Článek přečtěte do 3 min.

V tomto příspěvku se dozvíte, jak služba Autonomous Database neodmyslitelně slouží datům, protože rozhraní API lze bez problémů integrovat s bránou Oracle API Gateway a můžete si tuto integraci vyzkoušet na vlastní kůži prostřednictvím praktického Oracle LiveLab. Oracle REST Data Services (ORDS) a OCI API Gateway nejen zjednodušují proces, ale také umožňují robustní zabezpečení, efektivní správu a komplexní audit, což vede k výraznému posílení vašich podnikových aplikací využitím plného potenciálu vašich datových aktiv.

Oracle APEX

ORDS je součástí architektury Oracle APEX, která zahrnuje funkce jako Oracle Database Actions, Oracle APEX Access, REST API a mnoho dalších. Tento příspěvek se zaměřuje na funkce Oracle REST API, které umožňují vývojářům databází, jako jste vy, vystavovat data ostatním vývojářům, aby je mohli využívat a vytvářet produktivní podnikové aplikace. Použitím architektury REST API získáte výhodu konvergované datové platformy a možnost spravovat data v mnoha formátech, jako je text, JSON, Spatial, XML a další, při zachování konzistentní syntaxe API.

Tato architektura kontrastuje s nekonzistentností a variabilitou kódu zavedenou při používání více účelových datových úložišť, z nichž každý využívá své vlastní formáty API. S ORDS, když vytváříte a integrujete aplikace, nemusíte při procházení datových úložišť a různých API řadit rychlostní stupně.

Oracle APEX je integrován do Oracle Autonomous Database. Jediným kliknutím můžete nasadit vysoce dostupné a kompletně spravované prostředí pro ORDS a APEX. ORDS vám umožňuje publikovat webové služby RESTful pro vaši databázi Oracle, včetně tabulek, pohledů a dokonce i uložených procedur. To otevírá dveře pro vývoj moderních mikroslužeb, které umožňují bezproblémový přenos dat do objektů Oracle v různých formátech. Tato funkce vám umožňuje ponořit se do vývoje moderních aplikací a přitom zachovat původní paradigmata vývoje nedotčená, aniž byste museli řešit provozní a integrační problémy z účelově vytvořených databází.

Vystavení rozhraní API pocházejících z databáze veřejnému internetu může často vést k bezpečnostním problémům. Špatní uživatelé mohou volat tato rozhraní API a získat přístup ke všem vašim cenným datům. Zabezpečení těchto rozhraní API je nezbytnou součástí vývoje moderních aplikací. Podívejme se, jak to můžeme udělat.

Brána OCI API

Součástí zabezpečení těchto API je rozhodování o tom, kdo je může volat, odkud je volají, a auditování jejich použití. Pravděpodobně budete chtít také omezit, kolikrát jsou API volána. Brána Oracle API je nativní služba OCI, která poskytuje všechny tyto funkce.

Apex na ADB-D s OCI API Gateway

Akce databáze ADB-D Rozhraní REST

OCI API brána přijímá všechny API požadavky od různých klientů, překládá tato API do ORDS API, provádí požadovanou akci na databázových objektech a odpovídá. Funguje jako strážce brány, aby zajistil, že vaše ORDS API nebudou nikdy vystavena.

Kromě zabezpečení vašich ORDS API může OCI API Gateway nabídnout data o využití API. S tím, jak váš ekosystém API roste přijetím mikroslužeb, vyvstávají otázky, jak porozumět tomu, která API se používají nejvíce a která jsou nedůležitá nebo již neplatná. API Gateway vám pomůže získat přehled o vašem využití API napříč kategoriemi uživatelů, jako jsou obchodní uživatelé, B2B uživatelé nebo jednotliví uživatelé. S těmito údaji se můžete rozhodnout, která rozhraní API chcete podporovat, přejít, zpeněžit a další. Více o OCI API bráně a jejích výhodách se můžete dozvědět v dokumentaci API Gateway.

Zdroj: Oracle