Článek přečtěte do 15 min.

Není žádným tajemstvím, že Citrix pokračuje v inovacích a dodávání nových schopností , aby byla vaše prostředí flexibilnější, zvýšila rychlost nasazení a zlepšila zkušenosti koncových uživatelů.

S přechodem na předplatné Citrix Universal nejenže přidáváme funkce do naší cloudové služby Citrix DaaS, ale pokračujeme v přidávání funkcí a možností do místních nasazení.

To je důvod, proč jsme nadšeni, že můžeme oznámit vydání Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2305!

Jak se produkty Citrix vyvíjí a získává podněty od zákazníků, buduje další funkce ve čtyřech hlavních kategoriích. Aktualizace funkcí jsme rozdělili do každé z těchto skupin:

  • Provozní a IT efektivita
  • Pracovní zátěž a flexibilita zařízení
  • Zabezpečení a dodržování předpisů
  • Technologie zaměstnaneckých zkušeností

Přístup Oracle přesahuje tradiční cloudové a on-prem kategorizace a poskytuje komplexní přehled o možnostech nabízených platformou Citrix.

Zlepšení provozní a IT efektivity

Ušetřete peníze s Autoscale pro místní provoz

Citrix Autoscale je nyní k dispozici pro nasazení virtuálních aplikací a desktopů Citrix spravovaných IT!

Tento přídavek umožňuje organizacím ušetřit na nákladech na výpočetní techniku ​​​​pomocí optimalizace a automatizace a zároveň si zachovat vysoce výkonnou uživatelskou zkušenost. Tato schopnost umožňuje řízení spotřeby škálování založeného na zátěži a plánu spolu s vizualizací nákladů a kapacity. Autoscale navíc zahrnuje dynamické zřizování pro vytváření a odstraňování počítačů na základě ovládacích prvků správce.

A konečně, Autoscale umožňuje vertikální vyvažování zátěže pro naplnění strojů před zapnutím nových. Je důležité poznamenat, že tato funkce závisí na Web Studiu, které je nyní dostupné pro předplatitele licence Citrix Universal nebo on-prem.

Nyní můžete vytvářet katalogy PVS z Citrix DaaS Studio Tech Preview

Organizace nyní mohou používat zřizování MCS k vytváření virtuálních počítačů pro PVS. PVS nyní může podporovat podnikové funkce MCS, jako je správa identit, disk mezipaměti na vyžádání a mnoho dalších. Správci nyní navíc mohou spravovat zajišťování PVS ze Studia pomocí jednotného uživatelského rozhraní a pracovního postupu pro zjednodušení úloh.

Zjednodušení zřizování pomocí vylepšení MCS

Citrix přináší aktualizace služeb pro vytváření strojů (MCS) pro on-prem hypervizory.

Pojďme se blíže podívat na nové funkce:

  • Popis aktualizací bitové kopie: Spravujte katalogy strojů efektivněji prostřednictvím prostředí PowerShell, přidávejte a načítavejte poznámky k popisům bitové kopie a udržujte záznamy o aktualizaci bitové kopie a zjednodušte procesy auditu.
  • Podpora aktivace MAK: Poskytování katalogů strojů s virtuálními počítači aktivovanými prostřednictvím vícenásobného aktivačního klíče, poskytování trvalých i netrvalých katalogů, využití vícenásobného aktivačního klíče (MAK) pro aktivaci virtuálních počítačů a zachování počtu aktivací během aktivace Windows.
  • Další identifikátory zabezpečení: Snadno identifikujte stroje pomocí jedinečných identifikátorů, zjednodušte proces vytváření virtuálních strojů a získejte lepší kontrolu nad konfiguracemi virtuálních strojů.

Představujeme službu VDA Upgrade

Služba VDA Upgrade pro cloudové pracovní zatížení Citrix je nová funkce vytvořená pro urychlení a zjednodušení údržby životního cyklu VDA.

Správci jsou nyní schopni rychle posílat upgrady VDA na trvalém počítači prostřednictvím Web Studio nebo PowerShell. Mohou si vybrat, jak upgradovat VDA výběru jednotlivých strojů, v dávkování až 50 kusů nebo celých katalogů strojů. Správci navíc mohou naplánovat automatické aktualizace, když nejsou přítomny žádné aktivní relace. To je obrovská úspora času, protože ideální proces automatizace upgradů VDA bez potřeby SCCM vlastních skriptů.

Podívejte se na novou službu upgradu VDA v akci ve videu níže:

Implementace diagnostiky spuštění relace v technickém náhledu Citrix DaaS Monitor

Tento nový technický náhled umožňuje správcům pochopit, proč a kde se u kteréhokoli uživatele relace nezdařila. Uživatel, který obdrží chybu, dostane jedinečné ID transakce a poté jej může sdílet s administrátorem. Po vyhledání tohoto ID v Citrix DaaS Monitor se správci zobrazí kompletní historie neúspěšné relace včetně toho, která komponenta měla selhání nebo varování s kódem chyby. Administrátor se poté může kliknutím dozvědět více o chybě včetně důvodů a kroků k nápravě, jak je předepsáno produktovými týmy Citrix. Jedná se o skvělou novou funkci, která umožňuje administrátorům snadno odstraňovat problémy s uživatelskými relacemi a poskytovat koncovým uživatelům lepší celkovou zkušenost.

Snižte náklady se službou VDI Reclamation Tech Preview

Využití nevyužitých virtuálních zdrojů je ohromných možností pro organizace, které se snaží snížit výdaje na cloud. Díky rekultivačním náhledům rekultivační služby VDI mohou administrátoři automaticky označovat zdroje, které mají být nevyužity zpět a všechny uživatele, kteří potřebují, místo toho, aby tyto prostředky zůstaly nečinné. Dříve administrátoři vytvářeli vlastní skripty k identifikaci a zpětnému získání nepoužitých VDI, nyní s automatickým značkováním odpadá potřeba vlastních skriptů, protože tato funkce snadno identifikuje neaktivní počítače.

Poskytování pracovní zátěže a flexibility zařízení

Nová aktualizace Google Cloud

Citrix Cloud nyní podporuje používání Google Cloud Identity jako poskytovatele identity k ověřování předplatitelů, kteří se přihlašují do svých pracovních prostorů. Použitím Google Identity s Citrix Cloud můžete poskytnout jednotné přihlašovací prostředí pro přístup k Citrix Workspace a zdrojům Google. Tato služba v současné době podporuje pouze koncové uživatele a podpora pro správce bude brzy k dispozici.

Citrix Universal

Citrix s potěšením oznamuje, že má novou nabídku na Google Cloud Marketplace. Nyní nabízí obraz virtuálního doručovacího agenta (VDA) připravený Citrixem. Jedná se o předpřipravený vícesekční desktopový obraz Rocky Linux s nainstalovaným nejnovějším Citrix VDA a připraveným k použití s ​​Citrix DaaS. Toto je skvělá volba pro organizace využívající Citrix a Google, protože můžete využít prostředky Google Cloud Commit k nákupu licencí Citrix DaaS.

A konečně, Citrix má nové funkce navržené tak, aby šetřily čas administrátorům, kteří používají služby Machine Creation Services (MCS) ve službě Google Cloud. Nyní můžete vybrat šablonu instance Google Cloud jako vstup pro profil počítače. Šablony instancí jsou nenáročné zdroje ve službě Google Cloud, a proto jsou velmi nákladově efektivní.

Zřizování a vylepšení výkonu s AWS

S rozšiřováním partnerství s AWS pokračují v poskytování zřizování a zlepšování výkonu, aby snížili administrativní zátěž. Během několika posledních měsíců  zavedli řadu vylepšení s Citrix a Amazon Machine Images (AMI). Přidali možnost filtru pro inventáře AMI a zrychlili načítání prostředků AMI, aby urychlili procesy správy. Umožňují taky Citrix Studio zobrazovat užitečné informace o vlastnostech a použitelné volby správci, aby se předešlo selhání profilu stroje.

Úspora nákladů a flexibilita v Azure

Neustále přidávají další možnosti do Citrixu v Azure. V tomto čtvrtletí přidali větší flexibilitu nasazení Citrixu a Azure při aplikaci vlastních vlastností na stávající stroje zřízené MCS. Přidali možnost pro nasazení automaticky přepnout na typ úložiště nižší úrovně při vypnutí, aby ušetřili náklady. Zjednodušili převod na nové katalogy profilů strojů, aby usnadnili přijetí funkcí a rozšířili dostupné vlastnosti.

Podpora Citrix pro cloudové clustery Nutanix v Azure

Oficiálně podporují Nutanix Cloud Clusters (NC2) v Azure pro Citrix DaaS a Citrix Virtual Apps and Desktops. Nový zásuvný modul Citrix pro NC2 je navržen tak, aby zajistily bezproblémovou migraci zátěže Citrix z místní infrastruktury do cloudu. Využitím nativní ochrany a možností replikace Nutanix mohou správci bez námahy škálovat své operace, šetřit náklady na cloudovou infrastrukturu a udržovat stejné postupy správy. NC2 je k dispozici prostřednictvím Azure Marketplace a zjednodušuje operace napříč více cloudy bez větší složitosti.

Rozšíření výběru o Linux VDA

Linux je i nadále skvělou volbou pro VDA a testovací prostředí. Pokračují v přidávání nových funkcí do Linuxu VDA a posledních měsíců se neliší. Přidali podporu pro autentizaci FIDO2 v technickém náhledu, aby administrátorům poskytli více možností autentizace. Zavedli podporu bezztrátové komprese H.264 pro HDX 3D Pro, aby byl uživatelský zážitek ještě čistší. Nakonec přidali nahrávání relace do Linuxu VDA v technickém náhledu, zvýšilo se zabezpečení a usnadnilo řešení problémů.

Podívejte se blíže na Linux VDA:

Podpora Citrix Endpoint Management pro Xamarin a Cordova 

Citrix Endpoint Management nyní podporují dvě nové iOS MAM SDK frameworky Xamarin a Cordova! To dává vývojářům našich zákazníků více možností a větší flexibilitu při práci na dokončení migrace ze starší technologie MDX na technologii Citrix Endpoint Management MAM SDK.

Zlepšení bezpečnosti a souladu

Přináší více do Citrix Session Recording

Citrix Session Recording je základem pro zabezpečení a řešení problémů s uživatelskými relacemi. Citrix se zavázal poskytovat nejnovější funkce pro zlepšení zabezpečení a administrátorských zkušeností. Pracují na tom, aby se setkali s organizacemi tam, kde jsou, ať už v cloudu nebo v prostorách. Proto se na obou místech zavedli funkce nahrávání relace. Zde je několik nejnovějších aktualizací, které dodali v cloudu pro službu Nahrávání relací:

  • Nové zdroje aktivit: Citrix přidal nový řídicí panel pro zlepšení viditelnosti administrátorů a zlepšení uživatelské zkušenosti. Tyto nové zdroje aktivit jsou zabudovány do řídicího panelu Záznam relace a budou obsahovat protokoly systémových událostí, průběh úkolů a historii API pro administrátory, aby mohli data lépe vizualizovat.
  • Nový cloudový klientský démon Záznam relace: Zavádí démona, který udržuje běžící stav klienta a pokouší se jej automaticky opravit, když klient běží abnormálně. To pomáhá s prostoji a snižuje zátěž administrátorů.
  • E-mail administrátorům pro události Záznam relací: Správci mají nyní možnost přihlásit se k odběru e-mailů, pokud v konzole Záznam relací nastanou určité události. Pokud je například procesor příliš vysoký nebo je úložiště přetížené, mohou se administrátoři přihlásit k odběru e-mailu, aby mohli s těmito upozorněními podniknout kroky.

Do Citrix Session Recording v prostorách jsme také přidali řadu funkcí:

  • Podpora pro Azure SQL databázi: Nyní přidává podporu pro Azure SQL databázi, aby umožnili větší flexibilitu a výběr úložiště záznamů.
  • Nakonfigurujte časový rozsah pro blokování zveřejnění citlivých informací: Když je detekována pauza v relaci, zablokujeme další 1 sekundový záznam před výskytem pauzy v relaci, aby k zablokování došlo před pauzou relace, aby se předešlo 0,5–1s prodlevě před záznam lze zablokovat.
  • Podpora sdílení nahrávek jako neomezených odkazů: Implementujeme mechanismus pro sdílení uživatelů s dočasnými odkazy pro přístup k přehrávání, aby mohli přímo kontrolovat nahrávky prostřednictvím odkazů. Můžete nechat sdílet záznam z dočasného odkazu, kde bude vytvoření odkazů zaprotokolováno a zajištěno záznamem hostovaným v infrastruktuře Nahrávání relací.

Vylepšení podpory přípon DNS zabezpečeného soukromého přístupu 

Zákazníci Secure Private Access (SPA) často požadují podporu názvu hostitele, když používají agenta Citrix Secure Access (CSA) pro přístup ke sdíleným souborům. Pomocí této funkce může zákazník povolit agentovi CSA přeložit neplně kvalifikovaný název domény (název hostitele) na plně kvalifikovaný název domény (FQDN) přidáním domény s příponou DNS pro servery typu back-end. Organizace mohou také povolit správcům konfigurovat aplikace pomocí IP adres (IP CIDR/IP rozsah), aby koncoví uživatelé měli přístup k aplikacím pomocí odpovídajícího FQDN pod doménou s příponou DNS. Níže uvedený snímek obrazovky ukazuje nastavení přípony DNS uvnitř SPA.

Citrix Universal

Zvýšení viditelnosti zabezpečeného soukromého přístupu pomocí zjišťování aplikací 

Někdy mají organizace potíže s přechodem ze staršího řešení VPN na řešení založené na nulové důvěře, protože starší řešení nemá žádná omezení a přístup do celé sítě je povolen. Díky Citrix Application discovery získají administrátoři přehled o interních soukromých aplikacích, jako jsou webové aplikace a aplikace typu klient-server (aplikace založené na TCP a UDP) v jejich organizaci a o uživatelích, kteří k těmto aplikacím přistupují.

Zjišťování aplikací poskytuje automatické zjišťování a hlášení různých interních aplikací a kombinací IP adres/portů na základě širokých podsítí IP a domén se zástupnými znaky, které jsou součástí interní sítě. Díky jednoduchému a snadnému pracovnímu postupu pro definování aplikací a zásad to eliminuje dohady a znalosti konkrétních domén aplikací a IP adres, zjednodušuje proces konfigurace aplikace SPA a urychluje čas potřebný k dosažení hodnoty pro zákazníky. Snímky obrazovky níže ukazují aplikace objevené touto funkcí, aby správci mohli zasáhnout a zabezpečit:

Citrix Universal

Technický náhled přidání rozhraní REST API do konfigurace zásad aplikace a přístupu

V dnešních hybridních nasazeních je automatizace úloh správy neuvěřitelně důležitá. Citrix Secure Private Access API umožňují automatizaci vytváření/aktualizace aplikací a zásad přístupu.

To poskytuje organizacím jednoduchost. Klientská knihovna API je předem sestavený balík kódu, který poskytuje jednodušší a pohodlnější způsob interakce s API. Místo toho, abyste museli psát kód pro vytváření požadavků HTTP a zpracování odpovědí, můžete k provádění běžných úloh použít předem připravené funkce a třídy knihovny. Klientské knihovny API navíc často poskytují abstrakční vrstvy, která zjednodušuje proces interakce s rozhraním API tím, že skrývá některé základní složitosti. Usnadňuje pochopení toho, jak API funguje a jak jej používat. Knihovna rozhraní API klienta dokáže zpracovat chyby a poskytovat užitečné chybové zprávy, které usnadňují identifikaci a opravu problémů. A konečně, klientská knihovna API může zpracovávat opakované pokusy a ukládání požadavků do mezipaměti, což snižuje počet volání na server a zlepšuje tak výkon.

S konfigurací aplikace mohou administrátoři vytvořit novou aplikaci, upravit aktuální aplikaci, odstranit aplikaci, získat seznam všech aplikací, načíst seznam všech nakonfigurovaných aplikací a načíst kompletní konfiguraci aplikace pro každou aplikaci.

Přidání dalších do Citrix Analytics for Security

S ohledem na aktuální technický náhled pro „maskování uživatelských jmen“ nyní vybavujeme naše zákazníky větší flexibilitu, pokud jde o řízení přístupu založeného na rolích (RBAC), protože přidáváme roli „správce soukromí“ kromě stávající „ role Full Administrator“ a „Read Only Administrator“.

Citrix Universal

Flexibilita by měla jít ruku v ruce s jednoduchostí, proto zároveň přidali novou integraci pro uživatele a skupiny Azure Active Directory.

Citrix Universal

Zefektivnění technologií zaměstnanecké zkušenosti

Nové uživatelské rozhraní Citrix Workspace Tech Preview

S potěšením oznamujeme, že předěláváme cloudové uživatelské rozhraní Workspace (UI) na zjednodušený uživatelský portál, který odbourává možnosti aplikací a desktopů. Přeorientovali uživatelské rozhraní tak, aby uživatelé poskytovali jejich aplikace a plochy hladce s kategoriemi, zařazením mezi oblíbené, novou domovskou kartou a vylepšeným prvním použitím. Tyto funkce skutečně zlepšují užitečnost a použitelnost zdrojů Citrix. Představili Citrix Activity Manager, což je dlouho očekávaná funkce, která uživatelům umožňuje restartovat relace sami, aniž by zatěžovali personální helpdesku. To je obrovská výhra pro pokročilé uživatele a úsporu času pro vaše IT týmy. Nyní v Tech Preview lze nové cloudové uživatelské rozhraní používat ve vašich testovacích prostředích již dnes.

Zde je také malý náhled na nové uživatelské rozhraní:

Přidání EDT Lossy do služby Citrix Gateway

Režim tolerance ztrát je zvláště užitečný pro vzdálené pracovníky, kteří při své práci spoléhají na multimédia v reálném čase. Pro sjednocenou komunikaci, školení a mnoho dalších multimediálních aktivit je důležité, aby zvuk zůstal synchronizovaný, aby bylo zajištěno, že vzdálení zaměstnanci získají stejný zážitek jako ti, kteří jsou fyzicky přítomni. EDT Lossy může pomoci udržet tuto synchronizaci i v sítích s vysokou latencí a ztrátou paketů. Je to také preferovaný režim pro zvuk, který zajišťuje vynikající kvalitu zvuku ve srovnání s EDT během ztrátových podmínek sítě.

Za normálních podmínek poskytují EDT i EDT Lossy podobné výsledky. Nicméně během síťových podmínek se ztrátou paketů poskytuje EDT Lossy lepší zvukový zážitek ve srovnání s EDT. Díky tomu je základní funkcí pro vzdálené pracovníky, kteří při své práci spoléhají na multimédia v reálném čase.

 Zůstaňte v synchronizaci se Simulcast pro Microsoft Teams 

Obrovským vylepšením pro uživatele, kteří využívají virtualizované Microsoft Teams, je podpora Citrix pro Microsoft Teams Simulcast. Tato funkce zabraňuje tomu, aby koncový bod s nejnižším výkonem diktoval rozlišení videa pro všechny účastníky schůzky. To je užitečné zejména u klientských zařízení s nedostatečnou specifikací nebo v situacích s nízkou šířkou pásma. Například, když jeden klient má velkou schůzku s jedním řečníkem a více než 150 účastníky. Jedno nebo více zařízení těchto účastníků vždy dokázalo zpracovat pouze nízké rozlišení videa, a tak celý hovor a všichni účastníci viděli video v nižší kvalitě, když většina byla schopna přijímat video v HD kvalitě. Se Simulcastem jsou všechny video streamy dodávány v nejlepší kvalitě pro každý jednotlivý koncový bod.

Zlepšení sledování a výkonu díky přesměrování geolokace

Pro uživatele, kteří využívají zařízení v terénu, na staveništích a podobně, jsou přesné informace o poloze koncového bodu zásadní. S funkcí přesměrování geolokace nyní Citrix nabízí nativní zážitek pro virtualizované aplikace, které potřebují data o poloze uživatele. Tato funkce umožňuje koncovému zařízení uživatele předat aplikaci informace o své poloze. To je skvělé pro organizaci, které mohou virtualizovat své mapování, logistiku, flotilové aplikace a další!

Vylepšení přizpůsobení Citrix Workspace pomocí Custom Domain Tech Preview

Citrix právě oznámil, že nyní zpřístupnili Pubic Tech Preview of Custom Domain (aka Vanity URL) pro platformu Citrix Workspace Platform. Tato funkce umožňuje zákazníkům personalizovat adresu URL prostoru koncového uživatele na vlastní doménu kromě adresy URL cloud.com, kterou poskytuje Citrix. Organizace má nyní možnost využít název domény značky společnosti, který je jedinečný a snadno zapamatovatelný pro zaměstnance přistupující k jejich zdrojům Citrix. Jedná se o obrovský krok vpřed, který organizace poskytuje větší flexibilitu pro nasazení jejich uživatelů a uživatelé mají přístup ke svým potřebným zdrojům prostřednictvím snadno zapamatovatelné adresy URL.

Přidání dostupnosti dat do Citrix Analytics pro výkon

Jasnou výhodou použití Citrixu k analýze a optimalizaci dat Citrix je to, že není potřeba nasazovat žádné agenty. Ano, žádné další agenty! Všichni potřební „agenti“ jsou potenciálně již na místě. Potenciálně, protože musí být splněny minimální verze, musí proběhnout integrace komponent a musí být povolena komunikace s Citrix Cloud, aby metriky a metadata byly doručeny do Citrix Analytics.

Aby zvýšili povědomí o tom, co způsobuje položky „N/A“ a chybějící statistiky, přidali oznámení do produktu, informační symboly a vyskakovací okna. Panel Analytics byl vybaven novým tlačítkem „Zkontrolovat dostupnost dat“, jak je znázorněno na snímcích obrazovky níže, které shrnuje návštěvy s neúplnými údaji.

Citrix Universal

Nové kategorie režimů v Citrix Analytics pro výkon Citrix Analytics je navržen tak, aby vám pomohl s rychlými reakcemi, pokud jde o problémy se tříděním. Pokud chcete plánovat a škálovat, vyšší přesnost založená na velkých souborech bude pravděpodobně důležitější než rychlost. Nejnovější verze vám poskytuje možnost dočasně změnit režim vzorkování dat pro ovládací panel Analytics kliknutím na tlačítko, aby bylo možné shromažďovat data s vyšší přesností. Tato možnost, jak je znázorněno na snímku obrazovky níže, bude k dispozici u více než 25 tisíc unikátních uživatelů za posledních 30 dní.

Citrix Universal

Splunk Integration s Citrix Analytics pro výkon

Citrix Analytics for Performance je především o datech. Tohoto tématu se nadále držíme a zavedli vylepšení stávajících možností exportu dat. Citrix Analytics for Performance nyní také nabízí možnost hromadného exportu dat pro export a sdílení shromážděných metrik a událostí se Splunk, jak je uvedeno níže.

Citrix Universal

Doplněk Citrix Analytics pro Splunk umožňuje správcům Splunk Enterprise prohlížet shromážděná data o výkonu, jako jsou podrobnosti o relaci nebo stroji z Citrix Analytics for Performance. Můžete také korelovat data shromážděná z Citrix Analytics for Performance s daty z jiných zdrojů dat nakonfigurovaných na vašem Splunk. Tato korelace vám poskytuje přehled o výkonu z více zdrojů, pomáhá zkrátit čas do vyřešení nebo podniknout kroky ke zlepšení využití a výkonu vašeho prostředí Citrix.

Další informace

Jak můžete vidět, Citrix se zavázal poskytovat aktualizace, které zlepšují provozní a IT efektivitu, poskytují pracovní zátěž a flexibilitu zařízení, umožňují zabezpečení a dodržování předpisů a zefektivňují práci zaměstnanců. A to je jen začátek!

Zdroj: Citrix