Článek přečtěte do 5 min.

V neustále se vyvíjejícím prostředí IT řešení zůstává Citrix neustále v popředí poskytováním špičkových nástrojů a neustálých zlepšování, aby vyhovoval dynamickým potřebám svých zákazníků. Jak svět technologií pokračuje rychlým tempem, Citrix zůstává oddán inovacím a zajišťuje, že jeho produkty a služby nejen drží krok s dobou, ale také nastavují nové standardy.

Jednou z takových inovací, která Citrix odlišuje od jeho konkurentů, je Citrix Automated Configuration Tool. Tento nástroj je navržen tak, aby pomohl automatizovat migraci virtuálních aplikací a konfigurace desktopu (jako jsou zásady, aplikace, katalogy strojů a další) z jednoho nebo více místně umístěných míst na hostovaný Citrix Desktop as a Service (DaaS) na Citrix Cloud. Lze jej také použít k migraci informací mezi různými oblastmi cloudu nebo tenanty. Migraci lze provádět ve fázích opakovaným spuštěním nástroje, což správcům umožňuje snadno dosáhnout požadovaného stavu konfigurace. A díky nejnovější aktualizaci může nyní migrovat z místních do místních a mezi zónami.

Klíčové vlastnosti nástroje Citrix Automated Configuration Tool

Migrace místních prostředí Citrix Virtual Apps a Desktops na Citrix DaaS nebo migrace informací mezi různými cloudovými oblastmi nebo tenanty byla pro mnoho správců Citrix v průběhu let únavná a skličující. Mnoho migrací má tendenci být specifické pro konkrétní případy, takže správci Citrixu musí napsat své automatizační skripty nebo nástroje, aby provedli migraci. Citrix vyvinul nástroj Citrix Automated Configuration Tool, který byl navržen tak, aby tento proces usnadnil tím, že poskytuje nástroj, který správcům umožňuje provádět migrace buď všechny najednou nebo ve fázích a spouští nástroj vícekrát, takže požadovaný stav konfigurace vašeho prostředí Citrix DaaS je dosaženo. Citrix Automated Configuration Tool může také migrovat informace mezi oblastmi veřejného cloudu nebo tenanty.

V souladu s naším odhodláním podporovat zákazníky v každé fázi jejich cloudové cesty, Citrix zajistil paritu funkcí v Citrix Automated Configuration Tool jak pro CVAD on-premises, tak pro cloudová prostředí Desktop as a Service (DaaS).

Automatizovaný konfigurační nástroj podporuje místní migraci na místní s CVAD 2305 a novějšími verzemi. Navíc je naplánována všeobecná dostupnost podpory pro zóny migrace tento měsíc v nadcházející verzi.

Tato rozšířená podpora by měla pomoci usnadnit následující případy použití:

  • Souběžné upgrady: Tato funkce usnadňuje podporu pro přepracování operačního systému při zachování stabilního a konzistentního prostředí.
  • Swing Migrations: Uživatelé mohou migrovat na různé platformy bez složitostí spojených s migrací dat.
  • Projekty odprodejů/fúzí a akvizic/konsolidace: Společnosti, které procházejí strukturálními změnami, mohou nyní během přechodu bezproblémově řídit nasazení Citrixu.
  • Zálohovací prostředí: Nástroj zjednodušuje proces údržby synchronizovaných zálohovacích prostředí pro zabezpečení dat a kontinuitu podnikání.
  • Prostředí obnovy po havárii: Podniky mohou svá prostředí obnovy po havárii synchronizovat s primárními nasazeními, aby byla zajištěna nepřetržitá služba.
  • Laboratorní sestavy pro testování: Nejen, že zákazníci mohou těžit z této funkce, ale prodejci ji mohou také použít k nastavení laboratorních prostředí pro testování a ověřování.
  • Migrace na poslední chvíli: Ve scénářích, kde jsou nutné migrace z důvodu vypršení smlouvy GSI nebo partnerské smlouvy, tento nástroj zajišťuje hladší přechod.
  • Granular Backup/Restore: Místo obnovy celé databáze mohou uživatelé provádět operace granulárního zálohování a obnovy, čímž šetří čas a zdroje.

Výše je přehled zálohování nástroje Automated Configuration Tool z místního místa na jiný místní web.

Výše je přehled zálohování nástroje Automated Configuration Tool z místního místa na jiný místní web.

Praktický průvodce: On-premises to On-Premises Migration

Chcete-li migrovat z jednoho místního webu na jiný, vaše cílové prostředí musí být 2212 nebo novější s nainstalovaným Webstudio. Budete také muset aktualizovat parametry v souborech YML ve složce autoconfig, aby odrážely, že migrujete z jednoho on-prem webu na druhý. Pro více podrobností prosím následujte: PoC Guide: Automated Configuration Tool – On-Premises to On-Premises Migration

Výše je uveden parametr, který byste museli upravit v souboru CustomerInfo.yml.

Výše je uveden parametr, který byste museli upravit v souboru CustomerInfo.yml.

Zde je rychlý podrobný průvodce používáním nástroje AutoConfig Tool k migraci z jednoho místního webu na jiný: 

  1. Stáhněte, nainstalujte a otevřete Citrix Automated Configuration Tool na cílové stránce.
  2. Na příkazovém řádku nástroje pro automatickou konfiguraci spusťte příkaz Spustit: Export-CvadAcToFile.
  3. Vyhledejte soubory v adresáři %HOMEPATH%\Documents\Citrix\AutoConfig na cílovém webu.
  4. Zkopírujte složku %HOMEPATH%\Documents\Citrix z cílového webu do cílového webu, kde běží WebStudio.
  5. Spusťte Merge-CvadAcToSite -SourceFolder %HOMEPATH\Documents\Citrix\AutoConfig -Tags, které sloučí konfiguraci související se značkami na cílovém webu.

POZNÁMKA: Podobně můžete exportovat a sloučit další konfigurace jako -MachineCatalogs, -DeliveryGroups atd.

Video s návodem k migraci z on-prem na on-prem s předpoklady:

Počínaje verzí 3.0.92 nástroj AutoConfig obsahuje protokol HTML. Tento protokol konsoliduje všechny vaše protokoly nástroje AutoConfig, podrobnosti o provádění příkazů, chyby a opravy do jednotného, ​​uživatelsky přívětivého rozhraní. To uživatelům výrazně usnadňuje vyhledání konkrétních informací a přístup k základním odkazům na řešení problémů a informacím.

Výše je ukázka souboru protokolu HTML, který byste získali při spuštění migrace s nejnovější verzí nástroje Automated Configuration Tool.

Výše je ukázka souboru protokolu HTML, který byste získali při spuštění migrace s nejnovější verzí nástroje Automated Configuration Tool.

Závěr

Citrix Automated Configuration Tool je pro administrátory Citrixu zásadní změnou, která zjednodušuje nasazení a správu prostředí Citrix Virtual Apps a Desktops. Automatizací složitých konfiguračních úloh a zajištěním konzistence umožňuje tento nástroj organizacím efektivně spravovat nasazení Citrixu, omezovat manuální chyby a snadno škálovat svá prostředí. Rozšíření nástroje Citrix AutoConfig na podporu migrace z místa na místo je významným pokrokem, který uživatelům Citrixu umožňuje řídit svá nasazení efektivněji a zajišťuje bezproblémovou synchronizaci a flexibilitu. Nový protokol HTML také zlepšuje provozní efektivitu IT. Se zaměřením na poskytování parity funkcí pro místní nasazení CVAD Citrix pokračuje ve zjednodušování správy a údržby virtuálních aplikací a desktopů pro své zákazníky. Chcete-li prozkoumat Citrix Automated Configuration Tool podrobněji a pochopit jeho implementaci, neváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Citrix