Článek přečtěte do 8 min.

V týdnu od 15.-19.5.2023 jsme se zúčastnili semináře o ArchiMate 3.1 pod vedením Luboše Fryce.

Co jsme se naučili o ArchiMate 3.1 a jak tento systém využít?

ArchiMate je modelovací jazyk vyvinutý společností The Open Group. Používá jasnou a konzistentní terminologii k vizuálnímu mapování spojení v rámci podniku. ArchiMate nám umožňuje vizualizovat, jak je podnik strukturován – jeho procesy, informace a toky dat, jeho technická infrastruktura a systémy, které se na něm podílejí.

ArchiMate definuje čtyři kategorie vztahů, z nichž každá může propojovat předdefinovanou sadu zdrojových a cílových konceptů. Vztahy jsou klasifikovány takto:

  • Strukturální vztahy, které modelují statickou konstrukci nebo kompozici pojmů stejného nebo různého typu
  • Závislosti, které modelují, jak se prvky používají k podpoře jiných prvků
  • Dynamické vztahy, které se používají k modelování závislostí chování mezi prvky
  • Jiné  vztahy, které nespadají do žádné z výše uvedených kategorií

ArchiMate nám umožní formulovat v naší podnikové architektuře v obchodních modelech s podpůrnými infrastrukturami. Zahrnuje pohledy na vysoké úrovni o našich strategiích, obchodních schopnostech, procesech, produktech, službách, lidech, infrastruktuře a partnerstvích pro usnadnění lepšího pochopení podnikání a digitálního rozhodování v důsledku toho.

ArchiMate

ArchiMate představuje jedinečný koncept pro vizualizaci, definující „architektonická hlediska“, která umožňují podnikovým architektům popsat různé zájmy a zájmy zainteresovaných stran. Pomocí ArchiMate je možné zlepšit produktivitu a rozhodování zúčastněných stran poskytnutím komplexní vizualizace operací a změn napříč organizacemi.

„Očekáváme, že z teoretické roviny převedeme všechny získané znalosti a dovednosti co nejdříve do praxe. Věříme, že tato investice do našeho vzdělání nám umožní pracovat lépe a být úspěšnější jako tým i jako firma.“