Článek přečtěte do 6 min.

V neustále se vyvíjejícím prostředí cloud computingu je klíčová přizpůsobivost a flexibilita. Funkce Oracle Cloud VMware Solution zohledňují tyto faktory a jsme nadšeni, že můžeme představit funkci, která přinese revoluci do vašeho prostředí VMware v cloudu: víceklastrová softwarově definovaná datová centra (SDDC). Tato inovace poskytuje bezkonkurenční všestrannost, úspory nákladů a možnosti oddělení pracovní zátěže, díky čemuž je vaše cloudová cesta ještě efektivnější a nákladově efektivnější.

Prostředí Oracle Cloud VMware Solution byla tradičně omezena na jeden cluster v rámci jednoho SDDC, což mohlo představovat překážku, pokud jde o alokaci a správu zdrojů. Vzhledem k tomu, že řešení Oracle Cloud VMware je prostředí ovládané zákazníky, naši zákazníci vytvářeli clustery ručně s veškerou flexibilitou, kterou řešení poskytuje. Abychom zákazníkům usnadnili tento proces, umožňujeme zákazníkům přidat až šest clusterů v rámci jednoho SDDC z konzoly Oracle Cloud Console. Toto vylepšení otevírá svět možností pro podniky všech velikostí.

Odhalení multiklastrových SDDC

Se zavedením multiklastrových SDDC nyní můžete vytvořit více clusterů v rámci jednoho SDDC. Tato funkce nabízí mnoho výhod, včetně následujících příkladů:

  • Zjednodušená správa: S multiklastrovými SDDC získáte to nejlepší z obou světů. Spravujete jeden panel správy obsahující jeden vCenter, NSX Manager a HCX Manager, který dohlíží na všechny clustery ve vašem SDDC, včetně zjednodušených operací a centralizovaného ovládání, což výrazně snižuje administrativní režii.
  • Oddělení pracovní zátěže: Každý cluster v rámci multiklastrového SDDC může být vyhrazen pro konkrétní případy použití nebo pracovní zátěže. Můžete například alokovat klastr výhradně pro hostování databází a maximalizovat výhody licencování tím, že budete licencovat pouze požadovaná jádra. Toto oddělení zajišťuje optimalizovaný výkon a úsporu nákladů pro různé potřeby pracovního zatížení.
  • Nákladová efektivita: Možnost oddělit pracovní zátěž nejen optimalizuje výkon, ale také maximalizuje nákladovou efektivitu. Licencováním pouze nezbytných jader pro každý cluster můžete výrazně snížit náklady na licence, což se pro vaši organizaci promítne do značných cenových výhod.
  • Rozmanitost klastrů: Víceklastrové SDDC vám umožňují kombinovat různé výpočetní tvary v rámci stejného SDDC, aby vyhovovaly vašim konkrétním potřebám. Můžete například nakonfigurovat svůj jednotný cluster pro správu s hustým tvarem s využitím úložiště dat vSAN pro virtuální stroje (VM), zatímco jiný cluster může mít standardní tvar pomocí úložiště OCI Block jako úložiště dat systému souborů virtuálních strojů (VMFS). rozšiřte své prostředí VMware. Tato flexibilita zajišťuje, že můžete svou infrastrukturu přizpůsobit požadavkům různých pracovních zátěží.
  • Škálovatelnost: Multicluster SDDC vám umožňuje škálovat vaše prostředí VMware přidáním dalších clusterů. Tato funkce vám poskytuje flexibilitu při škálování prostředí nahoru nebo dolů a ven nebo dovnitř podle potřeby.

Uvolnění výkonu řešení Oracle Cloud VMware

Zavedením konceptu multiklastrových SDDC a stavbou na četných vylepšeních, která jsme implementovali v posledních letech, hrdě prosazujeme řešení Oracle Cloud VMware jako nejškálovatelnější, nejuniverzálnější a nákladově nejefektivnější řešení VMware dostupné v cloudu. Multicluster SDDC má následující technické specifikace:

  • Omezení SDDC: Jeden SDDC může mít až šest clusterů. Cluster sjednocené správy musí být prvním clusterem vytvořeným v SDDC.
  • Typy klastrů: SDDC má následující typy klastrů:
    • Cluster sjednocené správy: Cluster sjednocené správy je primární klastr a je povinný. Tento cluster hostí komponenty správy pro SDDC, jako je vCenter Server, NSX Manager a HCX Manager, a umožňuje vám hostovat všechny vaše virtuální počítače s pracovní zátěží, jako jsou aplikace a databáze. Minimální velikost pro sjednocený cluster správy jsou tři hostitelé.
    • Clustery pracovní zátěže: Clustery pracovní zátěže jsou volitelné doplňky, které můžete vytvořit během nebo po vytvoření SDDC a škálovat vaše SDDC podle potřeby. Minimální velikost clusteru pracovní zátěže závisí na zvoleném tvaru výpočtu.
      • Hustý: Tři hostitelé
      • Standard: Dva hostitelé
      • GPU: Jeden hostitel
  • Omezení klastru: Maximální počet hostitelů v klastru závisí na tvaru hostitelů v klastru.
    • Pro husté tvary a tvary GPU je maximální počet hostitelů 64.
    • U standardních tvarů je maximální počet hostitelů 32.
    • Pokud shluk obsahuje směs tvarů, maximální počet hostitelů ve shluku je nejnižší maximální povolené ze všech vybraných tvarů. Například klastr s hustými a standardními hostiteli má maximálně 32 hostitelů, protože standardní tvary mají mezi těmito dvěma tvary nejnižší povolené maximum. Další informace o clusterech se smíšeným tvarem naleznete v části Oznámení dostupnosti clusterů smíšeného tvaru pro řešení Oracle Cloud VMware.
  • Dimenzování SDDC: Velikost každého clusteru závisí na typu úloh, které hostujete. Pokud například hostujete databázové úlohy, musíte zvolit cluster s dostatečnými výpočetními a úložnými prostředky. Služba Oracle Cloud VMware Solution Service má následující funkce:
    • Možnosti výpočtu: Procesory Intel, AMD a NVIDIA s hustým, standardním a grafickým výpočtem. Husté tvary a tvary GPU mají integrované disky NVMe, zatímco standardní tvary používají jako primární úložiště OCI Block Storage.
    • Flexibilita sítě: Řešení Oracle Cloud VMware se bezproblémově integruje do stejné virtuální cloudové sítě (VCN) jako vaše stávající zdroje s minimální latencí, špičkovým zabezpečením a zjednodušenou správou. S multiklastrovým SDDC pro vás vytváříme veškeré základní sítě, které buď blokují, nebo umožňují vMotion pracovních zátěží mezi clustery.
    • Úložiště: Řešení Oracle Cloud VMware nabízí rozmanitou sadu možností úložiště, včetně následujících příkladů:
      • Husté tvary s integrovaným úložištěm NVMe, které můžete použít jako úložiště dat vSAN. Škálování úložiště je svázáno se škálováním hostitele při použití vSAN.
      • OCI Block Storage, které lze připojit jako primární úložiště pro standardní tvary nebo jako sekundární úložiště pro husté tvary. Tato konfigurace umožňuje nezávislé škálování úložiště, odděleně od CPU a paměťových zdrojů.
      • Služba OCI File Storage a OCI Object Storage pro splnění různých požadavků na ukládání souborů a objektů

Případy použití pro multiklastrové SDDC

Multicluster SDDC můžete použít v různých případech použití, včetně následujících příkladů:

  • Oddělování databází: Databáze mají často jiné požadavky na výkon a zabezpečení než jiné úlohy. Vytvořením vyhrazeného clusteru pro vaše databázové úlohy můžete zajistit, že vaše databáze získávají zdroje, které potřebují, a že jsou řádně izolovány od ostatních úloh.
  • Oddělení vývojových, testovacích a produkčních úloh: K oddělení vývojových, testovacích a produkčních úloh můžete použít multiklastrové SDDC. Toto oddělení může pomoci zlepšit zabezpečení a stabilitu produkčních úloh.
  • Splnění požadavků na shodu: Některá nařízení o shodě vyžadují, aby byly určité typy úloh izolovány od ostatních úloh. Multicluster SDDC vám může pomoci splnit tyto požadavky na shodu.
  • Optimalizace licenčních nákladů: Multicluster SDDC vám také může pomoci optimalizovat vaše licenční náklady. Můžete například vytvořit vyhrazený cluster pro své databázové úlohy a licencovat pouze ta jádra, která potřebujete.
  • Škálování prostředí VMware: Dříve mohli zákazníci Oracle Cloud VMware Solution škálovat svá SDDC na maximálně 32 hostitelů se standardními tvary nebo 64 hostitelů s hustými tvary. Se zavedením více clusterů se nyní jeden SDDC může škálovat kdekoli od tří hostitelů až po 384 hostitelů!
  • SDDC s CPU od různých dodavatelů: SDDC s více clustery umožňuje zákazníkům nasadit různé clustery založené na CPU v rámci stejného SDDC. To snižuje režii správy a zjednodušuje operace druhého dne. Dříve museli zákazníci vytvořit samostatný SDDC pro každý výpočetní tvar založený na CPU. To by mohlo být časově náročné a složité a bylo obtížné spravovat více clusterů. S více clustery SDDC mohou zákazníci snadno nasadit a spravovat různé clustery založené na CPU v rámci stejného SDDC. To může ušetřit čas a zdroje a může to usnadnit škálování a přizpůsobení vaší infrastruktury.
  • Specializované clustery pracovní zátěže: Kromě výpočtových tvarů můžete vytvářet specializované clustery, jako jsou clustery založené na GPU, které uspokojí zátěže s vysokými požadavky na výpočetní výkon. Můžete tedy využít výkon GPU pro úkoly, jako je strojové učení (ML), vykreslování nebo vědecké výpočty, aniž byste ovlivnili ostatní clustery.

Následující příklad ukazuje, jak by zákazník mohl použít více clusterů ke škálování svého prostředí VMware:

Grafika znázorňující příklad architektury pro nasazení víceklastrového SDDC v řešení Oracle Cloud VMware.

  • Zákazník nejprve vytvoří sjednocený cluster správy pro své úlohy a hostuje své součásti správy pomocí hustých hostitelů. Do tohoto clusteru migrují všechny své místní aplikační virtuální počítače. Protože tyto aplikace jsou zátěže náročné na úložiště, škálují své úložiště pomocí OCI Block Storage jako sekundárního úložiště.
  • Zákazník poté vytvoří vyhrazený cluster pro své databázové úlohy pomocí standardních hostitelů, aby dosáhl nejlepšího možného výkonu a zároveň využil výhod OCI Block Storage jako svého primárního úložiště.
  • Zákazník vytvoří třetí cluster pro své produkční úlohy pomocí kombinace hustých a standardních hostitelů, aby splnil své požadavky na výkon a rozpočet. Chcete-li lépe porozumět oznámení nové funkce clusterů se smíšeným tvarem pro řešení Oracle Cloud VMware, přečtěte si článek Oznámení dostupnosti clusterů smíšených tvarů pro řešení Oracle Cloud VMware.
  • Nakonec náš zákazník přidá hostitele GPU jako vyhrazený cluster pro své specializované úlohy, aby splnil jejich obchodní požadavky.

Každý cluster je spravován pomocí jediné instance vCenter Server, což zákazníkovi poskytuje jediný bod kontroly pro všechny jeho pracovní zátěže VMware. Tento příklad je jen jedním z mnoha způsobů, jak může multiklastrové SDDC pomoci vytvořit přizpůsobené prostředí VMware v Oracle Cloud Infrastructure.

Zdroj: Oracle