Článek přečtěte do 3 min.

Představení společnosti SÚKL

Státní ústav pro kontrolu léčiv (zkráceně také SÚKL) je správní úřad České republiky podřízený Ministerstvu zdravotnictví a organizační složka státu. Úkolem ústavu je dohlížet na to, aby se v České republice používaly pouze jakostní, bezpečné a účinné léky, jakož i funkční a bezpečné zdravotnické pomůcky, respektive prostředky zdravotní techniky (PZT).

Představení společnosti Solutia

Solutia s.r.o. je ryze česká společnost, která vznikla na základě myšlenky poskytovat špičková a unikátní řešení svým zákazníkům. Naším mottem je: „Myšlenky a řešení pospolu“.

Společnost Solutia je přední dodavatel IT systémů v ČR, s hlavní zaměřením na produkty a řešení Oracle a ITSM Ivanti. Jsme největší dodavatel technické podpory Oracle v ČR. Jsme i největší dodavatel a poskytovatel služeb na platformě Oracle Exadata Cloud at Customer.

Získali jsme ocenění Oracle za fiskální rok 2022 pro Oracle Partner of the Year „Cloud@Customer Excellence“.

Co je eRecept?

eRecept je předpis na léky vystavený v elektronické podobě. eRecept vystaví lékař a informace o předepsaných lécích uloží do databáze Centrálního úložiště elektronických receptů, která je přístupná pouze pro lékaře a lékárníky. Každý eRecept má jedinečný 12místný kód eReceptu, který se skládá z kombinace písmen a číslic. Kód eReceptu vám může lékař zaslat formou SMS zprávy, e-mailem, nebo vytisknout papírovou průvodku podobnou listinnému receptu. Pro výdej léků v lékárně se kód eReceptu může zadat do systému hned několika způsoby: sdělením kódu eReceptu lékárníkovi, načtením EAN kódu z papírové průvodky případně mobilu, načtením QR kódu z SMS zprávy pomocí čtečky nebo načtením čísla občanského průkazu, eventuelně cestovního pasu.

Problém

SÚKL provozuje dlouhodobě systém eRecept na databázích Oracle. Výše technické podpory licencí Oracle začala převyšovat zákazníkovi možnosti. Zároveň současné řešení databází Oracle poskytovalo pouze omezené možnosti v oblasti budoucího rozvoje IT v rámci SÚKL. Dále zákazník měl část licencí, které nebyly využívány, ale nebylo je možné efektivně zrušit.

Společnost SÚKL stála před rozhodnutím, zdali provozovat databáze Oracle i nadále s vysokými náklady na podporu Oracle nebo přejít na například na opensource technologie jako je PostgreSQL nebo na osvědčený databázový systém Oracle Exadata.

Řešení

SÚKL se nakonec rozhodl přejít na technologii Oracle Exadat. A to formou Cloud at Customer, což je databázová platforma umístěná v datovém centru zákazníka ale využívající flexibilních výhod cloudu, a to formou předplacených kreditů. Což znamená, že se platí pouze za využité zdroje, za vyčerpané kredity. Zákazník tak může výrazně optimalizovat provoz tak aby zabezpečil dostatek výkonu za co možná nejmenších provozních nákladů. Zároveň jsou ale data stále v prostředí zákazníka a plně šifrována a zabezpečena.

Tímto krokem zákazník ušetřil 50 % ročních nákladů, které platil za on-premise licence. Zároveň tím získává nejmodernější technologii, která je provozována formou služby a dle potřeb zákazníka.

Výhody Exadata Cloud at Customer

Konsolidace serverů a storage systému a síťové infrastruktury do jednoho integrovaného a plně vyladěného prostředí v režimu provozu cloud služby.

Vysoký výkon – Některé datově náročné databázové operace jsou z databázových serverů přesunuty přímo na storage systémy. Tímto dosahuje mnohem vyšších výkonů než tradiční přístup stavěných IT infrastruktur, můžeme lépe optimalizovat nutný počet licencí databáze Oracle.

Výrazně zjednodušená správa (jednotný nástroj pro správu databáze, serverů, storage serveru, operačního systému jako celku), stejný cloud interface jako v Oracle public cloudu. Možnost použítí hybridních modelů provozu, kde část zátěže je v public cloudu a část přímo v DC zákazníka.

Platforma se poskytuje jako cloud služba – tj. možnosti rychlého přidělování výkonu jednotlivým projektům a vytváření nových prostředí.

Flexibilní přidělování zdrojů a platba pouze za spotřebované zdroje/kredity.