Článek přečtěte do 4 min.

Podmíněné formátování v Oracle Analytics Cloud (OAC)

Běžně se používá ke zvýraznění důležitých datových bodů ve vizualizacích pro koncové uživatele sestav. Autoři mohou zobrazovat ikony a emotikony na dlaždicích, tabulkách, kontingenčních tabulkách a datových hodnotách v sekci dlaždic složených vizualizací pomocí pravidel podmíněného formátování. Pro každou z podmínek v pravidle podmíněného formátování mohou autoři určit ikonu nebo emotikony, které se zobrazí, když je podmínka splněna datovým bodem.

Níže je zobrazen řídicí panel s několika vizualizacemi s pravidly podmíněného formátování s aplikovanými ikonami a emotikony:

Ikony/emodži se podmíněně zobrazují na řídicím panelu OAC.

Na tomto řídicím panelu je vytvořeno pravidlo podmíněného formátování pro datové pole Čisté náklady s ikonou „Hvězda“ specifikovanou pro podmínku „Čisté náklady <=40 000 000 $“, jak je uvedeno níže:

Pravidlo podmíněného formátování pro metriku Čisté náklady

Ikonu pro každou podmínku lze vybrat na kartě Ikona v dialogovém okně Formát, jak je uvedeno níže:

Výběr ikony/emodži v dialogovém okně podmíněného formátování

Po výběru ikony pro podmínku můžete vybrat barvu ikony z nástroje pro výběr barvy. Případně můžete určit emodži pro podmínku tak, že přejdete na kartu Emoji na kartě Ikona. Chcete-li najít vhodné emodži, můžete přejít do sekcí emodži kliknutím na karty sekcí emodži ve spodní části mřížky emodži.

Zobrazení ikon na datech dlaždice:

Jakmile jsou pro podmínky pravidla určeny ikony, lze pravidlo aplikovat na dlaždici a zobrazit ikony pro příslušná data, pokud jsou podmínky splněny. Na dříve zobrazeném řídicím panelu se na dlaždici vlevo nahoře použije „Pravidlo čistých nákladů“ a pro datovou hodnotu Čisté náklady = 35 000 000 USD je splněna podmínka pravidla „Čisté náklady <=40 000 000 USD“. Proto se ikona ‚Hvězda‘ zobrazí těsně před hodnotou údajů o čistých nákladech.

Vizualizace dlaždice Čisté náklady s ikonou hvězdičky zobrazenou před hodnotou dat pro Čisté náklady

Zobrazení ikon v tabulkách a kontingenčních tabulkách:

Stejně jako data ve vizualizaci dlaždic lze na vizualizace tabulky a kontingenční tabulky použít pravidla podmíněného formátování s ikonami a emotikony a zobrazit ikony nebo emotikony pro hodnoty dat v buňkách. Například je vytvořeno následující pravidlo podmíněného formátování pro zobrazení emodži „Šklebící se obličej s velkýma očima“, když je příjem vyšší než 3 000 000 $.

Pravidlo podmíněného formátování příjmů

Toto pravidlo se aplikuje na data ve vizualizaci kontingenční tabulky, takže podmínka pravidla je testována na hodnotu dat každé buňky sloupce Tržby. Emoji se zobrazují před datovými hodnotami, které splňují podmínku pravidla.

Pravidlo tržeb aplikované na kontingenční tabulku na řídicím panelu

Zobrazení ikon ve složených vizualizacích:

Podobně jako u datových hodnot v dlaždicích, tabulkách a kontingenčních tabulkách lze pravidla podmíněného formátování s ikonami nebo emotikony aplikovat na datové hodnoty v dlaždicové sekci složených vizualizací.

Níže je uvedeno pravidlo podmíněného formátování, které zobrazuje plný zelený trojúhelník, když je kumulativní příjem vyšší než 25 000 000 $:

Pravidlo tržeb pro metriky v dlaždicové a dlaždicové části složených vizuálů

Toto pravidlo se použije na údaje o tržbách v dlaždicové sekci složeného skládaného pruhového grafu v pravé dolní části řídicího panelu a před hodnotou dat se zobrazí ikona zelené trojúhelníkové šipky.

Pravidlo kumulativních příjmů na dlaždicové části složeného skládaného pruhového grafu.

Úprava vlastností ikony nebo emodži:

Jakmile jsou na vizualizaci aplikována pravidla podmíněného formátování s ikonami nebo emotikony, lze polohu a velikost ikon nebo emotikonů upravit podle vašich preferencí.

Na kartě Hodnoty na panelu vlastností vizualizace můžete vybrat pozici pro ikony nebo emotikony pravidla podmíněného formátování a zobrazit je s ohledem na hodnoty dat ve vizualizaci.

Vlastnost podmíněné pozice ikony

V tomto příkladu autor změní pozici ikony pro pravidlo podmíněného formátování „Pravidlo čistých nákladů“ a pozice ikony na dlaždici Čisté náklady se aktualizuje podle vybrané pozice ikony. Výchozí pozice ikon nebo emotikonů je „Před hodnotami“.

Velikost ikony nebo emotikonu lze upravit nastavením vlastnosti „Velikost ikony“ pravidla podmíněného formátování pro příslušnou vizualizaci na kartě Hodnoty na panelu vlastností. Výchozí velikost je nastavena na ‚Match Value‘, která je stejná jako velikost datové hodnoty.

Můžete vybrat „Vlastní“ a zadat konkrétní velikost v pixelech, jak je znázorněno na obrázcích níže:

Výchozí velikost ikony

Velikost ikony Vlastní

Podmíněné formátování ve spojení s ikonami a emotikony je výkonný nástroj v OAC, který může přinést skryté statistiky na vašich řídicích panelech. Ikony a emotikony zobrazené pro datové hodnoty překračující prahovou hodnotu mohou koncovým uživatelům pomoci rychle shromáždit informace.

Zdroj: Oracle