Článek přečtěte do 6 min.

Správa aktiv IT (ITAM) a správa služeb IT (ITSM) jsou zásadní pro každou organizaci, která vyžaduje schopnosti IT k podpoře obchodních cílů. Obě technologie poskytují organizaci provozní podporu IT, ale povaha a cíle těchto technologií jsou zcela odlišné. Pojďme prozkoumat rozdíly a podobnosti ITAM vs. ITSM.

ITAM – správa IT aktiv

„IT aktivum“ označuje hardware i software, který organizace používá k podpoře svých obchodních cílů. Když mají organizace k dispozici přesné sestavy inventáře IT majetku, jsou schopny činit informovaná rozhodnutí o nákupu IT. Aktiva IT se však často aktualizují, přesouvají a obnovují, což ztěžuje udržování aktuálních informací o aktivech.

Když jsou zprávy o majetku IT nepřesné, vystavují organizaci zbytečným nákupům IT, softwarovým auditům a narušení bezpečnosti. ITAM poskytuje doporučení a osvědčené postupy pro správu aktiv IT, které podporují cíle organizace. Takže krátká definice by byla:

Správa aktiv IT zahrnuje účtování, nasazení, údržbu, aktualizaci a likvidaci IT aktiv organizace podle potřeby. V podstatě jde o zajištění toho, aby všechna tato aktiva, ať už hmotná nebo nehmotná, byla v rámci organizace řádně sledována a využívána.

Osvědčené postupy pro  správu aktiv IT (ITAM) naznačují, že aktivum IT je propojeno s příslušnými smluvními a finančními informacemi, aby organizace mohly sledovat celkové náklady spojené s jejich aktivy IT.

ITAM dále poskytuje poradenství správcům IT aktiv při vytváření standardů, procesů, zásad a měření pro zvýšení kontroly. To zajišťuje soulad s obchodními cíli a snižuje riziko spolu s omezením nebo snížením nákladů.

Když jsou implementovány postupy ITAM, budou IT aktiva sledována od nákupu až po likvidaci; často nazývaná správa životního cyklu IT aktiv . Například proces likvidace hardwaru ITAM zajistí, že když jsou staré notebooky likvidovány během obnovy, související softwarové licence budou správně sklizeny, aby mohly být znovu nasazeny.

Podle společnosti Gartner poskytuje správa IT aktiv (ITAM) přesný přehled nákladů a rizik životního cyklu technologických aktiv s cílem maximalizovat obchodní hodnotu technologické strategie, architektury, financování, smluvních rozhodnutí a rozhodování o získávání zdrojů.

Další aspekty ITAM

Aby byla zajištěna efektivní správa životního cyklu aktiv IT, zahrnují obchodní postupy ITAM procesy pro žádosti o aktiva IT, schvalování, nákup, likvidaci a přemístění. Tyto procesy zajišťují, že IT aktiva jsou při nákupu zdokumentována a řádně sledována při jejich nasazení a opětovném nasazení.

Při pohledu na ITAM vs. ITSM je důležité si uvědomit, že většina řešení pro správu IT služeb (ITSM) poskytuje funkce, které podporují požadavky a schvalování IT. Je tedy důležité, aby se řešení ITAM vybraná organizací integrovala s řešením ITSM organizace.

Je také důležité poznamenat, že nejkomplexnější řešení ITAM nabízená dodavateli softwaru poskytují procesy, které zahrnují více oddělení organizace. To znamená, že většinu řešení správy IT aktiv vybírají a vlastní obchodní manažeři, nikoli manažeři IT.

ITSM – správa IT služeb

Organizace, které vyžadují IT aktiva k podpoře obchodních cílů, také vyžadují IT služby, aby zajistily, že aktiva správně fungují v roli, pro kterou byla zakoupena. Správa IT služeb (ITSM) není jen o softwarových nástrojích; je to také o procesech, lidech a technologii. ITSM software je součástí celkového ITSM řešení, které můžeme definovat jako:

Správa služeb IT je strategický přístup k navrhování, poskytování, správě a zlepšování způsobu, jakým používáte informační technologie (IT) v rámci organizace. Cílem řízení IT služeb je zajistit, aby byly zavedeny správné procesy, lidé a technologie, aby organizace mohla plnit své obchodní cíle.

Softwarová řešení ITSM přicházejí s několika komponentami, jako je databáze, obchodní objekty (uživatelé, skupiny, role atd.) a procesní stroj. Většina ITSM řešení nabízených dnes dodavateli se řídí osvědčenými postupy ITIL.

ITIL

Další aspekt příběhu ITAM vs. ITSM? Vzhledem k tomu, že IT řešení byla v osmdesátých letech stále více přijímána, vyvstala potřeba standardů správy služeb IT. Knihovna IT infrastruktury (ITIL) tedy slouží dvěma účelům: jak k definování společné terminologie, tak k definování osvědčených postupů pro správu IT služeb.

Pojmy jako „incident“, „problém“, „změna“, „položka konfigurace (CI)“ a „databáze správy konfigurace (CMDB)“ všechny pocházejí z učebnic ITIL.

ITIL označuje skupinu dokumentů, které poskytují návod a rámec pro budování řešení pro správu IT služeb (ITSM). Organizace, které podporují IT infrastrukturu, mohou zvýšit efektivitu a zároveň snížit náklady na správu služeb dodržováním doporučených procesů ITIL.

Aby zaměstnanci IT služeb získali a zůstali vzdělaní, je k dispozici několik certifikací ITIL a také školení. Certifikace ITIL se zaměřují na praxi a postup, nikoli na produkt.

Tato softwarová řešení mohou být obvykle navržena tak, aby splňovala většinu, pokud ne všechna, doporučení ITIL. Upozorňujeme, že existují organizace, jako je Pink Elephant, které vyhodnocují softwarová řešení ITSM za účelem certifikace svých schopností ITIL. Pokud plánujete implementovat osvědčené postupy ITIL, vyberte si certifikované nástroje ITSM.

CMDB nebo ITAM?

Další bod, který je třeba pochopit při pohledu na ITAM vs. ITSM? Komplexní ITSM řešení nabízejí možnosti správy konfigurace spolu s databází správy konfigurace (CMDB) pro podporu a správu aktiv IT, které poskytují služby organizaci.

ITAM i ITIL poskytují pokyny pro správu aktiv IT, což může být matoucí, dokud neprozkoumáte cíle jednotlivých postupů.

  • Cíle ITAM se zaměřují na správu celkových nákladů na IT aktiva, včetně vlastnictví, souvisejících smluv s životním cyklem aktiv, informací o záruce a aktualizaci. ITAM se zaměřuje na IT aktiva z finanční perspektivy organizace.
  • Cíle správy konfigurace ITSM se dívají na IT aktiva z provozní a podpůrné perspektivy. Dostupnost a stabilita aktiv ovlivňují každodenní operace organizace, takže aktiva je třeba dokumentovat spolu s jejich konfigurací a nabídkou služeb.

Můžete použít CMDB pro ITAM?

Abychom na tuto otázku odpověděli, podívejme se, jak letecké společnosti spravují své lety. Letecké společnosti spravují své lety pomocí databáze s čísly letů, které popisují službu. Samostatná databáze majetku udržuje inventární informace se seznamem fyzických letadel spolu s příslušnými informacemi o údržbě.

Když se objeví problém s letadlem, letecká společnost někdy vymění letadlo za jiné. Protože udržují služby a vybavení v různých databázích, může letecká společnost vyřadit letadlo, aniž by musela měnit číslo letu.

I když by pro tuto leteckou společnost nebylo praktické spravovat své letové služby ve stejné databázi, kterou používají ke správě inventáře letadel, není praktické používat CMDB pro ITAM i Configuration Management.

Většina IT prostředků se obnovuje každé 3–4 roky, zatímco konfigurace IT s podpůrnými prostředky jsou udržovány a aktualizovány, nikoli nahrazovány. Proto byste měli používat CMDB k údržbě a správě životního cyklu služby a zároveň stahovat podpůrná aktiva z databáze správy aktiv IT.

Shrnutí: ITAM vs. ITSM je skutečně ITAM + ITSM

ITAM a ITSM jsou klíčové pro jakoukoli organizaci, která využívá IT prostředky k podpoře obchodních cílů. Při zvažování ITAM vs. ITSM opravdu nejde o výběr mezi těmito dvěma, ale o dokonalé spojení. Oba mají zásadní roli a fungují jako tým mnohem silněji.

Když se snažíte vybudovat, rozšířit nebo změnit své řešení správy IT aktiv nebo řešení správy IT služeb, musíte si být jisti, že prozkoumáte možnosti integrace pro obě řešení.

Se správnými nástroji můžete automatizovat a zlepšovat IT procesy, které podporují IT aktiva. Tato vylepšení zvyšují efektivitu a kontrolu a zároveň snižují nevyhnutelné náklady a chyby, ke kterým dochází při manuálních úkonech prováděných operátorem nebo analytikem.

Zdroj: Ivanti