Článek přečtěte do 4 min.

AI společník pro zvýšení rychlosti vývojářů

Jsme rádi, že se můžeme podělit o to, že budujeme společníka AI, který vývojářům umožní rychleji vytvářet aplikace díky kombinaci oblastí odborných znalostí společnosti Oracle s výkonem generativní AI. Vývoj softwaru s umělou inteligencí přináší revoluci ve způsobu vytváření, testování a správy kódu. Podle průzkumu Stack Overflow Developer Survey z roku 2023 v současnosti nástroje umělé inteligence používá 44 % vývojářů a 26 % to plánuje brzy.

Miliony vývojářů po celém světě vytvářejí a udržují software napsaný v Javě a SQL – dvou nejrozšířenějších jazycích pro aplikace a databáze, na kterých je Oracle hluboce zapojen. Na Oracle Cloud Infrastructure (OCI) jsou nasazeny stovky tisíc aplikací. NetSuite společnosti Oracle má obrovský ekosystém, který pro rozšíření používá SuiteScript. Všechny tyto oblasti jsou v kormidelně společnosti Oracle. Tlak na vývojáře v Javě, SQL, OCI a SuiteScriptu, aby vytvářeli kód, se jen stupňuje a je naléhavě potřeba cokoliv, co může pomoci zvýšit rychlost.

Oracle Code Assist je doplněk kódu AI navržený ke zvýšení rychlosti vývojářů a zlepšení konzistence kódu. Oracle Code Assist, založený na velkých jazykových modelech (LLM) na OCI a vyladěný a optimalizovaný pro Java, SQL a vývoj aplikací na OCI, poskytuje vývojářům kontextově specifické návrhy. Budete jej moci přizpůsobit osvědčeným postupům a kódovým základnám vaší organizace.

Oracle Code Assist bude k dispozici jako plugin pro populární vývojová prostředí, jako je JetBrains IntelliJ IDEA, Microsoft Visual Studio Code a další. Vývojáři v rámci Oracle dnes aktivně využívají Oracle Code Assist k vytváření nových produktů a služeb. V budoucnu bude k dispozici externím vývojářům.

Pojďme se podívat na klíčové výhody Oracle Code Assist.

Zvyšte rychlost vývojáře

Generování kódu Oracle Code Assist
Obrázek 1: Generování kódu Oracle Code Assist

Oracle Code Assist vám pomůže zvýšit rychlost vývoje vaší aplikace pomocí kontextově specifických návrhů a vysvětlení, která mohou zkrátit čas strávený nejvšednějšími aspekty vaší práce.

Čas je váš nejcennější zdroj. Snížením času stráveného běžnými úkoly, které lze automatizovat a vylepšit pomocí AI, můžete vyrábět software mnohem rychleji. Oracle Code Assist bude poskytovat návrhy založené na základních modelech umělé inteligence vyškolených v desítkách jazyků s filtry, které pomohou zabránit generování nepřípustného kódu. Modely budou nasazeny na OCI a vyladěny pomocí rozhraní API služeb, vzorů kódování a našich vlastních osvědčených postupů, které pomohou vašim aplikacím fungovat lépe, pokud se je rozhodnete nasadit na OCI.

Vylepšete konzistenci kódu

Generování testu jednotky Oracle Code Assist
Obrázek 2: Generování testu jednotky Oracle Code Assist

Oracle Code Assist vám pomůže vytvořit software, který je v souladu s osvědčenými postupy vaší organizace. Oracle Code Assist budete moci přizpůsobit vlastní kódové základně, knihovnám, zásadám a postupům vaší organizace, což vám pomůže vytvořit software konzistentní s těmito proprietárními vstupními parametry. Pomocí retrieval-augmented generation (RAG) budete moci propojit kódovou základnu a pokyny vaší organizace a nástroj pak vygeneruje návrhy přizpůsobené tomuto obsahu.

Oracle Code Assist vám umožní proaktivně identifikovat chyby pomocí příznaků v reálném čase a navrhovaných oprav dříve v procesu vývoje. Využívá novou, předtrénovanou lokalizační techniku ​​řízenou LLM k automatické identifikaci úryvků kódu tam, kde existují chyby, a následnému navrhování oprav. Poté budete moci automaticky generovat testy jednotek pro ověření oprav, které použijete.

Optimalizováno pro Java, SQL a OCI

Generování dokumentace Oracle Code Assist
Obrázek 3: Generování kódu Java v aplikaci Oracle Code Assist

Oracle Code Assist vám pomůže aktualizovat, upgradovat, refaktorovat a modernizovat polyglot kód. Sice si poradí s desítkami programovacích jazyků a své aplikace budete moci nasadit kdekoli, ale Java, SQL a OCI jsou jeho opravdovými specialitami. Oracle Code Assist také pomůže zákazníkům používajícím NetSuite s vývojem aplikací a rozšíření pomocí skriptovacího jazyka SuiteScript.

Žádná organizace neví o Javě více než Oracle, největší přispěvatel a správce kódové základny Java, což znamená, že můžeme přinést hluboké znalosti Javy a poskytnout jedinečné schopnosti. Budete moci vyladit doporučení kódu Java podle dimenzí, jako je účinnost paměti, nízká latence a účinnost procesoru, aby vyhovovala potřebám vaší aplikace. Například vývojář píšící kód pro aplikaci internetu věcí (IOT) bude moci vyladit své návrhy tak, aby byly lépe optimalizovány pro efektivitu paměti.

Stejně tak je Oracle uznávaným lídrem v oblasti databází a uživatelé Oracle Code Assist budou moci tento nástroj použít k upgradu kódu SQL databáze. Upgrade kódu je běžným požadavkem zákazníků a je oddělený od upgradů verzí databáze. Tento nesoulad může vést k problémům, protože starý kód zákazníků nemusí plně využívat vylepšení, opravy chyb, aktualizace zabezpečení nebo vylepšení výkonu zavedené v novější verzi databáze. Oracle Code Assist pomůže urychlit upgrady databáze tím, že pomůže s refaktorováním a testováním složitého a často přizpůsobeného kódu PL/SQL, což může být časově náročné a poměrně drahé.

Funkce Oracle Code Assist

Vysvětlení chatu Oracle Code Assist
Obrázek 4: Generování dokumentace Oracle Code Assist
  • Vygenerujte kód, který pomůže zvýšit produktivitu
  • Vytvářejte testovací případy, abyste zvýšili pokrytí testů
  • Anotací kódu pomůžete zlepšit čitelnost kódu
  • Automatizujte jazykové upgrady, abyste zlepšili výkon
  • Analyzujte kód, abyste pomohli optimalizovat kvalitu a efektivitu kódu
  • Usnadněte rychlejší kontrolu kódu, abyste ušetřili čas
  • Vysvětlete kód, abyste urychlili učení
  • Návrhy na míru na základě organizačních směrnic
  • Naskenujte vygenerovaný kód pro nepermisivní licence
  • Poskytněte návrhy kódu, aby fungoval lépe na OCI

Oracle Code Assist v současné době prochází interním uživatelským testováním. Vývojáři v Oracle jej využívají k rychlému dokončení své práce. A jak používáme Oracle Code Assist ke zvýšení rychlosti vývoje, testujeme a přidáváme důležité funkce a scénáře. V budoucnu bude k dispozici externím vývojářům.

Zdroj: Oracle