Článek přečtěte do 7 min.

Obranné agentury po celém světě stále více spoléhají na vícedoménové schopnosti, aby mohly rychle přijímat zásadní rozhodnutí. Aby byla zachována výhoda při rozhodování, musí aliance jako Severoatlantická aliance (NATO) a Five Eyes (FVEY) integrovat utajovaná data ze všech domén v rámci nulové důvěry.

Současné metody integrace dat jsou výzvou pro včasné sdílení zpravodajských informací a interoperabilitu, zejména na vzdáleném okraji. Starší platformy informačních technologií (IT) podporují desítky let stará vozidla a komunikační systémy. Tyto starší systémy jsou na různých časových liniích životního cyklu, obtížně se udržují a často jsou vzájemně nekompatibilní. Taková zastaralá data jsou kontraproduktivní ve srovnání s běžnými provozními obrázky, sdílením využitelné inteligence a dosahováním bezproblémových operací ve více doménách (MDO) nebo kombinovaného společného řízení a řízení všech domén (CJADC2).

Moderní velení obranné mise vyžaduje:

  • Cloud tam, kam se „cloud“ nedostane. Zákazníci v oblasti obrany a zpravodajských služeb po celém světě potřebují více než řešení s omezenou infrastrukturou a službami typu platforma jako služba (IaaS a PaaS) nebo řešení založené na logické izolaci a hostování citlivých dat ve veřejných cloudech. Majitelé misí také hledají plnohodnotný klasifikovaný cloud, ať už v prostorách nebo na vzdáleném okraji, který využívá stejné neustálé inovace dostupné komerčním zákazníkům.
  • Více z rozčleněných IT prostředí. Legacy IT již nedrží krok s požadavky na mise po globálních aliancích. Roky roztříštěných zakázek v oblasti IT vyústily v datová sila, která izolovala agentury a vojenská oddělení. Navzdory omezenému úsilí zůstává dosažení interoperability MDO a CJADC2 výzvou. Klíčová je integrace dat téměř v reálném čase, která se opírá o vrstvu integrace dat od jádra po okraj.
  • Smysluplné a použitelné poznatky, rychlejší. Zabezpečení, připojení a správa dat je jen částí problému. Aliance potřebují bezpečný přístup k datům téměř v reálném čase, aby mohly informovat o včasných rozhodnutích. Mnoho metod manuální integrace dat lze nyní v cloudových prostředích automatizovat.

Cloud nasaditelný v jakémkoli měřítku, ať je mise kdekoli

Nasazení referenční architektury v rámci neklasifikované oblasti, izolované oblasti Oracle Cloud a prostředí digitální mise.
Obrázek 1: Technologie Oracle zahrnuje infrastrukturu od jádra po okraj a vrstvu integrace dat

Díky strategii distribuovaného cloudu společnosti Oracle mohou obranné agentury po celém světě dosáhnout interoperability s nulovou důvěrou a efektivity mise – ať už v datových centrech nebo vzdálených oblastech mise se špatnou konektivitou (tj. narušená, odpojená, přerušovaná nebo s nízkou šířkou pásma (DDIL)). Cílem společnosti Oracle je stát se nejdůvěryhodnější cloudovou platformou na světě a jádrem našich produktů jsou principy nulové důvěry.

Oracle Cloud Infrastructure (OCI) je připravena na všechny úrovně klasifikace zabezpečení v USA, včetně přísně tajné. S neklasifikovanými vládními regiony ve Spojených státechSpojeném královstvíAustrálii a našem EU Sovereign Cloud nabízí řada vládních cloudových produktů Oracle obranným agenturám vrstvu integrace dat s úplnou datovou suverenitou.

5 řešení integrace dat s technologií Oracle

1. Integrace dat mezi aliancí

Cílem interoperability v CJADC2, MDO a Federated Mission Networking je zachovat výhodu při rozhodování. Přesné společné provozní obrázky a sdílení užitečné inteligence odvozené z různých aliančních datových zdrojů vyžaduje zabezpečenou datovou integrační vrstvu. Implementace integrace dat napříč všemi doménami a úrovněmi klasifikace se opírá o špičkovou cloudovou infrastrukturu hyperscale. Technologie Oracle poskytuje tuto strategickou datovou integrační vrstvu na všech úrovních klasifikace od jádra až po nejširší, včetně misí, velení a řízení a senzorových sítí.

Následující obrázek ukazuje, jak může technologie Oracle propojit spojence – dokonce i s integrovanou satelitní komunikací.

S Oracle Cloud Infrastructure mohou aliance dosáhnout interoperability ve více doménách.
Obrázek 2: S Oracle Cloud Infrastructure mohou aliance dosáhnout interoperability ve více doménách

2. On-premises hyperscale klasifikovaný cloud

Oracle Cloud Isolated Region je hyperškálovaný cloud společnosti Oracle pro obranné mise po celém světě. V kombinaci s integrovanou správou identity a přístupu (IAM) společnosti Oracle a izolovanou síťovou architekturou mohou spojenci snadno a bezpečně vyměňovat data mezi příslušnými izolovanými oblastmi.

Globální aliance mohou využívat následující odlišnosti Oracle Cloud Isolated Region:

  • Malé rozměry: Oracle může dodat Oracle Cloud Isolated Region do vašeho místního datového centra, počínaje od přibližně 1 megawattu a 100 m 2 (1 000 stop 2 ).
  • Datová suverenita: Izolované oblasti Oracle Cloud jsou izolované na úrovni sféry, mají vzduchovou mezeru od internetu a nevyžadují žádný automatický únik dat. Váš izolovaný region obsluhují pouze vyhrazení, provězení pracovníci ze zařízení v dané zemi, která splňují vaše bezpečnostní standardy.
  • Rychlé nasazení: Oracle dokáže vytvořit vaši izolovanou oblast Oracle Cloud za pouhých 12 měsíců od doby, kdy je vaše datové centrum připraveno na prázdné místo, do doby, kdy operace a monitorování převezmou oprávnění pracovníci. S globálními odbornými znalostmi společnosti Oracle v oblasti rychlého budování cloudových oblastí může Oracle Cloud Isolated Region urychlit vaši datovou strategii aliance.
  • Všechno všude: Oracle věří, že cloudová zkušenost každého vlastníka mise by měla být stejná v klasifikovaných i neklasifikovaných doménách. Proto je Oracle Cloud Isolated Region více než jen výrazně zmenšenou podmnožinou služeb IaaS a PaaS. Díky závazku společnosti Oracle Everything Everywhere jsou stejné služby OCI v komerčních regionech nabízeny v izolovaných regionech a udržovány za technické parity, aby se urychlil vývoj a nasazení systémů mise.
  • Konzistentní ceny: Ceny služeb OCI jsou stejné na všech úrovních klasifikace zabezpečení, od veřejného cloudu po izolovanou oblast Oracle Cloud. To znamená, že neexistuje žádný kompromis mezi bezpečností a rozpočtem. Vlastníci misí pracující na OCI nejsou nuceni spouštět kritické pracovní zátěže v prostředích s nižší klasifikací jen kvůli zachování rozpočtu. Kromě toho může každý vlastník mise použít veřejný odhad nákladů společnosti OCI, aby s jistotou předpověděl náklady na pracovní zátěž pro jakoukoli misi na jakékoli úrovni klasifikace.

3. Strategická umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML) pro udržení rozhodující výhody

Modernizované sítě misí se musí vyvíjet s podporou umělé inteligence jako hlavní schopností. V budoucnu by sdílení zpravodajských informací aliance mohlo zahrnovat sdílení modelů AI a ML, kde by mohla být partnerská pomoc s AI a ML brzy stejně běžná jako zasílání fyzických zásob. Oracle Cloud Isolated Region nabízí služby AI a ML na klasifikované úrovni. 

S partnerstvím Oracle NVIDIA Oracle jedinečně nabízí zákazníkům obrany a zpravodajství schopnosti umělé inteligence a ML k využití hlubokého učení ve velkém měřítku a od jádra až po okraj, včetně:

  • Federované ML: Spojenci mohou bezpečně a ve spolupráci trénovat distribuovaný model, aniž by museli fyzicky přesouvat základní data. Sdružením modelů mohou aliance pokračovat v generování inteligence v prostředích s přerušovanou konektivitou – dokonce i s partnery, kteří nejsou v alianci.
  • Snižte manuální úsilí, zvyšte zabezpečení: Manuální klíčové úlohy sdílení informací lze nyní automatizovat. Aliance musí využívat technologii k rychlejšímu a bezpečnějšímu sdílení informací a úkolovat vývojáře.

4. Standardizované špičkové IT platformy

Infrastruktura Oracle Roving Edge rozšiřuje cloud až na taktické vzdálené okraje a umožňuje vlastníkům misí rychle škálovatelný výpočet okrajů. Protože zařízení v terénu spotřebovávají a odesílají více dat, budou interoperabilní digitální ekosystémy vyžadovat větší integraci dat. Díky distribuci cloudových zdrojů blíže k misi mohou spojenci promítat povědomí a umožnit vlastníkům vzdálených misí přijímat včasná rozhodnutí.

Referenční architektura pro nasazení od jádra po okraj
Obrázek 3: Technologie Oracle poskytuje infrastrukturu od jádra po okraj pro integraci dat

Infrastrukturu Roving Edge můžete použít v několika vzdálených scénářích:

  • Digitální propojení: Obranné datové strategie musí umožňovat základní manévrovací úkoly, aby interoperabilita aliance držela krok s rychlostí mise. Například nadzemní vzdušné systémy musí bezproblémově a bezpečně vytvářet datové toky se spojeneckými pozemními jednotkami – bez ohledu na pobočku nebo národnost. Dalším příkladem použití je zařízení Roving Edge společnosti Oracle předvedené na největším cvičení bezpilotních autonomních vozidel (UAV) NATO.
  • Mobilní velitelská stanoviště: Nasaďte svůj klasifikovaný cloud od jádra až po nejširší a povolte aplikace v terénu i se zhoršenou nebo neexistující konektivitou. Roving Edge Station je 25stopé kontejnerové řešení se dvěma 42U stojany, chlazením, řízením napájení, UPS, potlačením požáru a vestavěným monitorováním zabezpečení. Prapory, roty a čety lze nasadit se zařízeními Roving Edge nebo Ultras s výkonnými datovými schopnostmi podporujícími spojenecké MDO.
  • Společné senzorové sítě: Aliance musí neustále destilovat velká data do využitelné inteligence blíže k okraji a vlastníkovi mise. Analýza sdílených toků senzorů prostřednictvím sítí senzorů s integrovanou umělou inteligencí se bude opírat o škálovatelné a nasaditelné platformy. Jedná se v podstatě o cloudové senzorové sítě.
  • Rozhraní stroj-stroj: Například správa velkoobjemových dat snímačů F-35 je možná pomocí Oracle Roving Edge Infrastructure. Navíc elektronická válka a cílení jsou pro aliance stále větší výzvou, protože spoléhají na agilitu platformy, která je možná pouze s cloudem na okraji. Roje dronů podporující pozemní operátory se budou spoléhat na schopnosti AI pro zpracování dat téměř v reálném čase, nezávisle na konektivitě s hlavními zdroji.

5. Vynásobte svou utajovanou misi pomocí autonomní technologie

Aliance musí zpracovávat obrovské množství utajovaných dat, strukturovaných i nestrukturovaných. Vzhledem k tomu, že obrovská data jezera rostou spolu s rozšiřováním globálních senzorů, musí produkce inteligence držet krok s rychlostí mise. Oracle Autonomous Database, kterou lze nasadit na Oracle Cloud Isolated Region, používá ML k automatizaci ladění databáze, zabezpečení, zálohování, aktualizací a dalších rutinních úloh správy, které tradičně provádějí správci databází (DBA). S autonomní databází mohou vaši správci databází trávit méně času administrativními činnostmi nebo činnostmi „udržování světel“ a místo toho strávit více času dosažením většího dopadu na poslání.

S Oracle Autonomous Database můžete nasadit:

Zdroj: Oracle