Článek přečtěte do 7 min.

Podíváme se na Citrix Autoscale a na to, jak může drasticky snížit vaše cloudové výdaje a přitom zachovat výjimečnou zkušenost zaměstnanců.

Citrix Autoscale je sada technologií, které dynamicky škálují zdroje Citrix DaaS a Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD) na základě metrik, jako je plán, zatížení a dynamické časové limity, aby byla zajištěna optimální zkušenost zaměstnanců při minimalizaci nákladů a maximalizaci návratnosti investic. Citrix Autoscale je hybridní, podporuje Multi Cloud a podporuje technologie veřejného a soukromého cloudu.

V tomto a dalších článcích se podíváme na to, jak Citrix Autoscale funguje, jaké jsou jeho výhody a jak pomáhá organizacím zajistit optimální využití zdrojů, identifikovat trendy využití a pomoci tak snížit náklady. 73 % úspora nákladů, jak je znázorněno na tomto obrázku, je jistě realistická, nicméně každé nasazení je jedinečné. Dosažení maximálního snížení nákladů použitím agresivního automatického škálování na úkor uživatelské zkušenosti není žádoucím výsledkem. Různé scénáře, různá nasazení, různé případy použití povedou k různému snížení nákladů.

Co je Citrix Autoscale a čím je jedinečný?

Citrix Autoscale je jedinečná sada technologií, která automatizuje škálování zdrojů pro veřejný cloud a místní nasazení běžící na platformách, jako jsou Citrix Hypervisor, Amazon Web Services, Google Cloud Platform, Microsoft Azure, VMware vSphere, Nutanix AHV a mnoho dalších.

Službu Autoscale lze nakonfigurovat tak, aby používala nastavení podle plánu a špičky a také podle zatížení, aby byla zajištěna dostupnost zdrojů. Služba může „automaticky škálovat“ konkrétní označené stroje, aby umožnila scénáře cloud burst včetně schopnosti dynamicky zajišťovat a rušit poskytování strojů.

Autoscale podporuje kapacitní vyrovnávací paměti, které zajistí, že volná kapacita bude vždy k dispozici, a také dynamické časové limity relací, aby bylo dosaženo rychlejšího vyčerpání stroje a tím rychlejších úspor nákladů. A konečně, administrátor může definovat velmi flexibilní upozornění na odhlášení uživatele, aby bylo zajištěno, že zaměstnanci budou informováni dříve, než dojde k jakékoli změně.

Jak Citrix Autoscale funguje?

Autoscale využívá data shromážděná z různých zdrojů k určení, kdy jsou zdroje potřeba. Služba monitoruje vzorce využití a zjišťuje, kdy dochází k výkyvům nebo poklesu poptávky. Když se zvýší poptávka uživatelů, služby Autoscale automaticky poskytnou další virtuální zdroje, aby uspokojily poptávku. Naopak, když poptávka uživatelů klesne, Autoscale odstraní virtuální zdroje, aby se minimalizovaly náklady.

Jak již bylo zmíněno, podporujeme hybridní nasazení s více cloudy. Ve veřejných cloudových prostředích se Autoscale integruje s funkcemi automatického škálování poskytovatelů cloudu, jako je automatické škálování Amazon Web Services (AWS) nebo Microsoft Azure Autoscale. Autoscale pak používá knihovny řízení výkonu hypervizoru (pluginy), které poskytuje poskytovatel cloudu, k dynamickému škálování zdrojů v reakci na poptávku.

Nyní, když jsme vysvětlili základní možnosti Autoscale, pojďme se blíže podívat na některé možnosti konfigurace a na to, jak je lze použít v reálných scénářích.

Základní možnosti konfigurace automatického škálování

První věc, kterou je třeba pochopit, je, že konfigurace automatického škálování je aplikována na skupinu doručení a že konfigurujete automatické škálování s nastaveními, která jsou vhodná pro každou jednotlivou skupinu doručení. Například vývojáři Linuxu používající virtuální desktopy Ubuntu a týmy vnitřního prodeje používající stroje založené na Windows mají často různé pracovní vzorce, což znamená, že byste pro každý scénář vytvořili skupiny dodávek.

Na následujících obrázcích jsme vytvořili konfigurace automatického škálování pro Windows 11 v Azure a Ubuntu v Azure Delivery Groups a aplikovali jsme různé konfigurace Autoscale pro tyto skupiny pro doručování, čímž jsme zajistili, že potřebné zdroje budou dostupné v případě potřeby a zároveň maximalizujeme nákladovou efektivitu.

Škálování podle plánu a zatížení

Autoscale, je v podstatě správa napájení hostitele relace. Škálování založené na plánu a zatížení vám umožňuje ovlivňovat řízení napájení tak, aby byly zachovány potřebné zdroje při zachování pozitivní uživatelské zkušenosti. Následuje příklad konfigurace automatického škálování pro tým vnitřního prodeje používající výše uvedenou skupinu pro doručování Windows 11 v Azure. Tým pracuje od pondělí do pátku 09:00 – 17:00, pátek je také „zpracováním prodeje na konci týdne“, kdy týmy obvykle začínají dříve a končí později. Abychom toho dosáhli, jednoduše vytvoříme dva plány s odpovídajícími špičkami, jak je uvedeno níže.

  • Škálování založené na plánu definuje, že určitý počet strojů je vždy k dispozici pro pracovní den, v tomto příkladu 8.
  • Špičky, tj. pracovní den, jsou definovány jako součást Harmonogramu. V tomto případě by to bylo 08:30 – 17:30 hod.
  • Tak proč ne 09:00 – 17:00, aby odpovídaly skutečnému pracovnímu dni? 30minutová vyrovnávací paměť na obou stranách pomáhá zajistit, že zdroje jsou k dispozici již v 9:00, tj. na začátku dne, a že se stroje začnou vypínat až 30 minut poté, co zaměstnanci skončí svůj pracovní den v 17:00.
  • Je také možné nastavit další plány, jako je víkendový plán nebo možná plán EndOfWeekProcessing.
  • Škálování založené na zátěži je v podstatě mechanismus Capacity Buffer a je navrženo tak, aby zajistilo, že zdroje budou vždy dostupné, např. tým Inside Sales pořádá školení pro nové zaměstnance a do systémů se bude přihlašovat neznámý nebo neočekávaný počet dalších uživatelů.
  • Ve výchozím nastavení je tato vyrovnávací paměť kapacity nastavena na 10 % indexu maximálního zatížení skupiny dodávek, ale lze ji změnit podle vašich potřeb.
  • V našem příkladu škálování založené na zátěži (kapacitní vyrovnávací paměť) zapne další počítače, aby bylo zajištěno zachování očekávané uživatelské zkušenosti.
  • Poslední částí konceptu škálování je Drain Mode. Jak se uživatelé odhlašují, celková kapacita relace se ve skutečnosti zvyšuje (méně přihlášených uživatelů znamená více dostupné kapacity). Režim vypouštění nastává, když je kapacita větší než kapacita vyrovnávací paměti, tj. plýtváme zdroji. Hostitel relace s nejnižším počtem uživatelů se přepne do režimu vypouštění a přestane přijímat nové požadavky na připojení. Jakmile se poslední uživatel odhlásí, tento stroj se vypne, čímž se sníží náklady.

Pokročilé možnosti automatického škálování

Časové limity dynamických relací

Dynamické časové limity mohou pomoci dosáhnout lepší úspory nákladů tím, že vám umožní definovat doby špičky a mimo špičku pro časové limity nečinných relací, časové limity odpojených relací a jak Autoscale s těmito relacemi nakládá. Dojde například k odpojení nečinné relace nebo k odpojení relace a následnému odhlášení. Nastavení časového limitu jsou aplikována na doručovací skupinu, což vám umožňuje mít různé konfigurace na základě doručovací skupiny, tj. potřeb uživatele.

Větší hodnoty mohou zlepšit uživatelský dojem v tom smyslu, že relace zůstane déle aktivní, což znamená, že se uživatelé nebudou muset přihlašovat tak často. Menší hodnoty dosahují rychlejšího vypouštění, protože nečinné relace se rychleji odhlašují, což má za následek rychlejší vypouštění virtuálního počítače, což umožňuje rychlejší vypnutí hostitelského virtuálního počítače.

Celkově správné použití časových limitů dynamických relací dosáhne rychlejšího vyčerpání virtuálních počítačů, a tím rychlejší a lepší úspory nákladů.

Upozornění na odhlášení uživatele

Možnost řízeného odhlašování uživatelů, ať už násilně nebo prostřednictvím upomínek, vám umožňuje dále snižovat náklady při zachování celkově lepší uživatelské zkušenosti. Náklady jsou sníženy, protože máte méně spuštěných hostitelů relací a uživatelská zkušenost se zlepšila, protože vaši uživatelé, i když jsou ovlivněni, budou informováni o každém čekajícím odhlášení z relace, než aby byli jednoduše „vyhozeni“ ze systémů.

Upozornění na odhlášení uživatele nabízí dva způsoby, jak informovat uživatele, že by se měli odhlásit. Za prvé, Upozornit a vynutit odhlášení uživatele, což, jak název napovídá, upozorní uživatele a poté jej po určité době odhlásí ze systému. Za druhé, Odesílat upomínky na odhlášení bez vynucení odhlášení uživatele , které bude uživateli v pravidelných intervalech zasílat upomínku na odhlášení bez násilného odhlašování uživatele. Obě možnosti lze nakonfigurovat s různými časovači v závislosti na době špičky nebo mimo špičku, stejně jako volně konfigurovatelnou zprávu s upozorněním.

Automatické škálování a Cloud Burst

Jak jsme viděli dříve, základním konceptem Autoscale je řízení napájení pro hostitele relací v doručovací skupině, takže nebylo by užitečné, kdybyste mohli ovládat podmnožinu doručovací skupiny, abyste umožnili scénáře, jako je prasknutí cloudu.

Autoscaling Tagged Machines právě to umožňuje. Tato funkce je užitečná pro případy použití cloud burst nebo zotavení po havárii, kdy chcete dát přednost místním nebo rezervovaným instancím před cloudovými instancemi s průběžnými platbami. V příštím článku se na tuto a další pokročilé funkce Autoscale podíváme blíže.

Cloud Burst a pokročilejší konfigurace

Jednou z největších výhod Citrix Autoscale je jeho téměř neomezená flexibilita. Co když chcete záměrně omezit počet relací, které lze spustit na hostiteli relace? Co když chcete zajistit, aby desktopy a aplikace již běžely, když se zaměstnanci připojují? Co když chcete zkrátit dobu potřebnou k opětovnému připojení k relaci, pokud se zaměstnanci omylem odhlásí? A co vizualizace „cloud cost“?

A konečně, co třeba schopnost přizpůsobit se neustále se měnícím sezónním potřebám pomocí Cloud Burst a Dynamic Provisioning.

V části 4 této série se budeme zabývat následujícími tématy:

  • Pokročilé vyvažování zátěže a vyhodnocovače zátěže.
  • Předběžné spuštění a sezení relace.
  • Cloud Burst a dynamické zajišťování a rušení.
  • Vizualizujte úspory nákladů pomocí Citrix Director a Analytics.
  • Vyvažování zátěže. Kdo si pamatuje MetaFrame Load Manager?

Stručně řečeno, jaké jsou výhody Citrix Autoscale?

Citrix Autoscale je výkonný nástroj, který vám pomůže dosáhnout optimálního využití zdrojů a úspor nákladů pomocí dynamického škálování zdrojů Citrix Virtual Apps a Desktops na základě požadavků uživatelů. Tato funkce poskytuje lepší uživatelskou zkušenost, snížené náklady na infrastrukturu a škálovatelnost a zároveň podporuje místní i cloudová nasazení. Organizace mohou využít Citrix Autoscale k zajištění toho, že jejich virtuální zdroje budou vždy dostupné, když je potřeba, a zároveň minimalizovat náklady a maximalizovat návratnost investic.

  • Optimální využití zdrojů: Citrix Autoscale zajišťuje dostupnost virtuálních zdrojů, když jsou potřeba, a odstraňuje je, když nejsou, optimalizuje využití zdrojů a minimalizuje náklady.
  • Vylepšená uživatelská zkušenost: S Citrix Autoscale mají uživatelé přístup ke zdrojům, které potřebují, když je potřebují, což zajišťuje konzistentní a spolehlivou uživatelskou zkušenost.
  • Snížené náklady na infrastrukturu: Automatickým přidáváním nebo odebíráním virtuálních zdrojů na základě poptávky Citrix Autoscale minimalizuje náklady na infrastrukturu.
  • Škálovatelnost: Citrix Autoscale škáluje zdroje nahoru nebo dolů na základě poptávky, což usnadňuje přizpůsobení růstu nebo sezónním změnám poptávky.
  • Flexibilita: Citrix Autoscale podporuje místní i cloudová nasazení, což organizacím poskytuje flexibilitu při výběru modelu nasazení, který jim nejlépe vyhovuje.

Zkuste to ještě dnes!

Jak můžete vidět, Autoscale je velmi výkonná, ale často přehlížená metoda kontroly vašich cloudových výdajů a také vám pomůže dosáhnout cílů udržitelnosti pro vaše prostředí Citrix DaaS / CVAD. Chcete-li se ještě blíže podívat na to, jak začít s funkcí Autoscale, podívejte se na naši dokumentaci k produktuNeváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Citrix