Článek přečtěte do 11 min.

Nejlepší postupy pro zabezpečení vašich dat

Monitorování integrity souborů je zásadní pro zabezpečení informací, protože pomáhá rychle identifikovat neautorizované změny kritických souborů, které by mohly vést ke ztrátě dat a přerušení podnikání. Změny souborů mohou být vaší první nebo jedinou známkou toho, že jste byli napadeni kybernetickým útokem nebo kompromitováni chybami zaměstnanců nebo procesů aktualizace systému.

Investováním do správných nástrojů pro monitorování integrity souborů a dodržováním osvědčených postupů zde uvedených můžete okamžitě označit změny, určit, zda jsou autorizovány, a podniknout kroky k zamezení bezpečnostního incidentu, při kterém dojde ke ztrátě důležitých dat a narušení životně důležitých obchodních procesů. což vede k nákladným ztrátám příjmů, poškození pověsti a právním postihům a sankcím za dodržování předpisů.

Co je monitorování integrity souborů?

Monitorování integrity souborů (FIM)  je proces auditování každého pokusu o přístup nebo úpravu souborů nebo složek, které obsahují citlivé informace. Pomocí FIM můžete detekovat nesprávné změny a přístup k jakémukoli kritickému souboru ve vašem systému a určit, zda byla aktivita legitimní, takže můžete rychle reagovat a předejít bezpečnostním incidentům. Sledování integrity souborů pomáhá s integritou dat součástí triády CIA (důvěrnost, integrita a dostupnost) a zajišťuje, že data zůstanou přesná, konzistentní a důvěryhodná po celou dobu svého životního cyklu.

Mezi základní funkce FIM patří:

  • Správa konfigurace
  • Podrobné hlášení změn, které rozlišuje mezi dobrými a špatnými změnami
  • Upozornění a upozornění v reálném čase
  • Náprava
  • Hlášení o shodě

Proč potřebujete monitorování integrity souborů?

Monitorování integrity souborů pomáhá organizacím zlepšovat kybernetickou bezpečnost a udržovat a prokazovat shodu.

Odhalit hrozby a reagovat na ně

FIM zlepšuje vaši inteligenci o hrozbách sledováním změn ve vašich souborech, vyhodnocováním jejich dopadu na integritu dat a upozorněním na negativní změny. Bezpečnostní týmy pak mohou zablokovat neoprávněný přístup a vrátit soubor do původního stavu. Některá řešení FIM dokonce automatizují reakci a proces nápravy. Pokud je například zjištěna podezřelá aktivita, může správce systému rychle odebrat uživateli přístupová práva k ochraně dat a služeb. Řešení FIM by mělo poskytovat důkladné zprávy pro vyšetřování a audity.

Zajistěte integritu souboru

FIM porovnává obsah aktuální verze kritických systémových a konfiguračních souborů se známým dobrým stavem a určuje, zda jsou nějaké rozdíly negativní.

  • Systémové soubory obsahují informace potřebné pro správné fungování vašich systémů, takže nesprávné přesunutí, odstranění, změna nebo přejmenování systémového souboru může vést k úplnému selhání systému. I když se systémové soubory často mění, když používáte aktualizace nebo instalujete aplikace, obecně je dobré je nechat být a chránit je před neočekávanými změnami.
  • Konfigurační soubory poskytují parametry a nastavení pro operační systém a aplikace. Umožňují vám přizpůsobit operace a uživatelské možnosti. Například změna rozlišení IP adresy v konfiguračním souboru může způsobit, že se systém připojí ke škodlivé IP adrese a serveru.

Proveďte zpevnění konfigurace

Zpevnění konfigurace snižuje plochu útoku vašeho IT prostředí tím, že zajišťuje, že všechny vaše systémy používají zabezpečenou konfiguraci. Výchozí konfigurace výrobce pro většinu zařízení je vybrána pro snadnou instalaci a implementaci – ale tyto výchozí hodnoty jsou zřídka nejbezpečnějšími volbami. FIM vám pomůže vytvořit vhodná nastavení.

Například silné zabezpečení vyžaduje, aby všichni vaši hostitelé měli politiku silných hesel; pro hostitele Linux je řízen souborem /etc./login.defs nebo podobným souborem, zatímco pro hostitele Windows je definován nastavením zásad skupiny s v Active Directory. Program FIM vám může pomoci prosadit politiku silných hesel a monitorovat související konfigurační soubor pro změny, které jej vyvedou z jeho zpevněného stavu.

Splňujte požadavky na shodu

Požadavky na monitorování integrity souborů jsou zahrnuty v mnoha předpisech o shodě, včetně následujících:

  • PCI DSS, který řídí zabezpečení transakcí debetních a kreditních karet proti krádeži dat a podvodu, řeší FIM v požadavcích 5.5 a 11.5. První volá FIM speciálně pro detekci změn v souborech protokolu a druhý řídí dokumentaci událostí.
  • SOX chrání investory před podvodnými účetními aktivitami. Oddíl 404 vyžaduje, aby výroční zpráva organizace obsahovala vnitropodnikové posouzení interního výkaznictví o finančních kontrolách a také atestaci auditora. FIM zjišťuje změny v souborech finanční kontroly a poskytuje dokumentaci pro audity.
  • FISMA vyžaduje, aby federální úřady USA přijaly plány zabezpečení informací. Kritéria pro FIM jsou uvedena v NIST SP800-53 Rev. 5, kapitola 3.5 Configuration Management, CM3. Řízení změny konfigurace a kapitola 3.19 (Integrita systému a informací).
  • HIPAA je navržena tak, aby zlepšila zabezpečení osobního zdraví Publikace NIST 800-66 nařizuje použití FIM ke zmírnění hrozby malwaru a hackerských aktivit a zajištění detekce a hlášení porušení.

V širším měřítku hraje FIM zásadní roli v souladu s kritickými bezpečnostními kontrolami CIS, které poskytují rámec pro řízení rizik kybernetické bezpečnosti a obranu proti hrozbám v místním, cloudovém nebo hybridním prostředí. FIM vám pomůže implementovat CIS Control 4, — Bezpečná konfigurace podnikových aktiv a softwaru, která vyžaduje vytvoření a údržbu zabezpečené konfigurace podnikového softwaru a dalších aktiv, včetně zařízení koncových uživatelů, síťových zařízení, zařízení internetu věcí, serverů, aplikací a operačních systémů.

Jaké jsou výzvy implementace FIM?

Při implementaci zásady monitorování integrity souborů čelíte dvěma významným problémům. Jedním z nich je obrovský počet systémů, zařízení nebo skutečných změn, které je třeba monitorovat – manuální přístup k FIM prostě není pro žádnou moderní organizaci proveditelný. Potřebujete softwarové řešení, které dokáže automatizovat detekci změn a nápravu v celé vaší síti v reálném čase.

Další výzvou je rozmanitost souborů, které je třeba spravovat. Je důležité zvolit FIM řešení, které podporuje všechny různé platformy ve vašem IT ekosystému.

Nejlepší postupy pro monitorování integrity souborů

Řešení pro monitorování integrity souborů jsou cennými nástroji, ale vyžadují pečlivou implementaci, aby se předešlo problémům, spíše než aby je vyřešily. Následující osvědčené postupy pomohou vaší společnosti zavést efektivní politiku monitorování integrity souborů.

Použijte rámec kybernetické bezpečnosti k vyhodnocení aktuálního stavu bezpečnosti.

Rámec, jako je CIS Critical Controls, vám pomůže porozumět zranitelnostem vaší infrastruktury, zvážit rizika a vybrat vhodné nástroje FIM.

Stanovte si bezpečné základní linie.

Každý server ve vaší síti vyžaduje základní úroveň integrity souborů, kterou může řešení FIM použít pro porovnání se současným stavem. Dobré řešení FIM vám může pomoci vytvořit bezpečné konfigurace.

Vyberte si řešení FIM, které lze integrovat s vašimi dalšími technologiemi.

Hledejte řešení FIM, které lze integrovat s vašimi současnými nástroji, jako je např.

  • Inteligence hrozeb — Kombinace FIM s vaší inteligencí hrozeb vám pomůže přiřadit závažnost a klasifikaci rizik a upřednostňovat strategie nápravy.
  • Správa změn nebo správa lístků — Integrace FIM s těmito systémy pomáhá omezit upozornění na neoprávněné změny a vyhnout se únavě z upozornění.
  • SIEM — Integrace FIM s vaším SIEM může zlepšit detekci hrozeb v reálném čase. Zatímco váš SIEM shromažďuje data protokolů ze sítě, váš nástroj FIM pomáhá zajistit, aby se tyto soubory protokolů nezměnily, a sleduje kritické změny pro vyšetřování a audity dodržování předpisů.

Jak Vám můžeme pomoci

FIM řešením je Netwrix Change Tracker, který sleduje neoprávněné změny a další podezřelé aktivity ve vašem prostředí, aby zvýšilo vaši bezpečnost. Zejména vám může pomoci:

  • Vytvrzujte systémy rychleji
  • Uzavřete smyčku řízení změn
  • Ujistěte se, že důležité systémové soubory jsou autentické
  • Sledujte kompletní historii změn
  • Zůstaňte informováni o své bezpečnostní pozici

Zdroj: netwrix