Článek přečtěte do 7 min.

Blíží se datum konce životnosti pro Citrix Virtual Apps and Desktops 1912 LTSR, 18. prosince 2024, je nyní čas připravit se na to, co bude dál. Plánování a provádění plánů upgradu může být náročné, zejména ve velkých prostředích. Tanto Master Class vás připraví na přechod do našeho nadcházejícího LTSR.

Těm z vás, kteří se k nám mohli připojit živě, děkujeme za váš čas a pozornost. Během našeho živého setkání Q&A jsme dostali mnoho dobrých otázek, ale časová tíseň nám umožnila odpovědět jen na několik.

Všechny odpovědi na otázky, na které jsme odpovídali, najdete živě v tomto blogu a odpovědi na otázky, na které jsme nestihli odpovědět.

Otázky jsme rozdělili do sekcí v souladu s tématy našich webinářů, abychom vám pomohli najít odpovědi, které možná hledáte:

Co je nového v Citrix Virtual Apps and Desktops LTSR

Bude u Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR podporováno přesměrování obsahu prohlížeče (BCR)?

Ano, přesměrování obsahu prohlížeče bude kompatibilní komponentou aplikace Citrix Workspace 2402 LTSR a musí být povoleno. Další informace naleznete v dokumentaci k přesměrování obsahu prohlížeče.

Je Autoscale k dispozici v předchozí verzi Citrix Virtual Apps and Desktops, abychom mohli testovat před vydáním 2402 LTSR?

Autoscale je k dispozici od Citrix Virtual Apps and Desktops 2305. Nejlepší způsob, jak se začít připravovat na nadcházející LTSR, je otestovat nejnovější CR. Citrix Virtual Apps and Desktops 23 11 jsou nyní k dispozici a představují skvělé výchozí body pro nasazení do vašich předprodukčních prostředí.

Funguje funkce Autoscale v Citrix Virtual Apps and Desktops s poskytovateli cloudu, nebo je tato funkce stále pouze pro Citrix DaaS?

Autoscale podporuje všechny platformy, které podporují Citrix Virtual Apps a Desktops. To zahrnuje různé platformy infrastruktury, včetně Citrix Hypervisor, Amazon Web Services, Google Cloud Platform, Microsoft Azure Resource Manager, VMware vSphere a mnoha dalších. Úplný seznam podporovaných platforem najdete v části Systémové požadavky pro virtuální aplikace a desktopy Citrix.

Poznámka: Při přidávání připojení k hostiteli veřejného cloudu do vašeho nasazení potřebujete licenci Hybrid Rights License nebo Universal licencování.

Existují nějaké další inovace v oblasti monitorování na Citrix Director?

Některá z nejnovějších vylepšení Citrix Director jsou:

  • Vylepšení uživatelského rozhraní  Uživatelské rozhraní Citrix Director je nyní vylepšeno o moderní vzhled a dojem. Nové a vylepšené uživatelské rozhraní poskytuje snazší navigaci a lepší reprezentaci dat. Vylepšený zážitek je intuitivní a navržený tak, aby snadno porozuměl datům potřebným k monitorování a odstraňování problémů s relací Citrix.
  • Přehrávání živých a nahraných relací – Citrix Director nyní podporuje přehrávání nahraných a živých uživatelských relací, které jsou zaznamenány pomocí služby Session Recording.
  • End-to-end Network Hop pohled – End-to-end Network Hop pohled je dalším krokem ke zlepšení pracovních postupů při odstraňování problémů v Citrix Director. Sekce Podrobnosti o uživateli > Výkon relace > Topologie relace vizuálně představuje celkový pohled přeskakování sítě pro připojené HDX relace. Další informace naleznete v zobrazení End-to-end Network Hop.
  • MS Teams Optimization – Director zobrazí, zda je Microsoft Teams optimalizován. To lze zobrazit na stránce Podrobnosti o uživateli > panel Podrobnosti relace. Tyto informace jsou k dispozici pro VDA verze 2311 a novější. Director zobrazuje stav optimalizace Microsoft Teams pouze v případě, že Microsoft Teams běží jako publikovaná aplikace nebo na publikované ploše.
  • Vylepšení přehledu sond – Metriky sondy a souhrn fází selhání sondy jsou nyní k dispozici na stránce Sonda > Přehled. Metriky sondy ukazují počet naplánovaných, neúspěšných, přeskočených a úspěšných běhů. Další informace naleznete v článku Testování aplikací a plochy.
  • Přepracované zobrazení trvání přihlášení k relaci – Nová karta Přihlášení k relaci na stránce Podrobnosti o uživateli obsahuje vylepšenou vizualizaci fází trvání přihlášení. Nové znázornění ukazuje překrývání jednotlivých fází přihlášení. Dále je uveden popis jednotlivých fází a rozbalení GPO a profilu. Další informace naleznete v tématu Diagnostika problémů s přihlášením uživatele.
  • Nahrávání dynamické relace – Nyní můžete nahrávat aktuální aktivní relaci pomocí ovládacích prvků nahrávání relace na obrazovce Podrobnosti o uživateli, aniž byste relaci znovu navazovali. Tato funkce umožňuje rychlejší a efektivnější řešení problémů souvisejících s relacemi, kterým uživatelé čelí. Další informace o dynamickém nahrávání relací najdete v článku služby nahrávání relací.

Bude Citrix podporovat stroje Machine Creation Services (MCS) v prostředí vSAN 8 v 2402 LTSR?

Počínaje Citrix Virtual Apps and Desktops 2308 a novějšími podporuje Machine Creation Services (MCS) poskytování katalogů a strojů v prostředí vSAN 8.

Podpora pro VMware vSAN 8 v MCS je nyní k dispozici pro všechny možnosti servisu virtuálních aplikací a desktopů Citrix:

  • Aktuální vydání (CR) – 2308 a novější
  • Long Term Service Release (LTSR) – Podpora VMware vSAN 8 je k dispozici pro vydání 2203 LTSR a 1912 LTSR v jejich kumulativních aktualizacích (2203 CU4 & 1912 CU8).

Pro Citrix Provisioning (PVS) je k dispozici podpora VMware vSAN 8, počínaje Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2311. Podpora LTSR bude přidána v nadcházející verzi 2402 LTSR, stejně jako kumulativní aktualizace (CU) pro 2203 LTSR a 1912 LTSR .

Můžete poskytnout požadavky na podporu pro VDA a Workspace pro Microsoft Teams 2.1?

Klasické Teams pro VDI dosáhnou konce dostupnosti 30. června 2024. Pro podporu nového klienta Teams jsou nutné následující minimální verze:

Aplikace Citrix Workspace:

  • Windows 2203 LTSR (a jakákoli CU)
  • Windows 2302 CR
  • Linux 2207
  • Mac 2302
  • Chrome/HTML5 2301

Citrix Virtual Delivery Agent (VDA):

  • 1912 CU6
  • 2203 LTSR (a jakákoli CU)
  • 2212 ČR

Kromě toho musíte nasadit následující klíč registru na VDA, aby byl nový klient Teams optimalizován:

  • Umístění: HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Citrix\WebSocketService
  • Klíč (REG_Multi_SZ): ProcessWhitelist
  • Hodnota: msedgewebview2.exe

Další informace o požadavcích a omezeních používání nového klienta Microsoft Teams ve virtualizovaném prostředí najdete v dokumentaci k produktu Microsoft.

Požadavky na podporu

Bude příští LTSR podporovat Windows Server 2012?

Ne, Microsoft Windows Server 2012 není podporován s Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR. Použití operačních systémů Microsoft Windows Server 2016 a Windows Server 2019 bude vyžadovat rozšířenou podporu společnosti Microsoft.

Podporované operační systémy pro podporu platformy:

  • Windows Server Core 2022
  • Windows Server 2022
  • Windows Server 2019, edice Standard a Datacenter a s možností Server Core
  • Windows Server 2016, edice Standard a Datacenter a s možností Server Core

Více o systémových požadavcích naleznete v naší produktové dokumentaci.

Bude mít příští LTSR podporu 1. dne pro Server 2025?

Ano, Citrix poskytne podporu prvního dne v budoucí verzi Citrix Virtual Apps and Desktops CR, která bude v souladu s vydáním GA Microsoft Windows Server 2025 pro Citrix Virtual Delivery Agent. Tato verze bude zpětně kompatibilní s Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR.

Mohou být databáze Citrix Virtual Apps a Desktops migrovány na nový SQL server, aby podporovaly požadavky 2402 LTSR?

Ano, je-li vaším cílem migrovat vaše místní databáze Citrix Virtual Apps a Desktops z jednoho SQL serveru na druhý, tento článek poskytuje komplexního průvodce , který vám s tímto procesem pomůže.

Můžeme nadále používat Citrix Virtual Apps a Desktop 7 1912 LTSR po EOL 18. prosince 2024?

Long Term Service Release dosáhne konce aktivní a bezpečnostní podpory pět let po vydání. Přírůstkové aktualizace jsou dodávány ve formě kumulativních aktualizací (CU). Použijte stránku životního cyklu produktu Citrix pro nejnovější milníky a data životního cyklu produktu.

Jaké verze aplikace vrstvení podporuje CVAD 2402 LTSR?

Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2402 LTSR je kompatibilní se všemi aktuálně podporovanými verzemi Citrix App Layering, jak je uvedeno v matici životního cyklu produktu Citrix.

Vrstvení aplikací je v cyklu aktuálního vydání. Dokumentaci k nejnovějším verzím si můžete prohlédnout v tomto článku o produktové dokumentaci vrstvení aplikací.

Máme starou aplikaci, kterou nelze upgradovat běžící na Windows Server 2008 R2 s LTSR 7.15 VDA. Máme zakázáno upgradovat na LTSR 2402?

Ne, stále umožníme registraci VDA 7.15 CU9 na webu Citrix Virtual Apps and Desktop 2402 LTSR. Toto však nebude podporováno pro shodu s LTSR. LTSR vyžaduje, aby všechny základní komponenty byly na stejné úrovni.

Je podporována kombinace aplikace Citrix Workspace na zařízeních koncových uživatelů?

Aplikace Citrix Workspace je kompatibilní se všemi aktuálně podporovanými verzemi Citrix Virtual Apps and Desktops, Citrix DaaS (dříve služba Citrix Virtual Apps and Desktops) a Citrix Gateway, jak je uvedeno v Citrix Product Lifecycle Matrix.

Dojde k aktualizaci LTSR pro správu prostředí pracovního prostoru

Správa prostředí pracovního prostoru je pokryta životním cyklem aktuálních verzí (CR) virtuálních aplikací a desktopů Citrix. Aktuální verze dosáhnou konce údržby (EOM) 6 měsíců po datu vydání. Citrix doporučuje zákazníkům, aby si osvojili nejnovější aktuální verzi. Aktuální verze dosáhnou konce životnosti (EOL) 18 měsíců po datu vydání.

Cesty migrace pro místní nasazení

Je podporován místní upgrade z Microsoft Windows Server 2016 na Windows Server 2019 na počítači VDA?

Máte dvě možnosti, jak upgradovat OS na stroji VDA bez předělání obrazu. První možností je nainstalovat podporovaného agenta VDA pro nový operační systém a poté upgradovat na tento operační systém. Druhou možností by bylo odinstalovat VDA agenta, upgradovat OS a nainstalovat nového podporovaného VDA agenta. Jinak bude software Citrix v nepodporovaném stavu.

Další informace najdete v našem článku o Reimage nebo upgradu stroje.

Mohu upgradovat stávající Citrix Virtual Apps and Desktops 1912 LTSR na 2402 LTSR?

Ano, můžete upgradovat na Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR z:

  • Virtuální aplikace a desktopy 7.15 CU9.
  • Virtuální aplikace a desktopy 1912 CU7 až po nejnovější CU.
  • Virtuální aplikace a stolní počítače 2203 CU3 prostřednictvím nejnovější CU.
  • Aktuálně podporované CR verze Citrix Virtual Apps and Desktops.

Tabulka Product Matrix uvádí data životního cyklu oznámená pro produkty Citrix a verze produktů, které ještě nedosáhly konce svého životního cyklu.

Bude LTSR 2402 podporovat správu více webů ve Web Studiu?

Jedna konzola Web Studio je ve výchozím nastavení mapována na jeden web Citrix Virtual Apps and Desktops. Konzolu Web Studio můžete nakonfigurovat tak, aby v případě potřeby spravovala více webů. Tímto způsobem můžete nainstalovat pouze jedno Web Studio pro konfiguraci a správu všech vašich webů.

Při konfiguraci a nasazování webů mějte na paměti následující položky:

  • Citrix Virtual Apps and Desktops 2311 a novější.
  • Verze Delivery Controller se musí buď shodovat s verzí Web Studio, nebo být starší, s minimálním požadavkem 2311 nebo novější.
  • Tato funkce je exkluzivní pro Web Studio (založené na webu) a není dostupná s Citrix Studio (založené na Windows).

Můžete přejít na uživatelské rozhraní nové generace ve StoreFront? Pokud ano, můžeme se vrátit ke sjednocenému uživatelskému rozhraní?

Ano, můžete přepínat mezi Unified a Next-generation v StoreFront změnou nastavení uživatelského rozhraní pro StoreFront Store.

Citrix StoreFront

Bude nové uživatelské rozhraní StoreFront přizpůsobitelné?

Ano, uživatelské rozhraní nové generace má vestavěná přizpůsobení. Více o těchto přizpůsobeních naleznete v naší produktové dokumentaci.

Uživatelské rozhraní nové generace nepodporuje hluboké přizpůsobení pomocí rozhraní JavaScript a CSS API.

Aktuálně máme povolenou synchronizaci předplatného StoreFront pro více skupin serverů. Musíme během upgradu zastavit synchronizaci?

Ano, synchronizace předplatného StoreFront mezi skupinami serverů by měla být během procesu upgradu zakázána. Další informace o synchronizaci předplatného naleznete v dokumentaci k produktu.

Existují nějaká doporučení, kam nasadit Web Studio? 

Web Studio můžete nasadit na jakýkoli Windows Server s nainstalovanou Internet Information Service (IIS). Pro rychlé nasazení doporučujeme nainstalovat Web Studio spolu s Delivery Controllerem. V takovém případě je Web Studio nainstalováno jako webová stránka na doručovacím kontroléru. Pro podnikové nasazení se doporučuje nainstalovat Web Studio na vyhrazený server, který je vzdálený od Delivery Controlleru. Další informace o tom, jak nainstalovat Web Studio, najdete v našem článku dokumentace k produktu.

Můžete mít v katalogu strojů kombinaci různých verzí VDA? Mohu si vybrat vyšší funkční úroveň, abych mohl využívat nové funkce?

Obecně se doporučuje, aby všechny stroje v daném katalogu strojů měly stejnou verzi VDA pro provozní řízení a účely odstraňování problémů. Musíte zvolit funkční úroveň, která odpovídá vaší verzi VDA. Výběr vyšší funkční úrovně neudělí přístup k dalším funkcím, protože ten závisí na softwaru VDA. Výběr funkční úrovně, která je pro Katalog strojů příliš vysoká, může způsobit problémy s registrací.

Další informace

Pokud jste zmeškali webinář Citrix Master Class, nebojte se. Celý webinář na vyžádání si můžete prohlédnout na našem centru Citrix Master Class a získat přístup k dalším zdrojům a odkazům na dokumentaci k produktu, které vám pomohou připravit se na přechod na Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR.

Navštivte také novou komunitu Citrix, která bude zahrnovat vše, co se týká Citrixu a NetScaleru a virtuálně svede dohromady globální publikum.

Zdroj: Citrix