Článek přečtěte do 6 min.

Většina organizací využívajících Citrix funguje v hybridních nasazeních. Citrix je vytvořen tak, aby vám vyšel vstříc na vaší hybridní cestě tam, kde jste, a tato flexibilita se rozšiřuje i na Citrix Session Recording. V současné době Citrix Session Recording podporuje plně IT řízená nasazení a hybridní nasazení s úrovní správy Citrix v Citrix DaaS. Aby se zlepšil uživatelský a administrátorský zážitek, provedl tým Citrixu v posledních několika měsících vylepšení on-prem i cloudového záznamu relací, jak je uvedeno níže:

Místní vylepšení:

  • Vylepšení grafického zpracování
  • Vylepšené upozornění na akce odezvy na událost
  • Více možností příkazů v ICLDB
  • Sdílení nahrávek s neomezenými odkazy
  • Podpora Azure SQL databáze

Vylepšení cloudu:

  • Vývoj cloudového klienta Záznam relací
  • Zdroj aktivity ke zlepšení viditelnosti a vizualizace dat
  • Přihlaste se k odběru e-mailových upozornění

Tyto nové funkce jsou navrženy tak, aby poskytovaly vylepšení uživatelské zkušenosti, efektivní provozní schopnosti, flexibilní možnosti ve scénářích nasazení, možnosti úspory nákladů a další.

Pojďme se hlouběji ponořit do každého z těchto vzrušujících a výkonných vylepšení.

Vylepšení grafického zpracování (on-premises)

Komprimovaný záznam

Díky nejnovějšímu grafickému kompresoru představenému v HDX bylo Citrix Session Recording schopné jej přidat přímo do konzole, aby pomohla snížit velikost souborů. Díky této integraci lze velikost souboru záznamu relací výrazně zmenšit pro části obrazovek relací přenášených Thinwire, které nejsou komprimované H.264. To je skvělé pro úsporu místa v úložišti a efektivnější správu nahrávek.

Chcete-li tuto funkci povolit, přejděte na kartu „Nahrávání“ ve vlastnostech agenta nahrávání relace a zaškrtněte políčko v části „Komprimovaný záznam“, jak je znázorněno níže. To je také skvělý příklad toho, jak technologie Citrix skutečně lépe spolupracují.

Obrázek 1 – Vlastnost komprimovaného záznamu v agentovi Session Recording

Škálování rozlišení obrazu pro ztrátový video kodek

Ztrátový video kodek je nový záznamový engine představený ve verzi Citrix Session Recording 2212, který je užitečný pro zmenšení velikosti nahrávaného souboru v režimu H.264. Tato verze přidává možnost komprese změny rozlišení obrazu, abyste mohli snížit rozlišení nahraných obrazovek.

Výsledkem je, že výřez záznamu je menší a odpovídající záznamový soubor také. Toto je skvělé řešení, pokud nepotřebujete stejné rozlišení zaznamenané relace jako její původ. Níže uvedené diagramy ukazují srovnání mezi původním měřítkem a měřítkem 0,5.

Obrázek 2a – Původní rozlišení (vlevo) vs. zmenšené rozlišení (vpravo)

Obrázek 2a – Původní rozlišení (obr. 2a) vs. zmenšené rozlišení (obr. 2b)

Obrázek 2b – Původní rozlišení (obr. 2a) vs. zmenšené rozlišení (obr. 2b)

Vylepšené upozornění na akce odezvy na události (místní)

Počínaje Session Recording 2206 můžete odpojit, odhlásit nebo uzamknout uživatele z jejich virtuálních relací, když je detekována konkrétní událost. To je zásadní pro prevenci škodlivého chování a kybernetických hrozeb. Dříve mohl uživatel vidět upozornění, když k tomu došlo, ale zpráva byla příliš obecná, než aby ji bylo možné porozumět.

Tato verze vylepšuje funkci oznámení tím, že uživatelům poskytuje jasnější pochopení důvodu akcí.

Obrázek 3 – Vylepšené upozornění na akce odezvy na událost

Další možnosti příkazů v ICLDB (On-premises)

ICA log database (ICLDB) je databázový nástroj příkazového řádku používaný k manipulaci s databázovými záznamy pro nahrávání relací. Lze jej použít k provádění úkolů údržby nahrávek, jako je archivace, mazání, import nahrávek atd.

Bylo zavedeno několik vylepšení, aby byl výkonnější a efektivnější:

/FILTER Možnost

Nejčastěji používané příkazy v tomto nástroji jsou pravděpodobně ARCHIVE a DELETE. Dříve jste mohli zadat pouze možnost /RETENTION při archivaci nebo mazání nahrávek, ale to se nevztahovalo na provádění akcí na určitých umístěních souborů. To je důvod, proč jsme nyní zavedli možnost /FILTER, která vám umožňuje zadat cestu k souboru nebo vzory souborů při čištění nahrávky.

Obrázek 4 – Volba ICLDB /FILTER

Možnost /RELOCATE

Dalším užitečným příkazem je IMPORT, který vám umožní obnovit databázové záznamy z nahraných souborů. To je však velmi časově náročné, protože pro získání metadat je třeba extrahovat celý soubor. Je zřejmé, že to nelze použít, když chcete pouze přesunout soubory záznamu z jednoho místa na druhé. Možnost /RELOCATE je tedy přidána, aby se aktualizovala pouze cesta k souboru záznamu, což výrazně zkracuje dobu provedení úlohy.

Obrázek 5 – Volba ICLDB /RELOCATE

/RULES Možnost

Za určitých okolností můžete chtít ještě podrobnější kontrolu při archivaci nebo mazání nahrávek. Můžete například potřebovat uchovávat nahrávky generované konkrétními uživateli, skupinami nebo doručovacími skupinami. S tím se může vypořádat nová volba /RULES, která vám umožní specifikovat nahrávky zahrnuté nebo vyloučené z rozsahu provádění. Další informace o použití naleznete v dokumentaci.

Obrázek 6 – Volba ICLDB RULES

Sdílení nahrávek s neomezenými odkazy (on-premises)

Citrix Session Recording je navržen jako vysoce bezpečný produkt s ohledem na soukromí uživatelských relací. Před zobrazením přehrávání záznamu musí být uživatel autentizován a autorizován. Normálně je počet uživatelů, kteří mají oprávnění diváka, omezený.

Za určitých okolností však může existovat potřeba umožnit uživateli bez oprávnění diváka sledovat přehrávání záznamu, např. kontrola záznamu vyžaduje širší zkoumání spíše než pouze v rámci oprávněných diváků. Proto jsme zavedli možnost sdílet konkrétní nahrávky prostřednictvím odkazu. Tato funkce poskytuje bezpečný způsob sdílení záznamu s uživateli domény s konfigurovatelnou dobou ověření. Po vypršení platnosti již k nahrávce nebudou mít přístup neoprávnění uživatelé.

Obrázek 7 – Sdílení nahrávek s neomezenými odkazy.

Podpora Azure SQL databáze (místní)

Databáze je důležitou součástí infrastruktury nahrávání relací a požadavky zákazníků na typ databáze jsou různé. Přestože jsme již podporovali různé databáze, seznam se stále rozrůstá.

Nejnovější podporovanou databází je Azure SQL Database, pomocí které mohou zákazníci plně využít své možnosti Azure při nasazování Citrix Session Recording. Zde se dozvíte všechny podporované typy databází.

Vývoj cloudového klienta Záznam relací (Cloud)

Podpora pro plánování upgradů cloudových klientů

Cloudový klient Záznam relací je klíčovou součástí služby Záznam relací. Dříve byl cloudový klient Session Recording automaticky upgradován pokaždé, když byla vydána nová verze.

Počínaje tímto vydáním máte flexibilitu ovládání upgradu cloudového klienta Session Recording – okamžitý upgrade, automatický upgrade podle plánu nebo neupgradujte. Tímto způsobem si můžete vybrat, kdy provést upgrade ve vašem vlastním zájmu.

Obrázek 8 – Konzola upgradů cloudového klienta

Vylepšení cloudového klienta

Nejnovější cloudový klient zpracovává požadavky REST API a požadavky na streamování souborů přímo, což odstraňuje závislost na místních certifikátech na serveru Session Recording. Korelační chyby certifikátů tak mohou být během procesu onboardingu výrazně sníženy. Toto vylepšení navíc zvyšuje rychlost přehrávání a vytváří lepší zážitek z přehrávání.

Zdroj aktivity pro zlepšení viditelnosti a vizualizace dat (Cloud)

Dříve jsme zavedli řídicí panel, který správcům poskytuje přehled o základním systému v reálném čase, včetně stavu serveru, spotřeby úložiště a tak dále. Ale je nemožné neustále zírat na palubní desku.

Proto nyní nabízíme udržitelnější řešení – Activity Feed. Dokáže zaznamenávat historické systémové události a výstrahy, takže je můžete kdykoli prozkoumat. Navíc vám poskytuje možnosti monitorování stavu úloh, jako je instalace, upgrade, archivace a mazání záznamů atd. Díky tomu máte mnohem lepší přehled o svých systémech a operacích.

Obrázek 9 – Informační kanál aktivity ve službě Session Recording

Přihlásit se k odběru e-mailových upozornění (Cloud)

Pro nasazení v produkčním měřítku je vyžadována schopnost oznamování. Když se stane něco vážného, ​​musíte si to uvědomit co nejdříve. Nyní jsou oznámení zabudována do služby Citrix Session Recording. Můžete se také přihlásit k odběru konkrétních událostí a úkolů a dostávat e-maily o využití zdrojů, změnách stavu serveru a výsledcích údržby úložiště. Další informace naleznete v dokumentaci .

Obrázek 10 – E-mailové upozornění ve službě Session Recording

Začínáme

V rámci nahrávání relací bylo v posledních měsících představeno tolik vzrušujících a výkonných funkcí. Podívejte se do dokumentace pro více informací a začněte sami testovat Session Recording. Nyní si můžete stáhnout a upgradovat na Citrix Session Recording 2305 nebo si užít vždy aktuální cloudovou službu a hrát si!

Zdroj: Citrix