Článek přečtěte do 5 min.

Konsolidace domén služby Active Directory je proces restrukturalizace nastavení služby Active Directory v organizaci za účelem snížení počtu domén. Konsolidace se často provádí jako součást reorganizace, fúze nebo akvizice společnosti, ale používá se také ke zjednodušení infrastruktury AD, která se postupem času stala nepraktickou.

Snížení rozrůstání domén AD nabízí řadu důležitých výhod, včetně snížení administrativní režie a silnějšího zabezpečení proti dnešnímu náporu útoků založených na identitě. Konsolidace domén služby Active Directory je však složitá a její správné provedení je zásadní, proto je nezbytné pečlivé plánování, koordinace a technické znalosti.

Tento článek vysvětluje ovladače a výhody konsolidace služby Active Directory, popisuje kroky v procesu konsolidace a poté prozkoumává některé nativní nástroje a nástroje třetích stran, které jsou k dispozici jako pomoc.

Společné ovladače pro konsolidaci domén

Častým důvodem, proč mají organizace velký počet AD domén, je historie fúzí a akvizic (M&A). M&A vyžadují integraci dvou nebo více prostředí Active Directory, často ve velmi napjatém plánu. V důsledku toho týmy pro integraci IT často nemají čas na pečlivé plánování optimální struktury AD. Místo toho si ponechávají všechny existující domény a umožňují uživatelům napříč nimi spolupracovat pomocí možností, jako jsou vztahy důvěryhodnosti, synchronizační nástroje nebo federace identit.

K rozrůstání domény může dojít i z jiných důvodů. Například organický růst podnikání a související restrukturalizace mohou vést k vytvoření nových domén.

Ať už je příčina jakákoli, rozrůstání domény může vést k řadě důležitých problémů, včetně následujících:

  • Chyby zabezpečení – Organizace s více doménami mají často nekonzistentní bezpečnostní kontroly. Protivníci mohou zneužít slabou politiku hesel, nadměrná uživatelská oprávnění, zastaralé uživatelské objekty, zastaralé protokoly jako NTLM a další zranitelnosti, aby získali přístup k nejslabší doméně a pohybovali se laterálně prostředím.
  • Neefektivní správa AD — Více domén zvyšuje režii IT, protože správci musí zajišťovat uživatele, spravovat skupiny a udržovat přesné informace pro každou doménu.
  • Nedostatek standardizace — Různé domény mají často různé konvence, zásady a postupy pojmenování. Tento nedostatek standardizace může pro administrátory ztížit řešení problémů a zajištění souladu s regulačními požadavky.
  • Problémy s výkonem a škálovatelností — Rozrůstání domény může také vést k pomalému přihlašování, zpoždění replikace a potížím s přizpůsobením se organizačnímu růstu a dalším změnám.

Výhody konsolidace Active Directory

Konsolidace domén služby Active Directory pomáhá řešit problémy spojené s rozkládáním domén. Mezi hlavní výhody patří:

  • Vylepšené zabezpečení – Centralizace ověřování uživatelů a řízení přístupu do jediné domény může zvýšit zabezpečení tím, že zjednoduší prosazování konzistentních bezpečnostních politik a sníží potenciál bezpečnostních mezer nebo chybných konfigurací napříč doménami.
  • Zjednodušená správa — Konsolidace snižuje administrativní režii tím, že umožňuje centralizovanou správu účtů uživatelů a počítačů AD, bezpečnostních a distribučních skupin a zásad skupiny.
  • Úspora nákladů — Konsolidace domén může snížit náklady na hardware, softwarovou infrastrukturu a provozní náklady.
  • Zvýšená produktivita uživatelů – Konsolidace Active Directory usnadňuje bezproblémovou spolupráci a sdílení zdrojů mezi uživateli.
  • Zjednodušený přístup ke zdrojům – Uživatelé v konsolidované doméně mají snadnější přístup k souborovým serverům, tiskárnám, aplikacím a dalším sdíleným zdrojům.
  • Škálovatelnost a flexibilita — Konsolidace více domén do jedné umožňuje snazší rozšíření infrastruktury a přizpůsobení se měnícím se obchodním potřebám.
  • Soulad a správa – Konsolidace usnadňuje vytvoření a vymáhání konzistentních zásad ochrany dat a řízení přístupu, jak to vyžadují různé regulační požadavky.

Proces konsolidace domény Active Directory

Posouzení

Prvním krokem při konsolidaci domény AD je pečlivé vyhodnocení stávajících domén Active Directory, včetně jejich struktury, obsahu a přístupu ke zdrojům.

Nezapomeňte zvážit následující:

  • Objekty AD — Identifikujte uživatele, počítače a další objekty, které mají být migrovány, a zkontrolujte konfliktní nebo duplicitní uživatele a skupiny v rámci domén a mezi nimi.
  • Kompatibilita aplikací — Zkontrolujte všechny aplikace a služby, které spoléhají na ověřování a autorizaci služby Active Directory. Zajištění jejich správného fungování po konsolidaci může být významnou výzvou, protože změny v adresářové struktuře mohou mít dopad na integraci aplikací.
  • Zabezpečení a řízení přístupu — Pochopte své aktuální a požadované zásady zabezpečení a řízení přístupu.
  • DNS a síťová infrastruktura – Nejlepší je proaktivně identifikovat a řešit problémy související s překladem názvů DNS, síťovým připojením a směrováním, které mohou nastat během procesu konsolidace.
  • Komunikace a školení — Identifikujte každého, kdo bude ovlivněn konsolidací Active Directory, a vytvořte efektivní plány komunikace a školení. Nezapomeňte zohlednit potenciální odpor vůči změnám.

Plánování a příprava

Vypracujte podrobný plán konsolidace domén, včetně časových plánů, alokace zdrojů a komunikačních strategií.

  • Vyberte cíl — Cílovým prostředím může být existující doména nebo nová doména v existující nebo nové doménové struktuře. I když je migrace na novou doménu příležitostí začít znovu, nemusí to být nutně ta nejlepší volba. Pokud přesun není správně zpracován, může způsobit narušení jak uživatelům, tak aplikacím. Migrace může například způsobit změny v identifikátorech zabezpečení uživatelů (SID), které mohou ovlivnit přístupová práva, a také změny hesel, se kterými se uživatelé musí vypořádat.
  • Navrhněte konsolidovanou architekturu — Rozhodněte se o nové struktuře organizační jednotky (OU), zásadách skupiny a souvisejících komponentách architektury. Zvažte současné a budoucí potřeby zabezpečení, dodržování předpisů a auditu, stejně jako požadované procesy správy IT.
  • Vytvořte vztahy důvěryhodnosti – vytvořte vztahy důvěryhodnosti mezi zdrojovou a cílovou doménou, abyste umožnili bezproblémovou migraci a přístup ke zdrojům napříč doménami během procesu konsolidace.
  • Vytvořte testovací prostředí — Nastavte realistické prostředí AD pro testování plánu konsolidace.

Migrace

Proveďte své konsolidační úlohy podle svého plánu.

Nezapomeňte pokrýt následující:

  • Objekty AD — Migrujte uživatelské účty, skupiny, počítače a další objekty AD spolu s jejich přidruženými oprávněními.
  • Zdroje — Přesuňte prostředky, jako jsou souborové servery, tiskárny a aplikace, do cílové domény a podle potřeby překonfigurujte přístupová oprávnění.
  • Řadiče domény – V případě potřeby migrujte řadiče domény do cílové domény a zajistěte, aby byly všechny potřebné služby a konfigurace správně přeneseny.

Pomigrační úkoly

Po dokončení úloh migrace nezapomeňte vyřešit následující:

  • Ověření — Důkladně otestujte konsolidovanou doménu, abyste zajistili, že všechny účty, zdroje a oprávnění fungují podle očekávání. To může zahrnovat provádění uživatelského akceptačního testování a ověřování přístupu ke kritickým zdrojům.
  • Vyřazení z provozu — Jakmile je migrace ověřena, vyřaďte z provozu zdrojové domény a přidružené řadiče domény.
  • Monitorování a odstraňování problémů – Monitorujte konsolidovanou doménu, abyste se ujistili, že vše funguje správně, a okamžitě řešte všechny problémy, které se objeví.
  • Dokumentace a školení — Aktualizujte dokumentaci tak, aby odrážela novou strukturu AD, a vyškolte zaměstnance na nové procesy a strukturu.

Nástroje pro konsolidaci domén Active Directory

Specializované nástroje pro migraci mohou zefektivnit proces konsolidace domény a minimalizovat narušení obchodních operací. K dispozici jsou nativní možnosti i možnosti třetích stran.

Active Directory Migration Tool (ADMT)

Nástroj ADMT společnosti Microsoft usnadňuje migraci objektů mezi doménami Active Directory. Nainstalujte ADMT na vyhrazený server nebo pracovní stanici, která splňuje systémové požadavky. Ujistěte se, že účet používaný ke spuštění ADMT má potřebná oprávnění ve zdrojové i cílové doméně.

ADMT může pomoci s následujícím:

  • Navázání vztahů důvěryhodnosti – Vztahy důvěryhodnosti mezi zdrojovou a cílovou doménou můžete vytvořit pomocí nástroje ADMT.
  • Migrace uživatelů a počítačů – ADMT může migrovat uživatelské účty při zachování hesel, oprávnění a historie SID, což pomáhá zajistit bezproblémový přechod pro uživatele. ADMT může také migrovat účty počítačů na zařízení připojená k doméně.
  • Migrace skupin – ADMT může také migrovat bezpečnostní a distribuční skupiny, včetně jejich oprávnění a členství.
  • Vrácení zpět – ADMT poskytuje možnost vrátit operace migrace zpět v případě chyb nebo neočekávaných výsledků.
  • Hlášení – ADMT poskytuje přehled o stavu migrovaných objektů a případných problémech.

Nástroje třetích stran

Níže jsou uvedeny některé známé nástroje třetích stran, které můžete použít pro konsolidaci Active Directory:

  • Migrace Quest On Demand — Toto řešení SaaS umožňuje konsolidaci a migraci domén AD i tenantů Office 365.
  • Quest Migration Manager for Active Directory — Tento nástroj poskytuje komplexní možnosti pro konsolidaci a restrukturalizaci AD, včetně analýzy před migrací, automatické migrace a monitorování v reálném čase.
  • Quest Migrator Pro pro Active Directory — Tento nástroj automatizuje restrukturalizaci, konsolidaci a oddělení prostředí Active Directory. Synchronizuje a migruje objekty, nastavení, vlastnosti, pracovní stanice a servery v rámci a mezi doménovými strukturami AD, i když jsou odpojeny nebo jsou v izolovaných sítích.
  • ManageEngine ADManager Plus — Tento nástroj poskytuje možnosti automatizace a workflow pro zefektivnění procesu konsolidace. Nabízí také řadu funkcí pro správu prostředí Active Directory, včetně správy uživatelů, skupin a hesel.

Závěr

Konsolidace domén Active Directory není jednoduchý úkol, ale může přinést významné výhody, včetně silnějšího zabezpečení, snížení režie IT, vyšší produktivity a spolupráce a úspory nákladů. Investice do řešení migrace od třetí strany může zjednodušit proces konsolidace domény a pomoci zajistit úspěšný výsledek.

Chcete-li konsolidovanou doménu spravovat efektivně, nezapomeňte implementovat osvědčené postupy, jako je monitorování aktivity, správa identit a přístupu (IAM) a správa privilegovaného přístupu (PAM). Poskytujeme správcům IT pravidelná školení, která jim umožní bezpečnou a efektivní správu Active Directory. Neváhejte nás kontaktovat. 

Zdroj: Netwrix