Článek přečtěte do 6 min.

Ve světě podniků řízených daty se Oracle Autonomous Database on Dedicated Exadata Infrastructure a Cloud@Customer (ADB-D a ADB-CC) etablovaly jako zásadní změny a nabízejí plně automatizovanou službu, která zjednodušuje vývoj a nasazení zátěže aplikací. I když uživatelům poskytuje uživatelsky přívětivé prostředí a pokročilé funkce, jako je automatické škálování výpočtů, RAC a Autonomous Data Guard, je zde jeden kritický aspekt, který funguje v zákulisí: automatizovaná správa zdrojů.

Tento složitý mechanismus často zůstává uživatelům skrytý, což někdy vede k neoptimálnímu pochopení toho, jak některé funkce fungují nebo jak jsou využívány zdroje Exadata. V reakci na to ADB-D zavádí rozšířené sledování využití zdrojů. Tato funkce umožňuje zákazníkům získat podrobný přehled o spotřebě zdrojů a umožňuje jim efektivně optimalizovat využití kapacity.

Pochopení zdrojů

Než půjdeme hlouběji do toho, jak Enhanced Resource Usage Tracking zlepšuje plánování kapacity, pojďme se seznámit s kritickými zdroji v rámci Autonomous Exadata VM Cluster:

  • Počet CPU na virtuální počítač nebo uzel: Označuje CPU přidělené clusteru.
  • Maximální počet databází autonomních kontejnerů: Toto ovlivňuje rezervaci místního úložiště a určuje, kolik databází autonomních kontejnerů můžete v clusteru vytvořit.
  • Databázová paměť na CPU (GB): Paměť přidělená na CPU v rámci clusteru.
  • Databázové úložiště (TB): Datové úložiště přidělené pro autonomní databáze v rámci clusteru.

Paměť je vždy alokována ve vztahu k CPU, takže v tomto blogu se zaměříme na vylepšené sledování využití pro CPU, počet databází autonomních kontejnerů a úložiště databáze. Pojďme se ponořit do těchto klíčových aspektů a jejich vylepšení.

Vylepšená správa zdrojů CPU

Pochopení komponent CPU poskytuje uživatelům cenné informace o tom, jak jsou prostředky CPU alokovány a spravovány v rámci Autonomous Exadata VM Cluster. Vyhrazená CPU hrají zásadní roli při podpoře různých operací, včetně automatického škálování a převzetí služeb při selhání VM, zatímco regenerovatelné CPU nabízejí příležitosti pro efektivní využití zdrojů.

Vylepšené sledování využití zdrojů vám nyní pomáhá toto důkladně pochopit tím, že poskytuje tyto metriky:

  • Total CPUs: CPU přidělené Autonomous Exadata VM Cluster.
  • Dostupné CPU: CPU dostupné pro vytváření nebo škálování autonomních databází.
  • Zajištěné CPU: Celkový počet CPU přidělených všem autonomním databázím.
  • Vyhrazené CPU: CPU vyhrazené pro automatické škálování, převzetí služeb při selhání a správu životního cyklu prázdných databází autonomních kontejnerů.
  • Reclaimable CPU: CPU, které lze získat zpět po ukončení nebo zmenšení autonomních databází.

Podívejme se na vylepšení sledování využití zdrojů, která vám umožní lépe sledovat využití procesoru v různých zobrazeních konzole OCI.

Zobrazení seznamu Autonomní Exadata VM Cluster

Přejděte na „Navigační nabídka >> Oracle Database >> Autonomní vyhrazená infrastruktura >> Autonomní Exadata VM Cluster“ a v zobrazení seznamu se zobrazí procento využitého CPU spolu s dostupným CPU a celkovým CPU jako barevně odlišený sloupcový graf. Sloupcový graf ukazuje zelenou pro využití menší než 70 %, žlutou pro 70-90 % a červenou pro více než 90 %.

Zobrazení seznamu Autonomní Exadata VM Cluster

Stránka s podrobnostmi o autonomním clusteru virtuálních počítačů Exadata

Vyberte Autonomous Exadata VM Cluster v zobrazení seznamu a otevřete stránku podrobností. Sekce přidělení zdrojů zobrazí stejný barevně označený sloupcový graf pro využití CPU.

Stránka s podrobnostmi o autonomním clusteru virtuálních počítačů Exadata

Pokročilé zobrazení využití prostředků autonomního Exadata VM Cluster

Kliknutím na tlačítko „Zobrazit podrobnosti“ získáte rozšířené zobrazení využití zdrojů. Sekce CPU je rozdělena do dvou grafů. Donutový graf ukazuje rozdělení všech komponent CPU pro Autonomous Exadata VM Cluster. Sloupcový graf vpravo uvádí rozpis všech komponent CPU pro každý autonomní virtuální stroj. Toto zobrazení vám pomůže pochopit, které autonomní clustery virtuálních počítačů Exadata mají nadbytečné rezervované nebo regenerovatelné CPU, a provést nezbytná opatření k optimalizaci využití kapacity.

Pokročilé zobrazení využití prostředků autonomního Exadata VM Cluster

Zobrazení podrobností databáze autonomních kontejnerů

Na stránce s podrobnostmi o databázi autonomních kontejnerů se také zobrazí všechny součásti CPU v části Přidělování zdrojů. „Zobrazit podrobnosti“ zobrazí rozšířené zobrazení využití zdrojů.

Zobrazení podrobností databáze autonomních kontejnerů

Pokročilý pohled na využití zdrojů databáze autonomních kontejnerů

Pokročilé zobrazení zobrazí rozdělení jednotlivých komponent CPU napříč všemi VM v grafickém formátu.

Pokročilý pohled na využití zdrojů databáze autonomních kontejnerů

Vylepšené sledování využití databáze autonomních kontejnerů

Vylepšená správa zdrojů se také rozšiřuje na databáze autonomních kontejnerů v rámci autonomního klastru VM Exadata. Tyto metriky umožňují uživatelům efektivně spravovat svá ACD a optimalizovat alokaci zdrojů na základě jejich potřeb:

  • Maximální počet ACD: Maximální počet ACD, který může uživatel vytvořit v clusteru.
  • Provizorní ACD: Počet ACD, které lze vytvořit v rámci clusteru.
  • Provisioned ACDs: Počet ACD, které byly vytvořeny v rámci clusteru.
  • Non-Provisionable ACD: ACD, které nelze vytvořit kvůli nedostatku dostupných CPU v clusteru.

Služba autonomní databáze vám umožňuje nastavit maximální počet databází autonomních kontejnerů, které chcete vytvořit ve vašem autonomním clusteru Exadata VM Cluster, a na základě této hodnoty si služba vyhradí potřebné místní úložiště. K vytvoření databáze autonomních kontejnerů potřebujete místní úložiště a minimálně dva OCPU na virtuální počítač. Zatímco místní úložiště na Autonomous Exadata VM Cluster je vyhrazeno pro vaše databáze autonomních kontejnerů, CPU nikoli. Pokud k vytvoření autonomních databází použijete všechny dostupné CPU, nebudete moci v tomto clusteru vytvářet další databáze autonomních kontejnerů.

Využití databáze autonomních kontejnerů můžete sledovat v rozšířeném zobrazení využití prostředků autonomního clusteru Exadata VM. Donutový graf ukazuje maximální hodnotu ve středu a zbývající komponenty na vnějším kroužku.

Pokročilé zobrazení využití prostředků autonomního Exadata VM Cluster

Vylepšené informace o úložišti databáze

Pochopení databázového úložiště je zásadní pro efektivní správu zdrojů. Rozšířené sledování využití zdrojů je nyní rozšířeno a poskytuje tyto metriky:

  • Exadata Storage (v TB): Celkové úložiště přidělené autonomnímu clusteru Exadata VM Cluster, včetně úložiště uživatelských dat, oblasti obnovy a interního úložiště databázových služeb.
  • Autonomní databázové úložiště (v TB): Datové úložiště specificky přidělené pro autonomní databáze v rámci Autonomous Exadata VM Cluster, včetně úložiště uživatelských dat a oblasti obnovy.
  • Dostupné úložiště databáze (v TB): Úložný prostor dostupný pro vytváření nebo škálování autonomních databází.
  • Použité úložiště databáze (v TB): Úložiště aktuálně používané autonomními databázemi v rámci Autonomous Exadata VM Cluster.

Tyto metriky nabízejí komplexní pohled na to, jak jsou alokovány a využívány prostředky úložiště. Je důležité poznamenat, že ADB-D umožňuje overprovisioning úložiště, což umožňuje, aby součet přiděleného úložiště pro všechny autonomní databáze v clusteru převýšil celkové přidělené úložiště databáze pro Autonomous Exadata VM Cluster. Tato flexibilita umožňuje efektivní správu databáze. Podívejme se, jak na to sáhnout.

Zobrazení seznamu Autonomní Exadata VM Cluster

Přejděte na „Navigační nabídka >> Oracle Database >> Autonomní vyhrazená infrastruktura >> Autonomní Exadata VM Cluster“ a v zobrazení seznamu se zobrazí procento použitého úložiště databáze spolu s dostupným úložištěm databáze a celkovým úložištěm databáze jako barevně odlišený pruhový graf. Sloupcový graf ukazuje zelenou pro využití menší než 70 %, žlutou pro 70-90 % a červenou pro více než 90 %.

Zobrazení seznamu Autonomní Exadata VM Cluster

Stránka s podrobnostmi o autonomním clusteru virtuálních počítačů Exadata

Vyberte Autonomous Exadata VM Cluster v zobrazení seznamu a otevřete stránku podrobností. Sekce přidělení zdrojů zobrazí stejný barevně odlišený pruhový graf pro úložiště databáze.

Stránka s podrobnostmi o autonomním clusteru virtuálních počítačů Exadata

Pokročilé zobrazení využití prostředků autonomního Exadata VM Cluster

Kliknutím na tlačítko „Zobrazit podrobnosti“ získáte rozšířené zobrazení využití zdrojů. Rozšířené zobrazení vám poskytuje informace o všech prostředcích v clusteru v grafickém nebo tabulkovém formátu. Úložiště databáze je zobrazeno jako prstencový graf s celkovým úložištěm autonomní databáze uprostřed. Kroužky se skládají z dostupného a používaného databázového úložiště.

Pokročilé zobrazení využití prostředků autonomního Exadata VM Cluster

To zahrnuje všechna vylepšení sledování využití zdrojů v této verzi. Tím to však nekončí – neustále pracujeme na vylepšování uživatelského zážitku a je toho hodně, co nás čeká. Sledujte tento prostor pro všechna budoucí oznámení!

Zdroj: Oracle