Článek přečtěte do 4 min.

Pokud jde o možnosti nasazení pro řešení Oracle Cloud VMware, můžete si vybrat mezi dvěma možnostmi: nasazení domény s jednou dostupností, což je standardní typ nasazení, a nasazení domény s více dostupností, které je typické, pokud požadujete softwarově definovaná data. centrum (SDDC) se smlouvou o vysoké úrovni služeb (SLA) pro provozování kritických úloh.

S řešením Oracle Dedicated Region Cloud@Customer může řešení Oracle Cloud VMware také podporovat roztažený cluster VMware vSAN. Toto řešení poskytuje vysokou dostupnost a odolnost napříč datovými centry s cílem bodu obnovení (RPO) nula a cílem s nízkým časem obnovení (RTO).

V tomto příspěvku se hlouběji podíváme na různé možnosti nasazení a přezkoumáme jejich příslušné požadavky, úvahy, omezení a výhody.

Nasazení domény s jednou dostupností

Možnost nasazení domény s jednou dostupností pro řešení Oracle Cloud VMware SDDC má dva scénáře: jeden s tvary DenseIO a VMware vSAN jako možnost úložiště a druhý se standardními tvary a úložištěm bloků Oracle Cloud Infrastructure (OCI) jako možností úložiště.

Při nasazení domény s jedinou dostupností s DenseIO Shapes a VMware vSAN jako možností úložiště se cluster Oracle Cloud VMware Solution rozkládá ve třech doménách poruch v rámci jedné domény dostupnosti. Tento standardní typ nasazení podporuje dostupnost SLA 99,95 %. Díky této možnosti nasazení jsou holé kovové hostitele distribuovány do tří chybových domén pro maximální odolnost v rámci jediné domény dostupnosti.

Grafika znázorňující architekturu nasazení domény s jednou dostupností s vSAN.

V nasazení domény s jedinou dostupností s standardními tvary a úložištěm OCI Block Storage jako možností úložiště se cluster řešení Oracle Cloud VMware rozkládá ve třech doménách chyb v rámci jediné domény dostupnosti. Tento standardní typ nasazení podporuje dostupnost SLA 99,95 %. Díky této možnosti nasazení jsou holé kovové hostitele distribuovány do tří chybových domén pro maximální odolnost v rámci jediné domény dostupnosti. Tyto holé kovové hostitele se pak připojují k OCI Block Storage, protože standardní tvary neposkytují místní úložnou kapacitu pro vytvoření úložiště dat vSAN.

Tato možnost nasazení je k dispozici pouze pro nasazení domény s jednou dostupností, protože úložiště OCI Block Storage se aktuálně nezrcadlí v doménách dostupnosti OCI.

Grafika znázorňující architekturu nasazení domény s jednou dostupností s OCI Block Storage.

Nasazení domény s více dostupností

Možnost nasazení domény s více dostupností pro řešení Oracle Cloud VMware SDDC je podporována pouze s DenseIO Shapes a VMware vSAN jako možností úložiště. Tato možnost je zcela jedinečná a podporuje ji pouze řešení Oracle Cloud VMware na OCI.

V nasazení domény s více dostupností s tvary DenseIO a VMware vSAN jako možností úložiště se cluster Oracle Cloud VMware Solution rozkládá ve třech doménách dostupnosti v rámci regionu OCI. Tento typ nasazení podporuje dostupnost SLA 99,99 %.

Díky této možnosti nasazení jsou holé kovové hostitele distribuovány ve třech doménách dostupnosti pro maximální odolnost a dostupnost v rámci oblasti veřejného cloudu OCI.

Nasazení domény s více dostupností je dostupné pouze v oblastech veřejného cloudu OCI s alespoň třemi doménami dostupnosti. Pro nasazení domény s více dostupností musíte vyhradit alespoň 33 % prostředků pro převzetí služeb při selhání, abyste byli schopni odolat ztrátě domény dostupnosti. Totéž platí pro konfiguraci vSAN, pokud řešení používá tři uzly, což je minimum, které musí být v zásadě vSAN podle RAID-1 s FTT-1. Tato konfigurace umožňuje selhání jediného holého kovového hostitele nebo domény dostupnosti.

Nasazení domény s více dostupností se musí vždy škálovat stejně. Pokud začnete s minimálním nasazením tří uzlů, musíte škálovat v násobcích tří uzlů, aby byl počet hostitelů rovnoměrně rozložen ve všech doménách dostupnosti. Nerovnoměrné škálování může mít za následek problémy s využitím zdrojů a ztrátu dat, pokud selžou holí hostitelé nebo celá doména dostupnosti.

Grafika znázorňující architekturu nasazení multi\availability domény s vSAN.

Prodloužené nasazení clusteru s DRCC

Možnost nasazení roztaženého clusteru je aktuálně dostupná pouze pro vyhrazenou oblast Cloud@Customer. Toto nasazení je k dispozici pouze pro zákazníky, kteří dokážou splnit minimální požadavky na propojení datových center vyžadované k nastavení a provozování roztažených clusterů VMware vSAN.

Toto speciální nastavení vyžaduje alespoň dvě instalace Dedicated Region Cloud@Customer v rámci zákaznických datových center a třetí místo nebo datové centrum pro hostování zařízení VMware vSAN. Má následující odlišné požadavky:

  • Zpáteční doba (RTT) mezi datovými místy musí být kratší než 5 ms.
  • Šířka pásma mezi datovými místy musí být vyhrazena alespoň 10 Gbps.
  • RTT mezi datovými místy a svědkem musí být nižší než 200 ms.
  • Třetí instalace DRCC s řešením Oracle Cloud VMware nebo prostředím VMware spravovaným zákazníkem ve třetím místě nebo datovém centru pro hostování zařízení pro sledování VMware vSAN
  • Propojení datových center. Plné splnění požadavků je odpovědností zákazníka.

Řešení nataženého clusteru funguje jako cluster s podporou převzetí služeb při selhání, který chrání před výpadkem datového centra a vyžaduje vyhrazení 50 % zdrojů pro vCPU a vMEM a 50 % pro kapacitu VMware vSAN.

Grafické znázornění architektury pro nasazení roztaženého clusteru na DRCC.

Závěr

Výběr správné možnosti nasazení není vždy snadné rozhodnutí a obvykle se řídí požadavky na dostupnost. Jak jsme však nastínili v tomto článku, možnost vysoké dostupnosti s nasazením domén s více dostupností může být drahá, protože cluster se musí škálovat rovnoměrně napříč doménami dostupnosti. Bez podpory pro OCI Block Storage pro navýšení úložiště pouze v případě potřeby se také nasazení domén s více dostupností musí vždy škálovat horizontálně, aby se vCPU, vMEM a vSAN škálovaly rovnoměrně.

Řešení natažených klastrů jsou nejsložitější, pokud jde o dimenzování, plánování kapacity a provoz, takže je cenné přemýšlet o přenosu vysoké dostupnosti do aplikační vrstvy spíše než do vrstvy infrastruktury, aby byla zajištěna do budoucna, snížila se náklady na infrastrukturu a složitost.

Nalezení správných možností nasazení je důležité a složité rozhodnutí. S řešením Oracle Cloud VMware Solution mohou naši cloudoví architekti pomoci prozkoumat váš případ použití a najít nejlepší možnost nasazení pro vaši firmu. 

Zdroj: Oracle