Článek přečtěte do 5 min.

1.    Konkrétní nástroje

Výběr konkrétních nástrojů závisí na specifických potřebách a prostředí vaší organizace. Zde je však seznam několika nástrojů pro detekci hrozeb, které jsou široce používané a mohou vám pomoci zvýšit bezpečnost vaší organizace:

  • Splunk Enterprise Security: Splunk Enterprise Security (ES) je bezpečnostní informační a událostní manažer (SIEM), který sbírá a analýzuje logy z mnoha zdrojů. Nabízí výkonné vyhledávací a korelační funkce a umožňuje detekovat neobvyklé aktivity a hrozby. Splunk ES je vysoce konfigurovatelný a může být přizpůsoben potřebám vaší organizace.
  • IBM QRadar: IBM QRadar je další populární SIEM, který nabízí podobné funkce jako Splunk ES. Je schopen sbírat, analyzovat a klasifikovat události z různých zdrojů a pomáhá identifikovat hrozby a potenciální incidenty.
  • Palo Alto Networks Cortex XDR: Palo Alto Networks Cortex XDR je pokročilý nástroj pro detekci hrozeb založený na cloudu, který kombinuje analýzu chování s detekcí hrozeb na základě inteligenze. Může detekovat hrozby na operačních systémech, sítích a aplikacích a nabízí přehledné zobrazení incidentů pro rychlou a účinnou reakci.
  • Crowdstrike Falcon: Crowdstrike Falcon je bezpečnostní platforma založená na cloudu, která využívá umělou inteligenci k identifikaci hrozeb. Nabízí ochranu proti malware, ransomware, phishing a dalším útokům a umožňuje rychlou reakci na incidenty.
  • Darktrace: Darktrace je další nástroj pro detekci hrozeb založený na umělé inteligenci. Používá strojové učení k identifikaci nových a neznámých hrozeb a umožňuje rychlou reakci na incidenty pomocí automatizovaných procesů.
  • Nessus: Nessus je bezpečnostní nástroj pro skenování sítě, který pomáhá identifikovat zranitelnosti a rizika v operačních systémech, aplikacích a zařízeních. Může být použit pro pravidelné skenování sítě a pro detekci nových zranitelností.

Je důležité mít na paměti, že výběr nástrojů by měl být vždy přizpůsoben specifickým potřebám a prostředí vaší organizace. Proto je důležité provést důkladnou analýzu a zhodnotit, které nástroje nejlépe splňují vaše požadavky. Můžete také zvážit možnosti integrace a interoperability s vašimi stávajícími systémy a nástroji, aby byla zajištěna co nejlepší účinnost a efektivita.

Další faktory, které byste měli zohlednit při výběru nástrojů pro detekci hrozeb, zahrnují:

  • Pokrytí hrozeb: Nástroje by měly být schopny detekovat různé typy hrozeb, včetně malware, ransomware, phishingu, útoků na webové aplikace, sociálního inženýrství a dalších.
  • Škálovatelnost: Nástroje by měly být schopny zvládat zvýšené zatížení a být snadno škálovatelné, aby se přizpůsobily rostoucím potřebám vaší organizace.
  • Přehlednost: Nástroje by měly nabízet jednoduché a přehledné zobrazení incidentů a umožňovat snadné vyhledávání, filtraci a analýzu dat.
  • Integrace: Nástroje by měly být snadno integrovatelné s dalšími bezpečnostními nástroji a systémy, aby bylo zajištěno celkové zabezpečení vaší organizace.
  • Bezpečnost: Nástroje by měly být samy o sobě bezpečné a chránit vaše citlivé informace před útoky.

Je také důležité zajistit pravidelné aktualizace a údržbu nástrojů, aby byla zajištěna jejich efektivnost a ochrana vaší organizace před novými hrozbami a zranitelnostmi.

2. Open Source pro SIEM?

Ano, existuje několik open source nástrojů pro SIEM, které můžete zvažovat:

  • Elastic Stack: Tento nástroj umožňuje sběr, analýzu a vizualizaci dat ze všech zdrojů a je velmi škálovatelný. Elastic Stack zahrnuje Elasticsearch pro full-textové vyhledávání a analýzu dat, Logstash pro sběr a transformaci dat a Kibana pro vizualizaci a analýzu dat.
  • Graylog: Tento nástroj nabízí podobné funkce jako Elastic Stack, ale je zaměřen více na logování a analýzu sítě. Graylog umožňuje sběr a analýzu dat z různých zdrojů, včetně sítě, serverů a aplikací.
  • Security Onion: Tento nástroj je postaven na Ubuntu a nabízí řadu open source nástrojů pro detekci hrozeb a analýzu bezpečnostních událostí, včetně Snort, Suricata, Zeek a dalších.
  • OSSIM: Tento nástroj nabízí integrovanou platformu pro detekci hrozeb a správu bezpečnosti, která kombinuje řadu open source nástrojů, včetně Snort, Suricata, OpenVAS a dalších.
  • Moloch: Tento nástroj umožňuje sběr a analýzu síťového provozu a nabízí podrobné informace o síťových spojeních a aktivitách.

Je důležité si uvědomit, že každý nástroj má své vlastní výhody a omezení a že byste měli zvážit, který nástroj nejlépe splňuje vaše potřeby a prostředí vaší organizace.

Následující díl: Security Operation Center – díl 3.