Článek přečtěte do 11 min.

Citrix přináší nové funkce do vašich aplikací a desktopů. Posledních několik měsíců přineslo vylepšené funkce zabezpečení, vylepšené technologie uživatelského zážitku a zjednodušené možnosti správy.

Pokračujeme v přinášení dalších funkcí a možností napříč cloudovými a místními prostředími a skutečně činíme z hybridu cíl. Proto je fajn, že pro místní organizace využívající naši aktuální verzi Citrix je nyní obecně k dispozici Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2308 ! Tato verze přichází s vylepšenými plány restartování, podporou SQL serveru 2022, vylepšením vertikálního vyvažování zátěže a mnoha dalšími pro místní prostředí. Nyní také představili zkušební univerzální předplatné! Vše o skvělých výhodách Citrix Universal License se dozvíte zde.

Vzhledem k tomu je důležité poznamenat, že tento blog shrnuje největší aktualizace za posledních několik měsíců v místním prostředí i DaaS. Citrix inovuje ve čtyřech hlavních kategoriích a oznámení nových funkcí seřadili do těchto čtyř kategorií níže:

  • Provozní a IT efektivita
  • Pracovní zátěž a flexibilita zařízení 
  • Zabezpečení a dodržování předpisů
  • Technologie zaměstnaneckých zkušeností

Pojďme se blíže podívat na všechny nejnovější zprávy a oznámení z posledních měsíců.

Zlepšení provozní a IT efektivity

Pokročilé administrátorské zkušenosti WEM pro prostředí spravovaná IT – technický náhled 

Představili zjednodušenou webovou konzoli WEM, která pomáhá zlepšit uživatelský a administrátorský zážitek v cloudové konzoli Citrix. Nyní tuto funkci přináší do on-prem nasazení! Tato zjednodušená webová konzole vám umožní maximálně využít vaše nasazení Citrixu. Uvnitř webové konzole najdete všechna nastavení WEM, která znáte a máte rádi, jako je optimalizace zdrojů, správa profilů, správa zásad skupiny a další! Webová konzole WEM také zavedla některé nové funkce, jako jsou přehledy a skriptované úlohyv posledních několika měsících. Webová konzole WEM pro prostředí virtuálních aplikací a desktopů Citrix spravovaných IT je aktuálně v technické verzi, takže sledujte naše blogy, jak ji můžete naplno využít! Ve videu níže se navíc můžete blíže podívat na webovou konzoli WEM:

DaaS Monitor — Nové zkušenosti s řešením problémů: Topologie sítě relace

Zavádí novou verzi Citrix Monitoru, která zahrnuje novou zkušenost s řešením problémů nazvanou „Session Network Topology“. Problémy se sítí mohou být velkým problémem při správě prostředí Citrix a zobrazení topologie relace sítě mění hru, pokud jde o odstraňování problémů a třídění relací živě a v reálném čase. Nové zobrazení poskytuje rozpis latence ICA a zpáteční doby včetně podrobností o hostiteli relace, doručovací skupině, publikované aplikaci a mnoha dalších podrobnostech relevantních pro týmy technické podpory.

Nová zkušenost s řešením problémů Citrix Monitor, „Session Network Topology“.

Nová zkušenost s řešením problémů Citrix Monitor, „Session Network Topology“.

S kompletní topologií celé sítě na dosah ruky jsou základní detaily snadno dostupné týmům helpdesku. Podrobnosti o odstraňování problémů, jako je dostupná šířka pásma nebo podrobnosti o spotřebované šířce pásma, jsou uvedeny na stejném panelu, což správcům umožňuje rychle odstraňovat problémy.

Syntetické monitorovací sondy — MFA & Gateway Support

Jak postupujeme v našem úsilí o nepřetržité monitorování, zaměřujeme se na rozšiřování sond – existující funkce, která umožňuje automatizované monitorování dostupnosti. Dříve sondování aplikací a desktopů Citrix nepodporovalo Citrix Gateway nebo StoreFront s MFA nebo TOTP. To znamenalo, že téměř 45 % zákazníků nebylo podporováno. Toto vylepšení umožní zákazníkům s MFA nebo TOTP využívat Citrix aplikace a testování desktopů v kombinaci s jejich StoreFront a Citrix Gateway. Níže uvedený snímek obrazovky ukazuje seznam běhů sondy v Citrix Monitoru.

Zobrazení seznamu běhu sondy Citrix Monitor, nyní podporované aplikací Citrix a sondováním desktopu v kombinaci s Citrix Gateway nebo Citrix StoreFront s MFA nebo TOTP.

Zobrazení seznamu běhu sondy Citrix Monitor, nyní podporované aplikací Citrix a sondováním desktopu v kombinaci s Citrix Gateway nebo Citrix StoreFront s MFA nebo TOTP.

Aplikace Citrix Workspace pro mobilní zařízení využívá jakékoli řešení správy koncových bodů

Pro aplikaci Citrix Workspace je důležité, aby byla spravována řešeními pro správu koncových bodů, jako jsou Citrix Endpoint Management, Microsoft Intune, MobileIron, Cisco Meraki a další. Uvědomujeme si to a zavedli podporu správy aplikací Citrix Workspace pro řešení správy koncových bodů na zařízeních s operačním systémem iOS i Android. Tato integrace umožňuje organizacím bezproblémově konfigurovat a spravovat aplikaci Citrix Workspace v rámci stávajících infrastruktur správy koncových bodů, což dále zvyšuje zabezpečení a zjednodušuje správu mobilních zařízení. Podívejte se blíže na toto vylepšení a na to, co znamená pro vaše prostředí, ve videu níže:

Zabezpečený soukromý přístup on-premises — Nástroj pro konfiguraci správce

Minulý rok spustili místní SPA pro zákazníky, kteří chtějí využívat výhod SPA, aniž by se plně přesunuli do cloudu. Využití existující on-prem infrastruktury umožňuje rychlé začlenění a přístup k webovým aplikacím s vylepšenými ovládacími prvky zabezpečení pomocí Citrix Enterprise Browser. S velkým zájmem o SPA on-prem tým vytvořil nový konfigurační nástroj pro správuk usnadnění publikování aplikací, vytváření definic zásad a poskytování příkazů NetScaler pro autorizaci aplikací. Těšíme se na budoucí vydání SPA a plánujeme dodat plně webovou správu, která vypadá jako servisní konzole SPA, aby byl proces konfigurace mnohem jednodušší a umožnil dynamické vyhodnocování zásad a další. Níže uvedený snímek obrazovky ukazuje nástroj a možnosti, které můžete nakonfigurovat pro jednotlivé aplikace.

Pohled na nově dostupný konfigurační nástroj a možnosti pro správu on-prem Citrix Secure Private Access, které lze konfigurovat na základě jednotlivých aplikací.

Pohled na nově dostupný konfigurační nástroj a možnosti pro správu on-prem Citrix Secure Private Access, které lze konfigurovat na základě jednotlivých aplikací.

Poskytování pracovní zátěže a flexibility zařízení

Předplatné Citrix Universal pro Japan Control Plane

Aby se i nadále globálně rozšiřovali licencování a zajistili splnění všech místních požadavků na dodržování předpisů, s potěšením oznamujeme, že předplatné Citrix Universal je nyní k dispozici pro Japan Control Plane! Tato nabídka nahrazuje stávající Citrix DaaS nabídkou Hybrid Rights Transition nebo Trade Up. Předplatné Citrix Universal umožňuje zákazníkům používat jak CVAD řízené IT, tak Citrix DaaS . Stále platí stejná licenční minima: minimální počáteční objednávka 250 licencí uživatele/zařízení (U/D) nebo 100 licencí aktuálního uživatele (CCU). Typy licencí Advanced, Advanced Plus a Premium budou i nadále dostupné v rámci nového licenčního modelu. Premium Plus není k dispozici, protože Citrix Analytics není k dispozici v Citrix Cloud Japan.

Odemkněte bezproblémové ověřování uživatelů se společností Google jako poskytovatelem identity!

S potěšením oznamujeme, že nyní podporujeme Google jako poskytovatele identity (IdP), který administrátorům nabízí možnost využívat Google IdP k ověřování uživatelů přistupujících k Citrix DaaS. Tato integrace zefektivňuje přístup uživatelů a vytváří jednotné přihlašovací prostředí pro zdroje Citrix i Google, když je účet Google vaší organizace propojen s cloudovou konzolí Citrix.

Organizace, které investují do Google Workspace a Cloud Identity, přináší tato spolupráce řadu výhod. V první řadě zjednodušuje nasazení a může vést k úspoře nákladů, protože odpadá potřeba Active Directory a Cloud Connectors. Navíc může bezproblémově koexistovat s Active Directory. Navázáním spojení mezi vašimi místními Active Directory, Google Cloud a Citrix Cloud Connectors se Citrix stane plně kompatibilní s Google Identity jako primární metodou ověřování. S přidáním Google IdP for Workspace nabízí Citrix svým zákazníkům větší výběr a flexibilitu, což dále zlepšuje jejich uživatelskou zkušenost a možnosti ověřování. Je to oboustranně výhodné pro zjednodušený přístup a zvýšenou uživatelskou flexibilitu! Podívejte se blíže na video níže:

Vylepšení Linuxu umožňují výběr pracovní zátěže

Citrix pokračuje v plnění našeho závazku flexibility pracovního zatížení s dalšími vylepšeními pro prostředí Linuxu. Linuxová VDA nyní podporují nahrávání relací a tato funkce je ve veřejném technickém náhledu. Nyní můžete využít nahrávání relací ke sledování aktivity uživatelů a zjišťování podezřelého chování na vašich linuxových pracovních stanicích. Kromě toho zavedli vylepšení XDP pro podporu a efektivitu. Díky novým rychlým přehledům a zálohám budou týmy podpory schopny přivést uživatele zpět a spustit je rychleji než kdy předtím. Z hlediska uživatelské zkušenosti naše nová podpora více relací vGPU výrazně zlepšuje výkon graficky náročných aplikací. Zvyšuje také škálovatelnost a snižuje náklady sdílením fyzického GPU mezi více VM. Vyzkoušejte tyto nové funkce ještě dnes!

Přinášejí více do Citrix ITSM adaptéru pro ServiceNow

Pokračují v přidávání dalších funkcí do našeho adaptéru Citrix ITSM pro ServiceNow, abychom pomohli zmírnit požadavky na helpdesk a zlepšit uživatelskou zkušenost. V posledních měsících představili dvě hlavní funkce:

  • Parametry podpory pro Spouštění PowerShell na libovolných počítačích: Dříve zavedli vlastní aktivitu, která správcům IT umožnila spouštět skripty PowerShell na počítači ze služby ServiceNow. Tuto vlastní aktivitu nyní vylepšili podporou dynamického přiřazování parametrů skriptu, takže můžete aktivitu napájet řetězcem JSON obsahujícím parametry a hodnoty pro skript PowerShell. Tímto způsobem můžete přidat tuto aktivitu do většího pracovního postupu a vzít výstupy předchozí jako vstup, abyste dosáhli mnohem vyšší flexibility.
  • Integrace s Citrix Cloud Health (status.cloud.com): Služba adaptéru Citrix ITSM vám umožňuje přihlásit se k odběru výstrah a oznámení z datových zdrojů Citrix a definovat zásady v ServiceNow pro implementaci centralizované správy událostí a automatizovaného zpracování incidentů. Kromě těchto zdrojů dat nyní služba Citrix ITSM adaptér podporuje status.cloud.com. To dále rozšiřuje vaše možnosti řízení rizik pro více scénářů. Nyní můžete definovat zásady incidentů Citrix Cloud Health přihlášením k odběru výstrah z podporovaných služeb Citrix Cloud a zadáním nápravných akcí v ServiceNow.

Zlepšení bezpečnosti a souladu

Snadná instalace služby nahrávání relací v Azure — Tech Preview

Komplexní nasazení záznamu relace zahrnuje servery, databázi, úložiště a nástroj pro vyrovnávání zatížení. Díky této nové schopnosti je instalace všech těchto potřebných součástí v Microsoft Azure mnohem jednodušší. Pomocí několika kliknutí lze v Azure vytvořit zcela nové nasazení Citrix Session Recording. To šetří čas a námahu správců při vytváření prostředí poprvé. Pro více informací se podívejte na náš nejnovější blog.

Události záznamu relace v Analytics 

Citrix Analytics for Security vám umožňuje využívat události zaznamenané agentem Session Recording Agent, aniž byste museli zaznamenávat skutečnou relaci jako video stream. Tato funkce umožňuje ještě hlouběji porozumět tomu, jak uživatelé využívají nástroje, soubory a aplikace uvnitř i vně jejich stolních počítačů a publikovaných aplikací při respektování regulačních požadavků. Nyní můžete sledovat ještě více aktivit v relaci, jako jsou změny registru, spuštění/ukončení relace, aktivita schránky a přenosy souborů.

Služba zabezpečeného soukromého přístupu – Tok konfigurace zásad vylepšeného přístupu 

Když se podíváme na to, jak našim zákazníkům usnadnit život, zcela přepracovali náš postup konfigurace zásad přístupu . Dříve bylo nutné vytvořit více zásad přístupu pro stejnou aplikaci (aplikace), aby bylo možné přiřadit přístupová oprávnění pro různé skupiny uživatelů nebo podmínky. Nový konfigurační tok umožňuje kombinovat webové/SaaS a TCP/UDP aplikace v rámci stejné zásady přístupu. Lze vytvořit více pravidel přístupu, která umožní adaptivní přístup na základě různých podmínek. Poskytování centralizovaného pohledu na přístup k aplikacím a možnost rychle upravovat nebo testovat nové podmínky šetří čas při každodenních operacích. Níže uvedené snímky obrazovky ukazují konfiguraci zásad a možnost nastavit zásady v pořadí podle priority.

Nově vylepšené nastavení pravidel konfigurace zásad přístupu od Citrix Secure Private Access Service.

Nově vylepšené nastavení pravidel konfigurace zásad přístupu od Citrix Secure Private Access Service.

Nově vylepšená konfigurace přístupových zásad Citrix Secure Private Access Service s možností nastavit pořadí priorit pro zásady.

Nově vylepšená konfigurace přístupových zásad Citrix Secure Private Access Service s možností nastavit pořadí priorit pro zásady.

Služba zabezpečeného soukromého přístupu – konfigurace aplikací a zásad přístupu pomocí rozhraní API 

Když se podíváme na společnosti a jejich provozní týmy, trávit čas nasazením a správou aplikací a zásad je vždy výzvou. Většina společností již začala takové úkoly automatizovat, aby ušetřila čas na jiné zásadní věci. Nová rozhraní API služby Secure Private Access pomáhají společnostem automatizovat konfiguraci aplikací a zásad přístupu a zahrnout je do svých stávajících úkolů. Další významnou výhodou takových knihoven API je zjednodušení použití, lepší zpracování chyb a výkon.

Například změna geografického umístění pravidla přístupu, jak je ukázáno níže, je neuvěřitelně jednoduchá.

Nová rozhraní API Citrix Secure Private Access Service pomáhají automatizovat konfiguraci aplikací a zásad přístupu a zahrnout je do jejich stávajících úloh. Například změna geografického umístění pravidla přístupové politiky je neuvěřitelně jednoduchá.

Nová rozhraní API Citrix Secure Private Access Service pomáhají automatizovat konfiguraci aplikací a zásad přístupu a zahrnout je do jejich stávajících úloh. Jak je například ukázáno na snímcích výše a níže, změna geografického umístění pravidla zásad přístupu je neuvěřitelně jednoduchá.

Nová rozhraní API Citrix Secure Private Access Service pomáhají automatizovat konfiguraci aplikací a zásad přístupu a zahrnout je do jejich stávajících úloh. Například změna geografického umístění pravidla přístupové politiky je neuvěřitelně jednoduchá.

Zefektivnění technologie zaměstnanecké zkušenosti

Představujeme nové uživatelské rozhraní Citrix!

Tým Citrix neúnavně pracoval na poskytování čisté, rychlé, moderní a bezproblémové uživatelské zkušenosti. Jsme nadšeni, že můžeme oznámit, že právě vydali přepracované uživatelské rozhraní Citrix, které převádí na ultra elegantní uživatelský portál navržený tak, aby odboural možnosti aplikací a desktopů. Nové uživatelské rozhraní Citrix obsahuje zjednodušené zobrazení aplikací a plochy, vylepšené uživatelské prostředí pro první uživatele, novou kartu Domů a další! Odstranili prázdné vstupní stránky pro první uživatele a zmodernizovali celkový vzhled a dojem ze vstupní stránky. Nyní, když uživatel poprvé spustí aplikaci Citrix Workspace nebo přistupuje ke zdrojům z prohlížeče, zobrazí se mu obrazovka se seznamem relevantních aplikací. Významnými vylepšeními také učinili užitečnější funkci vyhledávání. Zavedli fuzzy vyhledávání, kdy se systém snaží porovnat hledaný text s dostupnými zdroji.

Obrázek níže ukazuje uživatelské rozhraní na více zařízeních.Podívejte se na nově přepracované uživatelské rozhraní Citrix, elegantní uživatelský portál navržený tak, aby vašim zaměstnancům poskytoval zjednodušenou a moderní uživatelskou zkušenost od prvního dne.

Podívejte se na nově přepracované uživatelské rozhraní Citrix, elegantní uživatelský portál navržený tak, aby vašim zaměstnancům poskytl zjednodušenou a moderní uživatelskou zkušenost od prvního dne. Kromě toho také představili Activity Manager v rámci nového uživatelského rozhraní. Tato nová funkce umožňuje uživatelům zobrazit všechny spuštěné aplikace a relace na ploše v nabídce rychlého přístupu v rozhraní. Jedná se o jednoduchý widget, který uživatelům umožňuje odpojit aplikace a odhlásit relace na ploše, a to i ze svých mobilních zařízení na cestách. Nejlepší na tom je, že jsou nyní k dispozici! Sledujte tedy svou cloudovou konzoli Citrix a začněte využívat toto nové rozhraní ještě dnes!

HDX Powered by AV1 Codec Public Tech Preview

Citrix neustále podporuje grafický výkon a optimalizaci šířky pásma na HDX. Tento pohon pokračuje zavedením kodeků AV1 a H.265 4:4:4 do Public Tech Preview. Tyto kódy přinášejí lepší grafický výkon a nižší využití CPU – poskytují lepší kvalitu při stejné nebo snížené šířce pásma. To pomáhá zajistit efektivitu zdrojů ve vašem prostředí. S podporou pro NVIDIA a Intel GPU můžete zajistit, aby vaše virtuální řešení byla připravena pro displeje s vyšším rozlišením (například 8K!).

Obrázek níže ukazuje rozlišení YUV4:2:0 vs. YUV4:4:4 uvnitř relace Citrix.

Příklad nového Citrix HDX Powered by AV1 Codec Public Tech Preview v akci: výše je srovnání rozlišení YUV4:2:0 vs. YUV4:4:4 uvnitř relace Citrix.

Příklad nového Citrix HDX Powered by AV1 Codec Public Tech Preview v akci: výše je srovnání rozlišení YUV4:2:0 vs. YUV4:4:4 uvnitř relace Citrix.

Podpora pro kodek 4:4:4 umožňuje pixelově dokonalé rozlišení pro případy použití, které vyžadují vysoce kvalitní a přesné barevné zobrazení, jak je uvedeno výše. S našimi nejnovějšími verzemi výrazně pokročili v podpoře video kodeků. Přihlaste se do Public Tech Preview a otestujte tyto funkce ještě dnes!

EDT Lossy na službě Citrix Gateway

Jsme nadšeni, že můžeme zavést EDT Lossy do služby Citrix Gateway! Tento režim podporuje toleranci ztrát a je přenosovým protokolem navrženým pro vylepšení zvukového zážitku koncového uživatele. Tento protokol je vynikající pro uživatele připojující se prostřednictvím sítí s vysokou latencí a ztrátou paketů, zejména pro vzdálené pracovníky, kteří při práci spoléhají na jednotný komunikační software. Tato funkce je dnes obecně k dispozici pro podporu vaší pracovní zátěže!

EDT Lossy na protokolu Citrix Gateway, nyní obecně dostupné.

EDT Lossy na protokolu Citrix Gateway, nyní obecně dostupné.

Přesměrování obsahu prohlížeče pro aplikaci Citrix Workspace pro Mac — Tech Preview

Přesměrování obsahu prohlížeče je oblíbená funkce Citrix, která zlepšuje výkon aplikací pro webové konference. Tato funkce byla k dispozici v aplikaci Citrix Workspace pro Windows a Linux a jsme nadšeni, že můžeme představit funkci pro aplikaci Citrix Workspace pro Mac! Tato funkce přesměrovává multimediální aplikace přímo do MacOS, čímž snižuje vykreslování a zpracování, které musí nastat na VDA. Přenesením zpracování na koncový bod snižuje BCR CPU, GPU, RAM a šířku pásma sítě potřebnou na VDA.

Přesměrování obsahu prohlížeče pro aplikaci Citrix Workspace pro Mac, nyní k dispozici pro Tech Preview.

Přesměrování obsahu prohlížeče pro aplikaci Citrix Workspace pro Mac, nyní k dispozici pro Tech Preview.

Tato funkce zlepšuje výkon a odezvu obsahu bohatého na média a statických webových stránek. Správci mohou snadno konfigurovat a spravovat nastavení tak, aby vyhovovala potřebám koncových uživatelů. Vyzkoušejte Tech Preview ještě dnes!

Zdroj: Citrix