Článek přečtěte do 4 min.

Oracle APEX 23.2 je nyní obecně k dispozici ke stažení a zavádí se do Oracle Cloud Infrastructure (OCI) po celém světě.

Tato verze umožňuje vývojářům snadno vytvářet bezpečné a škálovatelné podnikové cloudové, mobilní a SaaS aplikace s nízkým kódem. Tvůrci aplikací mají nyní přístup k řadě nativních podnikových funkcí a schopností, které zahrnují komplexní automatizaci procesů, společný vývoj a nové komponenty uživatelského rozhraní (UI).

Zde jsou některé z nejdůležitějších bodů Oracle APEX 23.2 pro vývoj aplikací v podnikovém měřítku:

  • Celková automatizace procesů s nativním pracovním postupemPlně integrované řešení pracovního toku, které umožňuje vývojářům automatizovat obchodní procesy a pracovní postupy, a to jak mezi systémem, tak mezi člověkem a systémem, pomocí intuitivního, vizuálního návrháře pracovních postupů, který je nativně integrován do platformy.
  • Vývoj ve spolupráci – pracovní kopie aplikacíNativní schopnost týmového vývoje umožňuje vývojářům vytvořit pracovní kopii aplikace pro opravu chyby nebo přidání funkce a poté selektivně sloučit své změny zpět do hlavní aplikace. Vývojáři tak mohou paralelně pracovat na různých aspektech stejné aplikace.
  • Nové součásti uživatelského rozhraní Nové položky na stránce světové třídy, které zahrnují generátor QR kódů, nahrávání obrázků a combobox poskytují podnikovým aplikacím nové možnosti bez kódování.

Toto vydání také obsahuje řadu dalších funkcí a oprav chyb, které vedou k ještě vyšší kvalitě a stabilitě aplikací APEX. Další informace o nových funkcích v Oracle APEX 23.2 a mnoha dalších vzrušujících vylepšeních naleznete v Poznámky k vydání. Na stránce Oracle APEX Office Hours můžete také sledovat naši pětidílnou sérii úředních hodin APEX 23.2 New Features.

Oracle APEX je poháněn živou komunitou 700 000+  vývojářů, kteří vytvářejí sofistikované aplikace řešit nejnáročnější výzvy organizací. Tito vývojáři hrají velkou roli v úspěchu a produktovém směřování APEX, a jsme nadšeni, že můžeme sdílet, že v APEX 23.2 jsme implementovali více než 20 nápadů, které pocházely přímo od vývojáře požadavky. Vývojáři APEX vytvářejí aplikace, které zahrnují ERP, Content Management, CRM, Freight Management, zpracování plateb, detekci podvodů a dokonce i jednoduché nahrazování tabulek. S APEX, ve srovnání s ‚vysokým kódem‘ technologiím jsou tito vývojáři schopni vytvářet podnikové aplikace s funkcemi světové třídy 20X rychleji se 100X méně kódem a zároveň redukovat úsilí o vývoj aplikací o 65 %.

Tvůrci aplikací s nízkým kódem také hledají způsoby, jak využít umělou inteligenci k poskytování nových špičkových funkcí pro jejich organizace. Podle Gartner® bude „do roku 2024 mít 40 % podnikových aplikací vestavěnou konverzační umělou inteligenci, oproti méně než 5 % v roce 2020.“ 

Oracle APEX umožňuje tvůrcům aplikací prostřednictvím rozhraní REST API snadnou integraci se sadou služeb OCI AI pro vytváření aplikací nové generace s umělou inteligencí. Mezi tyto služby umělé inteligence patří Oracle Generative AI (aktuálně omezená dostupnost), AI Speech, AI Vision, Oracle Document Understanding, Oracle Digital Assistant a Oracle Data Science. Díky kombinaci služeb Oracle APEX a OCI AI mohou vývojáři začlenit výkonné funkce umělé inteligence pro poskytování personalizovaných zážitků a doporučení, zpracovávat výzvy v přirozeném jazyce, automatizovat obraz a detekce objektů, generování textu (e-mail, marketingová kopie atd.) a další.

Dostupnost APEX & Ceny

Oracle APEX je k dispozici jako samostatná, plně spravovaná služba v OCI (všechny globální cloudové regiony) jako model platby za použití. Platíte pouze za zdroje, které spotřebováváte, nevznikají žádné potíže s poplatky za aplikaci nebo uživatele. Součástí služeb Always Free společnosti OCI je také bezplatná verze. Je také zahrnuta jako bezplatná funkce s jakoukoli službou Oracle Database, včetně Autonomní databáze. Za konkrétní funkce se neplatí žádný příplatek – všechny funkce jsou dostupné všem zákazníkům.

Zákazníci

K dnešnímu dni vytvořili zákazníci po celém světě více než 19 milionů aplikací pomocí Oracle APEX. Dostáváme velmi pozitivní zpětnou vazbu od uživatelů z celého světa, kteří za poslední měsíc vyzkoušeli náhled APEX 23.2.

Zde je několik citací od skutečných uživatelů produktu:

„Možnost pro vývojáře vytvářet větve výrazně usnadňuje vývoj aplikací a je to moje nejoblíbenější funkce v APEX 23.2. Přizpůsobení vizuálního tvůrce pracovním postupům je skvělým vylepšením pro vytváření komplikovaných úkolů. Již používáme fasetové vyhledávání a nejnovější vylepšení s možnostmi filtru poskytují uživatelům mnohem větší flexibilitu.“ – Dr. Birthe Gebhardt, vedoucí týmu, Siemens Mobility.

„Máme velmi velký tým APEX, který pracuje na více aplikacích. Pracovní kopie aplikací v APEX 23.2 budou mít obrovský dopad zejména na naše týmy pro vydání, aby pochopily, co se změnilo, a udrží vše v pořádku. Osobně jsem nadšený z Template Components a z toho, že vidím kreativitu lidí v tom, jak můžeme přinést vizualizace, které jsou zajímavější než ty, které vycházejí z krabice. Těšíme se, že se nám brzy dostane do rukou APEX 23.2!“ – Sayee Natarajan, CEO RxDataScience, Syneos Health.

„Jako vývojář je Application Working Copies záchranou života v APEX 23.2. To umožní našemu týmu spolupracovat a zkontrolovat změny před jejich sloučením. Dříve jsme museli udržovat několik kopií stejné aplikace. Pracovní postupy budou mít také obrovský dopad na naše zákazníky díky snadné správě úkolů pomocí nového vizuálního návrháře“ – Tasos Tzamarias, Mnichov RE HealthTech.

„Používáme APEX od verze 18 a jsem nadšený, že tým APEX uvolňuje skvělé nové funkce s každým vydáním. Osobně jsme na pracovní kopie aplikace čekali už rok. Generátor QR kódů jako deklarativní možnost je v dnešní době důležitou funkcí, protože lidé používají QR kód pro dokumenty a zprávy. Dříve jsme museli používat nástroje třetích stran, abychom toho dosáhli. Gratulujeme celému týmu APEX k nové verzi!“ – Suketu Shah, výkonný ředitel, Soham ERP.

Přímo od zákazníků Oracle, můžete také slyšet a učit se o tom, jak používají Oracle APEX k vytváření nových aplikací pro své organizace po celém světě prostřednictvím řady Business Innovations with APEX. 

Kde mohu získat Oracle APEX 23.2?

Vyzkoušejte Oracle APEX 23.2 nyní tím, že si zaregistrujete BEZPLATNÝ online pracovní prostor nebo stáhněte si.

Zdroj: Oracle