. Tyto statistiky sítě koncových bodů přinášíme do aplikací Linux Workspace, a umožňujeme data od dodavatelů tenkých klientů.

Níže uvedený snímek obrazovky ukazuje fáze trvání přihlášení v průběhu času, aby bylo možné snadno zobrazit všechny podrobnosti v průběhu času z jediného pohledu.

Technický náhled – aktualizace automatického škálování

Úspory nákladů byly jedním z hlavních cílů vývoje v minulém roce zde v Citrixu. Začátkem tohoto roku jsme představili Automatické škálování pro místní prostory s 2308 a nadále přinášíme další snižování nákladů< /span>. To správcům umožňuje konfigurovat své cloudové doručovací skupiny s vertikálním vyvažováním zátěže, aby ušetřili náklady, ale udržovali místní doručovací skupiny s horizontálním vyvažováním zátěže pro koncové uživatele. je nyní nakonfigurováno vertikální vyvažování zátěže na úrovni skupiny poskytování byly všechny uvolněny pro cílené trvalé počítače. Abychom vám pomohli s náklady na veřejný cloud, vypnutí, pokud se nepoužívá, hibernace koncového uživatele (Azure Tech Preview) a rekultivační služba, které ve veřejných cloudech způsobují velké náklady. Několik funkcí, jako je perzistentní stroje. Mnoho těchto aktualizací je zaměřeno na

Jednou z našich největších verzí za poslední čtvrtletí je Autoscale Insights, která je v současné době ve veřejném technickém náhledu. Technický náhled můžete zapnout tak, že přejdete na DaaS v cloudové konzoli, přejděte na Funkce náhledu. Zákazníci chtějí činit rozhodnutí „založená na datech“, aby zajistili, že jejich nastavení automatického škálování bude v souladu se skutečným využitím kapacity a bude dosaženo rovnováhy mezi úsporou nákladů a uživatelským zážitkem. Správci mohou porovnat „skutečné historické využití jejich kapacity“ s „nastavením automatického škálování“ a odvodit tři aspekty – nákladovou efektivitu, špatnou zkušenost koncového uživatele nebo dobrou rovnováhu mezi nimi.Automatické škálování a zapnutí funkce

Vylepšení správy webu

Kromě úspory nákladů neustále hledáme způsoby, jak náš produkt zefektivnit pro naše uživatele. Přinášíme vylepšení Web Studio Backup, aby bylo zálohování a obnovování konfigurací ještě jednodušší, a to jak pro místní, tak pro DaaS Web Studio. Správci budou moci snadno naplánovat a obnovit zálohy na vyžádání s upozorněními a protokoly ke sledování změn. Zavádíme také centralizovanou správu webu s možností přiřadit k primárnímu webu další weby. Koncoví uživatelé se budou moci přihlásit na jednu adresu URL Citrix Workspace a přistupovat ke všem svým zdrojům bez ohledu na lokalitu a administrátoři budou moci snadno přepínat mezi lokalitami ve své organizaci a zobrazovat metriky prostřednictvím jednotné konzoly Monitor.

Snímek obrazovky níže zobrazuje záložku Backup + Restore v konzole Citrix DaaS s probíhající zálohou konfigurace.

Pracovní zátěž a flexibilita zařízení

Technický náhled – podpora více IDP

Nejnovější funkce: podpora více IdP v rámci cloudové konzole Citrix tento cíl i nadále naplňuje. S podporou více IdP nyní můžete mít více IdP stejného typu v rámci jednoho cloudového tenanta. Výjimky z více IdP jsou Citrix Identity, Active Directory a Active Directory + Token. Důležitá poznámka je, že v současné době můžete v konfiguraci pracovního prostoru stále ukazovat na jednoho poskytovatele identity. Kromě této schopnosti zavádíme také možnost klonovat SAML IdP. Nyní máte možnost klonovat poskytovatele identity SAML, dát mu novou přezdívku a upravovat konfigurace, abyste vytvořili dalšího poskytovatele identity SAML.

Snímek obrazovky níže ukazuje, že nyní máte možnost přidat poskytovatele identity ke svým stávajícím IdP v konzole Identity and Access Management.

Tech Preview – Linux Secure VDA

Linux VDA Secure HDX nyní nabízí vylepšený bezpečnostní rámec bez nutnosti nasazení certifikátů do VDA, proces, který dříve komplikoval nastavení a správu. Toto vylepšení zahrnuje Secure ICA 2.0, která zjednodušuje konfiguraci a správu a zároveň využívá moderní bezpečnostní algoritmy a poskytuje imunitu vůči útokům typu Man-in-the-Middle (MITM). Uživatelé mohou zažít skutečné šifrování End-to-End (E2EE), zajišťující bezproblémové zabezpečení mezi aplikací Citrix Workspace a VDA s bezproblémovým nasazením a správou.

Zabezpečení a dodržování předpisů

Záznam relace – Záznam zvuku

Citrix přináší sílu nahrávání relace do zvuku během relace! Toto byl dlouho očekávaný požadavek organizací, které potřebují mít nahrávky obrazovky i zvuku, které vyskytují v rámci uživatelských relací. Organizace jsou nyní schopny nahrávat zvuk a video, aby bezproblémově zabezpečily a odstraňovaly uživatelské relace. Nejčastějším případem použití této funkce je nahrávání hovorů call centra společně s nahrávkami obrazovky. To zajistí lepší kvalitu, shodu a řešení problémů. Informace o konfiguraci nahrávání zvuku naleznete v naší dokumentaci k produktu.

Aktualizace služby držení těla zařízení

Služba držení zařízení se používá ke klasifikaci zařízení jako vyhovující nebo nevyhovující. Tyto informace se pak použijí jako podmínka pro použití kontextového přístupu ke zdrojům DaaS nebo SPA. V minulém čtvrtletí jsme oznámili globální dostupnost integrace Microsoft Intune. Pokračovali jsme v našem úsilí a máme CrowdStrike Falcon jako další integraci třetí strany. Ale jednou z nejdůležitějších věcí pro náš plán je zpětná vazba z terénu. Pozorně jsme naslouchali a jsme rádi, že máme kontrolu verze aplikace Citrix Workspace pro iOS, kontrolu certifikátu zařízení v systémech macOS a Windows, kontrolu sítě a geolokace a kontrolu souborů OS IGEL.

Snímek obrazovky níže ukazuje nové možnosti, které mohou administrátoři zásad zařízení přidat.

Vylepšení správy koncových bodů Citrix

Citrix Endpoint Management (CEM) je produkt, který zákazníci milují. I nadále úzce spolupracují s organizacemi, aby jim poskytli požadované funkce a nejmodernější zabezpečení, aby byly úspěšné. S radostí oznamujeme Den 0 podpory pro Android 14 a iOS 17. Navíc je nyní podporován Citrix Launcher pro Android, který je navržen pro omezená zařízení a umožňuje spouštění pouze určitých aplikací na kioscích. Podpora tmavého režimu pro Secure Web Podpora Domino 12 pro Secure Mail jsou také oba nyní obecně dostupné.

Počínaje rokem 2023 oznámili podporu Citrix Endpoint Management se zásadami pokročilé autentizace NetScaler (nFactor). Toto vylepšení vylepšuje uživatelské prostředí pro jednotné přihlašování. Dnes, jakmile je zařízení zaregistrováno, je koncový uživatel znovu vyzván k zadání přihlašovacích údajů uživatele, aby se mohl ověřit pomocí NetScaler. S tímto vylepšením bude jednotné přihlašování bezproblémové. Uživatelské přihlašovací údaje jsou poskytovány jednou během procesu registrace.

Inovace podnikových prohlížečů Citrix

Všechno nejlepší k narozeninám Prohlížeč Enterprise! Od prvního uvedení tohoto produktu na trh uplynul asi rok a my investujeme do neustálého vývoje funkcí, aby vyhovovaly potřebám zákazníků. Na základě požadavků zákazníků týkajících se zabezpečení a rozšiřitelnosti prohlížeče jsme přidali podporu vlastních rozšířeníoddělili aktualizaci podnikového prohlížeče proces z aplikace Citrix Workspace a nyní odrážejí aktuální záhlaví uživatelského agenta Chromium. Aktualizovali jsme také naši příručku, abychom omezili pouze Okta a NetScaler tak, aby se přihlašoval podnikový prohlížeč. Dalším významným vylepšením je jednoduché jednotné přihlášení pro případy místního použití, ale mějte na paměti, že je potřeba služba Global App Configuration Service (GACS). zapněte tuto funkci.

Vylepšení služeb SPA

V tomto čtvrtletí došlo k několika vylepšením naší SPA služby. Podíváme-li se na licenční panel Citrix Cloud, všichni aktivní uživatelé SPA přistupující k aplikacím založeným na klient-server nebo k webovým/SaaS aplikacím jsou nyní zahrnuti do počtu licencí. Také bylo vylepšeno protokolování diagnostického panelu SPA a uživatelské rozhraní bylo aktualizováno tak, aby rozbalilo podrobnosti o události pouhým kliknutím na záznam události.

Během našich rozhovorů se zákazníky zjistili, že zákazníci mají odlišné chápání zabezpečení přístupu na neschválené webové stránky. Někteří chtějí přístup ve výchozím nastavení blokovat a jiní chtějí přístup povolit. Díky tomuto vylepšení poskytujeme zákazníkovi flexibilitu a možnost volby, co se má ve výchozím nastavení stát, povolit nebo zakázat přístup. Když už mluvíme o flexibilitě, nyní poskytujeme možnosti konfigurovat časové limity agentů a specifikovat rozsah IP adres pro zfalšování odpovědí DNS na interní dotazy serveru, aby nedošlo k odhalení interních IP adres klientovi.

SPA v areálu 2311

Jak hybridní příběh pokračuje, těšíme se na poskytování stejné sady funkcí, jakou máme dnes ve službě SPA, pro SPA on-prem. Nedávno jsme oznámili tglobální dostupnost SPA on-prem verze 2311 (SPA Plugin) – milník ve správě, dynamickém vyhodnocování zásad a autorizaci. Počínaje verzí CVAD 2311 je nyní plugin SPA součástí a lze jej nainstalovat spolu s Citrix Delivery Controller nebo pomocí samostatného instalačního programu.

Integrovaný průvodce počáteční konfigurací usnadňuje zákazníkům implementaci SPA on-prem v den 0. Navíc je místní konzole SPA integrována s Web Studio, aby správci Citrix Virtual Apps a Desktops mohli hladce přejít ke správě SaaS a webu aplikace spolu s pracovními postupy pro virtuální aplikace a virtuální plochy.

V konzole SPA jsou pro viditelnost a monitorování k dispozici řídicí panely v reálném čase s uživateli, aplikacemi a monitorováním zásad.

Snímek obrazovky ukazuje konzolu Secure Private Access, kterou lze nyní využívat lokálně. Zjednodušený vzhled a chování usnadňují správcům zabezpečení webu a aplikací SaaS v jejich hybridních nasazeních než kdykoli předtím.

Technologie zaměstnaneckých zkušeností

Technický náhled – HDX Direct

Tato funkce umožňuje klientům vytvořit zabezpečené přímé připojení k hostiteli relace, účinně omezující další skoky v síti, když je k dispozici přímá komunikace, a lze ji snadno konfigurovat a povolit pomocí zásad Citrix. Známý jako HDX Direct, umožňuje přímé připojení k hostitelům relací, kdykoli je to možné. Pokud se klient může přímo spojit s VDA přes IP, okamžitě naváže toto zabezpečené spojení. Pro zvýšení zabezpečení HDX Direct automaticky přidává šifrování (D)TLS pomocí certifikátů s vlastním podpisem a využívá šifrování na úrovni sítě k zajištění bezpečnosti dat. Výsledkem je, že uživatelé těží z lepšího výkonu a snížené latence, to vše při zachování vysoké úrovně zabezpečení jejich připojení.

Tech Preview – Nové uživatelské rozhraní StoreFront

Od tohoto roku začal on-premise StoreFront dostávat pravidelné aktualizace našich verzí pro ČR. Zatímco jsme přinesli některé menší změny do 2308, ještě větší změny přicházejí s 2311. StoreFront byl nějakou dobu v režimu údržby a nedostával aktualizace, takže vypadá zastaralěji a nevypadá podobně jako uživatelské rozhraní Citrix Workspace. To může být pro koncové uživatele matoucí. Abychom to vyřešili, představujeme nové a vylepšené uživatelské rozhraní Citrix Workspace do StoreFront. Nyní mohou místní uživatelé a správci využívat Správce aktivit, vylepšené vyhledávání a další!

Snímek obrazovky níže zobrazuje rozhraní, které nyní mohou místní uživatelé vidět v Citrix StoreFront.

Adresa URL Vanity Workspace

Dříve museli všichni zákazníci Workspace používat adresy URL *.cloud.com, aby koncoví uživatelé měli přístup ke svým zdrojům. Dostali jsme zpětnou vazbu od zákazníků, že požadují flexibilitu při používání vlastní domény ve svých přístupových adresách URL. Jedinečný název domény usnadňuje koncovým uživatelům zapamatovat si jejich přístupovou adresu URL a může také odpovídat značce společnosti na jejich jiných webech. Uvědomili jsme si, že je třeba, aby ti, kdo chtějí hlouběji uplatnit svou firemní osobnost v rámci svých zkušeností s Citrix Workspace s doménou vlastněnou zákazníky. Proto s radostí oznamujeme, že funkce vlastní domény je nyní k dispozici! Podívejte se na náš blog a blog o migraci, kde se dozvíte více o této nové funkci .

Technický náhled – URL pro více pracovních prostorů

Jak uživatelé přistupují ke svým zdrojům, je klíčovou součástí prostředí Citrix. Podniky chtějí co nejvíce usnadnit přístup a zároveň zachovat zabezpečení a poskytovat správné zdroje. To se často provádí rozdělením přístupové vrstvy na různé adresy URL. Dříve tato schopnost nebyla v rámci Citrix Cloud nativně možná. Dnes s radostí oznamujeme veřejnou technickou ukázku adresy URL pro více pracovních prostorů! Společnosti nyní mohou používat až 10 různých adres URL a využívat různé metody brandingu, ověřování a filtrování zdrojů v každé z nich. URL. Zjednodušte uživatelský přístup pomocí funkce Multi-Workspace URL, která je nyní nativně dostupná v rámci Citrix Cloud!

Gif ukazuje, kde může správce upravovat a přidávat více adres URL pracovního prostoru.

Tech Preview – Vylepšené MSIX Staging

MSIX je formát balíčku aplikací pro Windows, který poskytuje moderní prostředí pro balení všech aplikací Windows. Správci chtějí, aby aplikace MSIX dostupné koncovým uživatelům na ploše měly podobné zkušenosti jako nativní aplikace. Abychom tento problém vyřešili, balíčky MSIX jsou předem načteny na virtuálním desktopu Citrix, když se uživatel přihlásí, a jsou publikovány přímo na na ploše. Uživatelé DaaS desktopů mohou rychle a snadno spouštět aplikace MSIX bez přístupu k aplikaci Citrix Workspace.

Zkuste to dnes

Uzavřeme silný rok s inovacemi a aktualizacemi pro vaše prostředí Citrix. Chcete-li získat ještě více informací, prohlédněte si naši dokumentaci k produktu. Nyní si můžete stáhnout nejnovější vydání Citrix a začít používat nové funkce ve svém prostředí. 

Zdroj: Citrix