Článek přečtěte do 3 min.

O Sdílení toku dat

Datové toky umožňují uživatelům provádět lehké procesy ETL v prostředí Oracle Analytics Cloud (OAC).

Sdílení těchto datových toků přináší několik výhod:

  1. Spolupráce – Členové týmu mohou přispívat ke stávajícím pracovním postupům a opakovat proces čištění dat. Spolupráce na datových tocích umožňuje uživatelům zpřesňovat a optimalizovat stávající pracovní postupy, eliminovat chyby a odstraňovat problémy.
  2. Opětovná použitelnost – Uživatelé mohou sdílet stávající toky a znovu použít logiku ke zkrácení času potřebného k vytvoření nových pracovních postupů.
  3. Školení a onboarding – Uživatelé mohou sdílet stávající toky dat s novými členy týmu, aby ilustrovali osvědčené postupy přípravy dat.
  4. Transparentnost datové sady  – Uživatelé vytvářející sestavy s datovými sadami generovanými z datových toků mohou analyzovat datový tok, aby pochopili, jak byly odvozeny určité sloupce.
  5. Správa – datové toky lze „předat“ ostatním členům týmu, když zaměstnanci odcházejí na dovolenou, opouštějí společnost, mění týmy a podobně. To zmírňuje potřebu budovat nové datové toky od nuly.

To jsou jen některé z mnoha výhod, které sdílení datových toků doprovázejí. Zbytek tohoto článku obsahuje kroky pro sdílení datových toků.

Jak sdílet datové toky

  1. Přejděte na panel kontroly toku dat otevřením nabídky akcí a kliknutím na možnost Zkontrolovat . Chcete-li otevřít nabídku akcí, klikněte pravým tlačítkem na datový tok nebo klikněte na ikonu se třemi tečkami. Panel kontroly toku dat
  2. Přejděte na kartu Přístup a přidejte uživatele a role, kterým chcete udělit přístup. Uživatelům a rolím můžete udělit přístup pro čtení a zápis nebo úplné řízení. Hlavní rozdíl mezi čtením a zápisem a úplným řízením je v tom, že s úplným řízením mohou uživatelé upravovat seznam řízení přístupu. Mějte to na paměti, když ostatním poskytujete úplný přístup k vašemu datovému toku. Nejlepším postupem je udělit přístup spíše konkrétní roli než jednotlivému uživateli. Tento příklad demonstruje poskytnutí přístupu Úplné řízení skupině uživatelů s názvem FinanceDFAuthors, do které byl přidán uživatel dvauthoruser2.  Poskytněte přístup k roli aplikace
  3. Klikněte na tlačítko Uložit. Zobrazí se dialogové okno pro sdílení nebo nesdílení souvisejících artefaktů se zadanými uživateli a rolemi. Související artefakty mohou zahrnovat vstupní a výstupní datové sady, modely strojového učení atd. Aby jiný uživatel úspěšně spustil datový tok, potřebuje minimálně přístup pouze pro čtení na vstupech a plnou kontrolu na výstupech. Pokud se rozhodnete nesdílet související artefakty automaticky prostřednictvím vyskakovacího dialogu, musíte seznam řízení přístupu pro vstupy a výstupy upravit ručně. Musíte také ručně upravit seznam řízení přístupu se vstupy a výstupy, pokud jsou do datového toku přidány další vstupy a výstupy poté, co byl datový tok sdílen.  Sdílejte související artefakty
  4. Ověřte, že datový tok byl sdílen a že datový tok mohou spustit příslušní uživatelé. Tento příklad ukazuje přihlášení jako dvauthoruser2 a ověření, že tento uživatel může prohlížet, provádět změny a spouštět datový tok.

Ověřte sdílení

Zdroj: Oracle