Článek přečtěte do 12 min.

Obecná dostupnost Oracle Database 23ai

S radostí oznamujeme obecnou dostupnost Oracle Database 23ai. Během posledních čtyř let společnost Oracle Database Development usilovně pracovala na poskytování další dlouhodobé verze podpory Oracle Database se zaměřením na AI a produktivitu vývojářů. Vzhledem k zaměření na AI v této verzi databáze jsme se rozhodli změnit název databáze z Oracle Database 23c na Oracle Database 23ai.

Oracle Database 23ai

Inovace, které mění hru

Oracle Database 23ai se zaměřila na tři klíčové oblasti:

  • AI pro data
  • Dev for Data
  • Mission Critical for Data

V tomto článku popíšeme některé z kritických funkcí této verze, které zdůrazňují naši práci v těchto důležitých oblastech zájmu, a poskytneme podrobnosti, když je uvidíte na platformě, kterou si zvolíte.

AI pro data

Náš cíl s AI for Data je dvojí:

  1. Aby vývojáři aplikací mohli snadněji přidávat funkce AI do svých aplikací řízených daty
  2. Začlenit funkce GenAI do produktů, aby všichni uživatelé databáze Oracle, od analytiků dat po vývojáře aplikací a správce databází, mohli být produktivnější.

Toho je dosaženo využitím umělé inteligence pro zefektivnění procesů správy dat Oracle, nabídkou algoritmů umělé inteligence pro odhalování nových poznatků z vašich dat, usnadněním interakcí v přirozeném jazyce pro databázové dotazy a zmocněním uživatelů ukládat vektory generované umělou inteligencí pro rychlé a efektivní vyhledávání podobnosti objektů. Pojďme se ponořit do těchto funkcí dále.

Rozšíření o novou generaci modelů AI

Lidé pociťují dopad velkých jazykových modelů AI (LLM), jejichž příkladem jsou nabídky jako ChatGPT, Google Gemini, Cohere a LLaMA. Zatímco LLM mají hluboký dopad na způsob, jakým provádíme každodenní úkoly, jedním z problémů, kterým tyto motory čelí, je to, že jsou omezeny na odpovědi na otázky v konkrétním časovém okně svého vytvoření. Také jim chybí kontext a podrobnosti o datech uchovávaných ve vaší organizaci. Aby byly tyto a další LLM užitečné, musíme rozšířit jejich stávající znalosti o data relevantní pro otázky, které se ptáte na data uchovávaná ve vaší databázi.

V Oracle Database 23ai představujeme AI Vector Search, výkonnou novou technologii, která vám umožňuje využít novou generaci modelů AI pro generování a ukládání vektorů. Tyto vektory, někdy označované jako vložení, jsou vícerozměrné reprezentace dokumentů, obrázků, videí, zvuku atd. Kódováním těchto objektů jako vektorů získáte možnost hledat mezi nimi podobnosti pomocí matematických výpočtů. Skutečná síla řešení Oracle Database23ai spočívá v tom, že tato podobnostní vyhledávání můžete kombinovat s vyhledáváním vašich obchodních dat pomocí jednoduchého SQL. Každý, kdo má základní znalosti jazyka SQL, může vytvořit výkonný příkaz kombinující podobnost a další kritéria vyhledávání. Tyto typy dotazů poskytují LLM další kontext, rozšiřují jejich znalosti a činí jejich odpovědi přesnějšími a relevantnějšími pro otázky vašich zákazníků nebo organizací. Abychom tuto funkci umožnili, přidali do jazyka SQL nový datový typ, nové vektorové indexy a rozšíření, aby bylo neuvěřitelně snadné dotazovat se na vektory vedle vašich stávajících obchodních dat využitím pokročilých analytických schopností Oracle Database 23ai.

Oracle Vector Search

Bezpečné kódování dat

Aby umožnili značné výhody, které LLM nabízejí, musíme nejprve obohatit naše chápání našich datových sad a objektů v nich. Modely pro kódování těchto objektů jsou potenciálně velké a složité části kódu. V důsledku toho se stalo běžnou praxí přesunout toto zpracování na služby třetích stran. To může vyžadovat, abyste sdíleli potenciálně citlivé informace s třetími stranami, což s sebou nese rizika.

Pro zajištění bezpečného kódování objektů vám Oracle Database 23ai umožňuje načíst vaše vlastní důvěryhodné modely umělé inteligence přímo do databáze prostřednictvím podpory standardu ONNX. To umožňuje Oracle Database 23ai kódovat objekty při jejich vkládání do databáze. To umožňuje bezpečné odvozování objektů téměř v reálném čase a zajišťuje, že data není nutné extrahovat z databáze a předávat je službě třetí strany.

Kladení otázek přirozeně

Zatímco SQL je neuvěřitelně výkonný jazyk, může být trochu náročné začít s ním. Abychom umožnili širšímu okruhu uživatelů klást ty nejsložitější otázky databáze Oracle, integrujeme se s LLM, jako je Cohere a Llama, abychom vám umožnili klást otázky pomocí přirozeného jazyka. Můžete tedy jednoduše položit otázku typu „Ukaž mi prodej produktů za poslední 4 čtvrtletí, které jsou oblíbené u mladší generace“. Oracle Database 23ai bude sdílet metadata tabulky pro zodpovězení otázky s LLM spolu s dotazem uživatele. LLM chápe význam „mladší generace“ a převádí jej na datový rozsah jako filtr v SQL dotazu, který vrací do databáze. Oracle Database 23ai samozřejmě neomezujeme pouze na to, abyste mohli dotazovat informace v databázi. Budete mít také možnost klást otázky týkající se všech aspektů databáze Oracle.

Hledání nových poznatků v datech

Od vydání Oracle Database 9iR2 před více než 20 lety obsahuje databáze vestavěné algoritmy strojového učení (ML), které vám umožňují rychle hledat vzory a trendy v datech uložených v jejích tabulkách a předvídat chování zákazníků. Tyto algoritmy ML vám dávají možnost používat sofistikované algoritmy ML bez nutnosti složitých operací ETL k extrakci dat a zpětnému zápisu výsledků. Tyto modely by pak mohly být použity ke klasifikaci, seskupování a předpovídání při vkládání nebo načítání dat do databáze Oracle, což poskytuje hmatatelné obchodní výhody, jako jsou doporučení zákazníků a detekce podvodů. Od tohoto vydání jsme vylepšili a přidali nové algoritmy a možnosti ML do databáze Oracle, čímž jsme vytvořili jednu z nejsofistikovanějších a nejschopnějších platforem pro dolování dat v oboru.

K dispozici ve všech edicích databáze Oracle

AI Vector Search je součástí Oracle Database 23ai a je k dispozici bez dalších poplatků ve verzích Enterprise Edition, Standard Edition 2, Database Free a všech cloudových službách Oracle Database.

Zpětná vazba od prvních testerů

AI Vector Search vyvolalo velký zájem již před uvedením na trh a mnoho zákazníků a partnerů si přálo vyzkoušet nejnovější funkce, jako je AI Vector Search, a poskytnout zpětnou vazbu.

Zde je ukázka zpětné vazby, kterou obdrželi:

„Jsme rádi, že do databáze Oracle byla přidána AI Vector Search. Oceňujeme, že můžeme spouštět AI Vector Search ve stejné databázi Oracle jako naše ostatní pracovní zátěže, což nám umožňuje poskytovat spolehlivé a bezpečné řešení.“

Shinichiro Otsuka, NRI Certified IT Architect, Nomura Research Institute, Ltd.

„AI Vector Search mění způsob, jakým přemýšlíme o podnikání tím, že přináší AI do vašich dat: například můžeme použít přirozený jazyk k dotazování na naši dokumentaci, abychom našli odpovědi na otázky, které zákazníci kladou. Díky tomu je proces obsluhy zákazníků mnohem rychlejší a také se zlepšuje kvalita služeb. Možnost využít sílu generativní umělé inteligence s našimi vlastními daty znamená obrovský rozdíl.“

Heli Helskyaho , CEO, Miracle Finland Oy

„Konzultovali jsme různé projekty transformace podniků s využitím pokročilých digitálních technologií. Oracle Database 23ai AI Vector Search se velmi jednoduše implementuje přidáním vektorového sloupce do aktuálního relačního databázového systému. Jsem nadšený, že vektorová data jsou v jediném záznamu s existujícími daty, takže přeskupení podobnosti lze provést pomocí jediného příkazu SQL. Díky tomu je snadné kombinovat velké jazykové modely a firemní data za účelem vytváření a provozování systémů rozšířené generace vyhledávání na podnikové úrovni.“

Shigeru Urushibara, předseda UL Systems Inc.

“ S klesající domácí pracovní silou v Japonsku chtějí zákazníci XCAT přijmout opatření na úsporu práce. AI Vector Search od Oracle Database 23ai umožňuje zákazníkům používat SQL pro vyhledávání vektorů, což z něj činí vynikající nástroj pro inženýry s malými nebo žádnými znalostmi AI pro práci s vektory.“ data Kromě toho je pro mnoho zákazníků Oracle Database hlavním lákadlem možnost spravovat data AI bez dalších nákladů.

Mitsunori Yamane,  prezident Cross Cat Co., Ltd.

Dev for Data

Oracle Database 23ai se zaměřil na zjednodušení vývoje aplikací odstraněním složitosti spojené s interakcí s vaší databází. Odstranění složitosti z procesu vývoje aplikací znamená, že získáte více příležitostí soustředit se na složitosti vytváření elegantních aplikací, které splňují požadavky vašich zákazníků, než abyste se zabředli do technických detailů. Snížení složitosti může navíc vést k rychlejším vývojovým cyklům, což je zásadní v dnešním rychle se měnícím digitálním prostředí, kde se požadavky trhu mohou rychle měnit.

JSON nebo Relational, těžká volba?

Oracle 23ai zavádí řadu klíčových technologií pro snížení složitosti pro vývojáře. Snad nejinovativnější a nejdůležitější z nich je zavedení JSON Relational Duality. Tato technologie vám umožňuje využít sílu relačních a jednoduchost vývojových přístupů JSON v rámci jediné aplikace. JSON poskytuje elegantní přístup k datovému modelování, kde jsou všechna relevantní data potřebná k zodpovězení dotazu obsažena v jediném objektu, aniž by bylo nutné provádět složitá spojení napříč tabulkami. Relační přístup poskytuje flexibilní, úložiště efektivní a konzistentní datový model, který lze snadno dotazovat pomocí jazyků, jako je SQL. Historicky problémy nastávají, když jste nuceni zvolit si, jaký přístup k modelování databáze zvolit na začátku životního cyklu vaší aplikace. Rozhodnutí učiněná v této fázi mohou mít důsledky mnohem později, jak se mění obchodní požadavky. Krása JSON Relational Duality spočívá v tom, že můžete těžit z obou přístupů, aniž byste museli používat složité a nepraktické rámce Object Relational Mapping Frameworks (ORM).

Vytvořením jednoduchých zobrazení JSON Duality nad relačními tabulkami můžete vytvářet aplikace, které používají dokumenty k dotazování a aktualizaci základních datových sad. Vyhnete se duplikaci dat, základnímu problému modelování dokumentů, a dokonce i složitosti řízení souběžnosti na úrovni databáze jsou před vámi skryty, protože Oracle Database 23ai spravuje serializaci na úrovni dokumentů vaším jménem. Můžete i nadále používat jednoduché operace HTTP PUT, POST a GET nebo používat API specifické pro daný jazyk, jako je SODA API Oracle nebo dokonce MongoDB API přímo proti databázi Oracle. S JSON Duality Views stará fráze „Nemůžete si dát dort a sníst ho“ již neplatí.

Dualita vztahů JSON

SQL je nyní o něco jednodušší

SQL zůstává jedním z nejpopulárnějších vývojových jazyků, který dnes používají vývojáři aplikací. Jeho všestrannost při kladení těch nejjednodušších nebo nejsložitějších otázek vašich podnikových dat z nich učinila základní kámen správy dat, což je pozice, kterou si pravděpodobně v dohledné budoucnosti udrží. To neznamená, že existují oblasti, kde by se to dalo zlepšit. V Oracle Database 23ai jsme naslouchali běžným rozšířeným požadavkům a podívali se na to, co by bylo možné zjednodušit nebo nabídnout působivější způsoby interakce s databází. Příklady několika vylepšení SQL, které jsme provedli, zahrnují přidání dvou nových datových typů „Boolean“ a „Vector“, přidali jsme „Domény použití dat“, abychom vám umožnili obohatit význam datových typů používaných v definicích tabulek, odstranění potřeby „z duálního“ v jednoduchých příkazech SQL pro zlepšení čitelnosti, usnadnění agregace přes datový typ „interval“, zavedení konstruktorů hodnot tabulky, aby bylo snadné zadat více řádků v příkazech insert select nebo merge. Toto je jen několik z mnoha vylepšení, která jsme v SQL provedli. Podívejte se na tento blog pro další podrobnosti.

Stejně jako u AI Vector Search také oceňujeme, že dostáváme spoustu užitečné zpětné vazby od zákazníků a partnerů, kteří se zúčastnili programu Oracle Database 23ai Beta.

Zde je ukázka komentářů, které obdrželi:

„JSON Relational Duality Views mění hru pro vývoj aplikací tím, že konečně řeší problém objektově-relačního mapování. A konečně máme transakce vyhovující ACID ve vícevrstvé nebo webové architektuře.“

Peter de Vaal, hlavní konzultant, Transfer Solutions

„JSON Relational Duality vám dává to nejlepší z obou světů: Relační experti mohou pracovat se stejnými daty jako experti na databázi dokumentů, aniž by se museli učit nové dovednosti. Vývojáři aplikací mají potřebnou flexibilitu a správa databází je jednodušší. Oracle udělal obrovský skok za hranice jiných databází.“

Patrick Barel, starší konzultant Oracle, Qualogy

„Oracle Database 23ai s JSON Relational Duality Views a Oracle APEX nám umožnily vytvářet plnohodnotné aplikace vyhovující standardům pro práci se zdravotnickými daty JSON.“

Rade Pobulic, technický ředitel, VDEL Informationstechnik & Consulting GmbH

Grafy vlastností modelující složité vztahy

Databáze grafů poskytují nový pohled na modelování složitých vztahů nalezených ve scénářích reálného světa. Přesto se vývojáři až donedávna potýkali s proprietárními jazyky a museli dodávat data tp databáze šité na míru pro správu těchto vztahů. To bránilo širokému přijetí této převratné technologie. Naštěstí průmysl zaujal přístup založený na spolupráci, aby přinesl grafy masám, což vyvrcholilo zavedením norem. Tyto standardy umožňují vývojářům všestrannost a obeznámenost s SQL, čímž podporují dostupnější prostředí. Oracle Database 23ai je průkopnickou komerční databází, která přijímá tento nově nalezený standard. S těmito pokroky očekáváme významný nárůst integrace databází Graph v rámci podnikových ekosystémů.

Stejně jako u pohledů JSON Duality Views můžete vyjádřit svůj záměr, jak byste chtěli použít svá data uložená ve stávajících relačních tabulkách nebo sbírkách JSON, prostřednictvím uživatele zobrazení grafu vlastností. Pomocí jednoduchého zobrazení můžete data obohatit a modelovat tak potenciálně složité vztahy, které vaše data obsahují. Nové rozšíření SQL výrazně zjednodušuje psaní výkonných dotazů pro hlubší pochopení informací, které by bylo obtížné popsat pomocí standardního SQL. Přidali jsme také novou sadu sofistikovaných grafových algoritmů (nejkratší cesta, klasifikace, spoje atd.), která bude vydána krátce po GA.

Oracle Property GraphGraf vlastností Property Graph je dostupný ve všech edicích Oracle Database 23ai.

Mission Critical for Data

Oracle Database je známá tím, že pohání některé z nejdůležitějších aplikací na světě. V průběhu let se etablovala jako oddaný strážce nejcennějšího aktiva podniků: dat. Bezkonkurenční ve své šíři funkcí vyniká Oracle Database v zabezpečení kritických systémů proti nepředvídaným výpadkům. Ukázkovým příkladem je Oracle Real Applications Clusters (RAC), špičková technologie, která umožňuje plně aktivní sdílené diskové databáze, ideální pro nejkritičtější scénáře. Oracle Active DataGuard a Oracle GoldenGate nabízejí bezkonkurenční flexibilitu při vytváření jak homogenních, tak heterogenních architektur pro replikaci dat.

Shard lepší, rychlejší, jednodušší

Pro případy použití, kdy podniky chtějí distribuovat svá data na větší vzdálenosti, buď z regulačních důvodů, kdy musí být data uživatelů uložena v zemi, ve které zákazník sídlí, nebo pro snížení latence přístupu spojeného s globálně distribuovanými aplikacemi: Zavedli podporu pro sdílení databáze v Oracle Database 12c. Sdílení distribuuje datovou sadu napříč řadou databází Oracle, ale je spravováno jako jediná logická datová sada. Tato rozštěpená architektura umožnila škálování databáze nahoru nebo dolů přidáním a odstraněním shardů a umožnila Oracle automaticky znovu vyvážit datovou sadu. Oracle je schopen to udělat online as malým dopadem na podnikání, protože koncept shardingu je zapečen přímo do databáze.

V Oracle Database 23ai naše technologie Globally Distributed Database zavádí podporu pro replikaci Raft. Jedná se o protokol založený na konsensu, který usnadňuje automatickou konfiguraci replikace napříč všemi fragmenty. U raftu replikace uchovává kopie zvané replikační jednotky napříč všemi fragmenty. V případě selhání datového fragmentu nebo změny konfigurace Oracle Database 23ai automaticky znovu vyváží data. Nový protokol Raft také umožňuje subsekundové selhání, aby byla zajištěna nepřetržitá obchodní kontinuita.

Replikace voru

Oracle 23ai přináší celou řadu vylepšení pro naše produkty s vysokou dostupností, jako je nová „Local Rolling Database Maintenance“, která zjednodušuje dopad postupných oprav v clusteru tím, že postaví další instanci na stejném uzlu, který opravu přijímá. Zavádíme také podporu pro novou Data Guard Per Pluggable Database (PDB), která umožňuje ochranu před katastrofou na úrovni Pluggable Database mezi dvěma databázemi kontejnerů (CDB), přičemž každá CDB má aktivní zátěž. Vylepšili jsme také integraci a správu PDB v rámci Oracle Clusterware. Další podrobnosti o těchto funkcích HA a mnoha dalších najdete na Markusově blogu, kde se podrobněji zabývá vylepšeními, která jsme provedli v Oracle Database 23ai.

Jednoduché ukládání dat do mezipaměti

Ukládání dat do mezipaměti v aplikační vrstvě může nabídnout značné výhody. Často se používá ke zvýšení odezvy aplikací a snížení zatížení databáze, protože dotazy jsou přesouvány do mezipaměti, která se obvykle nachází blíže ke kódu. Aby však vývojáři dosáhli těchto výhod, čelí řadě výzev; jedním z největších je zajistit, aby mezipaměť byla konzistentní s daty uloženými v backendové databázi, jinak hrozí, že budou sloužit zastaralá a potenciálně nesprávná data. Vývojáři jsou často nuceni vytvářet složitý kód pro správu těchto scénářů a často se musí uchýlit k návrhovým vzorům, jako je „čas do života“, kdy jsou data periodicky vymazávána z mezipaměti a znovu načítána. Tyto a mnohé další problémy často znamenají, že údržba cache je obtížná a nákladná a v některých případech je to větší problém, než k jehož řešení byla navržena.

V Oracle Database 23c se snažíme vyřešit problémy s mezipamětí postavenou proti databázi Oracle pomocí nové funkce nazvané „True Cache“. True Cache je bezdisková instance Oracle běžící před primární databází. Instance True Cache využívají technologii Active Data Guard k zajištění její automatické aktualizace při změnách dat v primární instanci databáze. Jednou z nejdůležitějších vlastností této nové technologie ukládání do mezipaměti je její jednoduchá konfigurace a minimální změny kódu, které jsou potřeba k využití výhod, které nabízí.

truecache

Zabezpečení provádění SQL

Jednou z výzev, kterým organizace čelí, jsou pokračující pokusy zlomyslných aktérů ukrást data nebo narušit jejich každodenní činnosti. V Oracle Database 23ai zavádíme SQL Firewall, abychom zabránili spouštění neoprávněného SQL, ať už prostřednictvím útoků SQL-Injection nebo jednoduše neoprávněným personálem. SQL Firewall umožňuje trénovat databázi na tom, co SQL smí být spouštěno. „Seznam povolených“ SQL pak lze použít buď k přihlášení neoprávněného SQL, nebo k blogování jeho spuštění. Pro povolení výjimek pro rozsahy IP nebo autorizované volací programy lze přidat další kritéria. Síla brány SQL Firewall spočívá v tom, že je součástí databáze Oracle, a v důsledku toho klade na provádění SQL jen velmi malou režii. Nastavení a školení SQL Firewallu je neuvěřitelně jednoduché a lze jej provést z GUI nebo pomocí několika jednoduchých volání uložených procedur.

SQL Firewall

Více než 300 nových funkcí

předchozím blogu se diskutovalo o cloudovém vydání Oracle Database 23ai a bylo popsalo některé z více než 300 nových funkcí.

Některé další pozoruhodné funkce zahrnují:

  • Uložené procedury Java Script
  • Prioritní transakce
  • Domény použití dat
  • Oprávnění schématu
  • Anotace
  • Booleovský datový typ
  • Role vývojáře
  • Pohotovostní režim pouze pro čtení pro PDB
  • Schéma JSON
  • Správa plánu SQL v reálném čase
  • Zlepšení výkonu
  • Uzamknout bezplatné rezervace
  • Vylepšená podpora mikroslužeb
  • Vylepšení indexu vyhledávání XML a JSON
  • A mnoho mnoho dalších

Podrobný rozpis těchto funkcí naleznete také v dokumentaci Průvodce novými funkcemi.

Zavedení platformy

Oracle Database 23ai je nyní k dispozici na Oracle Exadata Cloud@CustomerOCI Exadata Database Service a  OCI Base Database Service. Je také k dispozici ve službě Azure Oracle Database Service. Pro vývojáře je nyní Oracle Database 23ai k dispozici ve Always Free Autonomous Database a také ke stažení v Autonomous Database 23ai Container Image a Oracle Database 23ai Free. Jsme také rádi, že můžeme oznámit, že Oracle GoldenGate 23ai a GoldenGate 23ai Free jsou také k dispozici ke stažení. On-premise verze Oracle Database 23ai pro Linux (OL & RHEL 8/9) a Windows budou brzy k dispozici s dalšími platformami, které budou uvedeny na trh v nadcházejících měsících. Další podrobnosti naleznete v poznámce podpory Oracle Doc ID 742060.1

Obecná dostupnost Oracle Database 23ai představuje novou fázi této důležité verze. Tisíce vývojářů přispěly k jejímu návrhu, vývoji a testování, výsledkem čehož je podle nás nejlepší podniková databáze na trhu.

Stáhněte si Oracle Database 23ai nyní

Nyní můžete vyzkoušet Oracle Database 23ai.

Zdroj: Oracle