Článek přečtěte do 3 min.

Vydání Apple Vision Pro od společnosti Apple 2. února 2024 vyvolalo mezi technologickými nadšenci po celém světě široké očekávání. Ještě více mezi podnikovými zákazníky, když Apple oznámil možnosti správy MDM ve visionOS 1.1.

Apple Vision Pro

Umožňuje uživatelům komunikovat s aplikacemi a přitom zůstat ve spojení se svým fyzickým okolím nebo se zcela ponořit do virtuálního prostředí dle vlastního výběru. Tato flexibilita otevírá nekonečné možnosti pro osobní a podnikové aplikace a zásadně mění způsob, jakým zažíváme práci s počítačem.

Pro podniky představují funkce Apple Vision Pro příležitosti v různých případech použití, včetně produktivity a spolupráce s nekonečným plátnem zařízení pro bezproblémový přístup, multitasking a spolupráci na projektech v reálném čase; vzdálený výcvik, který umožňuje instruktorům vést účastníky během simulací a praktických úkolů odkudkoli na světě; řízená práce pro zobrazení kontextových informací, jako jsou příručky k zařízení, bezpečnostní postupy nebo návody pro odstraňování problémů, což zlepšuje porozumění a výkon pracovníků; a dokonce i společné návrhy, kde se inženýři ponoří do sebe a společně vizualizují, kontrolují a opakují návrhy.

V reakci na rostoucí poptávku po podnikových řešeních představil Apple také ovládací prvky Mobile Device Management (MDM)  pro Apple Vision Pro. Vývojářská beta verze visionOS 1.1 umožňuje vývojářům MDM testovat konfigurace pro podnikové sítě (Wi-Fi, VPN pro jednotlivé aplikace), jednotné přihlašování, omezení, certifikáty identity, řízenou instalaci aplikací a další, což zajišťuje bezpečnost dat a bezproblémová integrace do stávajících IT infrastruktur.

Apple Vision Pro má funkce zabezpečení a ochrany osobních údajů očekávané od zařízení podnikové třídy. Apple představil biometrii jako Touch ID a Face ID pro iPhone, iPad a Mac; nyní Apple Vision Pro obsahuje Optic ID, které poskytuje autentizaci pomocí rozpoznávání duhovky. Procesor Apple M2 a Secure Enclave chrání data Optic ID a poskytují šifrování a zabezpečení, které firemní zákazníci očekávají.

Některé přednosti schopnosti spravovat Apple Vision Pro jsou:

  • Registrace MDM: Správa Apple Vision Pro vyžaduje registraci prostřednictvím registrace zařízení řízeného účtem nebo registrace uživatele řízeného účtem se spravovaným Apple ID. Apple uvedl, že automatická registrace zařízení, přidávání zařízení do Apple Business Manager nebo Apple School Manager a dohled nejsou v současné době podporovány.
  • Konfigurace MDM: Pro použití konfigurací pro Apple Vision Pro jsou podporovány užitečné zatížení MDM a deklarativní správa zařízení, což zajišťuje komplexní možnosti správy pro podniková nasazení.
  • Nasazení aplikací: Apple oznámil více než 1 000 prostorových aplikací vytvořených pro Apple Vision Pro a více než 1 milion kompatibilních aplikací pro iOS a iPadOS. Aplikace lze nasadit pomocí MDM, podobně jako na jiných zařízeních Apple. Nativní aplikace visionOS zatím nejsou ve velkém obchodě Apps and Books, ale stále lze nasadit kompatibilní a interní aplikace.
  • Dodatečná správa: Apple Vision Pro bude podporovat shromažďování údajů o zásobách a lze je na dálku vymazat v případě, že zmizí. Model správy je podobný iPhonu a iPadu a Apple zvolil stejný přístup s Apple Vision Pro.
  • Integrace: Apple Vision Pro se bez problémů integruje s IT systémy, jako jsou podnikové sítě Wi-Fi, VPN, e-mail, poskytovatelé identit a poskytovatelé cloudových úložišť. Apple Vision Pro navíc nabízí kompatibilitu s dalšími službami a zařízeními Apple ihned po vybalení.

Ve společnosti Ivanti se odhodláni umožnit zákazníkům nástroje na podporu všech případů podnikového použití. Cílem je poskytnout zákazníkům řešení šitá na míru, podporovat produktivitu a inovace.

Zdroj: Ivanti