Článek přečtěte do 4 min.

Při nasazování prostředí Citrix se zákazníci často ptají na nejlepší způsob, jak zajistit vysokou dostupnost (HA) pro jejich profily. Tento blogový příspěvek bude diskutovat o nejběžnějších možnostech s jejich klady a zápory, abyste mohli tuto kritickou část vašeho prostředí učinit odolnější.

Upozorňujeme, že rozsah tohoto článku je omezen na úvahy o vysoké dostupnosti; v budoucnu budeme řešit obnovu po havárii.

PaaS a hardwarová řešení

Pro nasazení veřejného cloudu je hlavní praxí použití nabídky souborového serveru Platform as a Service (PaaS) od dodavatele. Azure má soubory Azure; AWS má FSx; a Google Cloud Platform má  možnosti třetích stran. Kromě nabídek specifických pro cloud jsou nabídky NetApp PaaS dostupné také pro všechny tři dodavatele. Tato řešení nabízejí vysokou dostupnost, sníženou režii správy a zvýšenou škálovatelnost. Ujistěte se, že zvolené řešení podporuje protokol SMB (takže k němu mohou přistupovat Windows VDA), oprávnění NTFS (takže ověření uživatelé mohou přistupovat ke svým souborům) a že se může škálovat na požadovaný počet souběžných připojení. Pro nasazení v neveřejném cloudu by obvykle bylo nejlepší volbou hardwarové řešení, jako je NAS nebo SAN, a to díky vynikajícímu výkonu a vysoké dostupnosti ve srovnání se softwarovými řešeními.

Pokud tyto možnosti nejsou k dispozici, přečtěte si další možnosti na souborových serverech spravovaných zákazníkem.

Preferované alternativy

Tato část pojednává o různých konfiguracích Windows File Server, licencování Windows může ovlivnit, které funkce jsou dostupné pro Windows Server 20162019 a 2022:

  • Failover Cluster: Poskytuje přístup ke sdílenému úložišti v aktivní/pasivní konfiguraci. V každém okamžiku má k uživatelským datům přístup pouze jeden uzel clusteru. Zatímco na úrovni Windows File Server je vysoká dostupnost, existuje pouze jedna kopie uživatelských dat, jak jsou sdílena. Všimněte si, že s Citrix Profile Management (CPM) nemusí být stav uzamčení souborů zachován, pokud selže server v clusteru s podporou převzetí služeb při selhání. (Více najdete v dokumentaci). V důsledku toho je možné, že převzetí služeb při selhání v kritickém bodě může vést k poškození profilu, což je stěží ideální.
  • Scale Out File Server (SOFS): SOFS je podobný clusteru s podporou převzetí služeb při selhání, ale uzly jsou aktivní/aktivní. To znamená, že všechny sdílené složky jsou dostupné ve všech uzlech clusteru. Zní to slibně, že? Bohužel se nedoporučují pro profily založené na souborech nebo sdílené složky přesměrování kvůli špatnému výkonu, ke kterému dochází při provádění mnoha operací s metadaty (jako je otevírání/zavírání/vytváření souborů jako v uživatelském profilu založeném na souborech). To by však mohla být dobrá volba pro zákazníky, kteří používají řešení profilů na bázi kontejnerů (jako jsou kontejnery CPM), protože požadavky na metadata kontejnerů jsou výrazně nižší.
  • Replika úložiště: Provádí jednosměrnou replikaci mezi svazky na samostatných nebo klastrovaných serverech pro účely HA nebo DR. Toto řešení využívá replikaci na úrovni bloku, čímž se vyhne úskalí zamykání souborů spojenému s alternativami, jako je DFS-R, o kterém se pojednává níže. (Microsoft uvádí, že technologie Storage Replica může být náhradou za DFS-R) Vzhledem k tomu, že toto řešení může používat clusterové servery v primární lokalitě, může poskytovat vysokou dostupnost na úrovni Windows Server, pokud je nakonfigurováno. Na úrovni uživatelských dat jsou data replikována na sekundární server, a proto jsou vhodná pro účely DR. Vezměte prosím na vědomí, že Storage Replica neumožňuje uživatelům přístup k datům v sekundární lokalitě, když replikace probíhá.
  • Storage Spaces Direct (S2D): Toto staví na technologii Storage Spaces systému Windows, která v podstatě poskytuje softwarové funkce RAID pro ochranu dat. S2D to vylepšuje použitím více uzlů Windows File Server, z nichž každý má své vlastní nezávislé úložiště, k efektivnímu vytvoření vSAN. Toto řešení jako takové poskytuje vysokou dostupnost na úrovni Windows Server i na úrovni uživatelských dat. Využívá však 2,5–4krát více místa na disku než tradiční souborový server (v závislosti na vaší metodě odolnosti) a váš dodavatel zálohování jej nemusí podporovat. Je pozoruhodné, že Microsoft porovnává S2D jako alternativu k Azure Files a Azure NetApp Files pro ukládání kontejnerů FSLogix v Azure Virtual Desktop ve srovnání s jinými možnostmi založenými na Windows Server.

Další alternativy

Jaké další možnosti zbývají? Napadají nás dvě.

První alternativou je samostatný souborový server Windows. Je snadné jej uvést do provozu, nevyžaduje specializované odborné znalosti nebo znalosti a je pravděpodobně nejrychlejším řešením pro nasazení. Bohužel je to také jediný bod selhání. Ale mohla by to být životaschopná možnost, pokud uvažujeme mimo rámec.

Další nejjednodušší alternativou je DFS-R. Mnoho zákazníků tuto technologii zná, protože existuje již dlouhou dobu. Microsoft ani Citrix však nepodporují použití DFS-R pro profily v aktivním/aktivním scénáři. Takže to nejlepší, co zde můžete udělat, je nasadit DFS-R aktivním/pasivním způsobem. I když to může vyhovět potřebám některých zákazníků, DFS-R má nevýhody, jako je požadavek na uzavření souboru, aby se mohl replikovat, a ruční proces převzetí služeb při selhání, aby zůstal v podporované konfiguraci. To znamená, že při převzetí služeb při selhání nemůžete zaručit, že data jsou aktuální. Z těchto důvodů obecně nedoporučujeme DFS-R.

Myšlení mimo krabici

Dosud jsme diskutovali o možnostech úložiště pro zajištění vysoké dostupnosti uživatelského profilu. Je toho víc. A co technologie, kde je vysoká dostupnost integrována do řešení uživatelského profilu spíše než do řešení sdílení souborů?

FSLogix nabízí Cloud Cache, který umožňuje zapisovat uživatelská data až do čtyř míst. Vezměte prosím na vědomí, že Cloud Cache má další aspekty návrhu prostředí Citrix, které jsou mimo rozsah tohoto článku, takže plánujte pečlivě. FSLogix však přesto nabízí možnost.

Navíc od CPM 2209 mají nyní kontejnery CPM možnost Replikovat úložiště uživatelů jako zásadu HDX, která umožňuje replikaci úložiště uživatelů na více cest při každém přihlášení/odhlášení. S touto zásadou souvisí Povolit místní ukládání do mezipaměti pro kontejnery profilů od CPM 2103, které bude mít podobné aspekty návrhu jako cloudová mezipaměť FSLogix (tady mimo rozsah).

Kteroukoli z těchto technologií lze v případě potřeby použít ve spojení s kombinací výše uvedených řešení. A nakonec nezapomeňte, že pokud má váš zákazník nárok na Microsoft OneDrive pro firmy, lze známé přesunutí složky použít k synchronizaci složek Dokumenty, Obrázky a Plocha na OneDrive. Při použití ve spojení s Files On-Demand můžete efektivně odstranit výše uvedené složky z uživatelských profilů a snížit nároky na úložiště (a poskytnout cloudovou nativní HA!).

Nezapomeňte, že Files On-Demand vyžaduje Windows 10 1709+ nebo Windows Server 2019+ a že byste měli dodržovat doporučení společnosti Microsoft pro nastavení OneDrive v Citrixu.

Jak začít

Závěrem lze říci, že veďte řešení s PaaS nebo hardwarově podporovaným řešením pro odolnost. Pokud to není možné, zvažte S2D nebo repliku úložiště na souborovém serveru Windows (nebo SOFS, pokud používáte kontejnerové řešení). Navíc FSLogix a CPM Containers také nabízejí svá vlastní HA řešení. Nakonec lze OneDrive použít také ke snížení celkových požadavků na úložiště pro uživatelské profily.

Jste připraveni začít plánovat svůj odolný obchod s profilem CPM? Stojí za zmínku, že CPM obsahuje funkci pro migraci z FSLogix na CPM kontejnery, aby se tento proces zjednodušil zákazníkům, kteří o to mají zájem. Jelikož je CPM konfigurována zásadami, je navíc snadné konfigurovat zásady testování pro podmnožiny vašich uživatelů. Začněte s CPM zde.

Zdroj: Citrix