Článek přečtěte do 9 min.

Ve společnosti Citrix probíhá inovace a zkoumání nových technologií každý den. Toto myšlení pomohlo postavit se jako lídry v řešeních DaaS a VDI. Nejprve dodali aplikace a plochy pro více relací pro Windows, které vycházejí z terminálových služeb a vzdálené plochy. Pak přišlo VDI s desktopy Windows s jednou relací, které koncovým uživatelům nabídly jak neperzistentní, tak trvalé varianty pro rozšířené případy použití. Později se rozšířili o nabídku linuxových desktopů s více relacemi a s jednou relací, které jsou oblíbené u inženýrů, vývojářů a dalších zkušených uživatelů. Dnes s potěšením oznamujeme další velký krok ve vývoji možností doručování pracovní zátěže pro zákazníky:

Citrix VDA pro macOS – Public Tech Preview je k dispozici! Chcete-li vyzkoušet jízdu, jednoduše klikněte na odkaz ke stažení a postupujte podle stránky s dokumentací k produktu a začněte využívat tuto novou možnost VDA!

Je to další klíčový milník ve vývoji portfolia, protože se jedná o poslední hlavní platformu desktopových OS, ke které poskytujeme vzdálený přístup pomocí našich špičkových technologií pro uživatelské prostředí HDX, spolu s našimi špičkovými nabídkami Citrix DaaS a CVAD (Citrix Virtual Apps and Desktops). .

Trochu historie a proč hned další VDA

Možná se ptáte, proč nyní další VDA? Vraťme se zpět k vývoji našeho portfolia a k tomu, jak se vyvíjí ekosystém Apple:

Jak bylo uvedeno výše, příběh společnosti Citrix je příběhem neustálých inovací a zaměření na zákazníka. Od počátků umožňujících vzdálený přístup k aplikacím Windows pomocí WinFrame až po současné zaměření na poskytování bezpečných a flexibilních pracovních prostorů pro globální podniky pokrývající všechny vertikály; Citrix sehrál klíčovou roli při utváření toho, jak dnes globální společnosti fungují. Technologie HDX a protokol ICA jsou důkazem tohoto závazku a zajišťují bezproblémový a produktivní zážitek pro uživatele napříč zařízeními, umístěními a aplikacemi se skvělým obrazem, zvukem a dalšími. Přibližně před 10 lety jsme do portfolia přidali Linux VDA, abychom vyhověli rostoucím požadavkům zákazníků, kteří potřebují provozovat doménově specifický software ve vysoce bezpečném prostředí, zlepšit efektivitu vývoje a výrazně snížit své TCO. Nyní se stala velmi populární v klíčových vertikálách, jako jsou finance, výroba a vláda. Linux Virtual Desktop zaznamenal v průběhu let solidní růst u některých našich největších zákazníků (další informace najdete na tomto blogu).

Mezitím Apple – ikona a legenda osobních počítačů již 40 let, určující inovaci, která ovlivňuje mnohá odvětví pomocí „estetiky Applu“, se stálým růstem uživatelské základny nejen na straně spotřebitelů, ale také podniků a malých a středních podniků po celém světě. macOS také získal popularitu tím, že převzal prostředí operačního systému pro stolní počítače s významným podílem na trhu, který je sekundární pouze k Windows. Zákazníci z žebříčku Fortune 500 dlouhodobě potřebují řešení vzdáleného přístupu pro zařízení Mac na podnikové úrovni, což se v období pandemie výrazně zvýšilo a pokračovalo v globálním trendu flexibilní práce a BYOD…

Protože vždy naslouchájí potřebám zákazníků a podporujeme růst ekosystému, před lety inkubovali řešení pro vzdálený přístup Mac založené na předních technologiích HDX a platformě DaaS/CVAD. Priority se posunuly a v té době nesledovali schopnost. Dnes, se silným zájmem zákazníků a plnou podporou v rámci vedení Citrixu, posouváme kupředu s dálkovým ovládáním Mac. Cíl je jasný – být nejlepší platformou v oboru pro poskytování pracovních zátěží napříč systémy macOS, Linux a Windows.

Citrix VDA pro MacOS je jedním z nejrychleji vyvinutých řešení s vysokou kvalitou. Jsme schopni toho dosáhnout díky 1) dobře navržené interní architektuře VDA, která nám umožňuje znovu použít existující logiku kódu a nejlepší algoritmy v Linux/Windows VDA 2) Citrix DaaS/CVAD je vyspělá platforma, kterou můžeme přímo využít. Již provedli velmi úspěšný soukromý technický náhled a nyní jsme připraveni přesunout tento program do veřejného náhledu, aby umožnili každému zákazníkovi Citrixu vyzkoušet tuto novou technologii pro své různé případy použití.

„Remoting Mac for Enterprise s HDX  “ – osoby a případy použití

VytváříCitrix   VDA pro macOS  jako Remoting Mac for Enterprise with HDX . Je za tím několik klíčových důvodů. Za prvé, mnoho podniků dlouhodobě potřebuje vzdálený přístup ke svým Mac zařízením pomocí zabezpečené a komplexní platformy, jako je Citrix DaaS/CVAD, která může nabídnout větší flexibilitu při plánování a správě výpočetní zátěže Mac; Uživatelé Mac a macOS také nepřijmou žádný kompromis ohledně výkonu a snížení věrnosti grafiky/zvuku – to je přesně místo, kde vstupuje do hry technologie uživatelského zážitku Citrix HDX vzhledem k našim více než třicetiletým zkušenostem v této oblasti.

Vytvořili architekturu Citrix VDA pro macOS s následující osoby/případy použití na základě potřeb zákazníka:

  • Vývojáři, kde se obvykle veškerý vývoj iOS, ipadOS, macOS, watchOS, tvOS a visionOS provádí na macOS s XCode a souvisejícími nástroji. Nyní mohou vývojáři realizovat vzdálený přístup ke svému IDE a nástrojům odkudkoli a kdykoli pomocí aplikace Citrix Workspace – to vše s vysokým výkonem a aktivovanými komplexními bezpečnostními funkcemi. Podniky mohou tuto schopnost využít pro geograficky distribuovanou globální pracovní sílu, která je běžná v dnešním uspořádání společností Fortune 500, ve skutečnosti se nás například ptalo mnoho zákazníků, kteří mají svůj vývojový tým v Asii, zatímco do těchto regionů dodávají fyzická zařízení. není snadné neříct, že náklady jsou také vysoké, ve skutečnosti upřednostňují své pracovní síly v těchto zemích, aby měli přístup k zařízením Mac ve svých datových centrech, např. v USA, aby mohli provádět vývojové práce.
  • Návrháři v multimediálních vertikálách (film, zvuk, hra, 3D simulace…), kde jsou aplikace založené na macOS hojně využívané a oblíbené – s naší technologií uživatelského zážitku HDX, která nabízí ohromující vizuální a zvukový zážitek. Nyní mohou designéři/umělci realizovat svou kreativitu bez omezení času, místa nebo koncových bodů, které mají. Společnost může nejlépe využít své investice do špičkového hardwaru Apple. To bylo také mnohokrát zmíněno našimi zákazníky, protože jejich zaměstnanci (umělci, designéři) rádi pracují na dálku s flexibilitou, kdykoli se objeví kreativita / nové nápady, takže mohou využít tato špičková zařízení Mac v kanceláři k provádění těžkých zvedání, když k nim používají iPad nebo dokonce iPhone.

Zákazníci mohou mít různá koncová zařízení přistupující k desktopu, podporujeme téměř všechny platformy, které dnes Citrix podporuje. To poskytuje administrátorům velkou flexibilitu, stejně jako všechny ostatní typy VDA, pro implementaci řešení: může to být řešení pro všechny Apple, jako je přístup z iPadu, iPhonu nebo jiného zařízení Mac nebo z tenkých klientů, jako jsou Windows, Linux běžící na různých hardwarových platformách. nebo dokonce telefony Android atd.

Architektura produktu a hlavní rysy

Model poskytování Citrix VDA pro macOS je „Remote PC Access“ pro fyzická zařízení Mac; lze jej nasadit ve vlastním datovém centru zákazníků, kancelářských prostorách nebo u poskytovatele hostingu pro Mac, jak ukazuje níže uvedený diagram. Neexistuje žádná změna/dopad na stávající architekturu DaaS a CVAD a tento nový VDA podporuje registraci a registraci bez připojení k doméně, takže se zákazníci nemusí starat o nastavení další infrastruktury, pokud chtějí spravovat flotilu Mac nezávisle.

* Cloud-hosting pro Mac VDA znamená fyzický Mac atd. hostovaný v datovém centru poskytovatele služeb, může to být veřejný nebo soukromý cloud.

Když se blížili k tomuto veřejnému technickému náhledu, vyvinuli mnoho klíčových funkcí v HDX stacku a zajistili bezproblémovou integraci s rovinou správy DaaS, mezitím provedli specifickou optimalizaci pro platformu Apple Silicon pro vysoký výkon a stabilitu.

Zde je několik rychlých přehledů hlavních funkcí v tomto náhledu:

  • „Klasické“ funkce HDX/ICA: to zahrnuje podporu základních funkcí, jako je grafika, zvuk, myš, klávesnice (a IME); Schránka a odpovídající zásady; Pokročilé funkce sítě a konektivity: SR (spolehlivost relace), ACR (automatické opětovné připojení klienta), podpora DTLS/TLS, adaptivní propustnost, TCP a EDT (Citrix Enlightened Data Transport), redukce V4 a zjišťování MTU; podpora souborů proxy PAC; Pokročilé grafické a zvukové funkce: podpora klientských více monitorů, displej s vysokým DPI, adaptivní grafika, tenký drát, H.264 na celou obrazovku a selektivní H.264
  • Funkce roviny správy a podpory: Rendezvous V2, VDA bez připojení k doméně (NDJ); Konfigurace zásad DDC; integrace konzoly pro správu DaaS; VDA snadná instalace; Protokol AOT a nástroje podpory: xdlcollect, ctxsession, zpráva o selhání App Center…
  • Podpora specifických schopností Apple křemíku a macOS: optimalizace grafického kodeku; Podpora Apple trackpadu a podpora „Fast User Switching“.

Zpětná vazba od soukromého TP

Mají více než 20 zákazníků a partnerů NDA, kteří se připojili k programu Private Tech Preview a získali jednomyslně dobrou zpětnou vazbu ve dvou oblastech: 1) vynikající výkon HDX, který může poskytnout dobrou uživatelskou zkušenost v náročných síťových prostředích 2) dobrá podpora konzoly pro správu DaaS a konzistentní uživatelská zkušenost jako správa jiných typů VDA; také obdrželi mnoho návrhů na zlepšení a pracovali na těch s řešeními, která jste nyní viděli v tomto obsahu Public Tech Preview.

Spolupráce v rámci Apple Ecosystem

V Citrixu mají velkou zákaznickou základnu včetně většiny organizací z Fortune 500 a mnoha vertikál. Chápou, že mají různé potřeby a přístupy při plánování použití tohoto nového dálkového ovládání VDA a Mac. S ohledem na tuto skutečnost úzce spolupracují s klíčovými hráči Apple Ecosystem, aby zajistili, že zákazníci a partneři budou mít solidní výběr stávajících řešení, která jim pomohou při správě základní infrastruktury a zajistí flexibilitu a automatizaci pracovních postupů, aby vyhovovaly jejich potřebám.

Se silnou podporou marketingových a vedoucích týmů zahájili cestu spolupráce a integrace s klíčovými hráči v ekosystému Apple, jako je Jamf (vedoucí v oboru a standard UEM/MDM). V tomto Public Tech Preview poskytli podrobné pokyny, jak používat Jamf PRO ke škálování a automatizaci Citrix VDA pro nasazení macOS v produktovém dokumentu v části „Instalace – příklad pomocí UEM nebo MDM“.

Dalším klíčovým hráčem v ekosystému Apple, pokud jde o poskytovatele IaaS, je MacStadium. MacStadium věnuje své úsilí a odborné znalosti v této oblasti více než 12 let a je lídrem v této oblasti s bohatým portfoliem produktů a řešení. Marketingový tým společně spustil kampaň s týmem MacStadium pro tento Public Tech Preview (viz také tento blog od MacStadium). Toto partnerství nám umožňuje nabízet silné řešení IaaS pro zákazníky a partnery, kteří chtějí nasadit toto nové VDA v hybridním prostředí. Jsou nadšeni z partnerství s MacStadium a těší se, že v budoucnu budeme společným zákazníkům poskytovat nejlepší řešení a služby ve své třídě, jak tuto spolupráci komentovali manažeři obou společností:

Abhilash Verma, CPO, Citrix:

„Citrix VDA pro macOS odemyká vzrušující nové případy použití pro stávající zákazníky Citrix – ať už jde o vzdálené vývojáře mobilních aplikací pro finanční instituce, produktové designéry s přístupem k jejich nástrojům UX na bázi Mac nebo jakoukoli jinou uživatelskou osobnost, která vyžaduje bezpečný přístup k aplikacím macOS z jakéhokoli zařízení. s poutavým uživatelským zážitkem. Abychom našim zákazníkům pomohli zahájit jejich cestu vzdáleného doručování macOS, rozhodl se Citrix pro partnerství s MacStadium. MacStadium má dobrou pozici, aby pomohl zákazníkům Citrix rychle a snadno začlenit hardware Apple z jejich globálních datových center do stávající infrastruktury pro doručování a zároveň nabídl možnosti škálování, zabezpečení a správy, které podniky potřebují.“

Ken Tacelli, CEO, MacStadium:

O partnerství – „Více než deset let se zaměřujeme na vše, co se týká cloud computingu pro Mac, a na trhu jsme viděli potřebu řešení virtuálního desktopu pro macOS,“ řekl Ken Tacelli, CEO MacStadium. „Jsme proto nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Citrix, průkopníkem vzdáleného přístupu, abychom mohli poskytnout řešení macOS VDI na podnikové úrovni.“

O řešení – „Naše odbornost v oblasti cloudu pro Mac v kombinaci s přední technologií vzdáleného přístupu Citrix je to, co vytváří toto jedinečné řešení Mac VDI ​​na podnikové úrovni,“ řekl CEO MacStadium Ken Tacelli. „MacStadium a Citrix jsou sjednoceni v našem zaměření na poskytování zabezpečení a výkonu pro uživatele Maců po celém světě. A nyní mohou tito uživatelé využít virtuální plochu Mac k efektivní a efektivní práci z jakéhokoli místa.“

Rychlý pohled na Citrix VDA pro macOS

Instalace Citrix VDA pro macOS je přímočará. Stačí několik kliknutí a kroků, které administrátoři a/nebo koncoví uživatelé provedou instalaci VDA a také registraci. V tomto Public Tech Preview ve spojení s novou funkcí Správa registračního tokenu (preview)“ se jedná o jednotné kontaktní místo pro všechny kroky potřebné k tomu, aby byl stroj VDA viditelný a spravovaný pomocí DaaS (podpora CVVAD bude k dispozici v GA):

Všechny ostatní kroky jsou stejné, jako když spravujete Windows a Linux VDA, pak je můžete použít z vaší oblíbené aplikace Citrix Workspace (viz odkaz ohledně podporovaných typů CWA).

Zde je dvouminutové video CFE (Citrix Feature Explained), kde si můžete také rychle prohlédnout a vyzkoušet tento nový VDA před vlastní instalací:

Zabalit a CFA

Tento veřejný TP je otevřený všem zákazníkům a partnerům DaaS. Budeme vám poskytovat silnou podporu a pozorně naslouchat zpětné vazbě z tohoto veřejného TP a v nadcházejících měsících pokračovat v práci na dosažení GA v tomto roce. Mezitím aktivně spolupracujeme s hlavními hráči ekosystémů Apple, abychom zajistili našim zákazníkům bezproblémové přijetí tohoto nového VDA využitím vhodných dostupných možností.

Klikněte na odkaz ke stažení a postupujte podle stránky s dokumentací k produktu , která obsahuje všechny podrobnosti, jako jsou systémové požadavky/instalace/konfigurace/ladění atd., a vydejte se na vzrušující cestu s naší plnou podporou!

Zároveň, jak možná víte, jsme přejmenovali naše stránky Citrix s novým komunitním diskusním fórem a máme vyhrazený kanál pro Citrix VDA pro macOS, klikněte sem a připojte se k nám pro diskuse a návrhy!


Prohlášení: Tento článek může obsahovat odkazy na plánované testování, vydání a/nebo dostupnost produktů a služeb Cloud Software Group, Inc. Informace uvedené v tomto článku mají pouze informativní charakter, její obsah se může bez upozornění změnit a nelze se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu. Informace nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkcionalitu. Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro produkty zůstává na výhradním uvážení Cloud Software Group, Inc.