Článek přečtěte do 6 min.

Organizace se mohou ptát, zda je tou správnou cestou virtualizace aplikací nebo virtualizace desktopů. Zatímco virtualizace aplikací umožňuje společnostem snadno dodávat aplikace na jakémkoli zařízení, virtualizace desktopů je často lepší volbou pro organizace, které potřebují emulovat celé pracovní stanice. Pojďme prozkoumat rozdíly a výhody obou technologií – a jak mohou spolupracovat.

Co je virtualizace aplikací?

Virtualizace aplikací je proces, který umožňuje aplikacím běžet bez závislostí prostřednictvím jiného operačního systému nebo prohlížeče. Tato technologie umožňuje koncovým uživatelům přistupovat a používat aplikaci z jiného zařízení, než na kterém je aplikace nainstalována.

Jak funguje virtualizace aplikací?

Provádění virtualizace aplikací vyžaduje, aby byl mezi aplikaci a operační systém vložen virtualizační software, který aplikaci umožňuje virtuální běh bez ovlivnění OS pod ní. Samotná aplikace žije v datovém centru nebo cloudu a ne na zařízeních. Uživatel však aplikaci vnímá jako nativní pro zařízení. Tato flexibilita umožňuje provoz virtuálních aplikací na jakémkoli zařízení.

Jednou z běžných metod virtualizace aplikací je přístup založený na serveru. S touto metodou administrátoři implementují vzdálené aplikace na server datového centra a virtualizační software dodává aplikace do připojeného zařízení uživatele.

Virtualizace aplikací na místě vs. v cloudu

Virtualizace aplikací je důvěryhodná technologie pro poskytování aplikací uživatelům po celém světě při zachování zabezpečení a usnadnění správy. Nasazení virtuálních aplikací na místě však stále vyžaduje praktickou údržbu, kde cloud nabízí způsob, jak snížit zátěž IT. Podívejme se blíže:

On-Premises App Virtualization

  • Místní nasazení jsou často používána organizacemi, které potřebují zůstat v datovém centru z regulačních důvodů nebo z důvodů dodržování předpisů.
  • Virtualizace umožňuje administrátorům vytvořit simulované prostředí z hardwaru. Výsledná virtualizovaná aplikace se může připojit k libovolnému zařízení bez nutnosti instalace.
  • On-premise nasazení znamená, že virtualizační software je umístěn v datovém centru společnosti a je chráněn vnitřními bezpečnostními opatřeními.
  • Tento model však může být obtížné škálovat – zejména pokud jde o udržení kroku s rychlým růstem práce na dálku.

Cloudová virtualizace aplikací

  • Díky nasazení v cloudu IT oddělení poskytují aplikace uživatelům z cloudu.
  • Virtuální aplikace jsou hostovány v cloudu, což snižuje potřebu fyzické infrastruktury a běžné ruční údržby.
  • Cloudové servery nabízejí větší přenositelnost a škálovatelnost s mnoha službami nabízenými v průběžném modelu.
  • Nasazení z cloudu vám poskytne větší agilitu, protože se snadno otáčí nahoru a dolů podle potřeby.

který je nejlepší? I když odpověď bude do značné míry záviset na konkrétních potřebách vaší organizace, obecně cloud nabízí mnoho výhod pro nasazení aplikací. Zvyšuje agilitu, snižuje potřebu investic do další infrastruktury a umožňuje obchodní kontinuitu v případě neplánované události.

Kdy byste měli používat virtualizaci aplikací?

Mezi běžné případy použití virtualizace aplikací patří:

  • Zefektivnění hardwaru: Velké společnosti s mnoha zaměstnanci mohou eliminovat potřebu poskytovat stolní zařízení pro každého tím, že doručují aplikace na jakékoli připojené zařízení.
  • Mobilita aplikací: Podnikové aplikace jsou dostupné odkudkoli a z jakéhokoli zařízení, včetně tabletů a chytrých telefonů.
  • Možnosti zabezpečeného vzdáleného přístupu: Uživatelé mohou bezpečně přistupovat k aplikacím potřebným k provádění úkolů v jakékoli síti. Díky tomu je virtualizace aplikací ideálním řešením pro vzdálené pracovní síly.
  • Kritické aplikace: Například nemocnice používající software ERP může aplikaci nasadit na sdílená zařízení, aniž by musela investovat do další infrastruktury.
  • Nasazení interních aplikací: Virtualizace aplikací usnadňuje vývojářům dodávat a aktualizovat vlastní aplikace.

Výhody a nevýhody virtualizace aplikací

Virtualizace aplikací má mnoho výhod. Konkrétně virtualizované aplikace jsou:

  • Snadné nasazení a instalace: Virtualizace aplikací eliminuje riziko lidské chyby při instalaci aplikací na tisíce zařízení.
  • Jednoduché odstranění: Podobně je odstranění aplikace ze sítě stejně snadné jako její odstranění z centrálního serveru.
  • Flexibilní: Můžete virtualizovat aplikace vytvořené vaším interním IT a dodávat je vaší organizaci. Například linuxová virtuální infrastruktura může být řešením pro organizace, které potřebují poskytovat přístup k kritickým linuxovým aplikacím pro podnikání .
  • Zmírňovače nadýmání registru: Když do zařízení nainstalujete mnoho aplikací, počítač se zpomalí a je zahlcen množstvím aplikací. Virtualizace aplikací tento efekt eliminuje.
  • Zabezpečení díky designu: Vzhledem k tomu, že virtuální aplikace nejsou uloženy na samotných koncových bodech, není co exfiltrovat, pokud je zařízení ztraceno nebo odcizeno.
  • Přímočaré: Pokud musíte ve své síti nasadit nový operační systém, můžete to udělat, aniž by to ovlivnilo vaše aplikace.

Existují však některé potenciální nevýhody. Například:

  • Virtualizace není pro každou aplikaci. Například některé graficky náročné aplikace mohou trpět latencí během vykreslování, pokud nejsou poháněny specializovanými optimalizačními technologiemi.
  • Aplikace musí dobře fungovat offline. Některé bezpečnostní aplikace se navíc potřebují integrovat s místním operačním systémem, aby mohly získávat místní data.
  • Pokud aplikace vyžaduje ovladač zařízení, nebude ve virtuálním prostředí fungovat dobře.
  • Pokud aplikace přistupuje k osobním údajům, může být její vývoj komplikovanější.

Virtualizace aplikací vs. virtualizace desktopů

Virtualizace aplikací Virtualizace desktopů
Zjednodušuje přístup ke konkrétním potřebným aplikacím. Nabízí plnou plochu s nainstalovanými aplikacemi, soubory a daty.
Pracovní prostředí se může u různých aplikací lišit. Vylepšuje pracovní prostředí tím, že poskytuje konzistenci.
Na základě jednotlivých aplikací je relativně menší flexibilita. Poskytuje flexibilitu virtuálním infrastrukturám.
Zkušenost je individuální pro každou aplikaci. Poskytuje zážitek ze stolního počítače bez investic do nákladných instalací.
Izoluje aplikaci od operačního systému. Aplikace jsou připojeny k základnímu OS.
Údržba a aktualizace aplikací je snazší a nenarušuje uživatelskou zkušenost. Aktualizace aplikací může vyžadovat opětovné nasazení aktualizace do všech VDI.

Co je virtualizace desktopů?

Virtualizace desktopu emuluje uživatelskou pracovní stanici, aby umožnila vzdálený přístup uživateli nebo zařízení. Organizace využívají virtualizaci desktopů, aby koncovým uživatelům pomohla pracovat prakticky kdekoli z připojeného zařízení.

Jak funguje virtualizace desktopů?

Virtualizace desktopů umožňuje hostování virtuálních desktopů na místních nebo cloudových serverech. Obvykle je založen na modelu klient/server.

Typy virtualizace desktopů

Mezi nejběžnější nabídky virtualizace desktopů patří:

  • Infrastruktura virtuální plochy: VDI replikuje plochu počítače spouštěním relací virtuální plochy na virtuálních počítačích (VM) v místním datovém centru nebo v cloudu. Virtualizační server je spravován jako místní aplikace.
  • Služby vzdálené plochy: Tyto služby se lépe používají, když potřebujete virtualizovat několik aplikací. Aplikace jsou virtualizovány na zařízení uživatele.
  • Desktop jako služba: Řešení DaaS hostuje, spravuje a poskytuje přístup k virtuálním desktopům prostřednictvím cloudu. Některá řešení nabízejí správu prostřednictvím hostovaných úloh, zatímco jiná jsou plně hostovaná.

Výhody a nevýhody virtualizace desktopů

Virtualizace desktopů:

  • Poskytuje efektivní využití zdrojů: Virtualizace desktopů je efektivnější, protože koncentruje zdroje v datovém centru a nasazuje je do uživatelských zařízení. Uživatelé již nemusí kvůli spouštění aplikací přecházet do operačního systému, protože spouštějí z virtualizovaného desktopu.
  • Posiluje vzdálené pracovní síly: Počítače nových uživatelů můžete začlenit během několika minut, aby byli připraveni začít pracovat. Uživatelé mohou přistupovat k aplikacím odkudkoli a z jakéhokoli připojeného zařízení a mohou stahovat aplikace na své plochy podle svých potřeb.
  • Zvyšuje zabezpečení: Protože virtualizace desktopů izoluje aplikace od vrstvy OS, eliminuje bezpečnostní rizika spojená s neoprávněným přístupem.
  • Cítíte se jako plnohodnotná stolní pracovní stanice: Uživatelé se mohou připojit a využívat plnohodnotné desktopové prostředí z jakéhokoli autorizovaného zařízení.
  • Zlepšuje výkon aplikací: Aplikace s velkým využitím CPU mohou těžit z virtualizace desktopů, protože je zpracovávají výkonné servery namísto jednoduchého desktopového serveru.
  • Urychluje integraci: Virtualizace desktopů umožňuje uživatelům poskytnout od začátku plnohodnotný desktopový zážitek se všemi daty a aplikacemi, které je třeba začlenit, bez ohledu na zařízení.
  • Rozšiřuje možnosti: Společnosti, které potřebují mít sdílená zařízení, jako jsou kontaktní centra, mohou těžit z virtualizace desktopů. Různí uživatelé mohou přistupovat k různým pracovním plochám ze stejného počítače.
  • Podporuje místní USB disky, místní grafickou akceleraci a další zdroje.
  • Centralizuje aktualizace: Aktualizace a migrace lze provádět podle plánu, aniž by došlo k narušení uživatelské zkušenosti.
  • Integruje se s podnikovými adresáři: Většina řešení virtualizace desktopů se integruje s adresáři, jako je Azure Active Directory. To znamená, že můžete použít řízení přístupu na všechny uživatele na základě kritérií, jako je umístění, typ zařízení, role a další.
  • Poskytuje rychlou obnovu: Zálohy a obnova uživatelských dat jsou dostupné z centralizovaného cloudového hostingu.

Zároveň je třeba vzít v úvahu několik aspektů. Například:

  • Virtualizace desktopů může být náročná na limity. Některé nabídky vyžadují zakoupení licence na virtualizační software, servery a infrastrukturu úložiště. Možná budete muset zakoupit zařízení pro každého uživatele.
  • Připojená zařízení potřebují vlastní licencované operační systémy.
  • Možná budete muset upgradovat systém, abyste získali větší šířku pásma, nebo se některá grafika nemusí zobrazovat správně.
  • Některé virtualizace desktopů fungují pouze se specifickými operačními systémy.

Jak Citrix zjednodušuje virtualizaci

Pokud jde o virtualizaci aplikací a desktopů, existuje mnoho možností, které je třeba zvážit. A různé organizace budou mít různé potřeby. To je důvod, proč Citrix poskytuje širokou škálu špičkových virtualizačních řešení, od tradičních VDI až po plně spravované DaaS. Uživatelé získají bezpečný přístup k aplikacím a datům, která potřebují, z jakéhokoli zařízení a umístění, zatímco IT spravuje vše z jedné centrální konzoly.

Zdroj: Citrix