Článek přečtěte do 5 min.

Vzhledem k tomu, že podpora pro Windows 10 končí 14. října 2025, uživatelé stojí před rozhodnutím, jak a kdy chtějí upgradovat na Windows 11. Protože některá stará zařízení nebudou moci upgradovat na Windows 11, je nutné zakoupit nová zařízení.

Správci by měli začít vyhodnocovat přechod na Windows 11 upgradováním své stávající flotily nebo vyhodnocením aktualizace zařízení, která bude součástí Windows 11.

Zákazníci Ivanti Endpoint Management (EPM) budou moci zahájit zobrazování těchto zařízení stisknutím tlačítka s novými funkcemi v cloudové moderní správě zařízení (MDM) od Ivanti.

Vaše organizace může být připravena na upgrade na Windows 11 nebo to bude muset naplánovat. Technici Ivanti vám mohou pomoci upgradovat zařízení vaším vlastním tempem. Aktualizace Windows 11 můžete zablokovat nebo zacílit na konfiguraci a pokračovat v upgradu.

Pojďme analyzovat některé z těchto výzev a to, jak Ivanti Neurons for MDM pomáhá zefektivnit proces s minimálním dopadem na koncového uživatele.

Upgrade na Windows 11

Pro začátečníky tento upgrade systému Windows zavádí širokou sadu funkcí a ovládacích prvků, jejichž instalace může z mnoha důvodů trvat mnohem déle. A co je důležitější, každá aktualizace přináší novou sadu potenciálních problémů s kompatibilitou a spolehlivostí.

Zatímco některé aktualizace jsou malé a nemusí si jich během instalace všimnout, jiné jsou poměrně velké a jejich instalace může chvíli trvat. V podnikovém prostředí to může narušit koncové uživatele. Windows 11 přidal nejen nové funkce, které si mohou koncoví uživatelé užít, ale také vylepšení zabezpečení a výkonu, díky nimž je přechod ještě náročnější.

Vzdálené cílení pouze na zařízení kompatibilní s Windows 11 může minimalizovat selhání upgradu. V Ivanti Neurons for MDM můžete určit, odkud mají pocházet upgrady Windows 11 – WSUS nebo Windows Update. V nedávné verzi jsme přidali možnost vybrat si zdroje pro každý typ aktualizace operačního systému Windows: aktualizace funkcí, aktualizace kvality, aktualizace ovladačů a další aktualizace společnosti Microsoft. Každé zařízení se připojí k odpovídajícímu zdroji a nahlásí příslušnou verzi upgradu.

Pro zařízení, které bude hlásit příslušné verze Windows 11, jsme do této nejnovější verze přidali pole Verze produktu. Zde musí zákazníci zadat verzi 11, aby zařízení vědělo, že je třeba upgradovat, místo aby jen neustále aktualizovali opravy systému Windows 10.

Jakmile zařízení začnou hlásit verzi Windows 11, Ivanti Neurons pro platformu MDM je prohledá a zobrazí na stránce Windows Update, aby naši administrátoři mohli schválit upgrade. Zařízení, která nejsou způsobilá pro upgrade z důvodu nekompatibility systému nebo softwaru, budou automaticky ponechána nedotčená a nebudou hlásit nekompatibilní verze.

Následuj tyto kroky

Spravujte upgrady Windows 11 svým vlastním tempem: Společnost Microsoft nedávno oznámila, že upgrady na Windows 11 budou nabízeny všem nespravovaným zařízením Windows. Upgradování koncových uživatelů na Windows 11 by mohlo způsobit spoustu problémů – a mnoho lístků na helpdesk.

Když jsou zařízení s Windows spravována pomocí Ivanti Neurons for MDM, zařízení s Windows 10 získají pouze aktualizace Windows 10, pokud pro svůj vozový park konkrétně nezacílíte na upgrade Windows 11. Pomocí našich konfigurací aktualizace softwaru získáte podrobné kontroly nad procesem upgradu, plány, restarty a upozornění.

Pokud vaše organizace nemá dobrý způsob, jak spravovat upgrady Windows 11 a obává se, že zařízení upgradují přímo koncoví uživatelé, Ivanti Neurons for UEM pro Windows mohou být pro vaši organizaci dobrou volbou.

Přizpůsobte upgrady s nízkým dopadem na koncového uživatele: Ivanti Neurons for MDM poskytuje kompletní sadu funkcí pro přizpůsobení chování upgradu. Zákazníci mohou naplánovat, odlišit a pozastavit aktualizace a nakonfigurovat úroveň upozornění, které koncový uživatel obdrží před upgradem. Tyto ovládací prvky jsou velmi podrobné a umožňují správcům zvolit různé chování pro každý typ aktualizace:

  • funkce
  • kvalita
  • ovladač
  • a další.

Například s Ivanti Neurons for MDM můžete poskytnout okna mimo pracovní dobu, abyste zajistili, že aktualizace budou staženy bez dopadu na vaše koncové uživatele. Správci mohou také nakonfigurovat možnost pro koncové uživatele upgradovat podle vlastního plánu.

Zaveďte Windows 11 Copilot AI svým vlastním tempem: Copilot ve Windows poskytuje centralizovanou generativní pomoc AI uživatelům, která se zobrazuje jako postranní panel ukotvený na ploše Windows. Protože uživatelé do něj mohou kopírovat a vkládat citlivé informace, musí organizace správně nakonfigurovat platformu poskytovatele chatu pro Copilot ve Windows. S Ivanti Neurons for MDM můžete vytvářet konfigurace pro různé skupiny zařízení a po testování povolit Copilot. Správci si mohou vybrat upgrade na Windows 11 a zároveň mít Copilot deaktivovaný pro všechna zařízení a povolit jej ve fázích později podle skupiny zařízení.

Zobrazte si nabídku Start a hlavní panel pro Windows 11: Dalším problémem, kterému uživatelé čelí při plánování upgradu na Windows 11, je změna uživatelského rozhraní. Windows 11 má novou nabídku Start v dolní části obrazovky místo vlevo; lišta úloh se také liší. Díky změnám, které byly nedávno zavedeny v Ivanti Neurons pro MDM, mohou administrátoři vytvářet bitové kopie cílené pro zařízení s Windows 11. Jakmile budou zařízení upgradována, nová nabídka Start systému Windows 11 a obrázek hlavního panelu se přesunou do zařízení.

Sledování upgradů a odstraňování problémů na dálku: Poté, co bylo zařízení nakonfigurováno pomocí konfigurace Windows Software Update, každé zařízení nahlásí příslušné verze a zahájí aktualizaci podle specifikací nebo bude čekat na schválení správcem. Správci mohou schvalovat jakékoli aktualizace Windows 11 nahlášené zařízením a mít přehled o tom, která zařízení jsou způsobilá, čekající na upgrade, upgradovaná nebo neúspěšná. Mohou také vytvářet grafy na řídicím panelu pro sledování přijetí verze Windows nasazené do koncových bodů.

Automatizujte registraci nově aktualizovaných zařízení s Windows 11 prostřednictvím Ivanti Neurons pro UEM: Mnoho firem se rozhodlo zahájit proces obnovy zařízení své flotily, místo aby se snažily přeskočit všechny obruče potřebné k upgradu stávajících zařízení. Vzhledem k tomu, že společnosti spolupracují se svými distributory na nákupu a dodání zařízení svým koncovým uživatelům, musí naplánovat nejefektivnější způsob vytváření image a poskytování konfigurací a aplikací kompatibilních s Windows 11.

Jedním ze způsobů je registrace autopilota. Ivanti Neurons for MDM poskytuje nejsnazší způsob vytváření obrazu a poskytování zařízení pomocí OOBE prostřednictvím Autopilota, automatizuje nastavení zařízení a instalaci aplikací. S dříve popsanými funkcemi mohou správci přizpůsobit zásady obrazům a aplikacím Windows 11 kompatibilním s tímto novým operačním systémem. Ivanti Neurons for MDM podporuje Autopilot, aniž by vznikaly dodatečné náklady na uživatelskou licenci MDM.

Na druhou stranu, pokud používáte jakékoli jiné řešení Windows Management založené na agentech, můžete registraci automatizovat pomocí balíčku Ivanti Neurons UEM Deployment Package. Prostřednictvím agenta pošlete na zařízení balíček nasazení a bez problémů je zaregistrujte do Ivanti Neurons pro UEM a začněte spravovat své upgrady Windows 11 bez dopadu na koncového uživatele.

Informujte se před upgradem

Aby byl přechod hladký, postupujte podle těchto doporučení: 

  • Windows 11 má specifické systémové požadavky. Aby vaše zařízení měla nárok na upgrade, ujistěte se, že váš strojový park tyto požadavky splňuje.
  • Windows 11 vyžaduje, aby bylo povoleno zabezpečené spouštění. Secure Boot je navržen tak, aby zabránil načtení škodlivého softwaru při spuštění počítače. Většina moderních počítačů je schopna zabezpečeného spouštění, ale v některých případech mohou existovat nastavení, která způsobí, že počítač nevypadá. Ověřte si u výrobce zařízení podporu pro Secure Boot. Ivanti se spojila s Lenovo na konfiguraci Secure Boot přes Configurations.
  • Windows 11 má více než 1 000 nových ovládacích prvků pro správu, které usnadňují přechod od starších systémů pro správu, jako jsou zásady skupiny.
  • Windows 11 je postaven na kódové základně Windows 10, takže je nativně kompatibilní s dnes používaným softwarem a řešeními. Některá řešení však mohou ve Windows 11 fungovat odlišně nebo mít jiné požadavky. Vytvořte pilotní skupinu zařízení k testování upgradu Windows 11, bezpečnostních řešení a nové konfigurace, než je zpřístupníte většímu počtu zařízení.
  • Aby bylo možné využít funkce Windows Autopilot, Ivanti Neurons for MDM musí být integrovány s prostředím Microsoft Entra.

Zdroj: Ivanti