Článek přečtěte do 4 min.

Neustále slýcháme, že data jsou záchranným lankem veškerého podnikání, bez ohledu na odvětví, region, co si jen vzpomenete. Ale je to pravda? Nejsou to informace, které získáváte z dat, která řídí svět? Data jsou ropa, zatímco informace jsou rafinovaná ropa. S ropou nemůžete nic dělat, dokud není zpracována a přeměněna na použitelný materiál.

Informace, které z těchto dat získáte, z vás dělají buď průkopníka, nebo se snažíte držet krok s konkurencí. Chci se ujistit, že dostanu ze svých dat maximum, abych zůstal ve vedení. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je prediktivní analýza v Oracle Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud.

Prediktivní analytika s Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud

Prediktivní analytika je použití statistik a modelovacích technik s historickými a současnými daty k předpovídání budoucích výsledků a přijímání proaktivních opatření na základě těchto predikcí. Prediktivní analytika využívá umělou inteligenci (AI) a strojové učení (ML) ke sledování všech možných scénářů bez lidského zásahu.

Důležitost dat pokrývá všechna odvětví a tam, kde data existují, existuje příležitost získat více informací a obchodních poznatků prostřednictvím prediktivní analýzy. Společnosti se obracejí na prediktivní analytiku, aby lépe porozuměly zákazníkům, snížily rizika, odstranily neefektivitu, zefektivnily operace, zvýšily produktivitu, zvýšily příjmy a další specifické případy použití, které jsou podrobně popsány v jejich vlastní části dále v tomto příspěvku.

Prediktivní analytika se nemusí omezovat na oblast matematiků a statistiků, stejně jako správa podnikových dat se nemusí omezovat na správce databází a týmy IT infrastruktury. Oracle Cloud Infrastructure (OCI) umožňuje vašim odborníkům a obchodním analytikům z oblasti podnikání (LOB) samostatně najít hodnotu z dat pomocí Autonomous Data Warehouse na Dedicated Exadata Cloud Infrastructure a Oracle Analytics Cloud. S Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud můžete maximalizovat hodnotu svého datového kapitálu, což znamená více informací, rychleji, což vaší firmě umožní jednat rychleji a za výrazně nižší náklady.

Referenční architektura

Kombinací Autonomous Data Warehouse Dedicated, plně automatizované cloudové databázové služby na vyhrazené cloudové infrastruktuře Exadata, a Oracle Analytics Cloud, cloudové nativní služby, která poskytuje funkce potřebné k řešení celého analytického procesu od příjmu dat a modelování, můžete okamžitě získat cenné vhled do vašich dat. Jak tento systém funguje? Podívejme se na referenční architekturu na vysoké úrovni.

 

Grafika znázorňující referenční architekturu pro nasazení pomocí Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Platform.
Obrázek 1: Referenční architektura pro Predictive Analytics na OCI s ADW-D a OAC. 

V závislosti na zdroji dat můžete mít různé způsoby, jak je vložit do vyhrazeného autonomního datového skladu. Pro data v reálném čase je můžete streamovat pomocí OCI Streaming (1A). Jinak můžete použít OCI Object Storage (1B) pro vytvoření externí tabulky nebo kopírování přímo do Autonomous Data Warehouse Dedicated.

Když jsou vaše data načtena v rámci Autonomous Data Warehouse Dedicated, můžete k analýze a vizualizaci dat použít službu Oracle Analytics Cloud. Oracle Analytics Cloud využívá Autonomous Data Warehouse Dedicated a umožňuje uživatelům, bez ohledu na znalosti vědy o datech, provádět prediktivní analýzy a vizualizace dat. Intuitivní samoobslužné funkce Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud na vyžádání umožňují každé obchodní jednotce získat hlubší náhled bez potřeby datového vědce nebo datového inženýra. Poskytuje jim větší odpovědnost a transparentnost pro strategičtější rozhodnutí založená na datech, neustálé zlepšování a zvýšenou produktivitu.

Případy průmyslového použití

Jak vám může pomoci prediktivní analytika? Případy použití zahrnují všechna odvětví. Podívejme se na několik příkladů počínaje maloobchodem. Zákazníci jsou páteří, na které se daří maloobchodním podnikům, a proto si chcete zajistit, že získáváte nové zákazníky, a přitom tu své věrné a spokojené udržíte. Pomocí prediktivní analýzy můžete odhalit informace, jako například o kolik mohou tržby vzrůst, pokud snížíte cenu o X, nebo jak může prodej v čase Y ovlivnit podnikání. Znát všechny tyto informace je zásadní, abyste mohli podle toho plánovat. Nyní můžete zajistit, aby byl váš marketingový rozpočet správně distribuován zákazníkům s nižším skóre aktuálnosti, frekvence a peněžního (RFM) skóre. Toto plánování vám umožní snížit odchod zákazníků a zároveň zvýšit jejich loajalitu.

Dále tu máme odvětví finančních služeb. Podvodná činnost kreditních karet způsobila finanční ztráty v hodnotě desítek miliard dolarů, takže chceme zajistit, aby se toto číslo nadále nezvyšovalo. Pomocí prediktivní analýzy k analýze minulých dat, trendů a proměnných mohou obchodníci vytvářet chytřejší algoritmy a modely skóre podvodů. S těmito chytřejšími a lepšími modely mohou lépe odhalovat anomálie z běžných vzorců, předcházet podvodům a zlepšovat zákaznickou zkušenost odstraněním falešných poplachů při odhalování podvodů, které vedou ke zrušení platných transakcí.

Konečně tu máme výrobu. Chcete pro své zařízení získat maximální životnost a výkon s minimálními prostoji. Zde přichází na řadu prediktivní analytika. Pomocí historických dat a dat v reálném čase o poruchách, výkonu a metrikách internetu věcí (IoT) v reálném čase můžete předvídat poruchy zařízení a vhodněji plánovat činnosti údržby, monitorovat výkon stroje, a automatizovat tento proces. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na Prediktivní údržbu závodu pomocí Oracle Autonomous Data Warehouse.

Začněte ještě dnes

Bez ohledu na odvětví jsou vaše zkušenosti s datovou vědou nebo jakákoli jiná omezení, o kterých si myslíte, že máte, pokud jde o prediktivní analytiku, Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud jsou pro vás perfektní kombinací. Můžete vzít obrovské množství dat, které máte, a extrahovat informace, které potřebujete pro lepší a informovanější obchodní rozhodnutí, abyste získali konkurenční výhodu.

Proč to nezkusit sami? Podívejte se z první ruky, jak prediktivní analytika funguje na OCI s Autonomous Data Warehouse Dedicated a Oracle Analytics Cloud. Ujistěte se, že nezůstáváte pozadu, ale vedete útok.

Vyzkoušejte Autonomous Database Dedicated s Oracle LiveLabs, což je způsob, jak získat praktické zkušenosti a vybudovat si své technické dovednosti. Až se budete cítit připraveni prozkoumat Oracle Cloud Infrastructure, získejte neomezené služby, jako je Autonomous Database s vždy bezplatnou úrovní.

Zdroj: Oracle