Článek přečtěte do 5 min.

Oracle Banking Digital Experience (OBDX) je řešení digitálního bankovnictví, které poskytuje retailové, korporátní a islámské bankovnictví připravené k použití na různých kanálech a zároveň se integruje se stávajícím bankovním systémem pro základní bankovnictví. Při zvažování praxe modernizace technologií pro organizace poskytující finanční služby není vždy možné použít univerzální řešení. Toto tvrzení platí zejména pro bankovní aplikace, protože každá banka má jedinečnou strategii. Mnoho faktorů ovlivňuje rozhodnutí o místním nasazení nebo nasazení v cloudu a zda použít platformu jako službu (PaaS) nebo infrastrukturu jako službu (IaaS).

Grafika řídicího panelu banky Futura

Podle Project Management Institute (PMI) je každý projekt jedinečný. Zákazníci by měli mít možnost volby při rozhodování, jak implementovat bankovní řešení. Při přizpůsobení prohlášení odvětví finančních služeb je výběr modelu nasazení především o kontextu.

Jaký model zvolit pro váš kontext

Který model je tedy ideální pro poskytování škálovatelné spolehlivé platformy digitálního bankovnictví a který nabízí nejlepší zákaznickou zkušenost? Odpověď je v kontextu. Následující části pokrývají situace, které se týkají toho, proč zákazníci potřebují různé možnosti nasazení.

On-premise

  • Geografie: Někteří zákazníci působí v zemích a oblastech, které nepokrývají poskytovatelé cloudu.
  • Infrastruktura: Mezinárodní datová centra a zaostalé regiony čelí provozním problémům s páteřní komunikací.
  • Předpisy: Některé předpisy mají přísná pravidla pro umístění údajů, zpracování údajů a mohou vyžadovat, aby žádná data nemohla opustit jurisdikci.
  • Ekosystém: Vysoké požadavky na integraci s místními službami vedou k vysoké latenci a špatné zkušenosti zákazníků s cloudovým modelem.

Cloud PaaS a IaaS

  • Nákladová efektivita: Banky mohou mít iniciativy k přechodu od kapitálových výdajů (CAPEX) k provozním výdajům (OPEX) tak využití průběžných modelů pro potřeby hardwaru.
  • Zajištění do budoucna: Banky potřebují přístup k nejmodernější sadě infrastruktury datových center. Jsou zapotřebí různé technologie, od hardwaru po operační systémy a od databází po analytické nástroje.
  • Datová rezidence: Zachovejte si plnou kontrolu nad daty a aplikacemi, abyste splnili nejvyšší požadavky na zabezpečení, předpisy a datovou rezidenci.
  • Úspora času: Efektivita při implementaci a údržbě pracovních zátěží může být kritická.
  • Rychlost uvedení na trh: Banky mohou potřebovat strategii rychlého uvedení na trh a schopnost vytvářet agilní verze.
  • Škálovatelnost a odolnost: Škálovatelnost musí být flexibilní a nákladově efektivní. Kromě toho musí být zajištěna dostupnost a spolehlivost systémů.

Cloud softwaru jako služba (SaaS).

  • Dostupnost: Banky mohou potřebovat okamžitý přístup k nejnovějším softwarovým vylepšením a funkcím bez zpoždění vývojového cyklu.
  • Provozní náklady: Banky nemohou vyžadovat žádné licenční poplatky předem ani žádné další navýšení kapitálových nákladů.
  • Nákladová efektivita: Banky mohou preferovat zjednodušené platební modely, aby udržely náklady předvídatelné pro rozpočtování.
  • Škálovatelnost: Mohou potřebovat architekturu navrženou pro růst, která se může škálovat s malým nebo žádným přerušením.
  • Analytics: Banky mohou chtít vestavěné nástroje pro vytváření sestav a zpravodajství a schopnosti strojového učení (ML) a umělé inteligence (AI).
  • Zabezpečení: Když je preferována minimální odpovědnost za zabezpečení.

Vstupte do Oracle Banking Digital Experience

Můžete nasadit OBDX v některém z těchto modelů služeb? Ano! Zákazníci si mohou zvolit nasazení OBDX v jeho různých formách s ohledem na jejich jedinečný kontext. I když můžete OBDX nasadit lokálně nebo u jiných cloudových poskytovatelů, tento článek zkoumá možnosti a varianty nasazení, které odlišují Oracle Cloud Infrastructure (OCI).

Podívejme se na požadované vrstvy nasazení pro OBDX v každém modelu. Poté můžeme pokrýt modely nasazení a vidět rozdíly mezi nimi.

  • Vrstva infrastruktury: Tam, kde je hardware, virtualizace a operační systém, který pohání OBDX v provozu, funguje stejně napříč třemi modely cloudových služeb (IaaS, PaaS a SaaS).
  • Úroveň technologie nebo perzistence: Tato vrstva obsahuje databázové technologie. Implementace se mezi modely IaaS a PaaS mírně liší. U modelu SaaS není implementace vyžadována.
  • Technologie, aplikace a webová vrstva: Tato vrstva obsahuje technologie související s aplikacemi, včetně aplikačních serverů, webových serverů a jakýchkoli potřeb kontejnerizace. Požadavky na implementaci IaaS a PaaS jsou stejné, zatímco SaaS nemá žádné požadavky na implementaci.
  • Vrstva domény nebo klienta: Tato vrstva je stejná pro každý styl nasazení. Podporovanými klienty jsou webové prohlížeče, mobilní aplikace a spotřebitelé rozhraní API. Zvolený model nasazení je abstrahován od koncových uživatelů.

Grafika pro Oracle Digital Banking Experience a API

 

Modely cloudových služeb

S infrastrukturou jako službou mohou zákazníci využít cloud OCI Gen 2 k nasazení OBDX v cloudu navrženém pro bezpečné a nákladově efektivní spouštění aplikací s optimálním výkonem. Nasazení OBDX s modelem IaaS vyžaduje znalost služeb OCI souvisejících se sítí, výpočty, úložištěm a databázemi. Vyžaduje také pochopení požadavků na rezidenci dat, které mohou existovat pro výběr IaaS ve veřejném nebo soukromém cloudu s ekvivalentními službami v každém z nich.

Zákazníci mohou vytvářet virtuální cloudové sítě (VCN), flexibilní nástroje pro vyrovnávání zátěže a dokonce používat brány API ke splnění všech síťových požadavků OBDX. Se službou Compute mají zákazníci různé tvary, které si mohou zajistit pro samoobsluhu pomocí specifikací, které chtějí. Poté, co zřídí instance Compute na VCN a připojí úložiště OCI Block Volume, mohou nainstalovat aplikační software OBDX.

Nejnovější verze middlewaru WebLogic můžete nasadit z Oracle Cloud Marketplace. Můžete také použít kontejnerovou verzi WebLogic s Oracle Container Engine for Kubernetes (OKE). Zákazníci mohou integrovat WebLogic s Oracle Coherence, který poskytuje ukládání dat do mezipaměti odolné proti chybám a podporuje miliony uživatelů současně s rychlostí a efektivitou.

Software Oracle Database můžete nainstalovat přímo na Compute shape nebo použít modely IaaS a PaaS. Většinu kroků v modelu nasazení IaaS můžete automatizovat pomocí infrastruktury jako kódu (IAC).

Implementace IaaS mají následující výhody:

  • Ovládejte většinu technického majetku a přizpůsobte prostředí podle potřeb vaší firmy.
  • Zastavte nebo zvyšte zdroje namísto nákupu fyzického hardwaru.
  • Stohy odolné vůči budoucnosti se špičkovou infrastrukturou.

Grafika zobrazující databázové služby v Oracle Cloud

S hybridním modelem služeb IaaS a PaaS je nasazení jako u modelu IaaS. Všechny kroky jsou stejné kromě nasazení databáze. Zákazníci mohou nasadit databázi OBDX na základě svých požadavků se službou Database Cloud, službou Exadata Cloud nebo Autonomous Database.

Databázová cloudová služba vám dává možnost poskytnout verzi databáze Oracle dle vašeho výběru bez jakékoli instalace nebo konfigurace OS. Službu Database Cloud můžete také použít k poskytování skutečných aplikačních klastrů (RAC) pro maximální dostupnost.

Možnost služby Exadata Cloud nabízí RAC, nejnovější verze databáze Oracle, a poskytuje vysoký výkon a dostupnost s hardwarem navrženým pro databáze Oracle. Můžete také použít jedinou autonomní databázi na světě. Oracle Autonomous Database je cloudová databáze, která využívá strojové učení (ML) k automatizaci ladění databáze, zabezpečení, zálohování, aktualizací a dalších rutinních úloh správy, které tradičně provádějí správci databází. Na rozdíl od konvenční databáze plní autonomní databáze všechny tyto úkoly a další bez lidského zásahu. IaaS a Paas můžete nasadit ve vyhrazené oblasti OCI, což klientům umožní splnit požadavky na správu, dodržování předpisů a ochranu dat a zároveň využívat všechny výhody veřejného cloudu.

Hybridní implementace PaaS a IaaS mají následující výhody:

  • Snížené náklady na technickou údržbu hardwaru, OS a záplat databází.
  • Snížené provozní náklady díky autonomní databázi a obrazům aplikací.
  • Vysoká dostupnost a výkon s Real Application Clusters.

V modelu nasazení SaaS funguje OBDX stejně jako v jiných modelech, ale s více výhodami SaaS. Zákazníci mohou snížit množství času IT stráveného na OBDX se sníženou technickou odpovědností vyžadovanou v modelu SaaS. Můžete si být jisti, že OBDX má dostupnost podloženou smlouvami o úrovni služeb (SLA) a že infrastruktura a technologické vrstvy jsou zcela abstrahovány.

V zákulisí je OBDX nasazen ve vysoce škálovatelné architektuře s plánem kontinuity podnikání pro každého zákazníka. OBDX můžete dodávat v prostředích izolovaných pro vývoj, kontrolu kvality a produkci. Můžete také usnadnit integraci aplikací OBDX se službami, jako je Oracle Integration Cloud, Oracle Analytics Cloud a další.

Implementace SaaS nabízí následující výhody:

  • Zažijte ekvivalentní výkon a zabezpečení jako u modelu nasazení IaaS a PaaS.
  • Snižte rizika s nižší technickou a bezpečnostní odpovědností.
  • Získejte okamžitý přístup k nejnovějším vylepšením bez nutnosti instalace nebo oprav.+

Zdroj: Oracle