Článek přečtěte do 7 min.

Docela často, když máme za úkol migraci ze starého hardwaru na nový, z jedné databázové platformy na druhou, a zejména z místního nasazení do cloudu, může být tento úkol skličující. Zjištění dostupných možností může být stejně náročné jako samotná migrace.

Tento článek zdůrazní několik technických a obchodních aspektů, které se vám budou hodit při migraci do Oracle Cloud se zaměřením na:

  • Objev a zachycení toho, kde se dnes nacházíš
  • Znalost dostupných databázových platforem a služeb OCI
  • Licenční modely a odměny za podporu
  • Přezkoumání migračních služeb jako váš další krok

Objevte a zachyťte aktuální prostředí

Dobrá znalost platforem, které podporují vaše databáze Oracle, jako jsou operační systémy, edice a možnosti databáze Oracle, je zásadní, protože vám pomůže určit, jaké databázové služby OCI budou vyhovovat vašim potřebám. Tyto informace vám pomohou navigovat tam, kde je třeba dále kopat.

Co je třeba zvážit:

Stůl 1

Zachyťte klíčové detaily do tabulky. Zde je příklad nebo použijte tabulku Oracle Cloud Migration Advisor.

Zkontrolujte aktuální pracovní vytížení a procesy

I když je důležité dobře ovládat databázové prostředí, je stejně důležité vědět, jak tyto edice a volby databáze používáte, a pomůže vám to určit funkce, které budete potřebovat při výběru cílové databázové služby.

Pro libovolnou aplikaci a databázi Oracle, kterou chcete migrovat:

Chcete snížit provozní náklady?

  • Rychlejší a automatizované nasazení
  • Automatizované řízení provozu
  • Méně možností nákupu a správy databází

Chcete dosáhnout více?

  • Využijte funkce spravovaných služeb OCI, jako je automatické škálování a administrativní funkce
  • Získejte výhody z rychlosti poskytování OCI
  • Získejte databázové funkce a možnosti založené na modelu nasazení

Chcete snížit rizika při správě vaší platformy Oracle Database?

  • Zajistěte včasnou opravu Oracle
  • Využijte automatizaci ke snížení lidských chyb
  • Schopnosti HA pro zvýšení doby provozuschopnosti aplikací

Snažíte se zachovat stejnou úroveň kontroly v cloudu jako on-premise?

  • Jakou úroveň přístupu DBA aplikace vyžaduje?
  • Je vyžadována podpora na provozní nebo aplikační úrovni?
  • Je to aplikace, která vyžaduje malé nebo žádné změny DDL nebo interní správu?

Požadujete „root“ přístup k databázovému serveru?

  • Požadují vaši SPRÁVCI možnost instalovat agenty založené na operačním systému, bezpečnostní nástroje a funkce auditu? Splunk nebo jiní agenti třetí strany?

Požadujete přístup „DBA“ v databázi Oracle?

  • Požadujete schopnost vytvářet tabulkové prostory, adresáře, DB Links?
  • Provádíte aktualizace tabulkového prostoru jako součást obnovovacího cyklu?

Jaké funkce používáte k podpoře vydání vaší aplikace?

  • Využíváte funkcionalitu vysoké dostupnosti, jako je online přeskupení tabulek nebo přestavby indexů nebo Flashback?
  • Vyvolávají aplikace, ať už domácí nebo komerční, akce na úrovni DBA, jako je vytváření tabulek, indexů nebo tabulkových prostorů?

Přistání na příslušné cloudové databázové službě

Portfolio Oracle Database má velké množství funkcí a nabízí čtyři primární databáze, ze kterých si můžete vybrat. Nástroj Oracle Service Advisor vám pomůže zkrátit čas potřebný k nalezení správné databázové cloudové služby tím, že zaškrtne vaše požadavky, jako je umístění nasazení (tj. Oracle, Customer site nebo Azure), využití, kapacita, požadavky na dostupnost, soulad, automatizované operace. požadované a další.

Čtyři možnosti nasazení cloudu a databáze Oracle zahrnují:

Samostatné nasazení BM nebo VM (Bare MetalVirtual Machine)

Jedná se o infrastrukturní službu Oracle (IaaS), která obstojí v holém kovu (BM) nebo hardwaru virtuálních strojů (VM). Po nasazení mohou zákazníci nainstalovat svůj software Oracle Database a možnosti do infrastruktury BM nebo VM jakoby lokálně. Tato možnost nasazení poskytuje nejvíce praktické ovládání na úrovni operačního systému i databáze.

Oracle Database Base Database Service (Base Database Service)

Jedná se o službu Oracle Database (DBaaS), která nasazuje infrastrukturu i software Oracle Database, vytváří vaše databáze, plánuje zálohování a provádí opravy. Při nasazování pomocí tohoto modelu si budete moci vybrat tvary virtuálních počítačů (čip, OS a úložiště), do kterých bude váš software Oracle Database nasazen, a verzi a edici databáze Oracle, což vám umožní nasazení během „minut“ než dnů.

Tato databázová služba je nabízena s:

  • Oracle Database as a Service se systémem Standard Edition
  • Oracle Database as a Service se systémem Enterprise Edition
  • Oracle Database as a Service se systémem Enterprise Edition High Performance
  • Oracle Database as a Service se systémem Enterprise Edition Extreme Performance

Zde „edice“ skutečně znamená edici Oracle Database, když se podíváme na edici Standard Edition vs. Pokud jde o tři nasazení Enterprise Edition, jsou zaměřena na možnosti, se kterými je software nasazen. Podrobnosti o dostupných možnostech v každé edici najdete v části Možnosti Enterprise Edition.

Oracle Exadata Database Service (Exadata Database Service)

Jedná se o službu Oracle Database, která nasazuje software Oracle Database v systému Oracle Exadata. To je zaměřeno na ty podnikové úlohy vyžadující nejvyšší výkon a výhody databázové služby. Tato možnost je k dispozici jak v OCI, Azure, tak i v místním prostředí s Exadata Database Cloud@Customer.

Základní nabídka obsahuje 2 databázové servery a 3 úložné servery. Výpočetní a úložné servery lze přidávat nezávisle. Můžete nakonfigurovat 2 až 32 databázových serverů, každý se 4 až 252 OCPU a 3 až 64 úložnými servery.

Oracle Autonomous Database Service (autonomní databáze)

Jedná se o službu Oracle Database (ADB), která eliminuje prakticky všechny složitosti a výzvy spojené s nasazením a správou prostředí Oracle Database. Tato možnost eliminuje potřebu správce systému a výrazně snižuje zátěž Oracle DBA.

Tato služba poskytuje možnost rychlého poskytování databází pro zpracování online transakcí (ATP), datový sklad (ADW) nebo úlohy JSON a je dodávána s předkonfigurací s nastavením parametrů „nejlepší praxe“. Jsou skvělé pro podnikové aplikace třetích stran, které nevyžadují náročnou interakci DBA.

Tuto službu lze nasadit jako:

Odkaz na často kladené otázky pro nabídku Autonomous Database je součástí sekce doplňkových zdrojů.

Licenční modely

Každý ze čtyř modelů nasazení Oracle Database obsahuje licenci a přináší vlastní licenci (BYOL), která zákazníkům umožní využít stávající investice a převést je do cloudu.

BYOL je skvělá příležitost pro zákazníky nejen migrovat tak, jak je, ale migrovat a modernizovat. Pro mnoho místních nasazení je velkým zlepšením upgrade na nejnovější inovace databáze Oracle a ekonomika plně spravované služby.

Zákazníci vlastnící licence Standard Edition mohou například převést své stávající licence do služby Autonomous Database a provozovat databázový software Oracle Enterprise Edition – Extreme Performance se všemi jeho možnostmi na hardwarové platformě Exadata. Kromě zvýšení funkčnosti databáze mají předplatné BYOL zvýhodněné ceny. V případě SE to Autonomous jsou hodinové poplatky o 76 % nižší.

Pro více informací:

Oracle Support Rewards

Oracle nabízí další ekonomické pobídky k migraci vašich licencí do cloudu. Program Oracle Support Rewards snižuje poplatky za podporu tím, že za každý dolar vynaložený v OCI zaplatí váš účet za licenci na technický software. Jak budete využívat více služeb OCI, získáte více odměn za podporu a můžete dokonce snížit svůj účet za podporu až na nulu.

Další kroky

Oracle Migration Services 

Pokud se vám to všechno zdá stále ohromující, nejste sami. Z tohoto důvodu nabízí Oracle podporu migrace prostřednictvím služby Oracle Cloud Lift Services. Cloud Lift Services poskytují cloudové inženýry pro plánování, architekturu, prototypování a správu cloudových migrací. Klienti budou spolupracovat se specializovanou skupinou odborníků na OCI, aby jim pomohli od počátku až po uvedení do provozu, včetně návrhu hodnocení, prototypování, migrace a správy.

Migrační služby a nástroje

Součástí poznání, kterým směrem je sever, je také znalost cest, které tam vedou. I když se tento blog nezaměřoval na metody migrace, byl bych lhostejný, kdybych neprobudil vaši chuť na to, co přijde dál, určováním prostředků a metod pro vaše migrace.

Webová stránka Oracle Database Cloud Migration je místem, kde začít s migrací všeho druhu. Zde můžete získat úplný přehled o řešeních migrace, nástrojích a zdrojích, ať už hledáte pomoc a automatizaci s upgrady, nebo je budete provádět interně.

Na tomto webu jsou dvě hlavní sekce. Část „Začínáme“ nastiňuje proces plánování, přípravy, provádění a ověřování a druhá poskytuje podrobnosti o „Metodách migrace“, včetně automatizovaných pracovních postupů migrace a migrace „udělej si sám“. Podívejte se, jak můžete těžit z automatizovaných metod: OCI Database Migration, Zero Downtime Migration a Enterprise Manager Workbench.

V sekci Začínáme najdete věci jako:

  • Karta Plán pro zdroje pro posouzení majetku databáze. Zde jsou tři bezplatné nástroje, které poskytují přehled a možnosti pro vaši strategii migrace:
  • Estate Explorer  katalogizuje a vyhodnocuje váš databázový majetek, navrhuje alternativy pro cloudové operace s nejnižšími TCO a upřednostňuje migraci databází na základě požadovaného úsilí.
  • Database Service Advisor vám pomůže vybrat nejvhodnější cloudovou službu Oracle Database na základě konkrétních technických požadavků.
  • Migration Methods Advisor upřednostňuje nejlepší metody migrace pro vaši specifickou konfiguraci zdrojové a cílové databáze a provozní požadavky.
  • Karta Připravit  pro zdroje, jako je náš nástroj Cloud Premigration Advisor Tool neboli CPAT, který vám pomůže analyzovat zdrojové databáze a navrhnout kroky přípravy pro vybranou cílovou cloudovou službu.
  • Karta Ověřit poskytuje řešení, která pomáhají snížit riziko spojené s migrací vašich databází. Zde naleznete odkazy na Enterprise Manager Migration Workbench a Golden Gates Veridata, které vám pomohou řídit přesnost a úplnost vašeho úsilí o migraci.
  • Karta Pracovní postup migrace  popisuje možnosti online nebo offline migrace dostupné pro každý výše popsaný cíl databáze.
  • Karta OCI Database Migration popisuje bezplatnou službu OCI Database Migration.
  • Karta Zero Downtime Migration popisuje bezplatnou sadu nástrojů pro provádění všech metod migrace.
  • Záložka Enterprise Manager popisuje Enterprise Manager Workbench, která je součástí Enterprise Manager.

Ať už jde o znalost směru, kterým se musíte ubírat, jaké máte možnosti a volby, bez ohledu na to, jak jednoduché nebo složité jsou vaše potřeby migrace, Oracle je zde, aby vám pomohl na každém kroku.

Souhrn

Když se vydáte migrovat své místní databáze Oracle na OCI, je důležité vědět, kde začínáte. Je třeba identifikovat a zachytit inventář hardwaru a softwaru, edice databází, používané verze a možnosti, používané funkce databáze.

Jakmile budete vědět, kde začínáte, vědomí, že máte k dispozici čtyři databázové služby, vám pomůže zjistit, kde musíte začít, a poté se ponořit dále, jakmile zjistíte, která možnost nejlépe vyhovuje vašim požadavkům.

Pochopení licenčních modelů a výhod, které Oracle nabízí, vám může výrazně pomoci dále využívat vaše aktiva Oracle, ať už aktuálně vlastněné licence nebo zdroje poskytované společností Oracle.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše potřeby, OCI a Azure mají místo pro vaše databáze Oracle.

Dodatečné zdroje

Podrobnosti o tom, jaké verze databáze lze přímo upgradovat na 23c, naleznete níže.

Klíčové zdroje migrace databáze

Plány vydání a zásady podpory jsou důležitými průvodci plánování:

Zdroj: Oracle