Článek přečtěte do 4 min.

Vzhledem k obecné dostupnosti vlastní domény vydané v listopadu 2023 bude 31. ledna 2024 ukončena podpora starší verze Tech Preview (V1). V důsledku toho nebudou vlastní adresy URL vytvořené pomocí starší technické verze (V1) po datu ukončení podpory již k dispozici. Zákazníci používající verzi V1 si musí vytvořit vlastní adresu URL pomocí verze GA v Citrix Cloud ConsoleČtěte dále, abyste pochopili, jaké nasazení je pro vás nejvhodnější, a podle toho naplánujte migraci.

3 scénáře nasazení

V závislosti na tom, kdy jste se zaregistrovali do funkce vlastní domény, můžete mít jinou verzi funkce. Níže jsou popsány tři scénáře a kroky migrace pro každý scénář budou popsány v následující části.  

  1. Zákazníci na V1 náhledu vlastní domény 
      1. Toto je nejstarší verze funkce Custom Domain, kterou Citrix představil jako Preview. Tato verze je zastaralá.
      2. Vzhledem k tomu, že tato verze byla delší dobu v preview, někteří zákazníci ji začali používat ve své výrobě. Tito zákazníci by byli ovlivněni, pokud by nepřešli na verzi GA dříve, než Citrix 31. ledna 2024 ukončí podporu verze V1.
  2. Zákazníci na V2 náhledu vlastní domény 
      1. Tato náhledová verze, která se nakonec stala GA, řešila problémy hlášené/nalezené v náhledové verzi V1. Citrix spustil verzi V2 Public Preview v květnu 2023 a nyní se stal GA v listopadu 2023 pro všechny zákazníky pracovního prostoru.
  3. První přihlášení do Custom Domain GA
      1. Zákazník se nikdy dříve nepřipojil k vlastní doméně pod náhledy V1/V2.

Scénář 1: Zákazníci na V1 náhledu vlastní domény

Tento průvodce migrací je zaměřen na zákazníky, kteří ve svých produkčních prostředích používají náhled V1 vlastní domény.

Jak zákazníci zkontrolují, zda používají náhled V1?

1. Ze záznamu DNS

Zkontrolujte záznamy DNS vlastní domény. Pokud se doména překládá na příponu DNS „t-msedge.net“ nebo „azurefd.net“, pak zákazník používá náhled V1, a proto musí okamžitě migrovat na verzi GA.

2. Z uživatelského rozhraní Citrix Cloud Console

Po přihlášení do Citrix Cloud přejděte do nabídky Citrix Cloud, vyberte „Konfigurace pracovního prostoru“ a poté vyberte „Přístup“. Pokud se zákazníkům zobrazí níže uvedená zpráva, pak jste na V1 Preview, a proto musíte okamžitě migrovat na verzi GA.

Obrázek 1. Upozornění na ukončení podpory pro verzi náhledu V1 vlastní domény

Poznámka k upozornění na náhled:

Zákazníci mohou vidět náhledová upozornění bez data ukončení podpory, protože Citrix je v procesu začleňování dat do uživatelského rozhraní konzoly Citrix Cloud. V nadcházející verzi Citrix Cloud bude datum budoucího vydání zahrnuto 31. ledna 2024 a správci uvidí aktualizované upozornění na náhled.

Obrázek 2. Upozornění s datem ukončení podpory pro verzi náhledu V1 vlastní domény

Obrázek 2. Upozornění s datem ukončení podpory pro verzi náhledu V1 vlastní domény

Další kroky pro zákazníky V1

Existují dvě různé cesty migrace do verze GA v závislosti na tom, zda si zákazník chce ponechat stejnou adresu URL, nebo migrovat na novou adresu URL.

1. Stejná vlastní adresa URL.

Než bude možné vytvořit verzi GA se stejnou adresou URL, bude nutné nejprve smazat verzi V1. Pokud je adresa URL stále používána ve verzi V1, nelze stejnou adresu URL vytvořit ve verzi GA.

Kroky migrace:

  1. Odstraňte URL náhledu vlastní domény V1 z Citrix Cloud.
  2. Nastavte URL vlastní domény GA pomocí kroků v dokumentaci zde.

2. Nová vlastní adresa URL.

Až do migrace na novou jinou vlastní adresu URL to nebude mít žádný dopad na koncové uživatele používající starou vlastní adresu URL (vytvořenou pomocí náhledu V1). Po konfiguraci budou zákazníci muset použít novou vlastní adresu URL přidruženou k řešení GA a odstranit vlastní adresu URL domény s náhledem V1, protože její podpora bude 31. ledna 2024 ukončena. 

POZNÁMKA: Pokud k ověřování používáte Azure AD (Microsoft Entra ID) a/nebo SAML IDP, musíte postupovat podle stejných kroků jako „Stejná vlastní adresa URL výše“.

Kroky migrace:

  1. Nastavte URL vlastní domény GA pomocí kroků v dokumentaci zde.
  2. Migrujte koncové uživatele na novou adresu URL vlastního pracovního prostoru GA.
  3. Odstraňte URL náhledu vlastní domény V1 z Citrix Cloud.

Scénář 2: Zákazníci na V2 náhledu vlastní domény

Tento průvodce migrací je zaměřen na zákazníky, kteří ve svých produkčních prostředích používají náhled V2 vlastní domény.

Jak zákazníci zkontrolují, zda mají verzi V2 Preview?

1. Ze záznamu DNS

Zkontrolujte záznamy DNS vlastní domény. Záznamy DNS by měly být převedeny na azurový správce provozu s předponou „wsp-cd-“, a proto není třeba migrovat, protože verze V2 je nyní obecně dostupná.

2. Z uživatelského rozhraní Citrix Cloud Console

Po přihlášení do Citrix Cloud přejděte do nabídky Citrix Cloud, vyberte Konfigurace pracovního prostoru a poté vyberte Přístup. Nemělo by se zobrazovat žádné „upozornění na ukončení podpory“ ANI „Značka náhledu“.

Obrázek 3. Verze náhledu V2 vlastní domény

Obrázek 3. Verze náhledu V2 vlastní domény

Další kroky pro zákazníky V2 Preview

Nejsou potřeba žádné další kroky. Zákazníci již používají verzi GA, protože si vytvořili vlastní URL pomocí náhledu V2, který Citrix nyní zpřístupnil jako Všeobecně dostupný!

Scénář 3: První přihlášení do vlastní domény

Tato příručka je zaměřena na zákazníky, kteří ve svých produkčních prostředích nepoužívali náhled vlastní domény.

Jak zákazníci zkontrolují, zda nikdy nenakonfigurovali vlastní doménu?

1. Z uživatelského rozhraní Citrix Cloud Console

Po přihlášení do Citrix Cloud přejděte do nabídky Citrix Cloud, vyberte Konfigurace pracovního prostoru a poté vyberte Přístup. V části „Adresa URL vlastního pracovního prostoru“ uvidí zprávu a možnost „ + Přidat vlastní doménu .

Obrázek 4. Zpráva „Nová“ značka kouče pro vlastní doménu

Obrázek 4. Zpráva „Nová“ značka kouče pro vlastní doménu
Zdroj: Citrix