Článek přečtěte do 5 min.

Uživatelské profily jsou klíčovým konceptem úspěšného nasazení VDI/DaaS, Citrix Profile Management poskytuje flexibilní možnosti, které pomáhají podnikovým IT týmům toho dosáhnout. Ve verzi Citrix Profile Management 2308 jsme nadšeni, že můžeme oznámit zavedení režimu Exclusive Access do profilových kontejnerů, který je navržen přesně pro rostoucí případy použití desktopů s jednou relací.

V dnešním moderním pracovním prostoru DaaS/VDI je multitasking běžný. Jedná se o typický scénář, kdy koncoví uživatelé mohou potřebovat přístup k pracovní ploše s obecným účelem a zároveň vyžadovat přístup k privilegovaným aplikacím pro svou každodenní práci. Citrix DaaS a VDI to umožňují podporou souběžného přístupu k více zdrojům. Tento souběžný přístup také vyžaduje silnou integraci s roamingem profilů založených na souborech. Současně se stále více přijímá technologie kontejnerů. Jak tedy může Citrix Profile Management podporovat kontejnery nebo řešení založená na kontejnerech a jak tyto scénáře zvládneme? Pojďme prozkoumat možnosti, které poskytuje Citrix Profile Management.

Režim přístupu pro více relací

V DaaS/VDI existuje běžná sada scénářů, kde koncoví uživatelé mají primární pracovní zdroj a sadu doplňkových zdrojů, jako je dvojitý přístup. V tomto případě použití dochází k většině uživatelských změn na primární ploše. U jiných zdrojů poskytovaných desktopy nebo aplikacemi typu „double hop“ je jediným požadavkem načíst přizpůsobená uživatelská nastavení, jako jsou záložky prohlížeče a metody zadávání, bez nutnosti ukládat úpravy. Režim přístupu s více relacemi je pro tento případ použití vhodný.

Ve výchozím nastavení kontejnery profilů CPM podporují souběžný přístup uživatelů, což jednomu uživateli umožňuje přistupovat k datům profilu současně z libovolného VDA, do kterého se přihlásí. Je však důležité poznamenat, že pouze jedna relace (režim čtení/zápis) může zapisovat změny dat do úložiště profilu, zatímco změny v jiných souběžných relacích (režim pouze pro čtení) jsou po odhlášení uživatele zahozeny. Každá uživatelská relace vyžaduje výhradní připojení jednoho souboru VHDX. Pro usnadnění přístupu více relací jsou pro každou relaci uživatele vytvořeny uživatelské rozlišovací disky. Tyto rozdílové disky jsou zodpovědné za udržování změn dat v rámci relace. První rozdílový disk je zapisovatelný a následující disky jsou pouze pro čtení. Disky pouze pro čtení budou smazány při odhlášení relace a všechny změny dat budou zahozeny.

Režim zpětného zápisu více relací 

Zákazníci s intenzivním využíváním VDI mají obvykle více desktopů a aplikací, k nimž mají přístup prostřednictvím oddělených datových domén. Když uživatelé přistupují k různým prostředím k provádění různých úkolů, stává se zásadním faktorem zajištění synchronizace osobních údajů. To zajišťuje, že si zákazníci mohou užívat bezproblémový pracovní prostor, který uživatelům umožňuje flexibilně a efektivně přepínat mezi různými virtuálními desktopy a aplikacemi.

Když je povolena zásada „Povolit zpětný zápis z více relací pro kontejnery profilu“, CPM aktivuje režim zpětného zápisu pro více relací. Tento režim umožňuje zákazníkům spouštět souběžné relace z více počítačů a zachovává změny dat generované z těchto uživatelských relací. CPM zachová stav rozdílových disků při odhlášení uživatele a poté zapíše změnu dat zpět na základní disk uživatelského profilu, čímž umožní spuštění všech uživatelských relací v režimu čtení/zápisu. To je jedinečná hodnota, kterou Citrix CPM nabízí svým zákazníkům. Citrix Profile Management používá strategii „poslední zápis vyhrává“ k řešení konfliktů změn mezi různými relacemi, kde se před sloučením dat porovnávají časové značky posledního zápisu souboru/složky.

Režim exkluzivního přístupu

Zvažte například, že jste jediným uživatelem jedné relace na ploše a veškerou svou práci lze provádět na této ploše. Byla zavedena nová zásada „Povolit exkluzivní přístup ke kontejnerům VHD“ na podporu tohoto scénáře použití, kde je preferován přístup s jednou relací.

Konfigurace zásad je poměrně jednoduchá. Tuto funkci můžete aktivovat prostřednictvím zásad skupiny Citrix Profile Management, webové konzoly služby Workspace Environment Management (WEM) nebo konzoly Citrix Web Studio. Tato zásada se vztahuje také na kontejnery CPM OneDrive.

Na rozdíl od režimu přístupu s více relacemi, který generuje různé disky pro každou relaci, režim exkluzivního přístupu přímo připojuje základní disk profilu do uživatelské relace. Uživatelé obdrží dočasné profily Windows ve všech následujících relacích a dialogové okno vyzve uživatele, aby oznámili potenciální ztrátu dat.

Exkluzivní přístup přináší zákazníkům Citrixu další výhody:

Zrychlení přihlášení a odhlášení uživatele

Zjednodušený proces přihlašování a odhlašování uživatele odstraňuje rozdílné vytváření disků při přihlášení uživatele a slučování dat při odhlašování uživatele. Uživatelská relace přímo připojí základní disk kontejneru profilu.

Konzistence dat profilu

Profilový disk je neustále přístupný, což koncovým uživatelům brání v souběžném přístupu k profilovým datům přes více desktopů. CPM využívá strategii „poslední zápis vyhrává“, aby zajistila konzistenci uživatelských dat v režimu zpětného zápisu více relací a ve většině případů funguje dobře. Stále však existují některé neúmyslné „poslední úpravy“ chování, které mohou vést ke ztrátě dat. Pokud váš scénář zahrnuje použití jedné relace a konzistence dat je hlavním zájmem, můžete se rozhodnout pro exkluzivní přístup.

Úspora nákladů na skladování

Exkluzivní přístup se nespoléhá na vytvoření dalších rozlišovacích disků pro každou uživatelskou relaci. To výrazně snižuje nároky na plánování skladování.

Zjistěte více

V tomto článku jsme představili tři režimy přístupu ke kontejnerům CPM a jejich odpovídající scénáře použití. Pokud si kladete za cíl optimalizovat zkušenosti se správou uživatelských profilů v prostředí CVAD, důrazně doporučujeme přečíst si tento blog a vybrat si nejvhodnější řešení. Chcete-li se dozvědět více o Citrix Profile Management, navštivte naši produktovou dokumentaci.


Prohlášení: Tento článek může obsahovat odkazy na plánované testování, vydání a/nebo dostupnost produktů a služeb Cloud Software Group, Inc. Informace uvedené v této publikaci mají pouze informativní charakter, její obsah se může bez upozornění změnit a nelze se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu. Informace nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkcionalitu. Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro produkty zůstává na výhradním uvážení Cloud Software Group, Inc.

Zdroj: Citrix