Článek přečtěte do 5 min.

Pro mnoho organizací řeší Nagios Core významné výzvyjako jsou monitorovací systémy a upozornění správcůkdyž se něco pokazí. Konfigurace a správa však vyžaduje značné množství času a hluboké odborné znalosti v oblasti kódování, zvláště když společnost roste.

Tato potřeba hlubokých odborných znalostí je důvodem, proč vytvořili Nagios XI, uživatelsky přívětivý software pro monitorování IT infrastruktury, který nejenže upozorní systémové administrátory, když se něco pokazí, ale také zpřístupní monitorování sítě a reportování netechnickým uživatelům. Tato přidaná přístupnost, která není dostupná u platformy s otevřeným zdrojovým kódem, šetří organizacím značné množství času. To také uvolňuje čas správci systému na jiné úkoly, které vyžadují jejich hluboké technické znalosti.

Abyste měli lepší představu o tom, jak může toto řešení monitorování na podnikové úrovni zlepšit efektivitu vašich operací, nastínili jsme sedm způsobů, jak vám Nagios XI může ušetřit cenný čas.

1. I netechničtí uživatelé se mohou snadno naučit Nagios XI

Klíčoví uživatelé potřebují rozumět příkazovému řádku (matici nebo kódu, který spouští řešení) pro konfiguraci, monitorování a hlášení. Příkazový řádek vyžaduje odbornost vysoce technického a často drahého interního zdroje, nejčastěji správce systému. Výsledkem je, že Core vyžaduje nejen vysokou úroveň odbornostiale vyžaduje také značné množství času na správu.

Nagios XI na druhé straně tuto odbornost nevyžaduje. Toto řešení bylo vytvořeno tak, aby zkrátilo množství času, který správci systému potřebují ke správě opakujících se každodenních úloh monitorování serverů a sítě, a umožnilo netechnickým uživatelům je spravovatUživatelsky přívětivé rozhraní Nagios XI umožňuje správcům systému rychle zaškolit nové, netechnické uživatele, jak jej používat, aniž by museli znát příkazový řádek. Zaškolením nových uživatelů na Nagios XI může správce systému trávit více času úkolykteré vyžadují jejich technické zkušenosti.

Hromadné klonování hostitele a průvodce importem

2. Zjednodušte konfiguraci a hromadné úpravy

S více než 70 průvodci konfigurací Nagios XI snižuje množství času a složitosti, které je potřeba ke konfiguraci nových zařízení pro monitorování. Tito průvodci konfigurací usnadňují uživatelům monitorování nových zařízení, serverů a aplikací tímže je krok za krokem procházejí konfiguracemi monitorováníaniž by museli rozumět kódu příkazového řádku Nagios XI.

Jakmile jsou zařízení nastavena pro monitorování, můžete pomocí šablon indikovat věci, jako je četnost kontrol na zařízení, jak často se znovu kontroluje poté, co zjistí problém, a které uživatele nebo skupiny uživatelů je třeba upozornit. Průvodci v kombinaci se šablonami představují účinný způsob, jak umožnit bezproblémovou konfiguraci a nastavení.

Jeden populární průvodce, hromadné klonování a import hostitele, vám umožňuje vzít si příklad nakonfigurovaného zařízení a zkopírovat konfiguraci do podobných zařízení. Například si myslíme, že potřebujete monitorovat 2 000 nových pracovních stanic s Windows. Místo konfigurování každé pracovní stanice jednotlivějako byste museli dělat v Core, můžete vytvořit jednu konfiguraci, uložit ji a použít jako šablonu pro zbývající pracovní stanice. 

Podobně, pokud potřebujete provést úpravy, můžete použít nástroj Bulk Modification Tool Enterprise Edition XI k provedení rozsáhlých změn konfigurace na tisících hostitelů nebo služeb. Spíše než měnit každou položku jednotlivě, jako v Core, můžete v Nagios XI automatizovat úpravy mnoha zařízení najednou, čímž ušetříte obrovské množství času, zejména s rostoucí infrastrukturou organizace.  

3. Prosekejte se nepořádkem pomocí pohledů pro více nájemců

Uživatelská oprávnění pro více nájemců eliminují nepořádek, který správci často potřebují prosekat, což šetří drahocenný čas. Pohledy a uživatelská oprávnění Nagios XI pro více nájemců vám umožňují řídit, kteří zaměstnanci mohou rámci řešení co vidět. Zaměstnanci tak uvidí pouze to, co je relevantní pro zařízení nebo místa, která monitorujíNamísto prosévání rozsáhlým množstvím informací, aby zjistilico pro svou práci potřebují, se mohou zaměstnanci zaměřit na informace relevantní pro jejich role.

4. Rychle určete informace, které potřebujete, pomocí sofistikovaného hlášení

Chcete-li najít a korelovat informace v Core, musíte procházet řádky dat, což zabere spoustu času. Nagios XI řeší tento problém pomocí robustních vestavěných reportů. Tyto zprávy začnou shromažďovat data, jakmile nastavíte zařízení pro sledování. Můžete se snadno přihlásit do Nagios XI, spustit sestavu pro informace, které hledáte, a získat data zpět ve snadno stravitelných tabulkách a grafech, což vám pomůže rychle určit informace, které potřebujete.

Enterprise Edition Nagios XI vám umožňuje konfigurovat automatické reporty podle nastavených plánůPokud například vedoucí pracovník potřebuje zprávu každé pondělí, aby se připravil na týdenní poradu vedení, lze zprávu naplánovat tak, aby byla odeslána v pondělí v konkrétní čas ve formátu preferovaném vedoucím pracovníkem (Excel, PDF nebo PNG). Automatizované reporty ušetří uživateli čas, který by jinak strávil stahováním a odesíláním reportů každý týden.

Plánovaní kapacity

5. Umožněte rychlé rozhodování o novém vybavení a hardwaru

Funkce hlášení v Nagios XI vám také pomohou vytvořit daty podložené důvody, proč je potřeba nové vybavení nebo hardware, což může potenciálně zkrátit délku procesu nákupu a počet případů, kdy je potřeba požadované vybavení vyžadovat.

Jednou z integrovaných zpráv Nagios XI v Enterprise Edition je zpráva Capacity Planning R, která pomocí řady extrapolačních metod bere historická data o výkonu k předpovědikdy zařízení dosáhnou určité prahové hodnoty. Zprávu o plánování kapacity můžete například použít předpovědi kdy se zaplní pevný disk serveru. Tím, že to předvídáte, můžete snížit množství prostojů, které jsou důsledkem selhání zařízení, když dosáhnou kritické úrovně.

6. Škálujte Nagios XI s vaší organizací

Se snadno použitelným rozhraním, konfiguračními průvodci šablonami, hromadnými úpravami, uživatelskými oprávněními a dalšími funkcemi Nagios XI usnadňuje škálování řešení s růstem vaší organizace. Tato možnost škálování šetří významný čas, který byste jinak strávili prověřováním nových produktů, abyste umožnili růst nebo čekáním, až vaše monitorovací společnost vytvoří nové konfigurace. Namísto toho se můžete soustředit na potřeby vaší organizace a zároveň sledovat nejnovější a nejlepší technologii, to vše v rámci vašeho řešení Nagios XI.

Jedním z hlavních způsobů, jak Nagios XI může monitorovat nejnovější a nejlepší technologii, je prostřednictvím pluginůOd té doby, co Nagios začal jako platforma s otevřeným zdrojovým kódemmá robustní komunitu uživatelů, kteří vybudovali přes 4 000 pluginů, které jsou dostupné na Nagios ExchangePomocí těchto zásuvných modulů nebo iontů ganizat lze sledovat vícenež se jen očekávájako jsou přepínače, servery a webové stránky; mohou také sledovat chytrá zařízenítiskárny a průmyslové produkty. Pokud nemůžete najít plugin pro toco potřebujete, můžete si snadno vytvořit svůj vlastní Nagios Plugin pomocí našich pokynů pro vývoj pluginů Nagios.

XI NA

7. Centralizujte své důležité informace o infrastruktuře

Efektivní přijímání výstrah je zásadní pro minimalizaci množství času potřebného k vyřešení jakýchkoli problémů, které nastanou ve vaší IT infrastruktuře, a proto se Nagios XI hladce integruje s Nagios Log Server a Nagios Network Analyzer, našimi řešeními pro monitorování protokolů a monitorování síťového provozuStejně jako Nagios XI můžete v těchto dvou řešeních vytvářet upozornění, pokud se v protokolech nebo síti zdá něco neobvyklého. Tato integrace vám pak umožní přenést upozornění z těchto řešení do Nagios XI, pokud se něco pokazítakže máte centralizované centrum pro kontrolu stavu vaší IT infrastruktury.

Pokud například Log Server identifikuje pět neúspěšných pokusů o heslo a je splněn váš práh pro příjem výstrahy, lze tuto událost přesunout do Nagios XI. Namísto toho, abyste se museli přihlašovat k samostatným nástrojům pro kontrolu stavu vaší infrastruktury, může být Nagios XI tím jediným místemkde můžete sledovat věci, na kterých záleží nejvíce. Koneckonců, je to jednodušší a zabere méně času kontrola jednoho místa místo mnoha, že?

Čas je cenným zdrojem, když se věci mohou pokazit mrknutím oka a rozhodnutí je třeba činit rychle. Chcete-li maximalizovat svůj čas,  existuje mnoho způsobů, jak vám Nagios XI může pomoci zajistit, abyste z něj vytěžili maximum s řadou užitečných funkcí, abyste mohli mít svůj čas pod kontrolou.

Stáhněte si bezplatnou 30denní zkušební verzi Nagios XI ještě dnes a zažijte tyto funkce šetřící čas na vlastní kůži. 

Zdroj: Nagios