Článek přečtěte do 6 min.

Nagios XI

Kybernetické bezpečnostní hrozby se mohou stát kdykoli, kdekoli a komukoli. Žádný systém připojený k síti není neprůstřelný. To znamená, že IT profesionálové by měli pochopit několik konkrétních úvah o Nagios XI, které se týkají kybernetické bezpečnosti.

Co je Nagios XI?

Nagios XI monitoruje veškerou kritickou IT infrastrukturu, aby zajistil optimální výkon, včetně aplikací, zařízení, služeb, operačních systémů, síťových protokolů a systémových metrik. Upozorňuje uživatele na incidenty a poskytuje přehled o problému pro rychlejší a chytřejší reakce. Někteří prodejci řešení vyžadují zakoupení samostatného modulu, jako je aplikace pro monitorování databáze, aplikace pro monitorování serveru nebo webová aplikace pro monitorování. Nagios XI monitoruje téměř cokoli pro jakýkoli typ organizace kdekoli na světě, vše v jednom řešení pro maximální viditelnost a povědomí.

Jak Nagios XI podporuje kybernetickou bezpečnost?

Nagios XI byl postaven na flexibilitě a rozšiřitelnosti, aby pomohl uživatelům vyhovět jakýmkoli přísnějším bezpečnostním požadavkům v jakékoli síti. Jeho architektura vám umožňuje zaměřit se na protokoly a jakýkoli preferovaný programovací jazyk. Použijte Nagios XI ke sledování jakýchkoli dat způsobem, který vyhovuje vašim jedinečným potřebám, a provádění změn na základě vývoje vaší IT infrastruktury.

Nagios XI funguje skvěle v nejpřísnějších světových prostředích (např. špičková výzkumná zařízení, nadnárodní korporace a vlády) díky tomu, jak byl navržen a jakou má architekturu.

Linux: Na rozdíl od jiných řešení pro monitorování IT infrastruktury je Nagios XI postaven na operačním systému Linux. To umožňuje skutečné přizpůsobení během instalace. Vývojové týmy a testovací týmy mohou dovnitř fungování produktu jasně vidět a zajistit tak jeho soulad s bezpečnostními potřebami.

Flexibilní možnosti nasazení: Nagios XI má flexibilní a vstřícnou strategii nasazení. Může dokonce fungovat v různých off-line prostředích (bez dalších nákladů), které poskytují vyšší úroveň ochrany před vnějšími útoky. Nagios XI nemusí být striktně založen na cloudu. Ať už potřebuje fungovat v privátním cloudu, veřejném cloudu, místním nebo hybridním scénáři, Nagios XI má vždy strategii pro zabezpečení, flexibilitu a své nasazení. Zjistěte, kde jsou vaše data uložena a kam tečou.

Škálovatelnost: Jak společnosti rostou nebo integrují nové dodavatele technologií, budou přidávat nebo měnit sítě, zařízení a platformy. Čím více dat a informací společnost má, tím vyšší je potenciál zranitelností.

Nagios XI je značně agnostický a může monitorovat řešení jakéhokoli dodavatele, jakékoli zařízení a jakoukoli síť. Jak IT oddělení rostou (nebo využívají složitější infrastrukturu), možnosti pro uživatele a oznámení Nagios XI pomáhají IT profesionálům přesně vědět, jaké jsou jejich role před a během jakýchkoli incidentů. Individuální přihlášení každého inženýra lze přizpůsobit tak, aby zobrazovalo přesné relevantní informace ve vztahu k jejich rolím, což jim umožňuje soustředit se na data, která jsou důležitá, a snížit tak výpadky či omezení služeb.

Jaké konkrétní nástroje nebo funkce Nagios pomáhají s kybernetickou bezpečností?

Transparentnost Nagios XI umožňuje vysokou flexibilitu a přizpůsobení, které vás chrání před útoky.

  • Podporuje off-line prostředí a širokou škálu distribucí Linuxu a bezpečnostních požadavků.
  • Spouští pasivní kontroly a nasazuje se ve vymezených oblastech sítě, kde může komunikovat, než aby bylo nutné v síti otevírat díry nebo chyby zabezpečení.
  • Díky své schopnosti monitorovat a upozorňovat na téměř cokoli, co si lze představit, mohou uživatelé využít Nagios XI k detekci jemných pokusů o útok, jako jsou změny velikostí souborů, změna stavu složky, nefunkční skripty nebo aktualizace souboru.
  • Snadno nainstalujete agenty (a to i hromadně), kteří vás upozorní na anomálie, jako jsou špičky šířky pásma.
  • Každá licence Nagios XI obsahuje testovací instanci. To vám umožní mít zrcadlo produkční instance, zkontrolovat kód a otestovat jej proti aktuálnímu zabezpečenému produkčnímu prostředí.
  • Funkce multi-tenancy vám ukážou, jaké změny jsou provedeny, kdy, a kým.

ZASTAVENÍ RANSOMWARE ÚTOKU PŘED TÍM, NEŽ SI HO BEZPEČNOSTNÍ INŽENÝR VŠIML

Dopravní logistická společnost náhle obdržela od Nagios XI upozornění, že na jejích serverech selhaly pokusy o přihlášení. Správce systémů vše prošetřil a našel účet koncového uživatele, který se pokouší připojit způsobem, který společnost nepoužívá. Okamžitě věděl, že jde o ransomware. Virus se dostal přes antivirové skenery, ale Nagios XI na neobvyklou aktivitu upozornil. Protože věděl, kterou VPN má odpojit, útok byl zastaven za méně než 30 minut. „Nikdy jsem nebyl šťastnější, že mám Nagiose“, řekl.

Jak Nagios Enterprises vytváří bezpečná řešení?

Zranitelnosti bereme vážně a jsou nejvyšší prioritou vývoje a testování. Abychom zajistili, že vytváříme bezpečné a spolehlivé produkty, monitorujeme zdroje zranitelností, reagujeme na jakékoli CVE a spolupracujeme s členy bezpečnostních komunit, abychom vše identifikovali, vyvinuli a otestovali, a tedy abychom zajistili co nejrychlejší řešení všech vážných zranitelností.

Co bych měl udělat, abych ochránil svou organizaci před útoky kybernetické bezpečnosti?

Zde je několik osvědčených postupů, které doporučujeme jakékoli organizaci implementovat:

  • Neignorujte správu změn. Pravidelně kontrolujte, kdo má informace a kdo k nim má přístup. Komunikujte, testujte a kontrolujte své zásady a aktualizujte je tak, aby odrážely změny. Proveďte obecnou kontrolu monitorovacího prostředí Nagios a zkontrolujte ji se svými bezpečnostními týmy, abyste se ujistili, že je zajištěno dodržování předpisů.
  • Stanovte strategie reakce na incidenty. Jak již bylo zmíněno výše, možnosti správy uživatelů a oznámení Nagios XI přinášejí rychlejší reakce na incidenty tím, že pomáhají každému inženýrovi přesně pochopit, jaké jsou jeho role.
  • Zacházejte se jako by šlo o podezřelou aktivitu. Všechno ve vaší síti si musí zasloužit přístup nebo právo na další komunikaci. Poskytněte všemu nejnižší přístup a nechte každého si oprávnění zasloužit na vyžádání.